447/2004 Sb.Vyhláška o požadavcích na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu

Částka: 149 Druh předpisu: Vyhláška
Rozeslána dne: 30. července 2004 Autor předpisu: Ministerstvo zdravotnictví
Přijato: 16. července 2004 Nabývá účinnosti: 1. srpna 2004
Platnost předpisu: Zrušen předpisem 260/2012 Sb. Pozbývá platnosti: 1. srpna 2012
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.


Ukázka textu předpisu:
447

VYHLÁŠKA
ze dne 16. července 2004
o požadavcích na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky
jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu



        Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. a) a b) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 146/2002 Sb., (dále jen "zákon"):

§ 1
Základní pojmy

        Pro účely této vyhlášky a v souladu s právem Evropských společenství1) se rozumí pod pojmem

       a) aroma - látka určená k aromatizaci potravin, která obsahuje aromatické látky, aromatické přípravky, reakční aromatické přípravky, kouřové aromatické přípravky, a to jednotlivě nebo v kombinaci,
       b) aromatická látka - chemicky definovaná látka, která působí na čichové nebo čichové a chuťové receptory člověka a vyvolává vjem vůně a chuti, a to jednotlivě nebo v kombinaci,
       c) přírodní aromatická látka - látka získaná fyzikálními procesy (například destilací a extrakcí rozpouštědly), enzymovými nebo mikrobiálními postupy ze surovin rostlinného nebo živočišného původu jako takových nebo upravených pro lidskou spotřebu postupy určenými k přípravě potravin,
       d) přírodně identická aromatická látka - látka získaná chemickými postupy (syntézou či izolačními kroky chemické povahy), která je chemicky identická s látkou přirozeně přítomnou ve zdrojích rostlinného či živočišného původu,
. . .

Obsah předpisu:
§ 1 - Základní pojmy
§ 2 - Požadavky na látky určené k výrobě aromat
§ 3  
§ 4 - Látky, které lze používat jako součást aromat
§ 5 - Označování aromat, která nejsou určena k prodeji spotřebiteli, údaji důležitými z hlediska zdravotní nezávadnosti potravin
§ 6 - Označování aromat, která jsou určena k prodeji spotřebiteli, údaji důležitými z hlediska zdravotní nezávadnosti potravin
§ 7 - Závěrečná ustanovení
§ 8  
§ 9  
Příloha č. 1 - Látky rostlinného nebo živočišného původu definované číslem Asociace výrobců aromat - FEMA
Příloha č. 2 - Látky určené k aromatizaci, pro které byla žádána ochrana duševního vlastnictví výrobce
Příloha č. 3 - Látky povolené k aromatizaci potravin určených pro kojeneckou a dětskou výživu
Příloha č. 4 - Chemické a mikrobiologické požadavky na aromata
Příloha č. 5 - Podmínky použití kofeinu a chininu při výrobě potravin
Zavřít
MENU