137/2004 Sb.Vyhláška o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných
Částka: | 045 | Druh předpisu: | Vyhláška |
Rozeslána dne: | 1. dubna 2004 | Autor předpisu: | Ministerstvo zdravotnictví |
Přijato: | 17. března 2004 | Nabývá účinnosti: | 1. dubna 2004 s výjimkou |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Původní znění předpisu
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Ukázka textu předpisu:
VYHLÁŠKA
ze dne 17. března 2004
o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní
hygieny při činnostech epidemiologicky závažných
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 108 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 274/2003 Sb., (dále jen "zákon") k provedení § 7 odst. 1, § 20 písm. d), § 23 odst. 3 a § 24 odst. 1 písm. c) až e) a g) a odst. 2 zákona:
ÚVODNÍ USTANOVENÍ
§ 1
Základní ustanovení
Vyhláška stanoví v souladu s právem Evropských společenství1)
a) hygienické požadavky na umístění, stavební konstrukci, prostorové a dispoziční uspořádání, zásobování vodou, vytápění, osvětlení, odstraňování odpadních vod, větrání a vybavení provozoven stravovacích služeb,b) podmínky výroby, přípravy, rozvozu, přepravy, značení a skladování pokrmů a jejich uvádění do oběhu, způsob stanovení a evidence kritických bodů,
c) mikrobiologické a chemické požadavky na podávané pokrmy,
d) případy a způsoby odběru a uchovávání vzorků podávaných pokrmů a
e) zásady osobní a provozní hygieny, které musí být uplatňovány při výkonu činností epidemiologicky závažných.
Výklad pojmů
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) provozovnou stravovacích služeb soubor místností a prostor pro výrobu, přípravu a skladování pokrmů, jejich uvádění do oběhu a pro další související činnost (dále jen "provozovna"). Za provozovnu se považují i jiná zařízení stravovacích služeb [písmeno c)],Obsah předpisu:
ČÁST 1 - | ÚVODNÍ USTANOVENÍ |
§ 1 - | Základní ustanovení |
§ 2 - | Výklad pojmů |
ČÁST 2 - | HYGIENICKÉ POŽADAVKY NA STRAVOVACÍ SLUŽBY |
HLAVA I - | HYGIENICKÉ POŽADAVKY NA PROVOZOVNY STRAVOVACÍCH SLUŽEB |
§ 3 - | Umístění provozovny, její stavební konstrukce, prostorové a dispoziční uspořádání |
§ 4   | |
§ 5 - | Zásobování vodou, odstraňování odpadních vod |
§ 6 - | Větrání |
§ 7 - | Osvětlení |
§ 8   | |
§ 9 - | Mikroklimatické podmínky |
§ 10 - | Hygienické zařízení pro spotřebitele |
§ 11 - | Sanitární zařízení a jiná pomocná zařízení |
§ 12 - | Sklady odpadu, nádoby pro odpad |
§ 13 - | Vybavení skladů, skladování potravin a produktů |
§ 14 - | Vybavení výrobních a konzumačních prostor |
HLAVA II - | HYGIENICKÉ POŽADAVKY NA PŘÍPRAVU A VÝROBU POKRMŮ, JEJICH ROZVOZ, PŘEPRAVU, SKLADOVÁNÍ, OZNAČOVÁNÍ A UVÁDĚNÍ DO OBĚHU |
§ 15 - | Zdravotní nezávadnost pokrmů |
§ 16 - | Smyslové hodnocení pokrmů při výrobě a uvádění do oběhu |
§ 17 - | Podmínky používání vajec a vaječných hmot |
§ 18 - | Podmínky rozmrazování potravin |
§ 19 - | Použití ledu a páry |
§ 20 - | Použití tuků a olejů při tepelné úpravě pokrmů |
§ 21 - | Tepelná úprava potravin |
§ 22 - | Ukončení tepelné úpravy pokrmu |
§ 23 - | Pokrmy z tepelně neopracovaných mas a uzené potraviny |
§ 24 - | Studené pokrmy, cukrářské výrobky, polotovary a rozpracované pokrmy |
§ 25 - | Rozvoz, přeprava a uvádění produktů do oběhu |
§ 26   | |
§ 27   | |
§ 28 - | Zchlazené a zmrazené pokrmy, polotovary a rozpracované pokrmy |
§ 29   | |
§ 30   | |
§ 31   | |
§ 32   | |
§ 33 - | Zmrzliny |
§ 34   | |
§ 35   | |
§ 36   | |
§ 37 - | Označování rozpracovaných pokrmů, polotovarů, cukrářských výrobků a pokrmů |
HLAVA III - | STANOVENÍ KRITICKÝCH BODŮ A ODBĚR VZORKŮ |
§ 38 - | Stanovení kritických bodů |
§ 39 - | Odběr vzorků |
HLAVA IV - | HYGIENICKÉ POŽADAVKY NA UMÍSTĚNÍ A VYBAVENÍ JINÉHO ZAŘÍZENÍ STRAVOVACÍCH SLUŽEB A DOPLŇKOVÝ PRODEJ |
§ 40   | |
§ 41   | |
§ 42   | |
§ 43   | |
§ 44   | |
§ 45 - | Doplňkový prodej v provozovnách a jiných zařízeních stravovacích služeb |
HLAVA V - | POŽADAVKY NA PŘÍPRAVU A PODÁVÁNÍ POKRMŮ V RÁMCI ZDRAVOTNÍ PÉČE A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB |
§ 46 - | Podmínky přípravy kojenecké stravy |
§ 47 - | Mateřské mléko |
§ 48 - | Podmínky podávání pokrmů v rámci léčebného procesu, tekuté výživy ústy a výživy aplikované gastrickou sondou |
ČÁST 3 - | ZÁSADY PROVOZNÍ A OSOBNÍ HYGIENY PŘI ČINNOSTECH EPIDEMIOLOGICKY ZÁVAŽNÝCH |
§ 49   | |
§ 50   | |
§ 51   | |
§ 52   | |
§ 53 - | Přechodná a závěrečná ustanovení |
§ 54   | |
§ 55   | |
Příloha č. 1 - | Požadavky na mikroklimatické podmínky pracovišť |
Příloha č. 2 - | MIKROBIOLOGICKÉ POŽADAVKY NA POKRMY |
Příloha č. 3 - | Chemické požadavky na pokrmy |
Příloha č. 4 - | Kritické body při poskytování stravovacích služeb |
Příloha č. 5 - | Zásady pro odběr a uchování vzorků pokrmů výrobcem |
Příloha č. 6 - | Způsoby sterilizace |
Zavřít