293/1997 Sb.Vyhláška Ministerstva zdravotnictví o způsobu výpočtu a uvádění výživové (nutriční) hodnoty potravin a o značení údaje o možném nepříznivém ovlivnění zdraví

Částka: 098 Druh předpisu: Vyhláška
Rozeslána dne: 12. prosince 1997 Autor předpisu: Ministerstvo zdravotnictví
Přijato: 28. listopadu 1997 Nabývá účinnosti: 12. prosince 1997
Platnost předpisu: Zrušen předpisem 450/2004 Sb. Pozbývá platnosti: 1. srpna 2004
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.


Ukázka textu předpisu:
293

VYHLÁŠKA

Ministerstva zdravotnictví

ze dne 28. listopadu 1997

o způsobu výpočtu a uvádění výživové (nutriční) hodnoty potravin a o značení údaje
o možném nepříznivém ovlivnění zdraví



      Ministerstvo zdravotnictví České republiky stanoví podle § 19 písm. d) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů:


§ 1

      (1) Touto vyhláškou se stanoví způsob výpočtu a uvádění výživové (nutriční) hodnoty potravin uváděných do oběhu a dále vyznačování možného nepříznivého ovlivnění zdraví nebo nevhodnosti k použití určitou skupinou spotřebitelů (dále jen "zdravotní upozornění") a jejich označování na obale.

      (2) Tato vyhláška se nevztahuje na balené vody určené ke spotřebě člověkem.


§ 2

      Pro účely této vyhlášky se rozumí:

a)
značením výživové (nutriční) hodnoty veškeré údaje uváděné na obalu udávající

1.
energetickou (kalorickou) hodnotu,

2.
živiny, a to bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, sodík a vitamíny a minerální látky, uvedené v příloze č. 1, vyskytující se v potravině ve významných množstvích; významným množstvím se rozumí hodnota vitamínů a minerálních látek přesahující 15 procent doporučené denní dávky ve 100 g nebo ve 100 ml potraviny nebo v jednom balení či jednotlivé porci potraviny. Doporučené denní dávky vitamínů a minerálních látek jsou stanoveny v příloze č. 1,

b)
výživovým tvrzením tvrzení, údaj, znázornění a reklamní sdělení, které udává, doporučuje nebo obsahuje údaje o zvláštních výživových vlastnostech potraviny v souvislosti
. . .

Obsah předpisu:
§ 1  
§ 2  
§ 3 - Uvádění výživové hodnoty
§ 4  
§ 5  
§ 6  
§ 7  
§ 8  
§ 9 - Zdravotní upozornění
§ 10  
Příloha č. 1 - Vitamíny a minerální látky a jejich doporučené denní dávky
Příloha č. 2 - Stanovení vlákniny potravy (total dietary fiber - TDF)
Zavřít
MENU