(EU) 2019/2019Nařízení Komise (EU) 2019/2019 ze dne 1. října 2019, kterým se stanoví požadavky na ekodesign chladicích spotřebičů podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/125/ES a zrušuje nařízení Komise (ES) č. 643/2009 (Text s významem pro EHP.)

Publikováno: Úř. věst. L 315, 5.12.2019, s. 187-208 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 1. října 2019 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 25. prosince 2019 Nabývá účinnosti: 1. března 2021
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Konsolidované znění předpisu s účinností od 1. května 2021

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění příslušných právních předpisů, včetně jejich právních východisek a odůvodnění, jsou zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a jsou k dispozici v databázi EUR-Lex. Tato úřední znění jsou přímo dostupná přes odkazy uvedené v tomto dokumentu

►B

NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2019/2019

ze dne 1. října 2019,

kterým se stanoví požadavky na ekodesign chladicích spotřebičů podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/125/ES a zrušuje nařízení Komise (ES) č. 643/2009

(Text s významem pro EHP)

(Úř. věst. L 315 5.12.2019, s. 187)

Ve znění:

 

 

Úřední věstník

  Č.

Strana

Datum

►M1

NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2021/341 ze dne 23. února 2021,

  L 68

108

26.2.2021




▼B

NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2019/2019

ze dne 1. října 2019,

kterým se stanoví požadavky na ekodesign chladicích spotřebičů podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/125/ES a zrušuje nařízení Komise (ES) č. 643/2009

(Text s významem pro EHP)



Článek 1

Předmět a oblast působnosti

1.  
Toto nařízení stanoví požadavky na ekodesign, které musí splnit chladicí spotřebiče napájené z elektrické sítě s celkovým objemem více než 10 litrů a nanejvýš 1 500 litrů, aby mohly být uvedeny na trh nebo do provozu.
2.  

Toto nařízení se nevztahuje na:

a) 

profesionální chladicí boxy a šokové zchlazovače, s výjimkou profesionálních mrazicích pultů;

b) 

chladicí spotřebiče s přímou prodejní funkcí;

c) 

mobilní chladicí spotřebiče;

d) 

spotřebiče, u nichž primární funkcí není uchovávání potravin prostřednictvím chlazení.

Článek 2

Definice

Pro účely tohoto nařízení se rozumí:

1) 

„sítí“ nebo „elektrickou sítí“ napájení elektřinou z rozvodné sítě s napětím 230 voltů (± 10 %) a střídavým proudem o frekvenci 50 Hz;

2) 

„chladicím spotřebičem“ izolovaná skříň s jedním nebo několika prostory, které jsou regulovány na určitou teplotu, chlazená přirozenou nebo nucenou konvekcí, přičemž chlazení se dosahuje jedním nebo několika prostředky spotřebovávajícími energii;

3) 

„prostorem“ uzavřený prostor uvnitř chladicího spotřebiče, oddělený od jiného prostoru nebo prostorů přepážkou, nádobou nebo podobnou konstrukcí, který je přímo přístupný jedněmi nebo několika vnějšími dveřmi a může být dále rozdělen na menší prostory. Pro účely tohoto nařízení se prostorem rozumí jak prostor, tak menší prostor, není-li uvedeno jinak;

4) 

„vnějšími dveřmi“ část skříně, kterou lze otevřít nebo odejmout alespoň tak, aby bylo možné přemístit potraviny dovnitř skříně nebo ven ze skříně;

5) 

„menším prostorem“ uzavřený prostor v rámci většího prostoru, který má jiné rozmezí pracovní teploty než prostor, ve kterém se nachází;

6) 

„celkovým objemem“ (V) objem uvnitř vnitřního obložení chladicího spotřebiče, který se rovná součtu objemů jednotlivých prostorů, vyjádřený v dm3 nebo litrech;

7) 

„objemem prostoru“ (Vc ) objem uvnitř vnitřního obložení jednotlivého prostoru, uvedený v dm3 nebo litrech;

8) 

„profesionálním chladicím boxem“ izolovaný chladicí spotřebič s jedním nebo několika prostory přístupnými jedněmi nebo několika dveřmi či zásuvkami, který je schopen trvale udržovat teplotu potravin ve stanoveném rozmezí provozních teplot chlazení nebo mrazení pomocí kompresního cyklu a je používán k uchovávání potravin pro komerční účely, přičemž tyto potraviny nejsou vystavovány zákazníkům ani jim nejsou přístupné, jak je definováno v nařízení (EU) 2015/1095;

9) 

„šokovým zchlazovačem“ izolovaný chladicí spotřebič primárně určený k rychlému zchlazování horkých potravin na teplotu nižší než 10 °C v případě chlazení a na teplotu nižší než –18 °C v případě mrazení, jak je definováno v nařízení (EU) 2015/1095;

10) 

„profesionálním mrazicím pultem“ mraznička, jejíž prostor nebo prostory jsou přístupné z horní strany spotřebiče nebo která má jak prostory typu s horním otevíráním, tak prostory skříňového typu, avšak hrubý objem prostoru (prostorů) typu s horním otevíráním přesahuje 75 % celkového hrubého objemu spotřebiče, používaná k uchovávání potravin pro komerční účely;

11) 

„mrazničkou“ chladicí spotřebič, který má pouze prostory označené čtyřmi hvězdičkami;

12) 

„prostorem pro zmrazené potraviny“ typ prostoru s cílovou teplotou nižší nebo rovnou 0 °C, tj. prostor bez označení hvězdičkou nebo prostor označený jednou, dvěma, třemi nebo čtyřmi hvězdičkami, jak je stanoveno v příloze III tabulce 3;

13) 

„typem prostoru“ deklarovaný typ prostoru v souladu s parametry chladicího výkonu Tmin, Tmax, Tc a dalšími, jak je stanoveno v příloze III tabulce 3;

14) 

„minimální teplotou“ (Tmin) minimální teplota uvnitř prostoru během zkoušky uchovávání, jak je stanoveno v příloze III tabulce 3;

15) 

„maximální teplotou“ (Tmax) maximální teplota uvnitř prostoru během zkoušky uchovávání, jak je stanoveno v příloze III tabulce 3;

16) 

„cílovou teplotou“ (Tc) referenční teplota uvnitř prostoru během zkoušení, jak je stanoveno v příloze III tabulce 3, a jedná se o teplotu pro zkoušení spotřeby energie vyjádřenou jako průměr za určitý čas a určitou sadu čidel;

17) 

„prostorem bez označení hvězdičkou“ a „prostorem pro výrobu ledu“ prostor pro zmrazené potraviny s cílovou teplotou a podmínkami uchovávání 0 °C, jak je stanoveno v příloze III tabulce 3;

18) 

„prostorem označeným jednou hvězdičkou“ prostor pro zmrazené potraviny s cílovou teplotou a podmínkami uchovávání –6 °C, jak je stanoveno v příloze III tabulce 3;

19) 

„prostorem označeným dvěma hvězdičkami“ prostor pro zmrazené potraviny s cílovou teplotou a podmínkami uchovávání –12 °C, jak je stanoveno v příloze III tabulce 3;

20) 

„prostorem označeným třemi hvězdičkami“ prostor pro zmrazené potraviny s cílovou teplotou a podmínkami uchovávání –18 °C, jak je stanoveno v příloze III tabulce 3;

21) 

„mrazicím prostorem“ nebo „prostorem označeným čtyřmi hvězdičkami“ prostor pro zmrazené potraviny s cílovou teplotou a podmínkami uchovávání –18 °C, který splňuje požadavky na mrazicí výkon;

22) 

„mrazicím výkonem“ množství čerstvých potravin, které lze zmrazit v mrazicím prostoru za 24 hodin; nesmí být nižší než 4,5 kg/24 hodin na 100 litrů objemu mrazicího prostoru a musí činit minimálně 2,0 kg/24 hodin;

23) 

„chladicím spotřebičem s přímou prodejní funkcí“ chladicí spotřebič používaný pro účely vystavování a prodeje výrobků při stanovených teplotách nižších než teplota okolí zákazníkům, který je přístupný přímo přes otevřené strany nebo prostřednictvím jedněch či několika dveří či zásuvek nebo oběma způsoby, rovněž včetně skříní s prostorami pro uchovávání výrobků nepřístupných zákazníkům nebo jejich výdej prodavačem, s výjimkou minibarů a spotřebičů pro uchovávání vína, jak je definováno v nařízení Komise (EU) 2019/2024 ( 1 );

24) 

„minibarem“ chladicí spotřebič s celkovým objemem nejvýše 60 litrů, který je primárně určen k uchovávání a prodeji potravin v hotelových pokojích a podobných zařízeních;

25) 

„spotřebičem pro uchovávání vína“ specializovaný chladicí spotřebič určený k uchovávání vína s přesnou regulací teploty pro dané podmínky uchovávání a cílovou teplotu prostoru pro víno podle přílohy III tabulky 3, který zahrnuje protivibrační opatření;

26) 

„specializovaným chladicím spotřebičem“ chladicí spotřebič, který má pouze jeden typ prostoru;

27) 

„prostorem pro víno“ prostor pro nezmrazené potraviny s cílovou teplotou 12 °C, vnitřní vlhkostí v rozmezí od 50 % do 80 % a podmínkami uchovávání v rozmezí od 5 °C do 20 °C, jak je vymezeno v příloze III tabulce 3;

▼M1

28) 

„mobilním chladicím spotřebičem“ chladicí spotřebič, který lze používat tam, kde není přístup k přívodu elektřiny z elektrické sítě, a který jako zdroj energie pro funkci chlazení využívá elektřinu s malým napětím (< 120 V ss) nebo palivo nebo obojí, včetně chladicích spotřebičů, které mohou kromě na elektřinu s malým napětím nebo palivo nebo obojí fungovat také prostřednictvím napájení z elektrické sítě přes vnější měnič střídavého proudu na stejnosměrný, který je zakoupen samostatně. Spotřebič uváděný na trh s měničem střídavého proudu na stejnosměrný není mobilním chladicím spotřebičem;

▼B

29) 

„potravinami“ potraviny, složky potravin, nápoje včetně vína a další produkty primárně používané ke spotřebě, které je třeba uchovávat chlazené za stanovených teplot;

30) 

„indexem energetické účinnosti“ (EEI) indexové číslo představující relativní energetickou účinnost chladicího spotřebiče vyjádřenou v procentech, jak je stanoveno v příloze III bodě 5;

31) 

„nízkohlučným chladicím spotřebičem“ chladicí spotřebič bez parní komprese s úrovní emisí hluku šířeného vzduchem nižší než 27 decibelů vážených funkcí A při referenčním akustickém výkonu 1 pikowatt (dB(A) re 1 pW);

32) 

„emisemi hluku šířeného vzduchem“ hladina akustického výkonu chladicího spotřebiče vyjádřená v decibelech vážených funkcí A při referenčním akustickém výkonu 1 pikowatt (dB(A) re 1 pW);

33) 

„kombinovaným spotřebičem“ chladicí spotřebič, který má více než jeden typ prostoru, z nichž alespoň jeden je prostorem pro nezmrazené potraviny;

34) 

„prostorem pro nezmrazené potraviny“ typ prostoru s cílovou teplotou vyšší nebo rovnou 4 °C, tj. spížový prostor, prostor pro víno, prostor s mírnou teplotou nebo prostor pro čerstvé potraviny, s podmínkami uchovávání a cílovými teplotami stanovenými v příloze III tabulce 3;

35) 

„spížovým prostorem“ prostor pro nezmrazené potraviny s cílovou teplotou 17 °C a podmínkami uchovávání v rozmezí od 14 °C do 20 °C, jak je stanoveno v příloze III tabulce 3;

36) 

„prostorem s mírnou teplotou“ prostor pro nezmrazené potraviny s cílovou teplotou 12 °C a podmínkami uchovávání v rozmezí od 2 °C do 14 °C, jak je stanoveno v příloze III tabulce 3;

37) 

„prostorem pro čerstvé potraviny“ prostor pro nezmrazené potraviny s cílovou teplotou 4 °C a podmínkami uchovávání v rozmezí od 0 °C do 8 °C, jak je stanoveno v příloze III tabulce 3;

38) 

„antikondenzačním ohřívačem regulovaným podle okolí“ antikondenzační ohřívač, jehož topný výkon závisí na teplotě okolí, vlhkosti okolí nebo obojím;

39) 

„antikondenzačním ohřívačem“ ohřívač, který brání kondenzaci na chladicím spotřebiči;

40) 

„pomocnou energií“ (Eaux ) energie, vyjádřená v kWh/rok, spotřebovávaná antikondenzačním ohřívačem regulovaným podle okolí.

Pro účely příloh jsou další definice uvedeny v příloze I.

Článek 3

Požadavky na ekodesign

Požadavky na ekodesign stanovené v příloze II se použijí počínaje daty uvedenými ve zmíněné příloze.

Článek 4

Posuzování shody

1.  
Postupem posuzování shody uvedeným v článku 8 směrnice 2009/125/ES je systém interní kontroly návrhu stanovený v příloze IV uvedené směrnice nebo systém řízení stanovený v její příloze V.
2.  
Pro účely posuzování shody podle článku 8 směrnice 2009/125/ES musí technická dokumentace obsahovat kopii informací o výrobku poskytovaných podle přílohy II bodu 4 a podrobnosti a výsledky výpočtů stanovených v příloze III tohoto nařízení.
3.  

Jestliže byly informace uvedené v technické dokumentaci určitého modelu získány:

a) 

z modelu, který má stejné technické vlastnosti relevantní pro technické informace, které mají být poskytnuty, ale který je vyráběn jiným výrobcem, nebo

b) 

výpočtem na základě konstrukčního návrhu nebo extrapolací z jiného modelu téhož nebo jiného výrobce, nebo oběma způsoby,

technická dokumentace musí obsahovat podrobnosti o takovém výpočtu, posouzení provedené výrobcem za účelem ověření přesnosti výpočtu a v příslušných případech prohlášení o rovnocennosti mezi modely různých výrobců.

Technická dokumentace musí obsahovat seznam všech rovnocenných modelů, včetně identifikačních značek modelu.

4.  
Technická dokumentace musí obsahovat informace v pořadí a v podobě stanovené v příloze VI nařízení (EU) 2019/2016. Pro účely dohledu nad trhem mohou výrobci, dovozci nebo zplnomocnění zástupci – aniž je dotčena příloha IV bod 2 písm. g) směrnice 2009/125/ES – odkazovat na technickou dokumentaci nahranou do databáze výrobků, která obsahuje stejné informace, jež jsou stanoveny v nařízení (EU) 2019/2016.

Článek 5

Postup ověřování pro účely dohledu nad trhem

Členské státy použijí při provádění kontrol v rámci dohledu nad trhem podle čl. 3 odst. 2 směrnice 2009/125/ES postup ověřování stanovený v příloze IV.

▼M1

Článek 6

Obcházení zkoušek a aktualizace softwaru

Výrobce, dovozce ani zplnomocněný zástupce nesmí uvádět na trh výrobky navržené tak, aby byly schopny zjistit, že jsou zkoušeny (např. rozpoznáním zkušebních podmínek nebo zkušebního cyklu), a specificky reagovat tak, že během zkoušky automaticky změní svou výkonnost s cílem dosáhnout příznivější úrovně u kteréhokoli z parametrů uvedených v technické dokumentaci nebo v jakékoli poskytnuté dokumentaci.

Spotřeba energie výrobku ani žádné další deklarované parametry se po provedení aktualizace softwaru nebo firmwaru nesmí zhoršit, pokud je měření prováděno podle stejné zkušební normy, která byla původně použita pro prohlášení o shodě, kromě případu, kdy k tomu dá konečný uživatel před provedením aktualizace výslovný souhlas. V důsledku odmítnutí aktualizace nesmí dojít ke změně výkonnosti.

Aktualizace softwaru nesmí nikdy vést k tomu, aby se výkonnost výrobku změnila tak, že nebude splňovat požadavky na ekodesign relevantní pro prohlášení o shodě.

▼B

Článek 7

Orientační referenční hodnoty

Orientační referenční hodnoty nejvýkonnějších výrobků a technologií dostupných na trhu v době přijetí tohoto nařízení jsou uvedeny v příloze V.

Článek 8

Přezkum

Komise toto nařízení přezkoumá s ohledem na technologický pokrok a výsledky tohoto přezkumu, včetně případného návrhu na revizi, předloží do 25. prosince 2025 konzultačnímu fóru.

Přezkum posoudí zejména:

a) 

požadavky na index energetické účinnosti pro nízkohlučné chladicí spotřebiče a pro spotřebiče pro uchovávání vína, včetně spotřebičů s průhlednými dveřmi;

b) 

vhodnost stanovení požadavků na index energetické účinnosti pro nízkohlučné kombinované spotřebiče s prostorem nebo prostory pro zmrazené potraviny;

c) 

úpravu profesionálních mrazicích pultů;

d) 

hodnotu tolerancí;

e) 

vhodnost povinného zvukového signálu pro dlouhotrvající otevření dveří;

f) 

kompenzační faktory a parametry modelování;

g) 

vhodnost stanovení dalších požadavků na účinné využívání zdrojů pro výrobky v souladu se zásadami oběhového hospodářství, včetně toho, zda by mělo být zahrnuto více náhradních dílů;

h) 

vhodnost zohlednění jiných pomocných zařízení nebo funkcí, než je antikondenzační ohřívač regulovaný podle okolí, při stanovení pomocné energie;

i) 

metodiku pro zohledňování automatického a inteligentního odmrazování.

Článek 9

Zrušení

Nařízení Komise (ES) č. 643/2009 se zrušuje s účinkem ode dne 1. března 2021.

Článek 10

Vstup v platnost a použitelnost

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Použije se ode dne 1. března 2021. Článek 6 se však použije ode dne 25. prosince 2019.

▼M1

Článek 11

Přechodná rovnocennost souladu

Pokud nebyl před 1. listopadem 2020 uveden na trh žádný kus stejného modelu nebo rovnocenných modelů, jsou kusy modelů uvedených na trh mezi 1. listopadem 2020 a 28. únorem 2021, které jsou v souladu s ustanoveními tohoto nařízení, považovány za vyhovující požadavkům nařízení Komise (ES) č. 643/2009.

▼B

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.




PŘÍLOHA I

Definice použitelné pro účely příloh

Použijí se tyto definice:

1) 

„průhlednými dveřmi“ se rozumí vnější dveře vyrobené z průhledného materiálu, přes které konečný uživatel vidí předměty za dveřmi; průhledných musí být alespoň 75 % vnitřní výšky skříně a 75 % její vnitřní šířky, v obou případech měřeno na přední straně skříně;

2) 

„rychlým zmrazením“ se rozumí funkce, kterou podle pokynů výrobce, dovozce nebo zplnomocněného zástupce může aktivovat konečný uživatel a která snižuje skladovací teplotu v mrazicím prostoru nebo prostorech za účelem rychlejšího zmrazení nezmrazených potravin;

3) 

„zimním nastavením“ se rozumí funkce ovládání u kombinovaného spotřebiče s jedním kompresorem a jedním termostatem, kterou lze podle pokynů výrobce, dovozce nebo zplnomocněného zástupce používat při teplotách okolí nižších než +16 °C a která je tvořena přepínacím zařízením nebo funkcí, které zaručují – i pokud by to nebylo nutné pro prostor, ve kterém se nachází termostat – že kompresor nadále pracuje za účelem udržení správných skladovacích teplot v ostatních prostorech;

4) 

„zchlazovacím prostorem“ se rozumí prostor, který dokáže regulovat svou průměrnou teplotu v určitém rozmezí, aniž by uživatel musel regulaci nastavovat, s cílovou teplotou rovnou 2 °C a podmínkami uchovávání v rozmezí od –3 °C do 3 °C, jak je stanoveno v příloze III tabulce 3;

5) 

„vakuovým izolačním panelem“ (VIP) se rozumí izolační panel sestávající z pevného vysoce porézního materiálu uzavřeného v tenkém plynotěsném vnějším obalu, ze kterého byly odsáty plyny a který je utěsněn, aby se zamezilo vniknutí plynů zvnějšku do panelu;

6) 

„oddílem označeným dvěma hvězdičkami“ se rozumí část prostoru označeného třemi nebo čtyřmi hvězdičkami, která nemá vlastní přístupová dvířka ani poklop, s cílovou teplotou a podmínkami uchovávání –12 °C;

7) 

„těsněním dveří“ se rozumí mechanické těsnění, které vyplňuje prostor mezi dveřmi a skříní chladicího spotřebiče s cílem zamezit úniku ze skříně do venkovního vzduchu;

8) 

„náhradním dílem“ se rozumí samostatný díl, který může ve výrobku nahradit díl se stejnou nebo podobnou funkcí;

9) 

„odbornou opravnou“ se rozumí provozovatel nebo podnik, který poskytuje služby v oblasti oprav a odborné údržby chladicích spotřebičů;

10) 

„volně stojícím spotřebičem“ se rozumí chladicí spotřebič, který není vestavným spotřebičem;

11) 

„vestavným spotřebičem“ se rozumí chladicí spotřebič, který je navržen, vyzkoušen a uváděn na trh, výlučně aby byl:

a) 

namontován do skříní nebo obložen deskami (shora, zdola a po stranách) a

b) 

bezpečně připevněn ke stranám, horní stěně nebo podlaze skříní nebo k deskám a

c) 

dodáván s hotovou čelní stěnou, která je jeho součástí, nebo aby k němu byla připevněna na zakázku vyrobená přední deska;

12) 

„zárukou“ se rozumí jakýkoli závazek maloobchodníka nebo výrobce, dovozce nebo zplnomocněného zástupce vůči spotřebiteli spočívající v tom, že mu:

a) 

vrátí zaplacenou cenu nebo

b) 

chladicí spotřebiče vymění, opraví či jakýmkoli způsobem s nimi naloží, pokud neodpovídají údajům uvedeným v záručním listě nebo v příslušné reklamě;

13) 

„klimatickou třídou“ se rozumí rozmezí teploty okolí, uvedené v příloze III bodě 1 písm. i), ve kterém jsou chladicí spotřebiče určeny k používání a pro které se ve všech prostorech současně dosahuje požadovaných skladovacích teplot uvedených v příloze III tabulce 3;

14) 

„databází výrobků“ se rozumí soubor údajů týkajících se výrobků, který je systematicky uspořádán a je tvořen veřejnou částí zaměřenou na spotřebitele, ve které jsou v elektronické podobě zpřístupněny informace týkající se jednotlivých parametrů výrobku, internetovým portálem pro zpřístupnění a částí věnovanou souladu, s jasně stanovenými požadavky na přístupnost a bezpečnost, jak je stanoveno v nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/1369 ( 2 );

15) 

„roční spotřebou energie“ (AE) se rozumí průměrná denní spotřeba energie vynásobená 365 (počtem dní v roce), vyjádřená v kilowatthodinách za rok (kWh/rok) a vypočítaná podle bodu 3 přílohy III;

16) 

„denní spotřebou energie“ (Edaily ) se rozumí elektřina spotřebovaná chladicím spotřebičem za 24 hodin při referenčních podmínkách, vyjádřená v kilowatthodinách za 24 hodin (kWh/24 h) a vypočítaná v souladu s bodem 3 přílohy III;

17) 

„výdejníkem“ se rozumí zařízení, které z chladicího spotřebiče na vyžádání vydává zchlazené nebo zmrazené potraviny – například výdejníky kostek ledu nebo výdejníky chlazené vody;

18) 

„prostorem s nastavitelnou teplotou“ se rozumí prostor určený k používání jakožto dva (nebo více) alternativních typů prostorů (například prostor, který může fungovat buď jako prostor pro čerstvé potraviny, nebo jako mrazicí prostor), který může uživatel nastavit tak, aby trvale udržoval rozmezí pracovní teploty pro každý deklarovaný typ prostoru. Prostor určený k používání jako jeden typ prostoru, který může splňovat i podmínky uchovávání jiných typů prostorů, (například zchlazovací prostor, který může splňovat také požadavky na prostor bez označení hvězdičkou) není prostorem s nastavitelnou teplotou;

19) 

„sítí“ se rozumí komunikační infrastruktura s topologií propojení, architekturou včetně fyzických součástí, organizačními zásadami, komunikačními postupy a formáty (protokoly);

20) 

„příkonem v ustáleném stavu“ (Pss ) se rozumí průměrný příkon v ustáleném stavu vyjádřený ve wattech (W);

21) 

„dodatečnou spotřebou energie pro odmrazování a obnovu“ (ΔΕd-f ) se rozumí průměrná dodatečná spotřeba energie při odmrazování a obnově vyjádřená ve watthodinách (Wh);

22) 

„automatickým odmrazováním“ se rozumí funkce, jejímž prostřednictvím jsou prostory odmrazovány bez zásahu uživatele s cílem zahájit odstraňování nahromaděné námrazy při všech nastaveních regulace teploty nebo obnovit normální provoz, přičemž voda z odmrazování se odstraňuje automaticky;

23) 

„intervalem odmrazování“ (td-f ) se rozumí reprezentativní průměrný interval, vyjádřený v hodinách (h), mezi jedním a následujícím časem aktivace odmrazovacího ohřívače v rámci dvou po sobě jdoucích cyklů odmrazování a obnovy; nebo nemá-li spotřebič odmrazovací ohřívač, jedním a následujícím časem deaktivace kompresoru v rámci dvou po sobě jdoucích cyklů odmrazování a obnovy;

24) 

„dobou odmrazování a obnovy“ se rozumí doba od zahájení regulačního cyklu odmrazování do obnovení stabilních provozních podmínek;

25) 

„typem odmrazování“ se rozumí metoda odstraňování nahromaděné námrazy na výparníků (výparnících) chladicího spotřebiče; tedy automatické odmrazování, nebo manuální odmrazování;

26) 

„manuálním odmrazováním“ se rozumí absence funkce automatického odmrazování;

27) 

„faktorem zatížení“ (L) se rozumí faktor zohledňující dodatečné (tj. jdoucí nad rámec toho, co se již předpokládá na základě vyšší průměrné teploty okolí při zkoušení) chladicí zatížení způsobené vložením teplých potravin; jeho hodnoty jsou uvedeny v příloze III bodě 3 písm. a);

28) 

„normalizovanou roční spotřebou energie“ (SAE) se rozumí referenční roční spotřeba energie chladicího spotřebiče vyjádřená v kilowatthodinách za rok (kWh/rok) a vypočítaná podle přílohy III bodu 4;

29) 

„parametrem kombinace“ (C) se rozumí parametr modelování zohledňující synergický efekt, k němuž dochází, kombinují-li se v jednom spotřebiči různé typy prostorů; jeho hodnoty jsou uvedeny v příloze III tabulce 4;

30) 

„faktorem tepelné ztráty dveří“ (D) se rozumí kompenzační faktor pro kombinované spotřebiče závisející na počtu prostorů s různou teplotou nebo počtu vnějších dveří, podle toho, co je nižší, který je uveden v příloze III tabulce 5. Pro účely tohoto faktoru se „prostorem“ nerozumí „menší prostor“;

31) 

„faktorem odmrazování“ (Ac ) se rozumí kompenzační faktor zohledňující skutečnost, zda má chladicí spotřebič automatické, nebo manuální odmrazování; jeho hodnoty jsou uvedeny v příloze III tabulce 5;

32) 

„faktorem vestavění“ (Bc ) se rozumí kompenzační faktor zohledňující skutečnost, zda je chladicí spotřebič vestavný, nebo volně stojící; jeho hodnoty jsou uvedeny v příloze III tabulce 5;

33) 

„Mc“ a „Nc“ se rozumí parametry modelování, které zohledňují závislost spotřeby energie na objemu; jejich hodnoty jsou uvedeny v příloze III tabulce 4;

34) 

„termodynamickým parametrem“ (rc ) se rozumí parametr modelování, který koriguje normalizovanou roční spotřebu energie na teplotu okolí 24 °C; jeho hodnoty jsou uvedeny v příloze III tabulce 4;

35) 

„rovnocenným modelem“ se rozumí model, který má stejné technické vlastnosti významné pro technické informace, jež se mají poskytnout, ale tentýž výrobce, dovozce nebo zplnomocněný zástupce jej uvádí na trh nebo do provozu jako jiný model s odlišnou identifikační značkou modelu;

36) 

„identifikační značkou modelu“ se rozumí kód, obvykle alfanumerický, který odlišuje konkrétní model výrobku od jiných modelů se stejnou ochrannou známkou nebo stejným názvem dodavatele;

37) 

„chladničkou/mrazničkou“ se rozumí kombinovaný spotřebič, který má alespoň jeden mrazicí prostor a alespoň jeden prostor pro čerstvé potraviny;

▼M1

38) 

„deklarovanými hodnotami“ se rozumí hodnoty poskytnuté výrobcem, dovozcem nebo zplnomocněným zástupcem pro stanovené, vypočtené nebo naměřené technické parametry v souladu s článkem 4 pro účely ověření souladu orgány členského státu.

▼B




PŘÍLOHA II

Požadavky na ekodesign

1.   Požadavky na energetickou účinnost:

a) 

Od 1. března 2021 nesmí index energetické účinnosti (EEI) chladicích spotřebičů překračovat hodnoty uvedené v tabulce 1.



Tabulka 1

Maximální EEI chladicích spotřebičů, vyjádřený v %

 

EEI

Specializované nízkohlučné chladicí spotřebiče s prostorem nebo prostory pro čerstvé potraviny

375

Nízkohlučné chladicí spotřebiče s průhlednými dveřmi

380

Ostatní nízkohlučné chladicí spotřebiče, s výjimkou nízkohlučných kombinovaných spotřebičů s prostorem pro zmrazené potraviny

300

Spotřebiče pro uchovávání vína s průhlednými dveřmi

190

Ostatní spotřebiče pro uchovávání vína

155

Všechny ostatní chladicí spotřebiče, s výjimkou nízkohlučných kombinovaných spotřebičů s prostorem pro zmrazené potraviny

125

b) 

Od 1. března 2024 nesmí EEI chladicích spotřebičů překračovat hodnoty uvedené v tabulce 2.



Tabulka 2

Maximální EEI chladicích spotřebičů, vyjádřený v %

 

EEI

Specializované nízkohlučné chladicí spotřebiče s prostorem nebo prostory pro čerstvé potraviny

312

Nízkohlučné chladicí spotřebiče s průhlednými dveřmi

300

Ostatní nízkohlučné chladicí spotřebiče, s výjimkou nízkohlučných kombinovaných spotřebičů s prostorem pro zmrazené potraviny

250

Spotřebiče pro uchovávání vína s průhlednými dveřmi

172

Ostatní spotřebiče pro uchovávání vína

140

Všechny ostatní chladicí spotřebiče, s výjimkou nízkohlučných kombinovaných spotřebičů s prostorem pro zmrazené potraviny

100

2.   Funkční požadavky:

Od 1. března 2021 musí chladicí spotřebiče splňovat tyto požadavky:

a) 

Jakákoli funkce rychlé zmrazení nebo podobná funkce aktivovaná změnou nastavení teploty u mrazicích prostorů se po aktivování konečným uživatelem podle pokynů výrobce, dovozce nebo zplnomocněného zástupce musí nejvýše po 72 hodinách automaticky přepnout zpět na předchozí normální podmínky uchovávání.

b) 

Zimní nastavení se automaticky aktivují nebo deaktivují podle potřeby tak, aby zůstala zachována správná teplota prostoru nebo prostorů pro zmrazené potraviny.

c) 

Každý prostor musí být označen patřičným identifikačním symbolem. V případě prostorů pro zmrazené potraviny je to počet hvězdiček daného prostoru. V případě zchlazovacích prostorů a prostorů pro nezmrazené potraviny je to údaj, zvolený výrobcem, dovozcem nebo zplnomocněným zástupcem, o typu potravin, které mají být v daném prostoru uchovávány.

d) 

Jestliže chladicí spotřebič obsahuje vakuové izolační panely, musí být tento chladicí spotřebič jasně viditelným a čitelným způsobem označen písmeny „VIP“.

e) 

U menších prostorů nebo oddílů označených dvěma hvězdičkami:

— 
menší prostor nebo oddíl označený dvěma hvězdičkami je od objemu označeného třemi nebo čtyřmi hvězdičkami oddělen přepážkou, nádobou nebo podobnou konstrukcí,
— 
objem menšího prostoru nebo oddílu označeného dvěma hvězdičkami nepřekračuje 20 % celkového objemu prostoru, v němž je umístěn.

▼M1

f) 

U prostorů označených čtyřmi hvězdičkami je doba mrazení nutná ke snížení teploty lehké náplně z +25 na –18 °C při teplotě okolí 25 °C taková, že výsledný mrazicí výkon splňuje požadavek uvedený v čl. 2 bodě 22.

▼B

Do 1. března 2024 se požadavky stanovené v bodě 2 písm. a) a b) nepoužijí u kombinovaných spotřebičů s jedním elektromechanickým termostatem a jedním kompresorem, které nejsou vybaveny elektronickou ovládací deskou.

3.   Požadavky na účinné využívání zdrojů:

Od 1. března 2021 musí chladicí spotřebiče splňovat tyto požadavky:

a) 

Dostupnost náhradních dílů:

1) 

výrobci, dovozci nebo zplnomocnění zástupci musí pro chladicí spotřebiče odborným opravnám poskytovat alespoň tyto náhradní díly: termostaty, teplotní čidla, desky plošných spojů a zdroje světla, po dobu alespoň sedmi let poté, co byl na trh uveden poslední kus daného modelu;

2) 

výrobci, dovozci nebo zplnomocnění zástupci musí pro chladicí spotřebiče odborným opravnám a konečným uživatelům poskytovat alespoň tyto náhradní díly: dveřní kliky, dveřní závěsy, přihrádky a koše po dobu alespoň sedmi let a těsnění dveří po dobu alespoň deseti let poté, co byl na trh uveden poslední kus daného modelu;

3) 

výrobci musí zajistit, aby mohly být tyto náhradní díly nahrazeny za použití běžně dostupných nástrojů, aniž by došlo k trvalému poškození spotřebiče;

4) 

seznam náhradních dílů, jichž se týká bod 1, a postup pro jejich objednání musí být veřejně dostupné na volně přístupných internetových stránkách výrobce, dovozce nebo zplnomocněného zástupce nejpozději dva roky poté, co byl na trh uveden první kus daného modelu, a do konce doby dostupnosti těchto náhradních dílů;

5) 

seznam náhradních dílů, jichž se týká bod 2, a postup pro jejich objednání a pokyny pro opravy musí být veřejně dostupné na volně přístupných internetových stránkách výrobce, dovozce nebo zplnomocněného zástupce v době, kdy je na trh uveden první kus daného modelu, a do konce doby dostupnosti těchto náhradních dílů.

b) 

Přístup k informacím o opravách a údržbě:

Po uplynutí dvou let od uvedení prvního kusu daného modelu nebo rovnocenného modelu na trh až do konce období uvedeného v písmeni a) poskytne výrobce, dovozce nebo zplnomocněný zástupce odborným opravnám přístup k informacím o opravách a údržbě spotřebiče za těchto podmínek:

1) 

na internetových stránkách výrobce, dovozce nebo zplnomocněného zástupce musí být uveden postup, jak se mohou odborné opravny zaregistrovat pro přístup k informacím. Pro přijetí takové žádosti mohou výrobci, dovozci nebo zplnomocnění zástupci požadovat, aby odborná opravna prokázala, že:

i) 

odborná opravna má technickou způsobilost k opravám chladicích spotřebičů a splňuje platné předpisy týkající se opraven elektrických zařízení v členských státech, v nichž působí. Jako důkaz souladu s tímto bodem se přijme odkaz na úřední systém registrace odborných opraven, pokud takový systém v daných členských státech existuje;

ii) 

odborná opravna má sjednáno pojištění odpovědnosti vyplývající z její činnosti, a to bez ohledu na to, zda to požaduje daný členský stát;

2) 

výrobci, dovozci nebo zplnomocnění zástupci registraci přijmou nebo zamítnou do pěti pracovních dní od data žádosti odborné opravny;

3) 

výrobci, dovozci nebo zplnomocnění zástupci si mohou za přístup k informacím o opravách a údržbě nebo za pravidelné zasílání aktualizovaných informací účtovat přiměřené a úměrné poplatky. Poplatek je přiměřený, jestliže neodrazuje od přístupu k informacím tím, že nezohledňuje rozsah, v němž odborná opravna tyto informace využívá.

Po zaregistrování se odborné opravně poskytne do jednoho pracovního dne od žádosti přístup k požadovaným informacím o opravách a údržbě. Dostupné informace o opravách a údržbě zahrnují:

— 
jednoznačnou identifikaci spotřebiče,
— 
schéma pro rozložení nebo zobrazení výrobku v rozloženém stavu,
— 
seznam nezbytného opravárenského a zkušebního vybavení,
— 
informace o součástech a diagnostické informace (například minimální a maximální teoretické hodnoty pro měření),
— 
schémata vodičů a zapojení,
— 
diagnostické kódy závad a chyb (v příslušných případech včetně specifických kódů výrobce) a
— 
záznamy dat o hlášených poruchách uložené v chladicím spotřebiči (v příslušných případech).
c) 

Maximální dodací lhůta náhradních dílů:

1) 

během období uvedeného v bodě 3 písm. a) podbodech 1 a 2 musí výrobce, dovozce nebo zplnomocněný zástupce zajistit dodání náhradních dílů pro chladicí spotřebiče do patnácti pracovních dní po obdržení objednávky;

2) 

v případě náhradních dílů dostupných pouze odborným opravnám může být tato dostupnost omezena na odborné opravny zaregistrované v souladu s písmenem b).

d) 

Požadavky na demontáž materiálů k využití a recyklaci při současném zabránění znečišťování:

1) 

výrobci, dovozci nebo zplnomocnění zástupci zajistí, aby byly chladicí spotřebiče navrženy tak, aby materiály a konstrukční části uvedené v příloze VII směrnice 2012/19/EU mohly být odstraněny za použití běžně dostupných nástrojů;

2) 

výrobci, dovozci a zplnomocnění zástupci plní povinnosti stanovené v čl. 15 odst. 1 směrnice 2012/19/EU.

4.   Požadavky na informace:

Od 1. března 2021 musí návody k použití určené pro osoby provádějící instalaci a pro konečné uživatele i volně přístupné internetové stránky výrobců, dovozců nebo zplnomocněných zástupců obsahovat tyto informace:

a) 

kombinace zásuvek, košů a polic, která vede k nejúčinnějšímu využívání energie daným chladicím spotřebičem;

b) 

jasné pokyny o tom, kde a jak v chladicím spotřebiči skladovat potraviny za účelem co nejlepší konzervace po co nejdelší dobu, aby se zamezilo plýtvání potravinami;

c) 

doporučené nastavení teplot v každém prostoru pro optimální konzervaci potravin. Tato nastavení nesmí být v rozporu s podmínkami uchovávání stanovenými v příloze III tabulce 3;

d) 

odhad vlivu nastavení teplot na plýtvání potravinami;

e) 

popis účinků zvláštních režimů a funkcí, a zejména toho, jaký mají vliv na teplotu v jednotlivých prostorech a po jak dlouhou dobu;

f) 

u spotřebičů pro uchovávání vína: „Tento spotřebič je určen výhradně k uchovávání vína.“ Tento bod se nepoužije v případě chladicích spotřebičů, které nejsou navrženy konkrétně pro uchovávání vína, ale mohou k tomuto účelu sloužit, ani v případě chladicích spotřebičů, které obsahují prostor pro víno v kombinaci s prostorem kteréhokoli jiného typu;

g) 

pokyny k správné instalaci a údržbě chladicího spotřebiče konečným uživatelem, včetně čištění;

h) 

u volně stojícího spotřebiče: „Tento chladicí spotřebič není určen k vestavění.“;

i) 

u spotřebičů bez prostoru označeného čtyřmi hvězdičkami: „Tento chladicí spotřebič není vhodný pro mražení potravin.“;

j) 

přístup k odborným opravám, např. internetové stránky, adresy, kontaktní údaje;

k) 

relevantní informace o objednání náhradních dílů, ať již přímo, nebo jinými způsoby zajišťovanými výrobcem, dovozcem nebo zplnomocněným zástupcem;

l) 

minimální dobu, po kterou jsou dostupné náhradní díly nezbytné pro opravu spotřebiče;

m) 

minimální dobu trvání záruky na chladicí spotřebič, kterou poskytuje výrobce, dovozce nebo zplnomocněný zástupce;

n) 

u chladicích spotřebičů s klimatickou třídou:

— 
rozšířené mírné pásmo: „Tento chladicí spotřebič je určen k používání při teplotách okolí od 10 °C do 32 °C.“;
— 
mírné pásmo: „Tento chladicí spotřebič je určen k používání při teplotách okolí od 16 °C do 32 °C.“;
— 
subtropické pásmo: „Tento chladicí spotřebič je určen k používání při teplotách okolí od 16 °C do 38 °C.“;
— 
tropické pásmo: „Tento chladicí spotřebič je určen k používání při teplotách okolí od 16 °C do 43 °C.“;
o) 

pokyny, jak nalézt informace o modelu v databázi výrobků vymezené v nařízení (EU) 2019/2016 prostřednictvím internetového odkazu na informace o modelu uložené v databázi výrobků nebo odkazu na databázi výrobků a informace, jak na výrobku nalézt identifikační značku modelu.




PŘÍLOHA III

Metody měření a výpočty

Pro účely souladu a ověřování souladu s požadavky tohoto nařízení se k měřením a výpočtům použijí harmonizované normy nebo jiné spolehlivé, přesné a reprodukovatelné metody, které zohledňují všeobecně uznávané moderní metody a jsou v souladu s níže uvedenými ustanoveními. Referenční čísla těchto harmonizovaných norem byla za tímto účelem zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie:

▼M1

Je-li parametr deklarovaný podle článku 4, je jeho deklarovaná hodnota použita výrobcem, dovozcem nebo zplnomocněným zástupcem pro výpočty v této příloze.

▼B

1.   Obecné zkušební podmínky:

a) 

u chladicích spotřebičů s antikondenzačními ohřívači, které může konečný uživatel zapínat a vypínat, se antikondenzační ohřívače zapnou, a pokud jsou nastavitelné, nastaví se na maximální ohřev a zahrnou se do roční spotřeby energie (AE) jako denní spotřeba energie (Edaily );

b) 

u chladicích spotřebičů s antikondenzačními ohřívači regulovanými podle okolí se elektrické antikondenzační ohřívače regulované podle okolí během měření spotřeby energie pokud možno vypnou nebo jinak deaktivují;

c) 

u chladicích spotřebičů s výdejníky, které může konečný uživatel zapínat a vypínat, jsou tyto výdejníky během zkoušky spotřeby energie zapnuté, ale nepoužívají se;

d) 

při měření spotřeby energie jsou prostory s nastavitelnou teplotou v provozu při nejnižší teplotě, kterou může konečný uživatel nastavit tak, aby bylo trvale udržováno rozmezí teploty, uvedené v tabulce 3, typu prostoru, jehož teplota je nejnižší;

e) 

u chladicích spotřebičů, které lze připojit k síti, je komunikační modul aktivován, ale není nutné, aby během zkoušky spotřeby energie probíhal určitý typ komunikace nebo výměny dat nebo obojího. Během zkoušky spotřeby energie je nutné zajistit, aby byla jednotka připojena k síti;

f) 

u výkonnosti zchlazovacích prostorů:

1) 

u prostoru s nastavitelnou teplotou, který je klasifikován jako prostor pro čerstvé potraviny nebo zchlazovací prostor, se index energetické účinnosti (EEI) stanoví pro každou teplotu a použije se nejvyšší hodnota;

2) 

zchlazovací prostor musí být schopen regulovat svou průměrnou teplotu v určitém rozmezí, aniž by uživatel musel regulaci nastavovat; to lze ověřit během zkoušek spotřeby energie při teplotách okolí 16 °C a 32 °C;

g) 

u prostorů s nastavitelným objemem, pokud jsou objemy dvou prostorů vzájemně nastavitelné konečným uživatelem, se spotřeba energie a objem zkouší, když je prostor s vyšší cílovou teplotou nastaven na minimální objem;

▼M1

h) 

mrazicí výkon prostoru se vypočítá jako hmotnost lehké náplně krát 24 vydělená dobou mrazení nutnou ke snížení teploty lehké náplně z +25 na –18 °C při teplotě okolí 25 °C, vyjádří se v kg/24 h a zaokrouhlí se na jedno desetinné místo;

▼B

i) 

akronym pro rozmezí teploty okolí, tj. SN, N, ST nebo T, při určování klimatických tříd:

1) 

rozšířené mírné pásmo (SN) má rozmezí teploty od 10 °C do 32 °C;

2) 

mírné pásmo (N) má rozmezí teploty od 16 °C do 32 °C;

3) 

subtropické pásmo (ST) má rozmezí teploty od 16 °C do 38 °C a

4) 

tropické pásmo (T) má rozmezí teploty od 16 °C do 43 °C;

▼M1

j) 

hmotnost lehké náplně pro každý prostor označený čtyřmi hvězdičkami musí být:

— 
3,5 kg/100 l objemu hodnoceného prostoru označeného čtyřmi hvězdičkami, zaokrouhlená nahoru na nejbližších 0,5 kg, a
— 
2 kg pro prostor označený čtyřmi hvězdičkami s objemem, u něhož 3,5 kg/100 l vede k hodnotě nižší než 2 kg;
v případě, že chladicí spotřebič obsahuje kombinaci prostor označených třemi a čtyřmi hvězdičkami, zvýší se součet hmotností lehké náplně (lehkých náplní) tak, aby součet hmotností lehkých náplní pro všechny prostory označené čtyřmi hvězdičkami byl následující:
— 
3,5 kg/100 l celkového objemu všech prostor označených čtyřmi a třemi hvězdičkami, zaokrouhlený nahoru na nejbližších 0,5 kg, a
— 
2 kg pro celkový objem všech prostor označených čtyřmi a třemi hvězdičkami, u nichž 3,5 kg/100 l vede k hodnotě nižší než 2 kg.

▼B

2.   Podmínky uchovávání a cílové teploty pro jednotlivé typy prostorů:

Podmínky uchovávání a cílové teploty pro jednotlivé typy prostorů jsou uvedeny v tabulce 3.

3.   Určení AE:

a) 

U všech chladicích spotřebičů s výjimkou nízkohlučných chladicích spotřebičů:

Spotřeba energie se určí zkouškou při teplotě okolí 16 °C a 32 °C.

Při určování spotřeby energie musí být průměrné teploty vzduchu v každém prostoru nižší nebo rovné cílovým teplotám uvedeným v tabulce 3 pro každý typ prostoru deklarovaný výrobcem, dovozcem nebo zplnomocněným zástupcem. Hodnoty vyšší a nižší než cílové teploty lze ve vhodných případech použít za účelem odhadu spotřeby energie při cílové teplotě pro každý příslušný prostor prostřednictvím interpolace.

Hlavními složkami spotřeby energie, které je třeba určit, jsou:

— 
soubor hodnot příkonu v ustáleném stavu (Pss ) vyjádřených ve wattech a zaokrouhlených na jedno desetinné místo, přičemž každá z nich odpovídá určité teplotě okolí a souboru teplot prostorů, které nejsou nutně cílovými teplotami,
— 
reprezentativní dodatečná spotřeba energie pro odmrazování a obnovu (ΔΕd-f ) vyjádřená ve watthodinách a zaokrouhlená na jedno desetinné místo, u výrobků s jedním nebo více systémy automatického odmrazování (z nichž každý má vlastní regulační cyklus odmrazování) měřená při teplotě okolí 16 °C (ΔΕd-f16 ) a 32 °C (ΔΕd-f32 ),
— 
interval odmrazování (td-f ) vyjádřený v hodinách a zaokrouhlený na tři desetinná místa, u výrobků s jedním nebo více systémy odmrazování (z nichž každý má vlastní regulační cyklus odmrazování) měřený při teplotě okolí 16 °C (td-f16 ) a 32 °C (td-f32 ). td-f se určí pro každý systém za určitého rozmezí podmínek,
— 
u každé provedené zkoušky se Pss a ΔΕd-f sečtou a na tomto základě se vypočte denní spotřeba energie při určité teplotě okolí ET = 0,001 × 24 × (Pss + ΔΕd-f /td-f ), vyjádřená v kWh/24 h, která je specifická pro použité nastavení,
— 
Eaux , vyjádřená v kWh/rok a zaokrouhlená na tři desetinná místa. Eaux se týká pouze antikondenzačního ohřívače regulovaného podle okolí a určí se na základě příkonu ohřívače za různých podmínek teploty a vlhkosti okolí tak, že se příkon vynásobí pravděpodobností výskytu těchto podmínek a získané hodnoty se sečtou; výsledek se poté vynásobí faktorem ztrát pro zohlednění úniku tepla do prostoru a jeho následného odstranění chladicím systémem.



Tabulka 3

Podmínky uchovávání a cílová teplota pro jednotlivé typy prostorů

Skupina

Typ prostoru

Poznámka

Podmínky uchovávání

Tc

Tmin

Tmax

Název

Název

Č.

°C

°C

°C

Prostory pro nezmrazené potraviny

spížový

 (1)

+14

+20

+17

pro víno

 (2) (6)

+5

+20

+12

s mírnou teplotou

 (1)

+2

+14

+12

pro čerstvé potraviny

 (1)

0

+8

+4

Zchlazovací prostor

zchlazovací

 (3)

-3

+3

+2

Prostory pro zmrazené potraviny

bez hvězdiček a pro výrobu ledu

 (4)

neuv.

0

0

1 hvězdička

 (4)

neuv.

-6

-6

2 hvězdičky

 (4) (5)

neuv.

-12

-12

3 hvězdičky

 (4) (5)

neuv.

-18

-18

mrazicí (4 hvězdičky)

 (4) (5)

neuv.

-18

-18

(1)   

Tmin a Tmax jsou průměrné hodnoty naměřené za dobu zkoušky (průměr za určitý čas a určitou sadu čidel).

(2)   

Průměrné variační rozpětí teplot za dobu zkoušky nesmí u žádného čidla překročit ± 0,5 kelvinů (K). Během doby odmrazování a obnovy nesmí průměr za všechna čidla stoupnout nad průměrnou hodnotu prostoru o více než 1,5 K.

(3)   

Tmin a Tmax jsou okamžité hodnoty během doby zkoušky.

(4)   

Tmax je maximální hodnota naměřená za dobu zkoušky (maximum za určitý čas a určitou sadu čidel).

(5)   

Je-li prostor typem prostoru s automatickým odmrazováním, teplota (definovaná jako maximum za všechna čidla) se během doby odmrazování a obnovy nesmí zvýšit o více než 3,0 K.

(6)   

Tmin a Tmax jsou průměrné hodnoty naměřené za dobu zkoušky (průměr za určitý čas a určitou sadu čidel) a vymezují maximální přípustné provozní rozmezí teplot.

neuv. = neuvádí se

Každý z těchto parametrů se určí prostřednictvím samostatné zkoušky nebo souboru zkoušek. Údaje z měření se zprůměrují za dobu zkoušky zahájenou poté, co byl spotřebič určitou dobu v provozu. V zájmu zvýšení efektivnosti a přesnosti zkoušení není délka doby zkoušky pevně stanovená; musí být taková, aby byl spotřebič během doby zkoušky v ustáleném stavu. To se potvrzuje přezkoumáním všech údajů za dobu zkoušky na základě souboru kritérií stability a ověřením toho, zda bylo v tomto ustáleném stavu možné shromáždit dostatek údajů.
Hodnota AE, vyjádřená v kWh/rok a zaokrouhlená na dvě desetinná místa, se vypočítá takto:
AE = 365 × Edaily/L + Eaux
přičemž
— 
faktor zatížení L = 0,9 u chladicích spotřebičů, které mají pouze prostory pro zmrazené potraviny, a L = 1,0 u všech ostatních spotřebičů,
— 
Edaily , vyjádřená v kWh/24 h a zaokrouhlená na tři desetinná místa, se vypočítá z ET při teplotě okolí 16 °C (E16 ) a při teplotě okolí 32 °C (E32 ) takto:
Edaily = 0,5 × (E16 + E32 )
kde E16 a E32 jsou odvozeny interpolací zkoušky spotřeby energie při cílových teplotách uvedených v tabulce 3.
b) 

U nízkohlučných chladicích spotřebičů:

Spotřeba energie se určí způsobem stanoveným v bodě 3 písm. a), avšak při teplotě okolí 25 °C místo teplot 16 °C a 32 °C.

Pro Edaily , vyjádřenou v kWh/24 h a zaokrouhlenou na tři desetinná místa, pro účely výpočtu AE pak platí:

Edaily = E25

kde E25 je ET při teplotě okolí 25 °C a odvozena interpolací zkoušek spotřeby energie při cílových teplotách uvedených v tabulce 3.

4.   Určení normalizované roční spotřeby energie (SAE):

a) 

U všech chladicích spotřebičů:

SAE, vyjádřená v kWh/rok a zaokrouhlená na dvě desetinná místa, se vypočítá takto:

image

kde

— 
c je číslo typu prostoru od 1 do n, které se uvádí v dolním indexu, přičemž n je celkový počet typů prostorů,
— 
Vc , vyjádřené v dm3 nebo v litrech a zaokrouhlené na jedno desetinné místo, je objem prostoru,
— 
V, vyjádřené v dm3 nebo v litrech a zaokrouhlené na nejbližší celé číslo, je celkový objem, přičemž

image

,
— 
rc, Nc, Mc a C jsou parametry modelování specifické pro každý prostor, jejichž hodnoty jsou uvedeny v tabulce 4, a
— 
Ac , Bc a D jsou kompenzační faktory, jejichž hodnoty jsou uvedeny v tabulce 5.

Při provádění výše uvedených výpočtů pro prostory s nastavitelnou teplotou se zvolí typ prostoru s nejnižší cílovou teplotou, pro kterou je prostor deklarován jako vhodný.

b) 

Parametry modelování pro jednotlivé typy prostorů pro výpočet SAE:

Parametry modelování jsou uvedeny v tabulce 4.



Tabulka 4

Hodnoty parametrů modelování pro jednotlivé typy prostorů

Typ prostoru

rc  ()

Nc

Mc

C

Spížový

0,35

75

0,12

mezi 1,15 a 1,56 u kombinovaných spotřebičů s prostory označenými třemi nebo čtyřmi hvězdičkami (), 1,15 u ostatních kombinovaných spotřebičů, 1,00 u ostatních chladicích spotřebičů

Pro víno

0,60

S mírnou teplotou

0,60

Pro čerstvé potraviny

1,00

Zchlazovací

1,10

138

0,12

Bez hvězdiček a pro výrobu ledu

1,20

138

0,15

1 hvězdička

1,50

2 hvězdičky

1,80

3 hvězdičky

2,10

Mrazicí (4 hvězdičky)

2,10

(1)   

rc = (Ta-Tc)/20, kde Ta = 24 °C a Tc má hodnoty stanovené v tabulce 3.

(2)   

C u kombinovaných spotřebičů s prostory označenými třemi nebo čtyřmi hvězdičkami se stanoví takto:


přičemž frzf je podíl objemu prostoru označeného třemi nebo čtyřmi hvězdičkami Vfr na V, tedy frzf = Vfr/V:

— jestliže frzf ≤ 0,3 pak C =1,3 + 0,87 × frzf,

— jestliže 0,3 < frzf < 0,7 , pak C =1,87 – 1,0275 × frzf,

— jinak C = 1,15 .

c) 

Kompenzační faktory pro jednotlivé typy prostorů pro výpočet SAE:

Kompenzační faktory jsou uvedeny v tabulce 5.



Tabulka 5

Hodnoty kompenzačních faktorů pro jednotlivé typy prostorů

Typ prostoru

Ac

Bc

D

 

Manuální odmrazování

Automatické odmrazování

Volně stojící spotřebič

Vestavný spotřebič

≤ 2 ()

()

()

> 4 ()

Spížový

1,00

1,00

1,02

1,00

1,02

1,035

1,05

Pro víno

S mírnou teplotou

Pro čerstvé potraviny

Zchlazovací

1,03

Bez hvězdiček a pro výrobu ledu

1,00

1,10

1,05

1 hvězdička

2 hvězdičky

3 hvězdičky

Mrazicí (4 hvězdičky)

(1)   

počet vnějších dveří nebo prostorů, podle toho, co je menší.

5.   Určení EEI:

EEI, vyjádřený v % a zaokrouhlený na jedno desetinné místo, se vypočítá takto:

EEI = AE/SAE




PŘÍLOHA IV

Postup ověřování pro účely dohledu nad trhem

▼M1

Tolerance pro ověřování stanovené v této příloze se vztahují pouze na ověřování deklarovaných hodnot ze strany orgánů členského státu a v žádném případě nesmí být použity výrobcem, dovozcem nebo zplnomocněným zástupcem jako přípustné tolerance ke stanovení hodnot v technické dokumentaci ani při interpretaci těchto hodnot za účelem dosažení souladu nebo za účelem deklarování lepší výkonnosti.

▼B

Pokud byl model navržen tak, aby byl schopen zjistit, že je zkoušen (např. rozpoznáním zkušebních podmínek nebo zkušebního cyklu), a specificky reagovat tak, že během zkoušky automaticky změní svou výkonnost s cílem dosáhnout příznivější hodnoty u kteréhokoli z parametrů uvedených v tomto nařízení nebo obsažených v technické dokumentaci či v jakékoli poskytnuté dokumentaci, daný model a všechny rovnocenné modely se pokládají za nevyhovující.

►M1  V rámci ověřování ◄ , zda určitý model výrobku vyhovuje požadavkům stanoveným v tomto nařízení, podle čl. 3 odst. 2 směrnice 2009/125/ES uplatní orgány členského státu u požadavků uvedených v příloze II následující postup:

1. 

Orgány členského státu provedou ověření na jediném kuse daného modelu.

2. 

Model se považuje za vyhovující příslušným požadavkům, jestliže:

a) 

hodnoty uvedené v technické dokumentaci podle bodu 2 přílohy IV směrnice 2009/125/ES (deklarované hodnoty) a v příslušných případech hodnoty použité k jejich výpočtu nejsou pro výrobce, dovozce nebo zplnomocněného zástupce příznivější než výsledky odpovídajících měření provedených podle písmene g) uvedeného bodu, a

b) 

deklarované hodnoty splňují veškeré požadavky stanovené v tomto nařízení a žádné požadované informace o výrobku zveřejněné výrobcem, dovozcem nebo zplnomocněným zástupcem neobsahují hodnoty, které jsou pro výrobce, dovozce nebo zplnomocněného zástupce příznivější než deklarované hodnoty, a

c) 

při kontrole předmětného kusu daného modelu ze strany orgánů členského státu se ověřuje, zda výrobce, dovozce nebo zplnomocněný zástupce zavedl systém, který splňuje požadavky uvedené v čl. 6 druhém pododstavci, a

▼M1

d) 

při kontrole předmětného kusu daného modelu ze strany orgánů členských států tento kus splňuje požadavky uvedené v čl. 6 třetím pododstavci, funkční požadavky v příloze II bodě 2, požadavky na účinné využívání zdrojů uvedené v příloze II bodě 3 a požadavky na informace uvedené v příloze II bodě 4, a

▼B

e) 

při zkoušení předmětného kusu daného modelu ze strany orgánů členského státu jsou zjištěné hodnoty (hodnoty příslušných parametrů naměřené při zkoušení a hodnoty vypočítané z těchto měření) v souladu s příslušnými tolerancemi pro ověřování uvedenými v tabulce 6.

3. 

Nedosáhne-li se výsledků podle bodu 2 písm. a), b), c) nebo d), má se za to, že daný model a všechny rovnocenné modely nejsou v souladu s tímto nařízením.

4. 

Nedosáhne-li se výsledku podle bodu 2 písm. e), vyberou orgány členského státu ke zkoušení tři další kusy téhož modelu. Alternativně mohou tyto tři další vybrané kusy představovat jeden nebo více rovnocenných modelů.

5. 

Model se považuje za vyhovující příslušným požadavkům, jestliže je u těchto tří kusů aritmetický průměr zjištěných hodnot v souladu s příslušnými tolerancemi pro ověřování uvedenými v tabulce 6.

6. 

Nedosáhne-li se výsledku podle bodu 5, má se za to, že daný model a všechny rovnocenné modely nejsou v souladu s tímto nařízením.

▼M1

7. 

Neprodleně po přijetí rozhodnutí o tom, že podle bodů 3, 6 nebo druhého pododstavce této přílohy daný model požadavkům nevyhovuje, poskytnou orgány členského státu všechny relevantní informace orgánům ostatních členských států a Komisi.

▼B

Orgány členského státu použijí metody měření a výpočtů stanovené v příloze III.

U požadavků uvedených v této příloze použijí orgány členského státu pouze tolerance pro ověřování stanovené v tabulce 6 a pouze postup popsaný v bodech 1 až 7. U parametrů v tabulce 6 se nepoužijí žádné další tolerance, například tolerance stanovené v harmonizovaných normách nebo v jiných metodách měření.

▼M1



Tabulka 6

Tolerance pro ověřování

Parametry

Tolerance pro ověřování

Celkový objem a objem prostoru

Zjištěná hodnota () nesmí být nižší než deklarovaná hodnota o více než 3 % nebo 1 litr – podle toho, která hodnota je vyšší.

Mrazicí výkon

Zjištěná hodnota () nesmí být nižší než deklarovaná hodnota o více než 10 %.

E32

Zjištěná hodnota () nesmí být vyšší než deklarovaná hodnota o více než 10 %.

Roční spotřeba energie

Zjištěná hodnota () nesmí být vyšší než deklarovaná hodnota o více než 10 %.

Vnitřní vlhkost spotřebičů pro uchovávání vína (%)

Zjištěná hodnota ()se nesmí lišit od deklarovaného rozsahu o více než 10 %.

Emise hluku šířeného vzduchem

Zjištěná hodnota () nesmí být vyšší než deklarovaná hodnota o více než 2 dB(A) re 1 pW.

Doba náběhu teploty

Zjištěná hodnota ()

(1)   

V případě zkoušení tří dalších kusů podle bodu 4 se zjištěnou hodnotou rozumí aritmetický průměr hodnot zjištěných u těchto tří dalších kusů.

▼B




PŘÍLOHA V

Referenční hodnoty

V době vstupu tohoto nařízení v platnost byla na trhu s chladicími spotřebiči zjištěna níže uvedená nejlepší dostupná technologie, pokud jde o index energetické účinnosti (EEI) a emise hluku šířeného vzduchem.

Níže uvedené číselné údaje byly získány pomocí zjednodušeného převodu z hodnot EEI určených podle nařízení (ES) č. 643/2009. Číselné údaje v hranatých závorkách představují hodnotu EEI určenou podle nařízení (ES) č. 643/2009.

Chladicí spotřebiče:

Specializovaný chladicí spotřebič pro čerstvé potraviny („chladnička“):



Velký:

EEI = 57 % [18 %],

V = 309 litrů,

AE = 70 kWh/rok

Stolní:

EEI = 63 % [22 %],

V = 150 litrů,

AE = 71 kWh/rok

Spotřebič pro uchovávání vína:



Izolované vnější dveře:

EEI = 113 % [33 %],

V = 499 litrů,

AE = 111 kWh/rok

Průhledné dveře:

EEI = 140 % [42 %],

V = 435 litrů,

AE = 133 kWh/rok

Chladnička/mraznička:



EEI = 59 % [18 %],

V = 343 litrů (223/27/93 litrů – prostor pro čerstvé potraviny/zchlazovací prostor/mrazicí prostor),

AE = 146 kWh/rok

Mraznička:



Skříňová malá:

EEI = 52 % [20 %],

V = 103 litrů,

AE = 95 kWh/rok

Skříňová středně velká:

EEI = 63 % [22 %],

V = 206 litrů,

AE = 137 kWh/rok

Mrazicí pult:

EEI = 55 % [22 %],

V = 230 litrů,

AE = 116 kWh/rok

Nejnižší udávaná hlučnost (ze všech modelů): 34–35 dB(A) re 1 pW

Nízkohlučný chladicí spotřebič (specializovaný chladicí spotřebič s mírnou teplotou nebo specializovaný spížový chladicí spotřebič):



Izolované vnější dveře:

EEI = 233 % [73 %],

V = 30 litrů,

AE = 182 kWh/rok

Průhledné dveře:

EEI = 330 % [102 %],

V = 40 litrů,

AE = 255 kWh/rok

U nízkohlučných spotřebičů se uvádí, že mají emise hluku šířeného vzduchem nižší než 15 dB(A) re 1 pW podle současných zkušebních norem.



( 1 ) Nařízení Komise (EU) 2019/2024 ze dne 1. října 2019, kterým se stanoví požadavky na ekodesign chladicích spotřebičů s přímou prodejní funkcí podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/125/ES (viz strana 313 v tomto čísle Úředního věstníku).

( 2 ) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/1369 ze dne 4. července 2017, kterým se stanoví rámec pro označování energetickými štítky a zrušuje směrnice 2010/30/EU (Úř. věst. L 198, 28.7.2017, s. 1).

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU