52/2002 Sb.Vyhláška Ministerstva zdravotnictví, kterou se stanoví požadavky na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu

Částka: 021 Druh předpisu: Vyhláška
Rozeslána dne: 14. února 2002 Autor předpisu: Ministerstvo zdravotnictví
Přijato: 29. ledna 2002 Nabývá účinnosti: 1. března 2002
Platnost předpisu: Zrušen předpisem 447/2004 Sb. Pozbývá platnosti: 1. srpna 2004
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.


Ukázka textu předpisu:
52

VYHLÁŠKA
Ministerstva zdravotnictví

ze dne 29. ledna 2002,
kterou se stanoví požadavky na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin,
podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu


        Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 písm. a) a b) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb., (dále jen "zákon"):

§ 1
Pojmy a definice

        Pro účely této vyhlášky se rozumí pod pojmem

       a) aroma - látka určená k aromatizaci potravin, která obsahuje aromatické látky, aromatické přípravky, reakční aromatické přípravky, kouřové aromatické přípravky, a to jednotlivě nebo v kombinaci,
       b) aromatická látka - definovaná chemická látka, která působí na čichové nebo čichové a chuťové receptory člověka a vyvolává vjem vůně a chuti, a to jednotlivě nebo v kombinaci,
       c) přírodní aromatická látka - látka získaná fyzikálními procesy (například destilací a extrakcí rozpouštědly), enzymovými nebo mikrobiálními postupy ze surovin rostlinného nebo živočišného původu jako takových nebo upravených pro lidskou spotřebu postupy určenými k přípravě potravin,
       d) přírodně identická aromatická látka - látka získaná chemickými postupy (syntézou či izolačními kroky chemické povahy), která je chemicky identická s látkami přirozeně přítomnými ve zdrojích rostlinného či živočišného původu,
. . .

Obsah předpisu:
§ 1 - Pojmy a definice
§ 2  
§ 3  
§ 4 - Látky, které lze používat jako součást aromat
§ 5 - Označování aromat, která nejsou určena k prodeji spotřebiteli, údaji důležitými z hlediska zdravotní nezávadnosti potravin
§ 6 - Přechodné ustanovení
§ 7 - Účinnost
Příloha č. 1 - Látky klasifikované podle čísel chemických abstraktů - CAS
Příloha č. 2 - Látky označované kódovací soustavou Rady Evropy - CoE
Příloha č. 3 - Další látky neuvedené v přílohách č.1 a 2
Příloha č. 4 - Látky rostlinného nebo živočišného původu definované číslem Asociace výrobců - FEMA
Příloha č. 5 - Látky povolené k aromatizaci potravin určených pro kojeneckou a dětskou výživu
Příloha č. 6 - Chemické a mikrobiologické požadavky na aromata
Příloha č. 7 - Podmínky použití kofeinu a chininu při výrobě potravin
Zavřít
MENU