(SZBP) 2018/653Rozhodnutí Rady (SZBP) 2018/653 ze dne 26. dubna 2018 o zřízení střediska logistických služeb pro civilní mise pro řešení krizí

Publikováno: Úř. věst. L 108, 27.4.2018, s. 22-27 Druh předpisu: Rozhodnutí
Přijato: 26. dubna 2018 Autor předpisu: Rada Evropské unie
Platnost od: 26. dubna 2018 Nabývá účinnosti: 26. dubna 2018
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Konsolidované znění předpisu s účinností od 22. března 2021

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění příslušných právních předpisů, včetně jejich právních východisek a odůvodnění, jsou zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a jsou k dispozici v databázi EUR-Lex. Tato úřední znění jsou přímo dostupná přes odkazy uvedené v tomto dokumentu

►B

ROZHODNUTÍ RADY (SZBP) 2018/653

ze dne 26. dubna 2018

o zřízení střediska logistických služeb pro civilní mise pro řešení krizí

(Úř. věst. L 108 27.4.2018, s. 22)

Ve znění:

 

 

Úřední věstník

  Č.

Strana

Datum

►M1

ROZHODNUTÍ RADY (SZBP) 2021/487 ze dne 22. března 2021,

  L 100

13

23.3.2021




▼B

ROZHODNUTÍ RADY (SZBP) 2018/653

ze dne 26. dubna 2018

o zřízení střediska logistických služeb pro civilní mise pro řešení krizí



Článek 1

Cíle

1.  
S cílem zajistit rychlé dodávky klíčového vybavení a prostředků a rychlé poskytování patřičných podpůrných služeb pro civilní mise pro řešení krizí a rovněž s cílem zajistit rychlý a nepřetržitý přístup těchto misí k takovému vybavení a prostředkům posílí Unie své schopnosti zřízením střediska logistických služeb.
2.  
Středisko logistických služeb může rovněž podle potřeby poskytovat stejnou podporu s ohledem na vybavení, prostředky a služby i pro další operativní akce Unie podle článku 28 Smlouvy a rovněž zvláštním zástupcům EU.

Článek 2

Zřízení střediska logistických služeb

1.  

Pro účely uvedené v článku 1 se zřizuje středisko logistických služeb. Jeho úkolem je:

a) 

pořizovat, skladovat, udržovat a doplňovat strategické zásoby klíčového vybavení a prostředků uvedených v příloze;

b) 

pořizovat, skladovat, udržovat a zpřístupňovat nové a použité klíčové vybavení a prostředky a poskytovat podpůrné služby uvedené v příloze, pro civilní mise SBOP, včetně položek převzatých z jiných takových misí.

2.  
Středisko logistických služeb může rovněž pořizovat, skladovat, udržovat a zpřístupňovat pro civilní mise SBOP příslušné vybavení a prostředky, které jsou podobné povahy a určené k podobnému použití jako vybavení a prostředky uvedené v příloze.
3.  
Středisko logistických služeb může rovněž pořizovat, skladovat a zpřístupňovat pro civilní mise SBOP použité vybavení a prostředky převzaté z jiných takových misí, které jsou jiné povahy a určené k jinému použití než vybavení a prostředky uvedené v příloze.
4.  
Středisko logistických služeb může rovněž podle potřeby plnit úkoly stanovené v odst. 1 písm. b) a v odstavcích 2 a 3 i pokud jde o další operativní akce Unie a ve vztahu ke zvláštním zástupcům EU.

Článek 3

Provádění

1.  
Za provádění tohoto rozhodnutí odpovídá vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku (dále jen „vysoký představitel“).
2.  
Technickým prováděním tohoto rozhodnutí je pověřen švédský Úřad pro civilní připravenost, který jedná coby provozovatel střediska logistických služeb. Švédský Úřad pro civilní připravenost plní své úkoly pod vedením vysokého představitele, aniž je dotčena finanční odpovědnost Komise, jak je stanoveno v čl. 4 odst. 3.
3.  
Podrobná opatření pro provádění tohoto rozhodnutí se dohodnou mezi švédským Úřadem pro civilní připravenost a velitelem civilní operace za konzultace s příslušnými útvary Komise. Tato opatření zejména zajistí přístup velitele civilní operace do střediska logistických služeb, aby mohl vykonávat technický a operační dozor a zajistit tak schopnost nasazení civilních misí pro řešení krizí a jejich řádné fungování. Velitel civilní operace rovněž posuzuje technickou způsobilost použitých prostředků ke skladování a budoucímu použití a podává zprávy o potřebě obnovit a doplnit zásoby.
4.  
Středisko logistických služeb zpřístupní vybavení a prostředky podle čl. 2 odst. 1 písm. b) a čl. 2 odst. 2 na žádost civilní míse SBOP na základě konkrétních potřeb mise a v souladu s mandátem této mise. Stejná podmínka se obdobně vztahuje na další operativní akce Unie a na zvláštní zástupce EU.

▼M1

5.  
Švédský Úřad pro civilní připravenost zajistí plnou provozuschopnost střediska logistických služeb až do data pozbytí platnosti tohoto rozhodnutí. Související podrobná opatření se dohodnou mezi švédským Úřadem pro civilní připravenost, velitelem civilní operace a příslušnými útvary Komise.
6.  
Provozovatel střediska logistických služeb zajistí v souvislosti s budoucím režimem logistických služeb plynulý přechod a předání podle pokynů velitele civilní operace a příslušných útvarů Komise.

▼B

Článek 4

Finanční ustanovení

▼M1

1.  
Finanční referenční částka pro účely provádění tohoto rozhodnutí po dobu 54 měsíců ode dne uzavření dohody podle odstavce 3 činí 46 197 384,22  EUR.

▼B

2.  
Výdaje financované finanční referenční částkou uvedenou v odstavci 1 jsou spravovány v souladu s postupy a pravidly, kterými se řídí souhrnný rozpočet Unie.
3.  
Na řádnou správu výdajů uvedených v odstavci 2 dohlíží Komise. Za tím účelem uzavře se švédským Úřadem pro civilní připravenost jakožto provozovatelem střediska logistických služeb dohodu.
4.  

V dohodě uvedené v odstavci 3 se mimo jiné stanoví, že:

a) 

vybavení a prostředky uvedené v čl. 2 odst. 1 písm. a) a b) a v čl. 2 odst. 2 pořídí švédský Úřad pro civilní připravenost vlastním jménem a v souladu se svými vlastními pravidly pro zadávání zakázek;

b) 

švédský Úřad pro civilní připravenost zpřístupní vybavení a prostředky vhodným způsobem civilním misím SBOP bezúplatně a

c) 

před uplynutím doby, na kterou je dohoda uzavřena, švédský Úřad pro civilní připravenost daruje Komisi nebo jakémukoli jinému subjektu určenému Komisí veškeré vybavení a prostředky, které skladuje.

5.  
Komise usiluje o to, aby dohoda uvedená v odstavci 3 byla uzavřena co nejdříve poté, co vstoupí toto rozhodnutí v platnost. Informuje Radu o jakýchkoli obtížích v tomto procesu a o dni uzavření uvedené dohody.

Článek 5

Podávání zpráv

1.  
Vysoký představitel předloží Radě každých šest měsíců zprávu o provádění tohoto rozhodnutí.
2.  
Komise poskytne Radě informace o finančních aspektech fungování střediska logistických služeb každých šest měsíců.

Článek 6

Přezkum

Osmnáct měsíců po dni uzavření dohody uvedené v čl. 4 odst. 3 Rada přezkoumá finanční referenční částku uvedenou v čl. 4 odst. 1, pokud jde o částku, které je považována za nezbytnou pro splnění požadavků civilních misí SBOP, pokud jde o vybavení a prostředky nad rámec vybavení a prostředků skladovaných ve strategické rezervě, s cílem zajistit, aby finanční referenční částka patřičně zohledňovala měnící se potřeby takových misí. Přezkum rovněž zohlední měnící se potřeby dalších operativních akcí Unie a zvláštních zástupců EU.

▼M1

Článek 7

Vstup v platnost a pozbytí platnosti

Toto rozhodnutí vstupuje v platnost dnem přijetí. Pozbývá platnosti 54 měsíců ode dne uzavření dohody uvedené v čl. 4 odst. 3.

▼B

Článek 8

Zrušení

Rozhodnutí 2012/698/SZBP se zrušuje.




PŘÍLOHA

KLÍČOVÉ VYBAVENÍ A PROSTŘEDKY POSKYTOVANÉ PROVOZOVATELEM STŘEDISKA LOGISTICKÝCH SLUŽEB

Strategickou rezervu tvoří níže uvedené vybavení a prostředky, které jsou zapotřebí k tomu, aby během 30 dnů mohla být v jakékoliv operační oblasti nasazena civilní mise SBOP čítající až 200 osob:

— 
Vozidla
— 
sportovně-užitkové vozidlo (SUV)
— 
kompaktní SUV
— 
minibus
— 
těžké nákladní vozidlo 4×4
— 
vozidlo s karosérií sedan/kombi
— 
IT vybavení
— 
servery
— 
firewally
— 
stolní počítače
— 
přenosné počítače
— 
monitory
— 
tiskárny/tonery/optické válce
— 
zdroj nepřerušovaného napájení (UPS)
— 
přístupové body k wi-fi síti
— 
doplňkové vybavení pro počítače/servery/sítě
— 
Komunikační vybavení
— 
satelitní telefony
— 
VKV vysílačky
— 
navigační zařízení (GPS)
— 
mobilní telefony
— 
zařízení pro videokonference (VTC)
— 
Osobní ochranné prostředky
— 
neprůstřelné vesty
— 
přilby
— 
doplňky
— 
Zdravotnický materiál
— 
soupravy k léčbě traumatických stavů (tzv. trauma kits)
— 
automatizované externí defibrilátory (AED)
— 
Prostředky ke zvýšení viditelnosti
— 
vlajky
— 
osobní doplňky ke zvýšení viditelnosti (barety, pásky na rukáv, reflexní vesty atd.)
— 
nálepky na vozidla
— 
Různé
— 
tiskárna pro tisk průkazů totožnosti (tiskárna osobních průkazů totožnosti)
— 
zařízení pro označení čárovými kódy (čtečka čárových kódů a tiskárna etiket s čárovými kódy)

PODPŮRNÉ SLUŽBY POSKYTOVANÉ PROVOZOVATELEM STŘEDISKA LOGISTICKÝCH SLUŽEB

— 
Zadávání veřejných zakázek
Provozovatel střediska logistických služeb sám zajistí zadání zakázek na strategickou rezervu podle vlastních pravidel pro zadávání zakázek.
— 
Uskladnění a evidence strategické rezervy a její označení čárovými kódy
— 
Zasilatelské nákladní služby
Provozovatel střediska logistických služeb připraví uskladněné vybavení k zaslání.
Provozovatel střediska logistických služeb bude odpovědný za zajištění – případně prostřednictvím smluvního poskytovatele – zasílání vybavení:
— 
z centrálního skladu do místa vyslání mise SBOP,
— 
z místa vyslání mise SBOP do centrálního skladu,
— 
mezi misemi SBOP,
— 
od poskytovatelů a k poskytovatelům.
— 
Systém plánování podnikových zdrojů (systém ERP)
Provozovatel střediska logistických služeb dodá systém ERP spolu s vhodnými zálohovacími systémy s cílem zajistit kontinuitu souvisejících činností/procesů a zajistí údržbu systému ERP. Provozovatel střediska logistických služeb zajistí služby související s konfigurací, individuálním nastavením a aktualizacemi systému ERP. Provozovatel střediska logistických služeb rovněž spravuje všechny licence potřebné k používání systému ERP.
— 
Technická údržba a opravy nového a použitého vybavení
Provozovatel střediska logistických služeb zajistí technickou údržbu a provozní zkoušky použitého i nového vybavení skladovaného ve skladu. Na pokyn zadavatele zajistí provozovatel rovněž opravu použitého vybavení.
— 
Renovace obrněných vozidel
Na pokyn zadavatele by měl provozovatel střediska logistických služeb zajistit servis, renovaci a (opětovnou) certifikaci obrněných vozidel.
— 
Likvidace odpadu
Provozovatel střediska logistických služeb poskytne služby související s likvidací nebezpečných materiálů, jako jsou baterie, motorové oleje, střelivo, obrněná vozidla, rádiová zařízení, jež z různých důvodů (bezpečnostních, ekologických) nemůže zajistit samotná mise v místě. Provozovatel střediska logistických služeb zajisté i likvidaci vybavení ze strategické rezervy, jehož oprava je ekonomicky nevýhodná.
— 
Farmaceutický a zdravotnický spotřební materiál
Provozovatel střediska logistických služeb zajistí pro oprávněný zdravotnický personál mise SBOP dodávky farmaceutického a zdravotnického spotřebního materiálu přímo od dodavatele.
© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU