(ES) č. 217/2002NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 217/2002 ze dne 5. února 2002, kterým se stanoví kritéria pro zařazení surovin do režimu podpory produkce podle nařízení (ES) č. 2201/96

Publikováno: Úř. věst. L 35, 6.2.2002, s. 11-12 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 5. února 2002 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 15. července 2002 Nabývá účinnosti: 15. července 2002
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Nařízení Komise (ES) č. 217/2002

ze dne 5. února 2002,

kterým se stanoví kritéria pro zařazení surovin do režimu podpory produkce podle nařízení (ES) č. 2201/96

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na nařízení Rady (ES) č. 2201/96 ze dne 28. října 1996 o společné organizaci trhu se zpracovaným ovocem a zeleninou [1], naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 1239/2001 [2], a zejména na čl. 6 odst. 1 uvedeného nařízení,

vzhledem k těmto důvodům:

(1) Článek 2 nařízení (ES) č. 2201/96 zavádí režim podpory pro organizace producentů dodávající rajčata, broskve a hrušky odrůd Williams a Rocha, určené ke zpracování.

(2) Měly by být stanoveny podmínky pro dodávky surovin určených ke zpracování, aby bylo zajištěno správné provádění výše uvedeného režimu podpor, aniž by byly porušeny zásady hospodářské soutěže a aniž by byla dotčena pravidla, podle kterých se mohou smluvní strany domluvit na změnách cen materiálu o cenách stanovených na základě jakostních kritérií, která jdou nad rámec nedostatků uvedených v tomto nařízení.

(3) Toto nařízení stanoví dodatečná prováděcí pravidla k pravidlům uvedeným v nařízení Komise (ES) č. 449/2001 ze dne 2. března 2001, kterým se mění nařízení Rady (ES) č. 2201/96 týkající se režimu podpor v odvětví produktů zpracovaných z ovoce a zeleniny [3], naposledy pozměněném nařízením (ES) č. 1343/2001 [4].

(4) Mělo by být určeno, do jaké míry se mohou členské státy nebo smluvní strany dohodnout na ustanoveních nad rámec tohoto nařízení.

(5) Opatření tohoto nařízení jsou v souladu se stanoviskem Řídícího výboru pro produkty zpracované z ovoce a zeleniny,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Toto nařízení stanoví kritéria pro zařazení šarží rajčat, broskví a hrušek určených ke zpracování do režimu podpory produkce, stanoveného v článku 2 nařízení (ES) č. 2201/96.

Článek 2

1. Před přijetím každé dodávky zpracovatelé prověří jakost suroviny na základě vzorků. Příslušné orgány členských států učiní nezbytná opatření k tomu, aby postup odebírání a zkoumání vzorků zaručoval objektivnost a výběr vzorků byl reprezentativní pro každou šarži. Tohoto postupu se mohou zúčastnit organizace producentů nebo jejich zástupci, postup může být rovněž řízen třetí stranou určenou oběmi stranami.

2. Výsledkem prověření uvedeného v odstavci 1 je stanovení hmotnostního podílu vadné suroviny pro každý typ vad uvedený v článku 3, a součtu těchto podílů, zaokrouhleného na nejbližší celé číslo. Jestliže tento součet překročí limit 10 %, nemá šarže nárok na poskytnutí podpory.

3. Srážky uvedené v čl. 11 odst. 1 písm. e) a čl. 13 odst. 1 písm. b) nařízení (ES) č. 449/2001 pro každou způsobilou šarži odpovídají součtu uvedenému v odstavci 2.

4. Cena, kterou zaplatí zpracovatel podle čl. 3 odst. 4 písm. e) nařízení (ES) č. 449/2001 na straně jedné a jednotková výše poskytnuté podpory produkce na straně druhé, se stanoví na základě dodané čisté hmotnosti po uplatnění srážek.

Článek 3

Vady jsou definovány takto:

a) pro rajčata, broskve a hrušky:

- cizí materiál: za cizí materiál se považuje cokoli jiného než ovoce samotné. Cizí materiál zahrnuje zejména rostlinný odpad (listy, větve, tráva, atd.), minerální materiál (zemina, štěrk, kameny, atd.) a různý další odpad,

- napadené, shnilé nebo červivé ovoce: ovoce napadené chorobou, hmyzem nebo původcem hnilobného procesu na ploše větší než 30 mm v průměru, zasahující dovnitř plodu;

b) v případě samotných rajčat:

- zelená rajčata: zdravé ovoce, které nedosáhlo zralosti a je zvenčí zcela zelené. Barva uvnitř ovoce se nebere v úvahu;

c) v případě samotných broskví a hrušek:

- velikostní vady: minimální velikost je 55 mm,

- zralost: nedozrálé nebo přezrálé ovoce je vadné. Stupeň zralosti je měřen a srovnáván se stupnicí limitních hodnot, stanovenou smluvními stranami,

- poškození kroupami, narušující slupku, pokrývající více než 20 % povrchu ovoce;

d) v případě samotných broskví:

- viditelné rozdělení pecek: rozdělení pecky na dvě půlky je patrné na broskvi u stopky.

Článek 4

1. Členské státy nebo smluvní strany uvedené v článku 3 nařízení (ES) č. 2201/96 se mohou domluvit na

- snížení meze stanovené v čl. 2 odst. 2 pro kterýkoli z daných produktů, stanovení zvláštních mezí pro každou z vad v článku 3, popřípadě zvětšení minimální velikosti uvedené v čl. 3 písm. c),

- definování dalších vad kromě vad uvedených v článku 3, které budou mít vliv na celkový podíl vadného ovoce stanovený v čl. 2 odst. 2.

2. Členské státy mohou pověřit smluvní strany zvýšením meze stanovené v čl. 2 odst. 2 maximálně o 15 % i individuálně pro každý z daných produktů.

3. Opatření přijatá na základě tohoto článku budou uvedena v příslušných smlouvách.

Článek 5

Toto nařízení se použije od hospodářského roku 2002/03.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 5. února 2002.

Za Komisi

Franz Fischler

člen Komise

[1] Úř. věst. L 297, 21.11.1996, s. 29.

[2] Úř. věst. L 171, 26.6.2001, s. 1.

[3] Úř. věst. L 64, 6.3.2001, s. 16.

[4] Úř. věst. L 181, 4.7.2001, s. 16.

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU