397/2016 Sb.Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
Částka: | 162 | Druh předpisu: | Vyhláška |
Rozeslána dne: | 12. prosince 2016 | Autor předpisu: | Ministerstvo zemědělství |
Přijato: | 2. prosince 2016 | Nabývá účinnosti: | 1. ledna 2017 s výjimkou |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
397
VYHLÁŠKA
ze dne 2. prosince 2016
o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. a), b), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 146/2002 Sb., zákona č. 131/2003 Sb., zákona č. 274/2003 Sb., zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 120/2008 Sb. a zákona č. 139/2014 Sb., (dále jen „zákon“):
§ 1
Předmět úpravy
Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie1), zároveň navazuje na přímo použitelné předpisy Evropské unie2) a upravuje
a) způsob označování potravin, v návaznosti na jejich členění podle druhu, skupiny nebo podskupiny, a složení potraviny,
b) druhy potravin s členěním na skupiny a podskupiny,
c) pro jednotlivé druhy potravin požadavky na jakost, technologické požadavky, požadavky na jakost vztahující se k názvu a přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení,
d) pro jednotlivé druhy potravin, jež jsou uvedeny v této vyhlášce,
1. teplotní režimy při uchovávání či zmrazování potravin,
2. způsoby uchovávání a manipulace s potravinami během jejich uvádění na trh,
§ 1 - | Předmět úpravy |
ČÁST PRVNÍ - | MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY |
§ 2 - | Základní pojmy |
§ 3 - | Členění na druhy, skupiny a podskupiny |
§ 4 - | Označování |
§ 5 - | Mléko a smetana |
§ 6   | |
§ 7 - | Zahuštěné a sušené mléčné výrobky |
§ 8   | |
§ 9   | |
§ 10   | |
§ 11   | |
§ 12 - | Kysané nebo zakysané mléčné výrobky |
§ 13   | |
§ 14 - | Sýry a tvarohy |
§ 15   | |
§ 16 - | Máslo a mléčné tuky |
§ 17 - | Uvádění mléka a mléčných výrobků na trh |
ČÁST DRUHÁ - | MRAŽENÉ KRÉMY |
§ 18 - | Základní pojmy |
§ 19 - | Členění na skupiny a podskupiny |
§ 20 - | Označování |
§ 21 - | Požadavky na jakost |
§ 22   | |
§ 23   | |
§ 24 - | Uvádění na trh |
§ 25   | |
ČÁST TŘETÍ - | JEDLÉ TUKY A OLEJE |
§ 26 - | Základní pojmy |
§ 27 - | Členění na druhy, skupiny a podskupiny |
§ 28 - | Požadavky na jakost a označování |
§ 29 - | Uvádění na trh |
§ 30 - | Přechodná ustanovení |
§ 31 - | Závěrečná ustanovení |
§ 32   | |
§ 33 - | Účinnost |
Příloha č. 1 - | Mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy živých mikroorganismů mléčného kysání v kysaných mléčných výrobcích |
Příloha č. 2 - | Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kasein |
Příloha č. 3 - | Fyzikální a chemické požadavky na potravinářský kaseinát |
Příloha č. 4 - | Členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny |
Příloha č. 5 - | Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků |
Příloha č. 6 - | Fyzikální a chemické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky |
Příloha č. 7 - | Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů |
Příloha č. 8 - | Členění mražených krémů na druhy, skupiny a podskupiny |
Příloha č. 9 - | Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů |
Příloha č. 10 - | Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů |
Příloha č. 11 - | Členění jedlých tuků a olejů na druhy, skupiny a podskupiny |