(EHK OSN) č. 72Předpis Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK OSN) č. 72 – Jednotná ustanovení pro schvalování typu světlometů motocyklů s asymetrickým potkávacím světlem a dálkovým světlem a vybavených halogenovými žárovkami (žárovkami kategorie HS 1 )

Publikováno: Úř. věst. L 75, 14.3.2014, s. 1-28 Druh předpisu: Akty přijaté institucemi zřízenými mezinárodní dohodou
Přijato: 14. března 2014 Autor předpisu:
Platnost od: 12. září 2001 Nabývá účinnosti: 12. září 2001
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Konsolidované znění předpisu s účinností od 14. března 2014

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění příslušných právních předpisů, včetně jejich právních východisek a odůvodnění, jsou zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a jsou k dispozici v databázi EUR-Lex. Tato úřední znění jsou přímo dostupná přes odkazy uvedené v tomto dokumentu

►B

Předpis Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK OSN) č. 72 – Jednotná ustanovení pro schvalování typu světlometů motocyklů s asymetrickým potkávacím světlem a dálkovým světlem a vybavených halogenovými žárovkami (žárovkami kategorie HS1)

(Úř. věst. L 075 14.3.2014, s. 1)


Opraveno:

►C1

Oprava, Úř. věst. L 093, 28.3.2014, s.  85  (2014/314)




▼B

Předpis Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK OSN) č. 72 – Jednotná ustanovení pro schvalování typu světlometů motocyklů s asymetrickým potkávacím světlem a dálkovým světlem a vybavených halogenovými žárovkami (žárovkami kategorie HS1)

Zahrnuje veškerá platná znění až po:

sérii změn 01 – datum vstupu v platnost: 12. září 2001

OBSAH

1.

Oblast působnosti

2.

Definice

3.

Žádost o schválení

4.

Označení

5.

Schválení

6.

Všeobecné specifikace

7.

Požadavky na osvětlení

8.

Ustanovení pro barevná rozptylová skla a filtry

9.

Standardní (referenční) světlomet

10.

Poznámky k barvě

11.

Shodnost výroby

12.

Postihy za neshodnost výroby

13.

Změna typu světlometu a rozšíření schválení

14.

Definitivní ukončení výroby

15.

Názvy a adresy správních orgánů a technických zkušeben odpovědných za provádění schvalovacích zkoušek

16

Přechodná ustanovení

PŘÍLOHY

Příloha 1

Sdělení týkající se udělení, zamítnutí, rozšíření nebo odnětí schválení nebo definitivního ukončení výroby typu světlometu motocyklu podle předpisu č. 72

Příloha 2

Ověření shodnosti výroby světlometů vybavených žárovkami kategorie HS1

Příloha 3

Uspořádání značek schválení

Příloha 4

Měřicí stěna

Příloha 5

Zkoušky stálosti fotometrických vlastností světlometů v provozu

Příloha 6

Požadavky na světlomety s rozptylovými skly z plastu – zkoušení rozptylového skla nebo vzorků materiálu a úplných světlometů

1.   OBLAST PŮSOBNOSTI

Tento předpis se vztahuje na schvalování světlometů, které jsou vybaveny halogenovými žárovkami (HS1) a mají rozptylová skla ze skla nebo plastu ( *1 ) a které jsou určeny k výstroji motocyklů a vozidel takto posuzovaných.

2.   DEFINICE

Pro účely tohoto předpisu:

2.1. „Rozptylovým sklem“ se rozumí vnější konstrukční část světlometu (jednotky), která propouští světlo svítící plochou.

2.2. „Nátěrem“ se rozumí jakýkoliv výrobek nebo výrobky, nanesený/nanesené v jedné nebo více vrstvách na vnější povrch rozptylového skla.

2.3. Světlomety různých „typů“ se rozumí světlomety, které se liší v takových podstatných hlediscích, jako jsou:

2.3.1. obchodní název nebo značka;

2.3.2. vlastnosti optických systémů;

2.3.3. začlenění nebo vyloučení konstrukčních částí schopných změnit optické účinky odrazem, lomem nebo absorpcí a/nebo deformací v provozu. Změna barvy světla vyzařovaného světlomety, jejichž ostatní vlastnosti se nezměnily, se nepovažuje za změnu typu světlometu. Takovým světlometům se odpovídajícím způsobem přiřadí totéž číslo schválení;

2.3.4. vhodnost pro pravostranný nebo levostranný dopravní provoz nebo pro oba dopravní systémy;

2.3.5. materiály, z nichž je zhotoveno rozptylové sklo a případný nátěr.

3.   ŽÁDOST O SCHVÁLENÍ

3.1. Žádost o schválení světlometu podává vlastník obchodního názvu nebo značky nebo jím řádně pověřený zástupce. V žádosti musí být uvedeno:

3.1.1. zda je světlomet konstruován pouze pro pravostranný nebo pouze pro levostranný dopravní provoz, nebo pro oba dopravní systémy.

3.2. Ke každé žádosti o schválení se doloží:

3.2.1. výkresy v trojím vyhotovení, které jsou natolik podrobné, že umožňují identifikaci typu a které znázorňují světlomet v nárysu (s případnými detaily drážkování rozptylového skla) a v příčném řezu; ve výkresech musí být vyznačeno místo vyhrazené pro značku schválení;

3.2.2. stručný technický popis;

3.2.3. dva vzorky typu světlometu s bezbarvými rozptylovými skly;

3.2.3.1. pro zkoušku barevného filtru nebo barevné clony (nebo barevného rozptylového skla): dva vzorky;

3.2.4. pro zkoušku plastů, ze kterých jsou vyrobena rozptylová skla:

3.2.4.1. třináct rozptylových skel;

3.2.4.1.1. šest z nich je možno nahradit šesti vzorky materiálu o rozměrech alespoň 60 × 80 mm, které mají plochý nebo vypouklý vnější povrch, v jehož středu se nachází v podstatě rovná plocha (poloměr zakřivení nesmí být menší než 300 mm) o rozměrech alespoň 15 × 15 mm;

3.2.4.1.2. každé z těchto rozptylových skel nebo vzorků materiálu musí být vyrobeno postupem, který se použije v sériové výrobě; odražeč, ke kterému lze připevnit rozptylová skla podle pokynů výrobce.

3.3. Pokud již byly materiály rozptylových skel a případných nátěrů zkoušeny, musí být přiloženy zkušební protokoly s údaji o vlastnostech těchto materiálů a nátěrů.

3.4. Dříve, než příslušný orgán udělí schválení typu, ověří, zda existují vyhovující opatření k zabezpečení účinných kontrol shodnosti výroby.

4.   OZNAČENÍ ( 1 )

4.1. Světlomety předkládané ke schválení musí být označeny čitelným a nesmazatelným obchodním názvem nebo značkou žadatele.

4.2. Jak na rozptylovém skle, tak na hlavním tělese světlometu ( 2 ) musí být dostatečně rozměrné místo pro umístění značky schválení a doplňkových symbolů podle bodu 5.4.2; tato plocha musí být vyznačena na výkresech zmíněných v bodě 3.2.1 výše.

4.3. Světlomety konstruované tak, aby vyhovovaly požadavkům pravostranného i levostranného provozu, musí nést označení udávající obě polohy nastavení optické jednotky na vozidle nebo žárovky v odražeči; tato označení se skládají z písmen „R/D“ pro polohu odpovídající pravostrannému provozu a z písmen „L/G“ pro polohu odpovídající levostrannému provozu.

5.   SCHVÁLENÍ

5.1. Pokud všechny vzorky typu světlometu předložené podle bodu 3.2.3 výše splňují ustanovení tohoto předpisu, schválení se udělí.

5.2. Každému schválenému typu se přidělí číslo schválení. Jeho první dvě číslice (v současnosti 00 pro předpis v jeho původním znění) udávají sérii změn, která zahrnuje nejnovější významné technické změny předpisu v době vydání schválení. Táž smluvní strana nesmí přidělit stejné číslo jinému typu světlometu, na který se vztahuje tento předpis ( 3 ), kromě případu, kdy je schválení rozšířeno na světlomet, který se liší pouze barvou vyzařovaného světla.

5.3. Oznámení o schválení nebo o zamítnutí, rozšíření nebo odnětí schválení nebo o definitivním ukončení výroby typu světlometu podle tohoto předpisu musí být sděleno stranám dohody, které uplatňují tento předpis, prostřednictvím formuláře v souladu se vzorem uvedeným v příloze 1 tohoto předpisu.

5.4. Každý světlomet shodný s typem schváleným podle tohoto předpisu musí být na ploše zmíněné v bodě 4.2 výše opatřený kromě značky podle bodu 4.1 výše i mezinárodní značkou schválení ( 4 ), kterou tvoří:

5.4.1. písmeno „E“ v kružnici, za nímž následuje rozlišovací číslo země, která schválení udělila; ( 5 )

5.4.2. číslo schválení a následující doplňkový symbol nebo symboly v blízkosti kružnice:

5.4.2.1. u světlometů, které splňují pouze požadavky pro levostranný provoz, se vyznačí vodorovná šipka směřující vpravo při pohledu na světlomet, tj. k té straně vozovky, na které je provoz;

5.4.2.2. u světlometů, které jsou vhodným seřízením montáže optické jednotky nebo žárovky konstruovány pro plnění požadavků obou druhů dopravního provozu, se vyznačí vodorovná šipka s hroty na obou stranách, hroty směřují vlevo a vpravo;

5.4.2.3. písmena „MBH“ umístěná na opačné straně kružnice než číslo schválení;

5.4.2.4. v každém případě musí být na certifikátu schválení a v oznámení zasílaných státům, které jsou smluvními stranami dohody a uplatňují tento předpis, stanoven příslušný provozní režim pro zkoušení podle bodu 1.1.1.1 přílohy 5 a přípustné/á napětí podle bodu 1.1.1.2 přílohy 5.

V příslušných případech se zařízení označí takto:

u jednotek, které splňují požadavky tohoto předpisu a které jsou konstruovány tak, že vlákno potkávacího světla nesmí svítit současně s vláknem pro kteroukoliv jinou světelnou funkci, s níž je sloučeno:

se za symbolem potkávacího světlometu v značce schválení umístí lomítko (/);

5.4.2.5. pokud má světlomet rozptylové sklo z plastu, pak se vedle symbolů podle bodů 5.4.2.1 až 5.4.2.4 výše uvedou ještě písmena „PL“.

5.5. Značky a symboly uvedené v bodě 5.4 musí být zřetelně čitelné a nesmazatelné.

5.6. V příloze 3 tohoto předpisu jsou uvedeny příklady uspořádání značek schválení a doplňkových symbolů uvedených výše.

6.   VŠEOBECNÉ SPECIFIKACE

6.1. Každý vzorek typu světlometu musí vyhovovat požadavkům stanoveným v tomto bodě a v bodech 7 až 9 níže.

6.2. Světlomety musí být konstruovány a vyráběny tak, aby za normálních podmínek užívání a navzdory otřesům, jimž jsou vystaveny, byla zajištěna jejich uspokojivá funkce a aby si zachovaly vlastnosti předepsané tímto předpisem.

6.2.1. Světlomety musí být vybaveny zařízením, kterým se dají na vozidle seřídit tak, aby splňovaly příslušné předpisy. Takovým zařízením nemusejí být vybaveny konstrukční části, u nichž od sebe nelze oddělit odražeč a rozptylové sklo, za předpokladu, že jsou tyto konstrukční části používány pouze na vozidlech, u kterých je možno nastavení světlometů seřídit jiným způsobem.

Jsou-li světlomet dálkového světla a světlomet potkávacího světla – každý vybaven vlastní žárovkou – smontovány do složené jednotky, musí seřizovací zařízení umožnit řádné individuální nastavení každého optického systému.

6.2.2. Tato ustanovení se však nevztahují na sestavy světlometů, jejichž odražeče jsou neoddělitelné. Pro tento typ sestav platí požadavky uvedené v bodě 7.3 tohoto předpisu. Jestliže je k vytvoření dálkového světla užito více než jednoho světelného zdroje, musí být ke stanovení maximální hodnoty osvětlení (Emax) použity kombinované funkce.

6.3. Konstrukční části, kterými je žárovka připevněna k odražeči, musí být vyrobeny tak, aby se žárovka ani za tmy nedala namontovat do jiné než správné polohy.

6.4. Správná poloha rozptylového skla vůči optickému systému musí být jednoznačně označena a musí být blokována proti natočení za provozu.

6.5. Světlomety konstruované tak, aby plnily požadavky jak pro pravostranný, tak pro levostranný provoz mohou být přizpůsobeny provozu na příslušné straně silnice buď vhodným počátečním seřízením při montáži na vozidlo, nebo volitelným nastavením, které provede uživatel. Toto počáteční seřízení nebo volitelné nastavení spočívá například v upevnění optické jednotky na vozidle v daném úhlu nebo v upevnění žárovky v daném úhlu vůči optické jednotce. V každém případě musí být možné pouze dvě přísně rozlišené polohy nastavení, jedna pro pravostranný a druhá pro levostranný provoz; konstrukce musí znemožňovat nežádoucí pohyb světlometu z jedné polohy do druhé nebo jeho nastavení do mezilehlé polohy. Pokud existují dvě různé polohy nastavení žárovky, musí být konstrukční části, kterými se žárovka připevňuje k odražeči, konstruovány a vyrobeny tak, aby v každé z těchto dvou poloh byla žárovka v přesné poloze vyžadované u světlometů konstruovaných pouze pro dopravu na jedné straně. Splnění požadavků tohoto bodu se ověřuje vizuální kontrolou a tam, kde je to nutné, zkušební montáží.

6.6. Aby bylo zajištěno, že nedojde k nadměrné změně fotometrických vlastností, musí být provedeny doplňkové zkoušky podle požadavků v příloze 5.

6.7. Jestliže je rozptylové sklo světlometu z plastu, provedou se zkoušky podle požadavků v příloze 6.

7.   POŽADAVKY NA OSVĚTLENÍ

7.1.   Přechodná ustanovení

7.1.1. Světlomety musí být vyrobeny tak, aby s vhodnými žárovkami HS1 poskytovaly patřičné osvětlení: potkávací světlo nesmí oslňovat a dálkové světlo musí poskytovat dobré osvětlení.

7.1.2. Osvětlení, které poskytuje světlomet, se ověří na svislé stěně umístěné ve vzdálenosti 25 m před světlometem (viz příloha 4 tohoto předpisu).

7.1.3. Světlomety se zkouší s bezbarvou standardní (referenční) žárovkou konstruovanou pro jmenovité napětí 12 V. V případě světlometů, které mohou být vybaveny filtry žluté selektivní barvy ( 6 ), se tyto filtry nahradí geometricky shodnými bezbarvými filtry s činitelem propustnosti alespoň 80 %. Při zkoušení světlometu se napětí ve svorkách žárovky reguluje tak, aby bylo dosaženo těchto charakteristik:



 

Spotřeba

ve wattech

Světelný tok

v lumenech

vlákno potkávacího světla

cca 35

450

vlákno dálkového světla

cca 35

700

Světlomet se považuje za vyhovující, jestliže splňuje požadavky tohoto bodu 7 alespoň s jednou standardní (referenční) žárovkou, která může být předložena společně se světlometem.

7.1.4. Rozměry určující polohu vlákna ve standardní žárovce kategorie HS1 jsou uvedeny v předpise č. 37.

7.1.5. Baňka standardní žárovky musí mít takový tvar a optické vlastnosti, aby způsobovala jen minimální odraz a lom světla, které by nepříznivě působily na rozložení světla.

7.2.   Ustanovení pro potkávací světla

7.2.1. Potkávací světlo musí vytvářet dostatečně ostré rozhraní, které umožní dosáhnout uspokojivého nastavení. Na opačné straně směru dopravního provozu, pro který je světlomet určen, musí rozhraní tvořit vodorovnou přímku; na druhé straně nesmí procházet buď přes lomenou čáru HV H1 H4 tvořenou přímkou HV H1 svírající úhel 45° s vodorovnou rovinou a přímkou H1 H4, ležící 1 % nad přímkou hh, nebo přes přímku HV H3 skloněnou pod úhlem 15° nad vodorovnou rovinou (viz příloha 4). Rozhraní překračující jak přímku HV H2, tak přímku H2 H4 a vznikající z kombinace obou výše zmíněných možností je v každém případě nepřípustné.

7.2.2. Světlomet musí být seřízen tak, aby:

7.2.2.1. „rozhraní“ u světlometů konstruovaných tak, aby vyhovovaly požadavkům pravostranného provozu, bylo vodorovné v levé polovině měřicí stěny ( 7 ) a u světlometů konstruovaných tak, aby vyhovovaly požadavkům levostranného provozu, vodorovné v pravé polovině měřicí stěny;

7.2.2.2. tato vodorovná část „rozhraní“ je na měřicí stěně umístěna 25 cm pod úrovní vodorovné roviny procházející přímkou ohniskem světlometu (viz příloha 4);

7.2.2.3. „vrchol“„rozhraní“ byl na přímce vv. ( 8 )

7.2.3. Takto seřízený světlomet musí splňovat požadavky stanovené v bodech 7.2.5 až 7.2.7 a 7.3.

7.2.4. V případě, že takto seřízený světlomet nesplňuje požadavky stanovené v bodech 7.2.5 až 7.2.7 a 7.3, může být jeho seřízení změněno za předpokladu, že se osa světla nevychýlí doprava nebo doleva o více než 1° (= 44 cm). ( 9 ) Ke snazšímu seřízení pomocí „rozhraní“ je možno světlomet částečně zakrýt, aby bylo „rozhraní“ ostřejší.

7.2.5. Osvětlení potkávacím světlem na měřicí stěně musí splňovat tyto požadavky



Bod na měřicí stěně

Požadované osvětlení v luxech

Světlomety pro

pravostranný provoz

Světlomety pro

levostranný provoz

Bod B

50  L

Bod B

50  R

≤ 0,3

Bod

75  R

Bod

75  L

≥ 6

Bod

50  R

Bod

50  L

≥ 6

Bod

25  L

Bod

25  R

≥ 1,5

Bod

25  R

Bod

25  L

≥ 1,5

Kterýkoli bod v pásmu III

≤ 0,7

Kterýkoliv bod v pásmu IV

≥ 2

Kterýkoliv bod v pásmu I

≤ 20

7.2.6. V žádném z pásem I, II, III a IV se nesmějí vyskytnout boční odchylky negativně ovlivňující dobrou viditelnost.

7.2.7. Světlomety konstruované tak, aby vyhovovaly požadavkům pravostranného i levostranného provozu, musí v každé z obou poloh nastavení optické jednotky nebo žárovky vyhovovat výše stanoveným požadavkům pro příslušný směr provozu.

7.3.   Ustanovení pro dálková světla

7.3.1. Měření osvětlení dálkovým světlem na měřicí stěně se provádí při stejném seřízení světlometu jako při měření podle bodů 7.2.5 až 7.2.7 výše.

7.3.2. Osvětlení dálkovým světlem na měřicí stěně musí splňovat tyto požadavky:

7.3.2.1. Průsečík (HV) přímek hh a vv musí ležet uvnitř izoluxy odpovídající 90 % maximálního osvětlení. Maximální hodnota (Emax) nesmí být nižší než 32 lx. Maximální hodnota nesmí překročit 240 lx.

7.3.2.2. Vodorovně vlevo a vpravo od výchozího bodu HV nesmí být osvětlení menší než 16 lx až do vzdálenosti 1,125 m a nesmí být menší než 4 lx až do vzdálenosti 2,25 m.

7.4

Hodnoty osvětlení měřicí stěny, které jsou zmíněny v bodech 7.2.5 až 7.2.7 a 7.3 výše, se měří pomocí fotosnímače, jehož účinná plocha se musí nacházet uvnitř čtverce o straně 65 mm.

8.   USTANOVENÍ PRO BAREVNÁ ROZPTYLOVÁ SKLA A FILTRY

8.1. Schválení může být uděleno světlometům, které prostřednictvím bezbarvé žárovky vyzařují buď bezbarvé, nebo selektivně žluté světlo. Příslušné kolorimetrické vlastnosti, vyjádřené v tříbarevných souřadnicích CIE, pro žlutá rozptylová skla nebo filtry jsou následující:



Selektivně žlutý filtr (clona nebo rozptylové sklo)

Mez směrem k červené

image

Mez směrem k zelené

image

Mez směrem k bílé

image

Mez ke spektrální hodnotě

image

což může být vyjádřeno také takto:

dominantní vlnová délka

575 – 585 nm

činitel čistoty

0,90 – 0,98

Činitel propustnosti musí být

≥ 0,78

Činitel propustnosti se stanoví pomocí světelného zdroje o barevné teplotě 2 856  K ( 10 ).

8.2. Filtr musí být součástí světlometu a musí k němu být připevněn takovým způsobem, aby jej uživatel nemohl sejmout náhodně ani vědomě s použitím běžných nástrojů.

9.   STANDARDNÍ (REFERENČNÍ) SVĚTLOMET ( 11 )

Světlomet se považuje za standardní (referenční) světlomet, pokud:

9.1. vyhovuje výše uvedeným požadavkům na schválení;

9.2. jeho účinný průměr není menší než 160 mm;

9.3. se standardní (referenční) žárovkou v jednotlivých bodech a v jednotlivých pásmech podle bodu 7.2.5 vytváří osvětlení:

9.3.1. nepřevyšující 90 % maximálních mezních hodnot a

9.3.2. dosahující nejméně 120 % minimálních mezních hodnot podle požadavků v tabulce v bodě 7.2.5.

10.   POZNÁMKY K BARVĚ

Vzhledem k tomu, že podle tohoto předpisu ve smyslu bodu 8.1 se typu světlometu, který vyzařuje buď bezbarvé, nebo selektivně žluté světlo, udělí schválení, nesmí článek 3 dohody, ke které je tento předpis připojen, bránit smluvním stranám v zakazování světlometů vyzařujících bezbarvé nebo selektivně žluté světlo na vozidlech jimi registrovaných.

11.   SHODNOST VÝROBY

Každý světlomet opatřený značkou schválení typu předepsanou tímto předpisem se musí shodovat se schváleným typem a musí splňovat fotometrické a kolorimetrické požadavky stanovené výše. Soulad s těmito ustanoveními se ověří v souladu s přílohou 2 a bodem 3 přílohy 5 tohoto předpisu a případně v souladu s bodem 3 přílohy 6 tohoto předpisu.

12.   POSTIHY ZA NESHODNOST VÝROBY

12.1. Pokud nejsou výše uvedené požadavky splněny nebo pokud světlomet opatřený značkou schválení neodpovídá schválenému typu, může být schválení typu světlometu udělené podle tohoto předpisu odňato.

12.2. Jestliže některá smluvní strana dohody, která uplatňuje tento předpis, odejme schválení, které dříve udělila, neprodleně o tom informuje ostatní smluvní strany dohody, které tento předpis uplatňují, a to prostřednictvím formuláře sdělení podle vzoru v příloze 1 tohoto předpisu.

13.   ZMĚNA TYPU SVĚTLOMETU A ROZŠÍŘENÍ SCHVÁLENÍ

13.1. Každá změna typu světlometu musí být oznámena správnímu orgánu, který schválení typu udělil. Tento orgán potom může buď:

13.1.1. usoudit, že provedené úpravy pravděpodobně nemají znatelný nepříznivý vliv a že typ světlometu v každém případě nadále splňuje požadavky; nebo

13.1.2. požadovat od technické zkušebny odpovědné za provádění zkoušek nový zkušební protokol.

13.2. Potvrzení nebo zamítnutí schválení s uvedením úprav se oznámí smluvním stranám dohody, které uplatňují tento předpis, postupem stanoveným v bodě 5.3 výše.

13.3. Příslušný orgán vydávající rozšíření schválení přidělí takovému rozšíření pořadové číslo a informuje o tom prostřednictvím formuláře sdělení podle vzoru v příloze 1 tohoto předpisu ostatní smluvní strany dohody, které uplatňují tento předpis.

14.   DEFINITIVNÍ UKONČENÍ VÝROBY

Jestliže držitel schválení zcela ukončí výrobu světlometu schváleného podle tohoto předpisu, musí o tom informovat orgán, který schválení udělil. Po obdržení takovéto zprávy o tom tento orgán uvědomí ostatní strany dohody, které uplatňují tento předpis, prostřednictvím formuláře sdělení podle vzoru v příloze 1 tohoto předpisu.

15.   NÁZVY A ADRESY SPRÁVNÍCH ORGÁNŮ A TECHNICKÝCH ZKUŠEBEN ODPOVĚDNÝCH ZA PROVÁDĚNÍ SCHVALOVACÍCH ZKOUŠEK

Strany dohody, které uplatňují tento předpis, sdělí sekretariátu Organizace Spojených národů názvy a adresy technických zkušeben odpovědných za provádění schvalovacích zkoušek, jakož i správních orgánů, které schválení udělují a kterým mají být zasílány formuláře osvědčující vydání, rozšíření, zamítnutí nebo odnětí schválení vydané v jiných zemích.

16.   PŘECHODNÁ USTANOVENÍ

16.1. Po uplynutí šesti měsíců od oficiálního dne vstupu předpisu č. 112 v platnost musí smluvní strany, které uplatňují tento předpis, odmítnout udělení schválení EHK podle tohoto předpisu.

16.2. Smluvní strany, které uplatňují tento předpis, nesmí odmítnout udělit rozšíření schválení podle série změn 01 nebo podle původního znění tohoto předpisu.

16.3. Schválení typu udělená podle tohoto předpisu před datem vstupu předpisu č. 112 v platnost a všechna rozšíření schválení včetně následně udělených rozšíření schválení podle původního znění tohoto předpisu zůstávají v platnosti na dobu neurčitou.

16.4. Smluvní strany, které uplatňují tento předpis, musí pokračovat ve vydávání schválení pro světlomety na základě série změn 01 nebo podle původního znění tohoto předpisu za předpokladu, že tyto světlomety jsou určeny jako náhradní díl k montáži na vozidla v provozu.

16.5. Od oficiálního dne vstupu předpisu č. 112 v platnost nesmí žádná smluvní strana, která uplatňuje tento předpis, zakázat na novém typu vozidla montáž světlometu schváleného podle předpisu č. 112.

16.6. Smluvní strany, které uplatňují tento předpis, musí i nadále povolovat montáž světlometu schváleného podle tohoto předpisu na typ vozidla nebo vozidlo.

16.7. Smluvní strany, které uplatňují tento předpis, musí i nadále povolovat montáž světlometu schváleného podle původního znění tohoto předpisu na vozidle nebo jeho použití na vozidle, jestliže je tento světlomet určen jako náhradní díl.




PŘÍLOHA 1

SDĚLENÍ

(maximální formát: A4 (210 × 297 mm))

image




PŘÍLOHA 2

OVĚŘENÍ SHODNOSTI VÝROBY SVĚTLOMETŮ

VYBAVENÝCH ŽÁROVKAMI KATEGORIE HS1

1. Světlomety opatřené značkou schválení se musí shodovat se schváleným typem.

2. Požadavek shodnosti se považuje z mechanického a geometrického hlediska za splněný, pokud rozdíly nepřekračují nevyhnutelnou míru výrobních odchylek.

3. Pokud jde o fotometrické vlastnosti, není shoda světlometů dané série zpochybněna ( 12 ), jestliže při zkoušení fotometrických vlastností jakéhokoli náhodně vybraného světlometu vybaveného standardní (referenční) žárovkou:

3.1 se žádná z naměřených hodnot neodchyluje nepříznivě od předepsané hodnoty o více než 20 % (u hodnot B 50 R nebo L a pásma III smí maximální nepříznivá odchylka dosahovat 0,2 lx (B 50 R nebo L), nebo 0,3 lx (pásmo III);

3.2 nebo jestliže

3.2.1 jsou hodnoty předepsané pro potkávací světlo splněny v bodě HV (s tolerancí 0,2 lx) a nejméně v jednom bodě plochy ohraničené na měřicí stěně (ve vzdálenosti 25 m) kružnicí o poloměru 15 cm kolem bodů B 50 R nebo L (s tolerancí 0,1 lx), 75 R nebo L, 50 R nebo L, 25 R nebo L a v celé ploše pásma IV, které neleží více než 22,5 cm nad přímkou 25 R a 25 L;

3.2.2 a jestliže u dálkového světla s bodem HV ležícím uvnitř izoluxy 0,75 Emax je u fotometrických hodnot dodržena odchylka 20 %.

4. Pokud výsledky zkoušek popsaných v bodě 3 výše nesplňují požadavky, zopakují se zkoušky daného světlometu s jinou standardní (referenční) žárovkou.




PŘÍLOHA 3

USPOŘÁDÁNÍ ZNAČEK SCHVÁLENÍ

(viz bod 5 tohoto předpisu)

image

Obrázek 1

a = 12 mm (minimum)

Světlomet opatřený výše uvedenou značkou schválení splňuje požadavky tohoto předpisu a je konstruovaný pouze pro pravostranný provoz:

image

a = 12 mm (minimum)

Obrázek 2

Světlomet opatřený výše uvedenou značkou schválení splňuje požadavky tohoto předpisu a je konstruovaný:

pouze pro levostranný provoz.

image

Obrázek 3

Pro oba dopravní systémy, na základě změny nastavení optické jednotky nebo žárovky na vozidle do příslušné polohy.

image

Obrázek 4

Světlomet opatřený výše uvedenou značkou schválení splňuje požadavky tohoto předpisu a je konstruován tak, že vlákno potkávacího světla nesmí svítit současně s dálkovým světlem a/nebo jinou sloučenou světelnou funkcí.

Poznámka: Výše uvedené světlomety opatřené výše uvedenými značkami schválení byly schváleny v Nizozemsku (E/4) pod číslem 002439. Číslo schválení udává, že schválení bylo uděleno v souladu s požadavky tohoto předpisu v jeho původním znění.

Číslo schválení musí být umístěno v blízkosti kružnice buď nad nebo pod písmenem „E“ nebo vlevo či vpravo od tohoto písmene. Číslice čísla schválení musí být na téže straně písmene „E“ a musí směřovat stejným směrem. U čísla schválení by se neměly používat římské číslice, aby se předešlo možnosti záměny s jinými symboly.

image

Obrázek 5

Světlomet opatřený výše uvedenou značkou schválení obsahuje plastové rozptylové sklo a splňuje požadavky tohoto předpisu.

Je konstruován tak, že vlákno potkávacího světla může svítit současně s dálkovým světlem a/nebo jinou sloučenou světelnou funkcí.




PŘÍLOHA 4

MĚŘICÍ STĚNA

image

Světlomet pro pravostranný provoz ( *2 )

(rozměry v mm)

h-h

:

vodorovná rovina) procházející

v-v

:

svislá rovina) ohniskem světlometu




PŘÍLOHA 5

ZKOUŠKY STÁLOSTI FOTOMETRICKÝCH VLASTNOSTÍ SVĚTLOMETŮ V PROVOZU

ZKOUŠKY ÚPLNÝCH SVĚTLOMETŮ

Poté, co byly v souladu s požadavky tohoto předpisu změřeny fotometrické hodnoty – u dálkového světla v bodě Emax a u potkávacího světla v bodech HV, 50 R, B 50 L (nebo HV, 50 L, B 50 R u světlometů konstruovaných pro levostranný provoz) –, zkouší se na vzorku úplného světlometu stálost fotometrických vlastností v provozu. Pojmem „úplný světlomet“ se rozumí vlastní úplný světlomet, včetně těch okolních součástí tělesa a žárovek, které by mohly ovlivnit jeho tepelný rozptyl.

1.   ZKOUŠKA STÁLOSTI FOTOMETRICKÝCH VLASTNOSTÍ

Zkouška se provádí v suchém a klidném prostředí při okolní teplotě 23 °C + 5 °C, přičemž úplný světlomet je namontován na podstavě, která představuje správnou montáž na vozidle.

1.1   Čistý světlomet

Světlomet je v činnosti po dobu 12 hodin podle pokynů uvedených v bodě 1.1.1 a přezkoušen podle pokynů uvedených v bodě 1.1.2.

1.1.1   Postup zkoušky

Světlomet musí svítit po stanovenou dobu za těchto podmínek:

1.1.1.1

a) v případě, že se má schválit pouze jedna světelná funkce (dálkové nebo potkávací světlo), musí být po předepsanou dobu rozsvíceno příslušné vlákno ( 13 );

b) v případě sloučeného potkávacího a dálkového světlometu (dvouvláknové žárovky nebo dvou žárovek):

jestliže žadatel o schválení typu udává, že světlomet má být používán s jediným vláknem ( 14 ) rozsvíceným v určitém okamžiku, provede se zkouška za této podmínky tak, že každá ze stanovených funkcí je uváděna v činnost postupně a svítí polovinu doby stanovené v bodě 1.1;

ve všech ostatních případech svítí světlomet po stanovenou dobu v následujícím cyklu:

15 minut s rozsvíceným vláknem potkávacího světla

5 minut se všemi vlákny rozsvícenými.

c) v případě skupinových světelných funkcí musí být všechny jednotlivé funkce rozsvíceny současně po dobu stanovenou pro jednotlivé světelné funkce a) a současně je třeba brát v úvahu užití sloučených světelných funkcí b) podle specifikací výrobce.

1.1.1.2

Zkušební napětí

Napětí se nastaví tak, aby poskytovalo 90 % maximálního příkonu stanoveného pro žárovky kategorie HS1 v předpise č. 37.

1.1.2   Výsledky zkoušky

1.1.2.1   Vizuální kontrola

Jakmile se světlomet ustálí na teplotu okolí, očistí se rozptylové sklo světlometu a případné vnější sklo čistou zvlhčenou bavlněnou tkaninou. Potom se světlomet prohlédne, přičemž na rozptylovém skle světlometu ani na případném vnějším skle nesmí být patrné žádné pokřivení, deformace, trhliny ani změny barvy.

1.1.2.2   Fotometrická zkouška

Aby byly splněny požadavky tohoto předpisu, musí se ověřit fotometrické hodnoty v těchto bodech:

Potkávací světlo:

50 R - B 50 L - HV u světlometů konstruovaných pro pravostranný provoz,

50 L - B 50 R - HV u světlometů pro levostranný provoz.

Dálkové světlo:

Bod Emax

Má-li se vzít v úvahu deformace základny světlometu působením tepla, je možno provést i jiné zaměření (změny polohy čáry rozhraní se týká bod 2 této přílohy).

Připouští se 10 % rozdíl mezi fotometrickými vlastnostmi a hodnotami naměřenými před zkouškou, včetně dovolených odchylek fotometrického měření.

1.2   Znečištěný světlomet

Po zkouškách podle bodu 1.1 výše se světlomet po přípravě podle bodu 1.2.1 a kontrole podle bodu 1.1.2 ponechá po dobu 1 hodiny v provozu, jak je uvedeno v bodě 1.1.1.

1.2.1   Příprava světlometu

1.2.1.1   Zkušební směs

1.2.1.1.1 U světlometu s vnějším rozptylovým krytem ze skla:

Na světlomet se nanese směs vody a znečišťujícího prostředku, která sestává z:

9 hmotnostních dílů křemenného písku o velikosti částic 0–100 μm,

1 hmotnostního dílu rostlinného uhlíkového prachu (bukové dřevo) o velikosti částic 0–100 μm,

0,2 hmotnostního dílu NaCMC ( 15 ) a

vhodného množství destilované vody o vodivosti ≤ 1 mS/m.

Směs nesmí být starší než 14 dní.

1.2.1.1.2 U světlometu s vnějším rozptylovým sklem z plastu:

Na světlomet se nanese směs vody a znečišťujícího prostředku, která sestává z:

9 hmotnostních dílů křemenného písku o velikosti částic 0–100 μm,

1 hmotnostního dílu rostlinného uhlíkového prachu (bukové dřevo) o velikosti částic 0–100 μm,

0,2 hmotnostního dílu NaCMC,

13 hmotnostních dílů destilované vody o vodivosti ≤ 1 mS/m, a

2 ± 1 hmotnostních dílů povrchově aktivní látky ( 16 ).

Směs nesmí být starší než 14 dní.

1.2.1.2   Nanesení zkušební směsi na světlomet

Zkušební směs se rovnoměrně nanese na celou plochu výstupu světla světlometu a nechá se zaschnout. Tento postup se opakuje tak dlouho, dokud hodnota osvětlení nepoklesne na 15–20 % hodnot naměřených za podmínek uvedených v této příloze ve všech těchto bodech:

bod Emax ve fotometrickém rozložení dálkového světla pro dálkový/potkávací světlomet,

bod Emax ve fotometrickém rozložení dálkového světla pouze pro dálkový světlomet,

50 R a 50 V ( 17 ) pouze pro potkávací světlomet konstruovaný pro pravostranný provoz,

50 L a 50 V pouze pro potkávací světlomet konstruovaný pro levostranný provoz.

1.2.1.3   Měřicí zařízení

Měřicí zařízení musí být rovnocenné zařízení použitému při schvalovacích zkouškách světlometu. Pro fotometrické ověření se použije standardní (referenční) žárovka.

2.   ZKOUŠKA ZMĚNY SVISLÉ POLOHY ČÁRY ROZHRANÍ VLIVEM TEPLA

Při této zkoušce se ověřuje, zda svislý posuv čáry rozhraní vyvolaný vlivem tepla nepřekračuje hodnotu stanovenou pro potkávací světlomet v provozu.

Světlomet zkoušený podle bodu 1 se podrobí zkoušce popsané v bodě 2.1, aniž se předtím odmontuje z upínacího přípravku nebo se vůči němu nově seřídí.

2.1   Zkouška

Zkouší se v suchém a klidném prostředí při okolní teplotě 23 ± 5 °C.

Použije se sériově vyrobená žárovka zahořená po dobu alespoň jedné hodiny; světlomet se uvede do činnosti s potkávacím světlem, aniž se předtím odmontuje z upínacího přípravku nebo se vůči němu nově seřídí. (Napětí se pro účely této zkoušky nastaví tak, jak je uvedeno v bodě 1.1.1.2.) Poloha vodorovné části čáry rozhraní (mezi přímkou vv a svislicí procházející bodem B 50 L pro pravostranný provoz nebo bodem B 50 R pro levostranný provoz) se ověří po třech minutách (r3) a po 60 minutách (r60) od uvedení světlometu do činnosti.

Výše uvedená změna polohy čáry rozhraní se měří jakoukoli metodou, která je přijatelně přesná a dává reprodukovatelné výsledky.

2.2   Výsledky zkoušky

2.2.1 Výsledek vyjádřený v miliradiánech (mrad) se pro potkávací světlomet považuje za přijatelný pouze tehdy, není-li absolutní hodnota
image zaznamenaná u světlometu větší než 1,0 mrad (ΔrI ≤ 1,0 mrad).

2.2.2 Pokud je však tato hodnota větší než 1,0 mrad, ale nepřevyšuje 1,5 mrad (1,0 mrad < ΔrI ≤ 1,5 mrad), vyzkouší se podle bodu 2.1 druhý světlomet, který byl předtím pro stabilizaci polohy mechanických částí světlometu na podstavci reprezentativním pro správnou montáž na vozidle před zkouškou třikrát po sobě podroben níže popsanému cyklu:

Potkávací světlo je zapnuto po dobu jedné hodiny (napětí se upraví podle bodu 1.1.1.2).

Přestávka v délce 1 hodiny.

Typ světlometu se považuje za přijatelný, není-li průměr absolutní hodnoty ΔrI naměřené u prvního vzorku a absolutní hodnoty ΔrII naměřené u druhého vzorku větší než 1,0 mrad.

image

3.   SHODNOST VÝROBY

Jeden ze vzorků světlometu se třikrát po sobě podrobí cyklu podle bodu 2.2.2 a pak se odzkouší postupem uvedeným v bodě 2.1. Světlomet se považuje za vyhovující, nepřekračuje-li hodnota Δr úhel 1,5 mrad.

Pokud tato hodnota úhel 1,5 mrad překračuje, avšak není větší než 2,0 mrad, přezkouší se druhý světlomet; průměr absolutních hodnot zjištěných u obou vzorků nesmí překračovat hodnotu 1,5 mrad.




PŘÍLOHA 6

POŽADAVKY NA SVĚTLOMETY S ROZPTYLOVÝMI SKLY Z PLASTU - ZKOUŠENÍ ROZPTYLOVÉHO SKLA NEBO VZORKŮ MATERIÁLU A ÚPLNÝCH SVĚTLOMETŮ

1.   VŠEOBECNÉ SPECIFIKACE

1.1 Vzorky poskytnuté podle bodu 3.2.4 tohoto předpisu musí vyhovovat požadavkům uvedeným níže v bodech 2.1 až 2.5.

1.2 Oba vzorky úplných světlometů poskytnuté podle bodu 3.2.3 tohoto předpisu a obsahující rozptylová skla z plastu musí z hlediska materiálu rozptylového skla vyhovovat požadavkům stanoveným níže v bodě 2.6.

1.3 Vzorky rozptylových skel z plastu nebo vzorky materiálu se společně s odražečem, na který se případně mají namontovat, podrobí schvalovacím zkouškám v časové posloupnosti podle tabulky A v dodatku 1 k této příloze.

1.4 Pokud však výrobce světlometu může prokázat, že výrobek již prošel zkouškami předepsanými níže v bodech 2.1 až 2.5 nebo odpovídajícími zkouškami podle jiného předpisu, není třeba tyto zkoušky opakovat; povinné jsou pak pouze zkoušky předepsané v tabulce B v dodatku 1.

2.   ZKOUŠKY

2.1   Odolnost proti změnám teploty

2.1.1   Zkoušky

Tři nové vzorky (rozptylová skla) se podle níže uvedeného programu podrobí pěti cyklům změny teploty a vlhkosti (RH = relativní vlhkost):

3 hodiny při 40 °C ± 2 °C a RH 85–95 %

1 hodina při 23 °C ± 5 °C a RH 60–75 %

15 hodin při – 30 °C ± 2 °C

1 hodina při 23 °C ± 5 °C a RH 60–75 %

3 hodiny při 80 °C ± 2 °C

1 hodina při 23 °C ± 5 °C a RH 60–75 %

Před touto zkouškou se vzorky uchovávají po dobu nejméně čtyř hodin při teplotě 23 °C ± 5 °C a RH 60–75 %.

Poznámka:  Časové úseky jedné hodiny při teplotě 23 °C ± 5 °C zahrnují dobu potřebnou k přechodu z jedné teploty na druhou, aby nedošlo k teplotnímu šoku.

2.1.2   Fotometrická měření

2.1.2.1   Metoda

Fotometrická měření se na vzorcích provádějí před zkouškou a po ní.

Při měření se použije standardní světlomet a měří se v následujících bodech:

B 50 L a 50 R u potkávacího světla potkávacího světlometu nebo potkávacího/dálkového světlometu (B 50 R a 50 L u světlometů pro levostranný provoz);

Emax u dálkového světla dálkového světlometu nebo potkávacího/dálkového světlometu.

2.1.2.2   Výsledky

Rozdíl mezi fotometrickými hodnotami naměřenými u každého vzorku před a po zkoušce nesmí překročit 10 %, včetně dovolených odchylek fotometrického měření.

2.2   Odolnost vůči atmosférickým vlivům a chemickým činidlům

2.2.1   Odolnost vůči atmosférickým vlivům

Tři nové vzorky (rozptylových skel nebo materiálu) se vystaví záření zdroje, u něhož je spektrální rozložení energie podobné jako u absolutně černého tělesa o teplotě mezi 5 500 K a 6 000 K. Mezi zdroj a vzorky se umístí vhodné filtry, aby se co nejvíce omezilo záření o vlnových délkách kratších než 295 nm a delších než 2 500 nm. Vzorky se vystaví osvětlení o intenzitě 1 200 W/m2 ± 200 W/m2 po dobu potřebnou k tomu, aby výsledná světelná energie činila 4 500 MJ/m2 ± 200 MJ/m2. Teplota měřená na černém panelu uvnitř ohraničené plochy, umístěném na stejné úrovni jako vzorky, musí být 50 °C ± 5 °C. Pro zajištění rovnoměrné expozice se vzorky musí kolem zdroje záření otáčet rychlostí 1 až 5krát za minutu.

Vzorky se ostřikují destilovanou vodou o vodivosti nižší než 1 mS/m při teplotě 23 °C ± 5 °C, a to v tomto cyklu:

ostřikování

:

5 minut,

sušení

:

25 minut.

2.2.2   Odolnost vůči chemickým činidlům

Po zkoušce popsané v bodě 2.2.1 výše a měření provedeném podle bodu 2.2.3.1 níže se vnější povrch těchto tří vzorků ošetří způsobem popsaným v bodě 2.2.2.2 směsí, jejíž složení je uvedeno v bodě 2.2.2.1 níže.

2.2.2.1   Zkušební směs

Zkušební směs je složena z 61,5 % n-heptanu, 12,5 % toluenu, 7,5 % etyltetrachloridu, 12,5 % trichloretylénu a 6 % xylénu (jedná se o procenta objemová).

2.2.2.2   Nanesení zkušební směsi

Kus bavlněné látky (podle normy ISO 105) se nasytí směsí popsanou výše v bodě 2.2.2.1 a do 10 sekund se jím nanese a po dobu 10 minut potírá vnější strana vzorku při tlaku 50 N/cm2, který odpovídá působení 100 N na zkušebním povrchu 14 × 14 mm.

Během těchto 10 minut se tkanina opětovně smáčí ve směsi tak, aby složení nanášené tekutiny soustavně odpovídalo složení předepsané zkušební směsi.

Během nanášení je možno kompenzovat tlak nanášení na vzorek tak, aby se předešlo jeho popraskání.

2.2.2.3   Čištění

Po nanesení zkušební směsi se vzorky na vzduchu osuší a pak se omyjí roztokem podle bodu 2.3 (Odolnost vůči čisticím prostředkům) při teplotě 23 °C ± 5 °C.

Potom se vzorky při teplotě 23 °C ± 5 °C pečlivě opláchnou destilovanou vodou o obsahu nečistot nejvýše 0,2 % a osuší se měkkou látkou.

2.2.3   Výsledky

2.2.3.1.

Po zkoušce odolnosti vůči atmosférickým vlivům musí být vnější povrch vzorků bez prasklin, škrábnutí, naštípnutí a deformací a střední hodnota změn v propustnosti

image

měřených na třech vzorcích

postupem podle dodatku 2 k této příloze nesmí překročit hodnotu 0,020

(Δ tm ≤ 0,020).

2.2.3.2.

Po zkoušce odolnosti vůči chemickým činidlům nesmí vzorky vykazovat žádné stopy chemického poleptání, které by mohly způsobit změny rozptylu světelného toku, jehož střední hodnota změn

image

měřených na třech vzorcích

postupem podle dodatku 2 k této příloze nesmí překročit hodnotu 0,020

(Δ dm ≤ 0,020).

2.3   Odolnost vůči čisticím prostředkům a uhlovodíkům

2.3.1   Odolnost vůči čisticím prostředkům

Vnější povrch tří vzorků (rozptylových skel nebo materiálu) se zahřeje na teplotu 50 °C ± 5 °C a na pět minut se ponoří do směsi tvořené 99 díly destilované vody obsahující nejvýše 0,02 % nečistot a 1 dílem alkylarylsulfonátu temperované na teplotu 23 °C ± 5 °C.

Po skončení zkoušky se vzorky usuší při teplotě 50 °C ± 5 °C. Povrch vzorků se očistí vlhkou látkou.

2.3.2   Odolnost vůči uhlovodíkům

Vnější povrch těchto tří vzorků se pak po dobu jedné minuty lehce tře bavlněnou látkou napuštěnou směsí ze 70 % n-heptanu a 30 % toluenu (objemová %), a pak se na vzduchu nechá oschnout.

2.3.3   Výsledky

Po výše uvedených dvou zkouškách, které se provedou postupně, nesmí střední hodnota změn v propustnosti

image

měřených na třech vzorcích

postupem podle dodatku 2 k této příloze překročit hodnotu 0,010

(Δ tm ≤ 0,010).

2.4   Odolnost vůči mechanickému poškození

2.4.1   Metoda mechanického poškození

Vnější povrch tří nových vzorků (rozptylových skel) se podrobí zkoušce rovnoměrného mechanického poškozování metodou popsanou v dodatku 3 k této příloze.

2.4.2   Výsledky

Změny po této zkoušce:

v propustnosti

:

image

a v rozptylu

:

image

se měří postupem popsaným v dodatku 2 na ploše stanovené v bodě 2.2.4 výše. Pro střední hodnotu tří vzorků musí platit:

Δ tm ≤ 0,100;

Δ dm ≤ 0,050.

2.5   Zkouška přilnavosti případných nátěrů

2.5.1   Příprava vzorku

Na nátěru se plocha o velikosti 20 × 20 mm rozřeže žiletkou nebo jehlou na mřížku se čtvercovými okénky o velikosti přibližně 2 × 2 mm. Na žiletku, respektive jehlu, se působí takovým tlakem, aby se prořízl alespoň nátěr.

2.5.2   Popis zkoušky

Použije se lepicí páska s přilnavostí 2 N (cm šířky) ± 20 %, měřeno za standardizovaných podmínek podle dodatku 4 k této příloze. Tato lepicí páska, jejíž šířka musí být alespoň 25 mm, se přinejmenším 5 minut tiskne na povrch upravený podle bodu 2.5.1.

Konec lepicí pásky se potom zatíží tak, aby byla síla přilnavosti k danému povrchu vyrovnána silou kolmou k tomuto povrchu. V této fázi se páska odtrhne rovnoměrnou rychlostí 1,5 m/s ± 0,2 m/s.

2.5.3   Výsledky

Mřížkovaná plocha nesmí být nijak výrazně poškozena. Přípustné je poškození na průsečících mezi čtverci nebo na hranách řezů, pokud velikost poškozené plochy nepřekračuje 15 % mřížkované plochy.

2.6   Zkoušky úplného světlometu s rozptylovým sklem z plastu

2.6.1   Odolnost povrchu rozptylového skla vůči mechanickému poškození

2.6.1.1   Zkoušky

Rozptylové sklo vzorku světlometu č. 1 se podrobí zkoušce popsané výše v bodě 2.4.1.

2.6.1.2   Výsledky

Výsledky fotometrických měření světlometu podle tohoto předpisu nesmí po zkoušce překročit maximální hodnoty předepsané pro body B 50 L a HV o více než 30 % a nesmí být o více než 10 % nižší než minimální hodnoty předepsané pro bod 75 R (u světlometů určených pro levostranný provoz se to týká bodů B 50 R, HV a 75 L).

2.6.2   Zkouška přilnavosti případných nátěrů

Rozptylové sklo vzorku světlometu č. 2 se podrobí zkoušce popsané výše v bodě 2.5.

