(EU) 2018/290Nařízení Komise (EU) 2018/290 ze dne 26. února 2018, kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity glycidylesterů mastných kyselin v rostlinných olejích a tucích, počáteční kojenecké výživě, pokračovací kojenecké výživě a potravinách pro zvláštní léčebné účely určených pro kojence a malé děti (Text s významem pro EHP. )
Publikováno: | Úř. věst. L 55, 27.2.2018, s. 27-29 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 26. února 2018 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 19. března 2018 | Nabývá účinnosti: | 19. března 2018 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem (EU) 2023/915 | Pozbývá platnosti: | 25. května 2023 |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2018/290
ze dne 26. února 2018,
kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity glycidylesterů mastných kyselin v rostlinných olejích a tucích, počáteční kojenecké výživě, pokračovací kojenecké výživě a potravinách pro zvláštní léčebné účely určených pro kojence a malé děti
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 315/93 ze dne 8. února 1993, kterým se stanoví postupy Společenství pro kontrolu kontaminujících látek v potravinách (1), a zejména na čl. 2 odst. 3 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 (2) stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách. |
(2) |
V květnu 2016 přijala vědecká komise pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM) Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) vědecké stanovisko týkající se rizik pro lidské zdraví souvisejících s přítomností 3- a 2-monochlorpropandiolu (MCPD) a jejich esterů mastných kyselin a glycidylesterů mastných kyselin v potravinách (3). |
(3) |
S ohledem na aktualizované pokyny svého vědeckého výboru týkající se používání referenční dávky při posuzování rizika (4) rozhodl úřad znovu zahájit posuzování 3-MCPD a jeho esterů mastných kyselin v návaznosti na podrobnou analýzu rozdílnosti názorů, pokud jde o uvedenou kontaminující látku, mezi Společným výborem odborníků FAO/WHO pro potravinářské přídatné látky (5) a úřadem. Proto je vhodné před přijetím vhodných regulačních opatření počkat na výsledky posouzení 3-MCPD a jeho esterů mastných kyselin. |
(4) |
Glycidylestery mastných kyselin jsou kontaminující látky v potravinách, které se v nejvyšší míře vyskytují v rafinovaných rostlinných olejích a tucích. Glycidylestery mastných kyselin jsou v gastrointestinálním traktu hydrolyzovány na glycidol. |
(5) |
Úřad dospěl k závěru, že glycidol je genotoxická a karcinogenní sloučenina. Vzhledem ke genotoxickému a karcinogennímu potenciálu glycidolu uplatnil úřad rozpětí expozice. Ze scénářů expozice u kojenců, batolat a jiných dětí vyplynulo rozpětí expozice v rozmezí od 12 800 do 4 900 a u kojenců, kteří dostávají pouze kojeneckou výživu, rozpětí expozice asi 5 500 až 2 100. Úřad dospěl k závěru, že rozpětí expozice nižší než 25 000 je rizikem pro zdraví. Proto je vhodné stanovit maximální limit pro přítomnost glycidylesterů mastných kyselin v rostlinných olejích a tucích uváděných na trh pro konečného spotřebitele nebo k použití jako složka potravin. Vzhledem k riziku pro zdraví kojenců, batolat a malých dětí je vhodné stanovit přísnější maximální limit pro rostlinné oleje a tuky určené pro výrobu potravin pro malé děti a obilných příkrmů pro kojence a malé děti. |
(6) |
Aby se předešlo jakýmkoli možným obavám ohledně zdraví kojenců, batolat a malých dětí, zejména s přihlédnutím k možné expozici glycidylesterům mastných kyselin u kojenců krmených výhradně počáteční kojeneckou výživou, je vhodné stanovit zvláštní přísný maximální limit pro počáteční kojeneckou výživu, pokračovací kojeneckou výživu a potraviny pro zvláštní léčebné účely určené pro kojence a malé děti. Je však zapotřebí ještě více snížit přítomnost glycidylesterů mastných kyselin v počáteční kojenecké výživě, pokračovací kojenecké výživě a potravinách pro zvláštní léčebné účely určených pro kojence a malé děti, a proto je nezbytné maximální limity přezkoumat, jakmile bude k dispozici spolehlivá analytická metoda, aby bylo možné posoudit přísnější limity v zájmu zajištění jejich účinného prosazování. |
(7) |
Provozovatelům potravinářských podniků by měl být poskytnut dostatek času na přizpůsobení jejich výrobních postupů. |
(8) |
Nařízení (ES) č. 1881/2006 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno. |
(9) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha nařízení (ES) č. 1881/2006 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Potraviny uvedené v příloze tohoto nařízení, které byly v souladu s právními předpisy uvedeny na trh před vstupem tohoto nařízení v platnost, smějí zůstat na trhu do 19. září 2018.
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 26. února 2018.
Za Komisi
předseda
Jean-Claude JUNCKER
(1) Úř. věst. L 37, 13.2.1993, s. 1.
(2) Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 ze dne 19. prosince 2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách (Úř. věst. L 364, 20.12.2006, s. 5).
(3) Scientific opinion on the risks for human health related to the presence of 3- and 2-monochloropropanediol (MCPD), and their fatty acid esters, and glycidyl fatty acid esters in food. EFSA Journal 2016;14(5): 4426, 159 s. doi:10.2903/j.efsa.2016.4426
(4) Zápis z 82. plenárního zasedání vědeckého výboru, které se konalo ve dnech 13.–14. února 2017. K dispozici na adrese: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/event/170213-m.pdf.
(5) Společný výbor odborníků FAO/WHO pro potravinářské přídatné látky, 83. zasedání, Řím, 8.–17. listopadu 2016, shrnutí a závěry. K dispozici na adrese: http://www.fao.org/3/a-bq821e.pdf.
PŘÍLOHA
V příloze nařízení (ES) č. 1881/2006 se oddíl 4: 3-chlorpropan-1,2-diol (3-MCPD) nahrazuje tímto:
„Oddíl 4: 3-monochlorpropandiol (3-MCPD) a glycidylestery mastných kyselin
Potraviny (1) |
Maximální limit (μg/kg) |
|
4.1 |
3-monochlorpropandiol (3-MCPD) |
|
4.1.1 |
Hydrolyzované rostlinné bílkoviny (30) |
20 |
4.1.2 |
Sójová omáčka (30) |
20 |
4.2 |
Glycidylestery mastných kyselin vyjádřené jako glycidol |
|
4.2.1. |
Rostlinné oleje a tuky uváděné na trh pro konečného spotřebitele nebo k použití jako složka potravin, s výjimkou potravin uvedených v bodě 4.2.2 |
1 000 |
4.2.2. |
Rostlinné oleje a tuky určené pro výrobu potravin pro malé děti a obilných příkrmů pro kojence a malé děti (3) |
500 |
4.2.3 |
Počáteční kojenecká výživa, pokračovací kojenecká výživa a potraviny pro zvláštní léčebné účely určené pro kojence a malé děti (ve formě prášku) (3) (29) |
75 do 30.6.2019 50 od 1.7.2019 |
4.2.4 |
Počáteční kojenecká výživa, pokračovací kojenecká výživa a potraviny pro zvláštní léčebné účely určené pro kojence a malé děti (v tekuté formě) (3) (29) |
10,0 do 30.6.2019 6,0 od 1.7.2019“ |