133/2004 Sb.Vyhláška o podmínkách ozařování potravin a surovin, o nejvyšší přípustné dávce záření a o způsobu označení ozáření na obalu

Částka: 042 Druh předpisu: Vyhláška
Rozeslána dne: 26. března 2004 Autor předpisu: Ministerstvo zdravotnictví
Přijato: 12. března 2004 Nabývá účinnosti: 26. března 2004
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.


Ukázka textu předpisu:
133

VYHLÁŠKA
ze dne 12. března 2004
o podmínkách ozařování potravin a surovin, o nejvyšší přípustné dávce záření
a o způsobu označení ozáření na obalu



        Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. c) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 146/2002 Sb., zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 274/2003 Sb., (dále jen "zákon") k provedení § 4 odst. 1 zákona:

§ 1
Předmět úpravy

        (1)  Tato vyhláška stanoví v souladu s právem Evropských společenství1) podmínky pro použití ultrafialových paprsků a ionizujícího záření k ošetření potravin a surovin, nejvyšší celkové průměrné přípustné dávky záření, kterým mohou být jednotlivé druhy potravin a surovin vystaveny, a způsob označení ozářených potravin a surovin na obalu.

        (2)  Vyhláška se nevztahuje na

       a) ozáření, které je způsobeno diagnostickými nebo měřícími přístroji používanými ke kontrole potravin, pokud absorbovaná dávka není vyšší než 0,01  Gy2) pro inspekční zařízení, která používají neutrony, a 0,5 Gy v dalších případech, při použití maximální radiační energie 10 MeV v případě rentgenového záření, 14 MeV v případě neutronů a 5 MeV v ostatních případech, nebo
       b) ošetření ozářením potravin pro spotřebitele, kterým je podávána sterilizovaná strava pod lékařským dozorem.

        (3)  Požadavky na zdroje ionizujícího záření stanoví zvláštní právní předpis.3)

§ 2
Vymezení pojmů
. . .

Obsah předpisu:
§ 1 - Předmět úpravy
§ 2 - Vymezení pojmů
§ 3 - Podmínky ozáření potravin ultrafialovými paprsky
§ 4 - Podmínky ozáření potravin a potravinových surovin ionizujícím zářením
§ 5  
§ 6 - Balení a způsob označení potravin a surovin ozářených ionizujícím zářením
§ 7 - Závěrečná ustanovení
§ 8  
§ 9 - Účinnost
Příloha č. 1 - Druhy, skupiny a podskupiny potravin a surovin, které je povoleno ozářit ionizujícím zářením a nejvyšší přípustné celkové průměrné absorbované dávky záření (NPD)
Příloha č. 2 - CELKOVÁ PRŮMĚRNÁ ABSORBOVANÁ DÁVKA
Zavřít
MENU