451/2002 Sb.Vyhláška o podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin, kromě potravin živočišného původu

Částka: 157 Druh předpisu: Vyhláška
Rozeslána dne: 31. října 2002 Autor předpisu: Ministerstvo zemědělství
Přijato: 15. října 2002 Nabývá účinnosti: 1. července 2003
Platnost předpisu: Zrušen předpisem 210/2004 Sb. Pozbývá platnosti: 1. května 2004
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.


Ukázka textu předpisu:
451

VYHLÁŠKA
ze dne 15. října 2002
o podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin,
kromě potravin živočišného původu



        Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. f) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 146/2002 Sb., (dále jen "zákon"):

§ 1

Úvodní ustanovení

        Tato vyhláška stanoví hygienické podmínky a požadavky pro výrobu potravin, čímž se rozumí i výchozí suroviny1) pro výrobu potravin, kromě potravin živočišného původu, při jejich výrobě, skladování, přepravě a podmínky a požadavky na uspořádání a vybavení potravinářské provozovny, ve které se zachází s potravinami, a podmínky a požadavky na provozní hygienu a osobní hygienu v potravinářské provozovně při zacházení s potravinami.


§ 2

        Pro účely této vyhlášky se rozumí

       a) potravinářskou provozovnou (dále jen "provozovna") - pracoviště, kde dochází k výrobě, skladování, balení a přepravě potravin,
       b) výrobním zařízením - nástroje, nářadí, náčiní, nádobí, strojně technologické zařízení, manipulační obaly, jiné pomůcky a předměty, které při zacházení s potravinami přicházejí do přímého či nepřímého styku s nimi,
       c) provozní hygienou - veškerá opatření, týkající se pracovišť provozoven, nezbytná k zajištění zdravotní nezávadnosti a jakosti potravin,
       d) osobní hygienou - veškerá opatření, týkající se osob činných v provozovně, nezbytná k zajištění zdravotní nezávadnosti a jakosti potravin,
. . .

Obsah předpisu:
§ 1 - Úvodní ustanovení
§ 2  
§ 3 - Obecné podmínky a požadavky
§ 4 - Uspořádání provozovny
§ 5 - Vybavení provozovny výrobním zařízením, sanitárním zařízením, větráním, klimatizací, osvětlením, kanalizací
§ 6  
§ 7  
§ 8  
§ 9  
§ 10 - Vnitřní úprava prostoru pro zacházení s potravinami
§ 11 - Přeprava potravin při výrobě
§ 12 - Ukládání a skladování potravinářských a jiných odpadů a manipulace s nimi
§ 13 - Zásobování a používání vody nebo vodní páry nebo ledu při zacházení s potravinami
§ 14 - Skladování potravin při výrobě potravin
§ 15 - Osobní hygiena
§ 16 - Provozní hygiena
§ 17 - Přechodná ustanovení
§ 18 - Účinnost
Zavřít
MENU