(EU) 2016/534Prováděcí nařízení Komise (EU) 2016/534 ze dne 31. března 2016, kterým se mění příloha I nařízení Rady (EHS) č. 2658/87 o celní a statistické nomenklatuře a o společném celním sazebníku

Publikováno: Úř. věst. L 89, 6.4.2016, s. 6-7 Druh předpisu: Prováděcí nařízení
Přijato: 31. března 2016 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 26. dubna 2016 Nabývá účinnosti: 26. dubna 2016
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2016/534

ze dne 31. března 2016,

kterým se mění příloha I nařízení Rady (EHS) č. 2658/87 o celní a statistické nomenklatuře a o společném celním sazebníku

EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 2658/87 ze dne 23. července 1987 o celní a statistické nomenklatuře a o společném celním sazebníku (1), a zejména na čl. 9 odst. 1 písm. a) uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Nařízení (EHS) č. 2658/87 stanoví nomenklaturu zboží (dále jen „kombinovaná nomenklatura“), která je uvedena v příloze I uvedeného nařízení.

(2)

Mléko a mléčné výrobky kapitoly 4 zahrnují mlékárenské permeáty, což jsou mléčné výrobky charakterizované vysokým obsahem laktózy a získané odstraněním mléčných tuků a mléčných bílkovin z mléka, syrovátky, smetany a/nebo sladkého podmáslí a/nebo z podobných surovin ultrafiltrací nebo jinými technologiemi zpracování.

(3)

Na zařazení syrovátkových a mléčných permeátů do položek čísla 0404 existují různé pohledy. V zájmu právní jistoty je proto nezbytné vyjasnit rozsah položek 0404 10 a 0404 90, pokud jde o tyto výrobky.

(4)

„Syrovátkový permeát“ a „mléčný permeát“ lze rozlišit tak, že je či není zjištěna přítomnost látek, které souvisejí s výrobou syrovátky. Toto kritérium by proto mělo být použito spolu s organoleptickým kritériem pro účely rozlišení mezi syrovátkovými a mléčnými permeáty.

(5)

Položka 0404 10 by měla zahrnovat „syrovátkový permeát“, což je výrobek s obvykle mírně nakyslou vůní získaný ultrafiltrací syrovátky nebo směsí přírodních syrovátkových složek. Zařazení mlékárenských permeátů do této položky by mělo být podmíněno přítomností látek souvisejících s výrobou syrovátky (např. kyseliny mléčné, laktátů a glykomakropeptidů) ve výrobku.

(6)

Položka 0404 90 by měla zahrnovat „mléčný permeát“, což je výrobek s obvykle mléčnou vůní získaný ultrafiltrací mléka. Zařazení mlékárenských permeátů do této položky by mělo být podmíněno kvantitativně omezeným množstvím či nepřítomností látek souvisejících s výrobou syrovátky ve výrobku.

(7)

Referenční metoda pro zjišťování kyseliny mléčné a laktátů (metoda ISO 8069:2005) je stanovena v části A přílohy I nařízení Komise (ES) č. 273/2008 (2) a referenční metoda pro zjišťování syřidlové syrovátky (tj. přítomnost kaseinomakropeptidů, jako jsou glykomakropeptidy) je stanovena v příloze XII uvedeného nařízení. Tyto metody by rovněž měly být použity pro správné zařazení výrobků dotčených tímto nařízením.

(8)

V zájmu správného zařazení dotčených výrobků by proto měly být doplněny nové doplňkové poznámky do kapitoly 4 druhé části kombinované nomenklatury, aby se zajistil její jednotný výklad v celé Unii.

(9)

Nařízení (EHS) č. 2658/87 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno.

(10)

Výbor pro celní kodex nezaujal stanovisko ve lhůtě stanovené předsedou,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Do kapitoly 4 druhé části kombinované nomenklatury stanovené v příloze I nařízení (EHS) č. 2658/87 se doplňují doplňkové poznámky 3 a 4, které zní:

„3.

Mléko a mléčné výrobky kapitoly 4 zahrnují mlékárenské permeáty, což jsou mléčné výrobky charakterizované vysokým obsahem laktózy a získané odstraněním mléčných tuků a mléčných bílkovin z mléka, syrovátky, smetany a/nebo sladkého podmáslí a/nebo z podobných surovin ultrafiltrací nebo jinými technologiemi zpracování.

4.

Pro účely položek 0404 10 a 0404 90 se použije následující:

 

Mléčný permeát a syrovátkový permeát lze analyticky rozlišit přítomností látek (např. kyseliny mléčné, laktátů a glykomakropeptidů), které souvisejí s výrobou syrovátky.

 

Položka 0404 10 zahrnuje „syrovátkový permeát“, což je výrobek s obvykle mírně nakyslou vůní získaný ze syrovátky nebo směsí přírodních syrovátkových složek ultrafiltrací nebo jinými technologiemi zpracování.

 

Přítomnost látek souvisejících s výrobou syrovátky (např. kyseliny mléčné, laktátů a glykomakropeptidů) je podmínkou pro zařazení syrovátkových permeátů do uvedené položky.

 

Položka 0404 90 zahrnuje „mléčný permeát“, což je výrobek s obvykle mléčnou vůní získaný z mléka ultrafiltrací nebo jinými technologiemi zpracování. Kvantitativně omezené množství či nepřítomnost kyseliny mléčné a laktátů (max. 0,1 % hmotnostních v mléčných permeátech ve formě prášku, nebo max. 0,015 % hmotnostních v mléčných permeátech v kapalné formě), jakož i nepřítomnost glykomakropeptidů jsou podmínkami pro zařazení mléčných permeátů do položky 0404 90.

 

Metodou ke zjišťování laktátů je metoda ISO 8069:2005 a metodou ke zjišťování syřidlové syrovátky (tj. přítomnosti kaseinomakropeptidů, jako jsou glykomakropeptidy) je metoda stanovená v příloze XII nařízení Komise (ES) č. 273/2008 (*).

Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 31. března 2016.

Za Komisi,

jménem předsedy,

Stephen QUEST

generální ředitel pro daně a celní unii


(1)  Úř. věst. L 256, 7.9.1987, s. 1.

(2)  Nařízení Komise (ES) č. 273/2008 ze dne 5. března 2008, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1255/1999, pokud jde o metody analýzy a hodnocení jakosti mléka a mléčných výrobků (Úř. věst. L 88, 29.3.2008, s. 1).


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU