398/2016 Sb.Vyhláška o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici
Částka: | 162 | Druh předpisu: | Vyhláška |
Rozeslána dne: | 12. prosince 2016 | Autor předpisu: | Ministerstvo zemědělství |
Přijato: | 2. prosince 2016 | Nabývá účinnosti: | 1. července 2017 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
VYHLÁŠKA
ze dne 2. prosince 2016
o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla,
studené omáčky, dresinky a hořčici
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. a), b) a g) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 146/2002 Sb., zákona č. 131/2003 Sb., zákona č. 274/2003 Sb., zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 120/2008 Sb., zákona č. 139/2014 Sb. a zákona č. 180/2016 Sb., (dále jen „zákon“):
Tato vyhláška upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie1)
a) způsob označování koření, jedlé soli, dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček, dresinků a hořčice v návaznosti na jejich členění podle druhu, skupiny nebo podskupiny,
b) druhy koření, jedlé soli, dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček, dresinků a hořčice s členěním na skupiny a podskupiny a
c) pro jednotlivé druhy koření, jedlé soli, dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček, dresinků a hořčice požadavky na jakost, požadavky na jakost vztahující se k názvu a přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení.
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) kořením části rostlin, zejména kořeny, oddenky, kůra, listy, nať, květy, plody, semena nebo jejich části, uvedené v příloze č. 1 k této vyhlášce, v nezbytné míře technologicky zpracované a užívané k ovlivňování chutě a vůně potravin,
§ 1 - | Předmět úpravy |
§ 2 - | Vymezení některých pojmů |
§ 3 - | Koření |
§ 4 - | Jedlá sůl |
§ 5 - | Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky |
§ 6 - | Hořčice |
§ 7 - | Technický předpis |
§ 8 - | Přechodné ustanovení |
§ 9 - | Zrušovací ustanovení |
§ 10 - | Účinnost |
Příloha č. 1 - | Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření |
Příloha č. 2 - | Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny |
Příloha č. 3 - | Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro koření |
Příloha č. 4 - | Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření |
Příloha č. 5 - | Členění jedlé soli na druhy a skupiny |
Příloha č. 6 - | Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli |
Příloha č. 7 - | Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny |
Příloha č. 8 - | Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky |
Příloha č. 9 - | Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků |
Příloha č. 10 - | Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny |
Příloha č. 11 - | Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice |
Příloha č. 12 - | Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost hořčice |