113/2005 Sb.Vyhláška o způsobu označování potravin a tabákových výrobků

Částka: 037 Druh předpisu: Vyhláška
Rozeslána dne: 21. března 2005 Autor předpisu: Ministerstvo zemědělství
Přijato: 4. března 2005 Nabývá účinnosti: 21. března 2005
Platnost předpisu: Zrušen předpisem 417/2016 Sb. Pozbývá platnosti: 1. ledna 2017
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.


Ukázka textu předpisu:
113

VYHLÁŠKA
ze dne 4. března 2005
o způsobu označování potravin a tabákových výrobků


        Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. a) a f) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 316/2004 Sb., (dále jen "zákon"):

§ 1
Úvodní ustanovení

        Tato vyhláška1) zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství2) a upravuje způsob označování potravin a tabákových výrobků, včetně potravin nového typu a geneticky modifikovaných potravin, v návaznosti na jejich členění podle druhu, skupiny nebo podskupiny, a složení potraviny a způsob označení šarže a druhy potravin, které nemusí být označeny datem minimální trvanlivosti.


Základní ustanovení

§ 2
Vymezení základních pojmů

        Pro účely této vyhlášky se rozumí

       a) označením - veškerá slova označující název potraviny nebo tabákového výrobku, název nebo obchodní firma, sídlo výrobce nebo dovozce, prodávajícího nebo balírny, jde-li o osobu právnickou, a jména, příjmení a místo podnikání, jde-li o osobu fyzickou, jakož i číselné údaje, ochranné známky, zobrazení, symboly nebo znaky vztahující se k potravině nebo tabákovému výrobku a umístěné na obalu určeném pro spotřebitele, na vnějším obalu3) nebo na jejich nesnadno oddělitelných součástech, na připojených součástech nebo v písemné dokumentaci, která potravinu nebo tabákový výrobek doprovází,
       b) složkou - jakákoli látka včetně přídatných látek, potravních doplňků a látek určených k aromatizaci potraviny, která byla použita při výrobě nebo přípravě potraviny a je v konečném výrobku stále obsažena, a to i ve změněné formě,
. . .

Obsah předpisu:
§ 1 - Úvodní ustanovení
§ 2 - Vymezení základních pojmů
§ 3  
§ 4  
§ 5 - Označení množství potraviny
§ 6 - Datum minimální trvanlivosti a datum použitelnosti potravin
§ 7 - Údaje o způsobu použití potraviny
§ 8 - Údaje o složkách potravin
§ 9  
§ 10 - Údaje o přídatných látkách
§ 11 - Údaje o látkách určených k aromatizaci potravin
§ 12 - Údaje o potravinách nového typu a geneticky modifikovaných potravinách
§ 13 - Zrušovací ustanovení
§ 14 - Přechodná ustanovení
§ 15 - Účinnost
Příloha č. 1 - Seznam alergenních složek
Příloha č. 2 - Názvy složek, které lze nahradit společnými názvy
Zavřít
MENU