(EU) 2018/1696Prováděcí rozhodnutí Rady (EU) 2018/1696 ze dne 13. července 2018 o pravidlech fungování výběrové komise podle čl. 14 odst. 3 nařízení (EU) 2017/1939, kterým se provádí posílená spolupráce za účelem zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce

Publikováno: Úř. věst. L 282, 12.11.2018, s. 8-12 Druh předpisu: Prováděcí rozhodnutí
Přijato: 11. července 2020 Autor předpisu: Rada Evropské unie
Platnost od: 2. prosince 2018 Nabývá účinnosti: 2. prosince 2018
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Konsolidované znění předpisu s účinností od 11. července 2020

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění příslušných právních předpisů, včetně jejich právních východisek a odůvodnění, jsou zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a jsou k dispozici v databázi EUR-Lex. Tato úřední znění jsou přímo dostupná přes odkazy uvedené v tomto dokumentu

►B

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ RADY (EU) 2018/1696

ze dne 13. července 2018

o pravidlech fungování výběrové komise podle čl. 14 odst. 3 nařízení (EU) 2017/1939, kterým se provádí posílená spolupráce za účelem zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce

(Úř. věst. L 282 12.11.2018, s. 8)

Ve znění:

 

 

Úřední věstník

  Č.

Strana

Datum

►M1

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ RADY (EU) 2020/1008 ze dne 9. července 2020,

  L 221I

1

10.7.2020




▼B

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ RADY (EU) 2018/1696

ze dne 13. července 2018

o pravidlech fungování výběrové komise podle čl. 14 odst. 3 nařízení (EU) 2017/1939, kterým se provádí posílená spolupráce za účelem zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce



Článek 1

Pravidla fungování výběrové komise uvedená v čl. 14 odst. 3 nařízení (EU) 2017/1939 se stanoví v příloze tohoto rozhodnutí.

Článek 2

Toto rozhodnutí vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.




PŘÍLOHA

PRAVIDLA FUNGOVÁNÍ VÝBĚROVÉ KOMISE

I.   Úkol

Výběrová komise vypracuje užší seznam způsobilých kandidátů na funkci evropského nejvyššího žalobce v souladu s čl. 14 odst. 3 nařízení (EU) 2017/1939 ( 1 ) před jeho jmenováním Evropským parlamentem a Radou. Vydá rovněž odůvodněné stanovisko ke kvalifikaci kandidátů navržených na funkci evropského žalobce v souladu s čl. 16 odst. 2 nařízení (EU) 2017/1939. Rada jmenuje evropské žalobce po obdržení tohoto odůvodněného stanoviska.

II.   Složení a funkční období

Výběrová komise se skládá z dvanácti osob, které jsou v době svého jmenování bývalými členy Soudního dvora a Účetního dvora, bývalými národními členy Eurojustu, členy nejvyšších vnitrostátních soudů, státními zástupci na vysoké úrovni nebo obecně uznávanými právníky. Všichni členové musí v době svého jmenování splňovat alespoň jedno z výše uvedených kritérií.

Členy výběrové komise jmenuje Rada na návrh Komise na dobu čtyř let. Jedna z vybraných osob musí být navržena Evropským parlamentem. Osoba, která má nahradit některého člena před uplynutím této lhůty, je stejným postupem jmenována na zbývající část funkčního období svého předchůdce, a to co nejdříve po ukončení jeho členství. Členové výběrové komise mohou být jmenováni nejvýše na dvě funkční období.

III.   Předsednictví a sekretariát

Výběrové komisi předsedá jeden z jejích členů, jehož za tímto účelem zvolí členové výběrové komise většinou hlasů. Za sekretariát výběrové komise odpovídá Komise. Sekretariát poskytuje administrativní podporu nezbytnou pro činnost výběrové komise, včetně překladu dokumentů. Rovněž předává Evropskému parlamentu a Radě užší seznam způsobilých kandidátů na funkci evropského nejvyššího žalobce a Radě odůvodněná stanoviska ke kvalifikaci kandidátů vykonávat funkci evropských žalobců.

IV.   Jednání a usnášeníschopnost

Jednání výběrové komise jsou důvěrná a neveřejná. Zasedání výběrové komise jsou platná pouze tehdy, je-li přítomno nejméně devět členů.

Rozhodnutí výběrové komise jsou přijímána konsensem. Požádá-li však některý člen o hlasování, je rozhodnutí přijato prostou většinou hlasů přítomných členů. V případě rovnosti hlasů rozhoduje hlas předsedy. Stejná pravidla se uplatní i pro určení jazykového režimu podle pravidla X.

V.   Postoupení výběrové komisi a žádosti o další informace

Přihlášky na funkci evropského nejvyššího žalobce zašle sekretariát ihned po jejich obdržení všem členům výběrové komise. Totéž platí pro návrhy kandidátů na funkci evropského žalobce, včetně průvodních dokumentů předložených členskými státy.

Výběrová komise může kandidáty požádat o poskytnutí dalších informací či jiných materiálů, které považuje za nezbytné pro své jednání, a v případě návrhů kandidátů na funkci evropského žalobce může výběrová komise o tyto informace či materiály požádat vládu navrhujícího členského státu.

VI.   Přezkum a slyšení

1.   Postup jmenování evropského nejvyššího žalobce

Po obdržení přihlášek kandidátů je výběrová komise přezkoumá s ohledem na požadavky stanovené v čl. 14 odst. 2 nařízení (EU) 2017/1939, jež jsou blíže upřesněny v oznámení výběrového řízení na volné pracovní místo. Kandidáti, kteří nesplňují kvalifikační požadavky, jsou z dalších fází řízení vyloučeni. Výběrová komise stanoví pořadí kandidátů, kteří splňují požadavky, podle jejich kvalifikace a praxe, a to na základě dokumentace a informací uvedených v přihlášce nebo poskytnutých na základě žádosti podle pravidla V. Výběrová komise vyslechne dostatečný počet nejvýše umístěných kandidátů, aby mohla vypracovat užší seznam uvedený v pravidle VII bodě 1. Slyšení probíhá za osobní účasti.

Kandidátům, kteří nesplňují kvalifikační požadavky nebo kteří nejsou pozváni na slyšení u výběrové komise, jsou sděleny důvody. Kandidát může na toto rozhodnutí reagovat uvedením důvodů, proč s hodnocením výběrové komise nesouhlasí. Výběrová komise poté přihlášku kandidáta znovu posoudí a písemně jej informuje o svém závěru. Kandidáti, kteří jsou z výběrového řízení vyloučeni, mohou podat Radě stížnost ve smyslu čl. 90 odst. 2 služebního řádu úředníků stanoveného v nařízení Rady (EHS, Euratom, ESUO) č. 259/68 ( 2 ) (dále jen „služební řád“).

2.   Postup jmenování evropských žalobců

Po obdržení návrhů kandidátů je výběrová komise přezkoumá s ohledem na požadavky stanovené v čl. 16 odst. 1 nařízení (EU) 2017/1939. Výběrová komise navržené kandidáty vyslechne. Slyšení probíhá za osobní účasti.

Pokud navržený kandidát svou kandidaturu stáhne ještě před konáním slyšení, požádá výběrová komise prostřednictvím svého sekretariátu dotčený členský stát, aby navrhl nového kandidáta.

VII.   Zjištění a odůvodnění

1.   Evropský nejvyšší žalobce

Na základě svých zjištění během přezkumu a slyšení vypracuje výběrová komise užší seznam tří až pěti kandidátů, který je předložen Evropskému parlamentu a Radě. Zařazení kandidátů na užší seznam zdůvodní. Kandidátům, kteří nejsou na užší seznam zařazeni, jsou sděleny důvody.

Výběrová komise stanoví pořadí kandidátů podle jejich kvalifikace a praxe. Stanovené pořadí udává preference výběrové komise a není pro Evropský parlament a Radu závazné. Kandidáti, kteří nejsou zařazeni na užší seznam způsobilých kandidátů vypracovaný výběrovou komisí, mohou podat Radě stížnost ve smyslu čl. 90 odst. 2 služebního řádu.

2.   Evropští žalobci

Na základě svých zjištění během přezkumu a slyšení vypracuje výběrová komise stanovisko ke kvalifikaci kandidátů vykonávat funkci evropských žalobců a výslovně uvede, zda daný kandidát splňuje podmínky stanovené v čl. 16 odst. 1 nařízení (EU) 2017/1939, či nikoli. Výběrová komise své stanovisko zdůvodní.

Pokud navržení kandidáti nesplňují podmínky stanovené v čl. 16 odst. 1 nařízení (EU) 2017/1939, požádá výběrové komise prostřednictvím svého sekretariátu dotčený členský stát, aby navrhl odpovídající počet nových kandidátů.

Výběrová komise stanoví pořadí kandidátů podle jejich kvalifikace a praxe. Stanovené pořadí udává preference výběrové komise a není pro Radu závazné.

▼M1

Výjimkou z druhého odstavce tohoto bodu a z druhého odstavce bodu VI.2, pokud je dostatečně prokázáno, že je vzhledem k výjimečným okolnostem v členském státě objektivně nemožné, aby tento členský stát nalezl v přiměřené lhůtě třetího způsobilého kandidáta i přes veškeré potřebné úsilí, které pro tento účel vynaložil, může výběrová komise po konzultaci s dotčeným členským státem a s dostatečným odůvodněním předložit Radě své odůvodněné stanovisko týkající se pouze dvou způsobilých kandidátů.

▼B

VIII.   Finanční ustanovení

Členové výběrové komise, kteří za účelem výkonu své funkce musí vycestovat z místa svého bydliště, mají nárok na náhradu výdajů a na příspěvek podle článku 9 nařízení Rady (EU) 2016/300 ( 3 ).

Příslušné výdaje hradí Rada.

IX.   Osobní údaje

Za zpracovávání osobních údajů v souvislosti s činností výběrové komise nese odpovědnost Komise v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 45/2001 ( 4 ). Pravidly, která se vztahují na bezpečnost informací zpracovávaných v souvislosti s činností výběrové komise a na přístup k těmto informacím, jsou pravidla platná pro Komisi.

X.   Jazykový režim

Na návrh svého předsedy určí výběrová komise svůj pracovní jazyk nebo jazyky se zřetelem ke společným jazykům, jimiž její členové hovoří.



( 1 ) Nařízení Rady (EU) 2017/1939 ze dne 12. října 2017, kterým se provádí posílená spolupráce za účelem zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce (Úř. věst. L 283, 31.10.2017, s. 1).

( 2 ) Nařízení Rady (EHS, Euratom, ESUO) č. 259/68 ze dne 29. února 1968, kterým se stanoví služební řád úředníků Evropských společenství a pracovní řád ostatních zaměstnanců Společenství a kterým se zavádějí zvláštní opatření dočasně použitelná na úředníky Komise (Úř. věst. L 56, 4.3.1968, s. 1).

( 3 ) Nařízení Rady (EU) 2016/300 ze dne 29. února 2016, kterým se stanoví funkční požitky osob zastávajících vysokou veřejnou funkci v Unii (Úř. věst. L 58, 4.3.2016, s. 1).

( 4 ) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 45/2001 ze dne 18. prosince 2000 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů orgány a institucemi Společenství a o volném pohybu těchto údajů (Úř. věst. L 8, 12.1.2001, s. 1).

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU