113/2005 Sb.Vyhláška o způsobu označování potravin a tabákových výrobků
Částka: | 037 | Druh předpisu: | Vyhláška |
Rozeslána dne: | 21. března 2005 | Autor předpisu: | Ministerstvo zemědělství |
Přijato: | 4. března 2005 | Nabývá účinnosti: | 21. března 2005 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem 417/2016 Sb. | Pozbývá platnosti: | 1. ledna 2017 |
Původní znění předpisu
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Ukázka textu předpisu:
VYHLÁŠKA
ze dne 4. března 2005
o způsobu označování potravin a tabákových výrobků
Úvodní ustanovení
Tato vyhláška1) zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství2) a upravuje způsob označování potravin a tabákových výrobků, včetně potravin nového typu a geneticky modifikovaných potravin, v návaznosti na jejich členění podle druhu, skupiny nebo podskupiny, a složení potraviny a způsob označení šarže a druhy potravin, které nemusí být označeny datem minimální trvanlivosti.
§ 2
Vymezení základních pojmů
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) označením - veškerá slova označující název potraviny nebo tabákového výrobku, název nebo obchodní firma, sídlo výrobce nebo dovozce, prodávajícího nebo balírny, jde-li o osobu právnickou, a jména, příjmení a místo podnikání, jde-li o osobu fyzickou, jakož i číselné údaje, ochranné známky, zobrazení, symboly nebo znaky vztahující se k potravině nebo tabákovému výrobku a umístěné na obalu určeném pro spotřebitele, na vnějším obalu3) nebo na jejich nesnadno oddělitelných součástech, na připojených součástech nebo v písemné dokumentaci, která potravinu nebo tabákový výrobek doprovází,b) složkou - jakákoli látka včetně přídatných látek, potravních doplňků a látek určených k aromatizaci potraviny, která byla použita při výrobě nebo přípravě potraviny a je v konečném výrobku stále obsažena, a to i ve změněné formě,
Obsah předpisu:
§ 1 - | Úvodní ustanovení |
§ 2 - | Vymezení základních pojmů |
§ 3   | |
§ 4   | |
§ 5 - | Označení množství potraviny |
§ 6 - | Datum minimální trvanlivosti a datum použitelnosti potravin |
§ 7 - | Údaje o způsobu použití potraviny |
§ 8 - | Údaje o složkách potravin |
§ 9   | |
§ 10 - | Údaje o přídatných látkách |
§ 11 - | Údaje o látkách určených k aromatizaci potravin |
§ 12 - | Údaje o potravinách nového typu a geneticky modifikovaných potravinách |
§ 13 - | Zrušovací ustanovení |
§ 14 - | Přechodná ustanovení |
§ 15 - | Účinnost |
Příloha č. 1 - | Seznam alergenních složek |
Příloha č. 2 - | Názvy složek, které lze nahradit společnými názvy |
Zavřít