(EU) 2021/96Prováděcí nařízení Komise (EU) 2021/96, ze dne 28. ledna 2021, kterým se povoluje uvedení sodné soli 3’-sialyllaktózy na trh jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 31, 29.1.2021, s. 201-207 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 28. ledna 2021 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 18. února 2021 | Nabývá účinnosti: | 18. února 2021 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění příslušných právních předpisů, včetně jejich právních východisek a odůvodnění, jsou zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a jsou k dispozici v databázi EUR-Lex. Tato úřední znění jsou přímo dostupná přes odkazy uvedené v tomto dokumentu
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2021/96, ze dne 28. ledna 2021, kterým se povoluje uvedení sodné soli 3’-sialyllaktózy na trh jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 (Úř. věst. L 031 29.1.2021, s. 201) |
Ve znění:
|
|
Úřední věstník |
||
Č. |
Strana |
Datum |
||
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2023/65 ze dne 6. ledna 2023, |
L 6 |
1 |
9.1.2023 |
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2021/96,
ze dne 28. ledna 2021,
kterým se povoluje uvedení sodné soli 3’-sialyllaktózy na trh jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470
(Text s významem pro EHP)
Článek 1
společnost: Glycom A/S;
adresa: Kogle Allé 4, DK-2970 Hørsholm, Dánsko,
kromě případů, kdy další žadatel obdrží povolení pro danou novou potravinu bez odkazu na údaje, které podléhají ochraně podle článku 2, nebo se souhlasem žadatele.
Článek 2
Údaje obsažené v souboru žádosti, na jejichž základě úřad sodnou sůl 3’-sialyllaktózy posuzoval a které podle tvrzení žadatele splňují požadavky stanovené v čl. 26 odst. 2 nařízení 2015/2283, nesmí být bez souhlasu původního žadatele použity ve prospěch žádného dalšího žadatele po dobu pěti let od data vstupu tohoto nařízení v platnost.
Článek 3
Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 4
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
PŘÍLOHA
Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění takto:
do tabulky 1 (Povolené nové potraviny) se v abecedním pořadí vkládá nový záznam, který zní:
„Povolená nová potravina |
Podmínky, za nichž smí být nová potravina používána |
Doplňkové zvláštní požadavky na označování |
Další požadavky |
Ochrana údajů |
|
Sodná sůl 3’-sialyllaktózy (3’-SL) (mikrobiální zdroj) |
Specifikovaná kategorie potravin |
Maximální množství (vyjádřeno jako 3’-sialyllaktóza) |
V označení potravin obsahujících tuto novou potravinu se použije název „sodná sůl 3’-sialyllaktózy“. V označení doplňků stravy obsahujících sodnou sůl 3’-sialyllaktózy musí být uvedeno, že tyto doplňky stravy: a) by neměly být konzumovány, pokud jsou tentýž den konzumovány potraviny obsahující přidanou sodnou sůl 3’-sialyllaktózy; b) by neměli konzumovat kojenci a malé děti. |
|
Povoleno dne 18. února 2021. Toto zařazení se zakládá na vědeckých důkazech a vědeckých údajích, které jsou předmětem průmyslového vlastnictví a jež jsou chráněny v souladu s článkem 26 nařízení (EU) 2015/2283. Žadatel: Glycom A/S, Kogle Allé 4, DK-2970 Hørsholm, Dánsko. Během období ochrany údajů smí novou potravinu sodnou sůl 3’-sialyllaktózy uvádět na trh v rámci Unie pouze společnost Glycom A/S, kromě případů, kdy další žadatel obdrží povolení pro danou novou potravinu bez odkazu na vědecké důkazy nebo vědecké údaje, které jsou předmětem průmyslového vlastnictví a podléhají ochraně podle článku 26 nařízení (EU) 2015/2283, nebo se souhlasem společnosti Glycom A/S. Datum ukončení ochrany údajů: 18. února 2026.“ |
Neochucené pasterované a neochucené sterilované (i vysokoteplotně ošetřené) mléčné výrobky |
0,25 g/l |
||||
Neochucené kysané mléčné výrobky |
0,25 g/l (nápoje) |
||||
0,5 g/kg (výrobky jiné než nápoje) |
|||||
Ochucené kysané mléčné výrobky včetně tepelně ošetřených výrobků |
0,25 g/l (nápoje) |
||||
2,5 g/kg (výrobky jiné než nápoje) |
|||||
Nápoje (ochucené nápoje s výjimkou nápojů s pH nižším než 5) |
0,25 g/l |
||||
Cereální tyčinky |
2,5 g/kg |
||||
Počáteční kojenecká výživa podle definice v nařízení (EU) č. 609/2013 |
0,2 g/l v konečném výrobku připraveném k použití, prodávaném jako takový nebo rekonstituovaném podle pokynů výrobce |
||||
Pokračovací kojenecká výživa podle definice v nařízení (EU) č. 609/2013 |
0,15 g/l v konečném výrobku připraveném k použití, prodávaném jako takový nebo rekonstituovaném podle pokynů výrobce |
||||
Obilné a ostatní příkrmy pro kojence a malé děti podle definice v nařízení (EU) č. 609/2013 |
0,15 g/l (nápoje) v konečném výrobku připraveném k použití, prodávaném jako takový nebo rekonstituovaném podle pokynů výrobce |
||||
1,25 g/kg pro výrobky jiné než nápoje |
|||||
Mléčné nápoje a obdobné výrobky určené malým dětem |
0,15 g/l v konečném výrobku připraveném k použití, prodávaném jako takový nebo rekonstituovaném podle pokynů výrobce |
||||
Náhrada celodenní stravy pro regulaci hmotnosti podle definice v nařízení (EU) č. 609/2013 |
0,5 g/l (nápoje) |
||||
5 g/kg (výrobky jiné než nápoje) |
|||||
Potraviny pro zvláštní lékařské účely podle definice v nařízení (EU) č. 609/2013 |
V souladu se zvláštními nutričními potřebami osob, pro které jsou výrobky určeny |
||||
Doplňky stravy podle definice ve směrnici 2002/46/ES, kromě doplňků stravy pro kojence a malé děti |
0,5 g/den |
||||
Do tabulky 2 (Specifikace) se v abecedním pořadí vkládá nový záznam, který zní:
„Povolená nová potravina |
Specifikace |
Sodná sůl 3’-sialyllaktózy (3’-SL) (mikrobiální zdroj) |
Popis: Sodná sůl 3’-sialyllaktózy (3’-SL) je čištěný bílý až bělavý prášek nebo aglomerát, který se vyrábí mikrobiálním procesem a obsahuje omezené množství laktózy, 3’-sialyl-laktulózy a kyseliny sialové. Zdroj: Geneticky modifikovaný kmen Escherichia coli K-12 DH1 Definice: Chemický vzorec: C23H38NO19Na Chemický název: N-acetyl-α-D-neuraminyl-(2→3)-β-D-galaktopyranosyl-(1→4)-D-glukóza, sodná sůl Molekulová hmotnost: 655,53 Da CAS: 128596-80-5 Vlastnosti/složení: Vzhled: bílý až bělavý prášek nebo aglomerát Suma sodné soli 3’-sialyllaktózy, D-laktózy a kyseliny sialové (% sušiny): ≥ 90,0 % (hmotnostních) Sodná sůl 3’-sialyllaktózy (% sušiny): ≥ 88,0 % (hmotnostních) D-laktóza: ≤ 5,0 % (hmotnostních) Kyselina sialová: ≤ 1,5 % (hmotnostních) 3’-sialyl-laktulóza: ≤ 5,0 % (hmotnostních) Suma jiných sacharidů: ≤ 3,0 % (hmotnostních) Vlhkost: ≤ 8,0 % (hmotnostních) Sodík: 2,5–4,5 % (hmotnostních) Chlorid: ≤ 1,0 % (hmotnostních) pH (20 °C, 5 % roztok): 4,5–6,0 Zbytkové bílkoviny: ≤ 0,01 % (hmotnostních) Mikrobiologická kritéria: Celkový počet aerobních mezofilních bakterií: ≤ 1000 KTJ/g Enterobacteriaceae: ≤ 10 KTJ/g Salmonella sp.: nepřítomnost ve 25 g Kvasinky: ≤ 100 KTJ/g Plíseň: ≤ 100 KTJ/g Zbytkové endotoxiny: ≤ 10 EJ/mg |
KTJ: kolonii tvořící jednotky; EJ: endotoxinové jednotky“