52/2002 Sb.Vyhláška Ministerstva zdravotnictví, kterou se stanoví požadavky na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu
Částka: | 021 | Druh předpisu: | Vyhláška |
Rozeslána dne: | 14. února 2002 | Autor předpisu: | Ministerstvo zdravotnictví |
Přijato: | 29. ledna 2002 | Nabývá účinnosti: | 1. března 2002 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem 447/2004 Sb. | Pozbývá platnosti: | 1. srpna 2004 |
Původní znění předpisu
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Ukázka textu předpisu:
VYHLÁŠKA
Ministerstva zdravotnictví
ze dne 29. ledna 2002,
kterou se stanoví požadavky na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin,
podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu
Pro účely této vyhlášky se rozumí pod pojmem
a) aroma - látka určená k aromatizaci potravin, která obsahuje aromatické látky, aromatické přípravky, reakční aromatické přípravky, kouřové aromatické přípravky, a to jednotlivě nebo v kombinaci,b) aromatická látka - definovaná chemická látka, která působí na čichové nebo čichové a chuťové receptory člověka a vyvolává vjem vůně a chuti, a to jednotlivě nebo v kombinaci,
c) přírodní aromatická látka - látka získaná fyzikálními procesy (například destilací a extrakcí rozpouštědly), enzymovými nebo mikrobiálními postupy ze surovin rostlinného nebo živočišného původu jako takových nebo upravených pro lidskou spotřebu postupy určenými k přípravě potravin,
d) přírodně identická aromatická látka - látka získaná chemickými postupy (syntézou či izolačními kroky chemické povahy), která je chemicky identická s látkami přirozeně přítomnými ve zdrojích rostlinného či živočišného původu,
Obsah předpisu:
§ 1 - | Pojmy a definice |
§ 2   | |
§ 3   | |
§ 4 - | Látky, které lze používat jako součást aromat |
§ 5 - | Označování aromat, která nejsou určena k prodeji spotřebiteli, údaji důležitými z hlediska zdravotní nezávadnosti potravin |
§ 6 - | Přechodné ustanovení |
§ 7 - | Účinnost |
Příloha č. 1 - | Látky klasifikované podle čísel chemických abstraktů - CAS |
Příloha č. 2 - | Látky označované kódovací soustavou Rady Evropy - CoE |
Příloha č. 3 - | Další látky neuvedené v přílohách č.1 a 2 |
Příloha č. 4 - | Látky rostlinného nebo živočišného původu definované číslem Asociace výrobců - FEMA |
Příloha č. 5 - | Látky povolené k aromatizaci potravin určených pro kojeneckou a dětskou výživu |
Příloha č. 6 - | Chemické a mikrobiologické požadavky na aromata |
Příloha č. 7 - | Podmínky použití kofeinu a chininu při výrobě potravin |
Zavřít