304/2004 Sb.Vyhláška, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin

Částka: 100 Druh předpisu: Vyhláška
Rozeslána dne: 18. května 2004 Autor předpisu: Ministerstvo zdravotnictví
Přijato: 6. května 2004 Nabývá účinnosti: 20. května 2004
Platnost předpisu: Zrušen předpisem 4/2008 Sb. Pozbývá platnosti: 15. února 2008
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.


Ukázka textu předpisu:
304

VYHLÁŠKA
ze dne 6. května 2004,
kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek
při výrobě potravin



        Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 146/2002 Sb., (dále jen "zákon"):
§ 1

        Pro účely této vyhlášky a v souladu s právem Evropských společenství1) se rozumějí

       a) barvivy látky získané chemickou syntézou a/nebo z potravin a dalších složek přírodního původu extrakcí fyzikální či chemické povahy, která má za následek selektivní oddělení barevné látky,
       b) pomocnými látkami látky používané při výrobě z technologických důvodů; nestávají se součástí potraviny, ale v konečném výrobku se mohou vyskytovat ve stopovém toxikologicky nevýznamném množství,
       c) rozpouštědlem látka pro rozpouštění potraviny nebo kterékoliv její složky včetně jakékoliv kontaminující látky přítomné v této potravině nebo na této potravině,
       d) extrakčním rozpouštědlem rozpouštědlo, které se používá při extrakčním procesu uplatňovaném během výroby potravinových surovin, potravin, při extrakci složek potravin a které je během dalšího postupu odstraněno. Použití rozpouštědla může vést k neúmyslné, ale technicky nevyhnutelné přítomnosti residuálních množství této látky či jejich derivátů v potravině nebo její složce,
       e) nezpracovanými potravinami potraviny, které neprošly žádným technologickým pochodem, který by způsobil podstatnou změnu jejich původního stavu. Potraviny však mohou být očištěné, dělené, loupané, zbavené skořápek, mleté, řezané, krájené, upravené, chlazené, zmrazené, bez ohledu na to, zda jsou nebalené, balené, nebo zda se jedná o potraviny nebo suroviny v ochranné atmosféře,
. . .

Obsah předpisu:
§ 1  
§ 2  
§ 3  
§ 4 - Přechodné ustanovení
§ 5 - Účinnost
Příloha č. 1 - PŘÍDATNÉ LÁTKY ČÁST 1 Obecná kritéria pro používání přídatných látek Kategorie přídatných látek Seznam přídatných látek všeobecně povolených k přidání do potravin a podmínky jejich použití Výrobky, u nichž mohou uvedené členské státy zachovat zákaz použití určitých kategorií přídatných látek
Příloha č. 2 - POMOCNÉ LÁTKY URČENÉ K VÝROBĚ POTRAVIN
Zavřít
MENU