137/2004 Sb.Vyhláška o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných

Částka: 045 Druh předpisu: Vyhláška
Rozeslána dne: 1. dubna 2004 Autor předpisu: Ministerstvo zdravotnictví
Přijato: 17. března 2004 Nabývá účinnosti: 1. dubna 2004 s výjimkou
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.


Ukázka textu předpisu:
137

VYHLÁŠKA
ze dne 17. března 2004
o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní
hygieny při činnostech epidemiologicky závažných



        Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 108 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 274/2003 Sb., (dále jen "zákon") k provedení § 7 odst. 1, § 20 písm. d), § 23 odst. 3 a § 24 odst. 1 písm. c) až e) a g) a odst. 2 zákona:


ČÁST 1

ÚVODNÍ USTANOVENÍ

§ 1
Základní ustanovení

        Vyhláška stanoví v souladu s právem Evropských společenství1)

       a) hygienické požadavky na umístění, stavební konstrukci, prostorové a dispoziční uspořádání, zásobování vodou, vytápění, osvětlení, odstraňování odpadních vod, větrání a vybavení provozoven stravovacích služeb,
       b) podmínky výroby, přípravy, rozvozu, přepravy, značení a skladování pokrmů a jejich uvádění do oběhu, způsob stanovení a evidence kritických bodů,
       c) mikrobiologické a chemické požadavky na podávané pokrmy,
       d) případy a způsoby odběru a uchovávání vzorků podávaných pokrmů a
       e) zásady osobní a provozní hygieny, které musí být uplatňovány při výkonu činností epidemiologicky závažných.

§ 2
Výklad pojmů

        Pro účely této vyhlášky se rozumí

       a) provozovnou stravovacích služeb soubor místností a prostor pro výrobu, přípravu a skladování pokrmů, jejich uvádění do oběhu a pro další související činnost (dále jen "provozovna"). Za provozovnu se považují i jiná zařízení stravovacích služeb [písmeno c)],
. . .

Obsah předpisu:
ČÁST 1 - ÚVODNÍ USTANOVENÍ
§ 1 - Základní ustanovení
§ 2 - Výklad pojmů
ČÁST 2 - HYGIENICKÉ POŽADAVKY NA STRAVOVACÍ SLUŽBY
HLAVA I - HYGIENICKÉ POŽADAVKY NA PROVOZOVNY STRAVOVACÍCH SLUŽEB
§ 3 - Umístění provozovny, její stavební konstrukce, prostorové a dispoziční uspořádání
§ 4  
§ 5 - Zásobování vodou, odstraňování odpadních vod
§ 6 - Větrání
§ 7 - Osvětlení
§ 8  
§ 9 - Mikroklimatické podmínky
§ 10 - Hygienické zařízení pro spotřebitele
§ 11 - Sanitární zařízení a jiná pomocná zařízení
§ 12 - Sklady odpadu, nádoby pro odpad
§ 13 - Vybavení skladů, skladování potravin a produktů
§ 14 - Vybavení výrobních a konzumačních prostor
HLAVA II - HYGIENICKÉ POŽADAVKY NA PŘÍPRAVU A VÝROBU POKRMŮ, JEJICH ROZVOZ, PŘEPRAVU, SKLADOVÁNÍ, OZNAČOVÁNÍ A UVÁDĚNÍ DO OBĚHU
§ 15 - Zdravotní nezávadnost pokrmů
§ 16 - Smyslové hodnocení pokrmů při výrobě a uvádění do oběhu
§ 17 - Podmínky používání vajec a vaječných hmot
§ 18 - Podmínky rozmrazování potravin
§ 19 - Použití ledu a páry
§ 20 - Použití tuků a olejů při tepelné úpravě pokrmů
§ 21 - Tepelná úprava potravin
§ 22 - Ukončení tepelné úpravy pokrmu
§ 23 - Pokrmy z tepelně neopracovaných mas a uzené potraviny
§ 24 - Studené pokrmy, cukrářské výrobky, polotovary a rozpracované pokrmy
§ 25 - Rozvoz, přeprava a uvádění produktů do oběhu
§ 26  
§ 27  
§ 28 - Zchlazené a zmrazené pokrmy, polotovary a rozpracované pokrmy
§ 29  
§ 30  
§ 31  
§ 32  
§ 33 - Zmrzliny
§ 34  
§ 35  
§ 36  
§ 37 - Označování rozpracovaných pokrmů, polotovarů, cukrářských výrobků a pokrmů
HLAVA III - STANOVENÍ KRITICKÝCH BODŮ A ODBĚR VZORKŮ
§ 38 - Stanovení kritických bodů
§ 39 - Odběr vzorků
HLAVA IV - HYGIENICKÉ POŽADAVKY NA UMÍSTĚNÍ A VYBAVENÍ JINÉHO ZAŘÍZENÍ STRAVOVACÍCH SLUŽEB A DOPLŇKOVÝ PRODEJ
§ 40  
§ 41  
§ 42  
§ 43  
§ 44  
§ 45 - Doplňkový prodej v provozovnách a jiných zařízeních stravovacích služeb
HLAVA V - POŽADAVKY NA PŘÍPRAVU A PODÁVÁNÍ POKRMŮ V RÁMCI ZDRAVOTNÍ PÉČE A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
§ 46 - Podmínky přípravy kojenecké stravy
§ 47 - Mateřské mléko
§ 48 - Podmínky podávání pokrmů v rámci léčebného procesu, tekuté výživy ústy a výživy aplikované gastrickou sondou
ČÁST 3 - ZÁSADY PROVOZNÍ A OSOBNÍ HYGIENY PŘI ČINNOSTECH EPIDEMIOLOGICKY ZÁVAŽNÝCH
§ 49  
§ 50  
§ 51  
§ 52  
§ 53 - Přechodná a závěrečná ustanovení
§ 54  
§ 55  
Příloha č. 1 - Požadavky na mikroklimatické podmínky pracovišť
Příloha č. 2 - MIKROBIOLOGICKÉ POŽADAVKY NA POKRMY
Příloha č. 3 - Chemické požadavky na pokrmy
Příloha č. 4 - Kritické body při poskytování stravovacích služeb
Příloha č. 5 - Zásady pro odběr a uchování vzorků pokrmů výrobcem
Příloha č. 6 - Způsoby sterilizace
Zavřít
MENU