3.   OVĚŘENÍ SHODNOSTI VÝROBY

3.1 Světlomety ze sériové výroby se z hlediska materiálů pro výrobu rozptylových skel považují za vyhovující tomuto předpisu, jestliže:

3.1.1 po zkoušce odolnosti vůči chemickým činidlům a zkoušce odolnosti vůči čisticím prostředkům a uhlovodíkům nevykazuje vnější povrch vzorků žádné praskliny, odštípnutí nebo deformace, které by byly viditelné pouhým okem (viz body 2.2.2, 2.3.1 a 2.3.2);

3.1.2 po zkoušce popsané v bodě 2.6.1.1 jsou fotometrické hodnoty v bodech měření podle bodu 2.6.1.2 v mezích stanovených tímto předpisem pro shodnost výroby.

3.2 Pokud výsledky zkoušek požadavky nesplňují, zkoušky se zopakují na jiném vzorku namátkově vybraných světlometů.




Dodatek 1

Časová posloupnost schvalovacích zkoušek



A.  Zkoušky plastů (rozptylová skla nebo vzorky materiálu dodané podle bodu 3.2.4 tohoto předpisu)

Vzorky

Rozptylová skla nebo vzorky materiálu

Rozptylová skla

Zkoušky

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

1.1  Omezená fotometrie

(bod 2.1.2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

X

X

 

1.1.1  Změna teploty

(bod 2.1.1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

X

X

 

1.1.2  Omezená fotometrie

(bod 2.1.2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

X

X

 

1.2.1  Měření propustnosti

X

X

X

X

X

X

X

X

X

 

 

 

 

1.2.2  Měření rozptylu

X

X

X

 

 

 

X

X

X

 

 

 

 

1.3  Atmosférické vlivy

(bod 2.2.1)

X

X

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.3.1  Měření propustnosti

X

X

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.4  Chemická činidla

(bod 2.2.2)

X

X

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.4.1  Měření rozptylu

X

X

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.5  Čisticí prostředky (bod 2.3.1)

 

 

 

X

X

X

 

 

 

 

 

 

 

1.6  Uhlovodíky (bod 2.3.2)

 

 

 

X

X

X

 

 

 

 

 

 

 

1.6.1  Měření propustnosti

 

 

 

X

X

X

 

 

 

 

 

 

 

1.7  Poškození

(bod 2.4.1)

 

 

 

 

 

 

X

X

X

 

 

 

 

1.7.1  Měření propustnosti

 

 

 

 

 

 

X

X

X

 

 

 

 

1.7.2  Měření rozptylu

 

 

 

 

 

 

X

X

X

 

 

 

 

1.8  Přilnavost (bod 2.5)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X



B.  Zkoušky úplných světlometů (dodaných podle bodu 3.2.3 tohoto předpisu)

Zkoušky

Úplné světlomety

Číslo vzorku

1

2

2.1  Poškození (bod 2.6.1.1)

X

 

2.2  Fotometrie (bod 2.6.1.2)

X

 

2.3  Přilnavost (bod 2.6.2)

 

X




Dodatek 2

Metoda měření rozptylu a propustnosti světla

1.   ZAŘÍZENÍ (viz obrázek)

Paprsek kolimátoru K s poloviční divergencí β/2 = 17,4 × 10–4 rd je omezen clonou DT s otvorem 6 mm, proti kterému je umístěn vzorek.

Rozptylová achromatická čočka L2, korigovaná na sférickou aberaci, spojuje clonu DT se snímačem R; průměr čočky L2 musí být takový, aby neclonil světlo rozptylované vzorkem v kuželu s polovičním vrcholovým úhlem β/2 = 14°.

Do obrazové ohniskové roviny čočky L2 se umístí prstencová clona DD o úhlech α/2 = 1° a αmax/2 = 12°.

Nepropustná středová část clony slouží k tomu, aby se vyloučilo světlo přicházející přímo ze světelného zdroje. Středovou část clony musí být možno odstranit ze svazku světelných paprsků tak, aby bylo možno vrátit ji zpět do přesně stejné polohy.

Vzdálenost L2 DT a ohnisková délka F2 ( 18 ) čočky L2 se volí tak, aby obraz DT úplně pokryl snímač R.

Pokud je počáteční dopadající tok považován za 1 000 jednotek, musí být absolutní přesnost všech odečtů lepší než 1 jednotka.

2.   MĚŘENÍ

Provádějí se tato měření:



Odečet

Se vzorkem

Se středovou částí DD

Stanovovaná hodnota

T1

ne

ne

Počáteční dopadající tok světla

T2

ano

(před zkouškou)

ne

Tok světla propuštěný novým materiálem v poli 24 °C

T3

ano

(po zkoušce)

ne

Tok světla propuštěný zkoušeným materiálem v poli 24 °C

T4

ano

(před zkouškou)

ano

Tok světla rozptýlený novým materiálem

T5

ano

(po zkoušce)

ano

Tok světla rozptýlený zkoušeným materiálem

image




Dodatek 3

Metoda zkoušení nástřikem

1.   ZKUŠEBNÍ ZAŘÍZENÍ

1.1   Stříkací pistole

Stříkací pistole se osadí tryskou o průměru 1,3 mm umožňující dosahovat při pracovním tlaku 6,0 – 0 + 0,5 barů průtoku 0,24 ± 0,02 l/min.

Za těchto pracovních podmínek musí mít vzorek kužele vytvořený na povrchu, který je účinkům vystaven na vzdálenost 380 ± 10 mm od trysky, průměr 170 ± 50 mm.

1.2   Zkušební směs

Zkušební směs sestává z:

křemenného písku tvrdosti 7 na Mohsově stupnici a velikosti zrna mezi 0 a 0,2 mm s téměř normálním rozdělením a s hodnotou úhlového faktoru 1,8 až 2;

vody o tvrdosti nepřesahující 205 g/m3, přičemž směs obsahuje 25 g písku na litr vody.

2.   ZKOUŠKA

Vnější povrch rozptylového skla světlometů se jednou nebo několikrát vystaví pískovému proudu získanému tak, jak je uvedeno výše. Proud se směruje téměř kolmo na zkoušený povrch.

Poškození se zjišťuje pomocí jednoho nebo několika referenčních vzorků skla umístěných do blízkosti zkoušených rozptylových skel. Směs se stříká tak dlouho, dokud změna rozptylu světla u měřeného vzorku nebo vzorků měřená postupem uvedeným v dodatku 2 nesplňuje podmínku:

image

K ověření, že je celý zkoušený povrch poškozen stejnoměrně, je možno použít několik referenčních vzorků.




Dodatek 4

Zkouška přilnavosti lepicí pásky

1.   ÚČEL

Touto metodou je za standardních podmínek možno stanovit lineární sílu přilnavosti lepicí pásky ke skleněné desce.

2.   PRINCIP

Měření síly potřebné k odlepení lepicí pásky od skleněné desky pod úhlem 90°.

3.   SPECIFIKOVANÉ ATMOSFÉRICKÉ PODMÍNKY

Okolní prostředí musí splňovat teplotní podmínky 23 ± 5 °C a musí mít relativní vlhkost 65 ± 5 %.

4.   ZKOUŠENÉ VZORKY

Kotouč vzorku lepicí pásky se před zkouškou stabilizuje po dobu 24 hodin za specifikovaných atmosférických podmínek (viz bod 3 výše). Z každého kotouče se zkouší pět zkušebních kusů, každý o délce 400 mm.

Před odběrem těchto zkušebních kusů se z kotouče odvinou a zlikvidují první tři obvody.

5.   POSTUP

Zkouška se provádí za podmínek okolního prostředí stanovených v bodě 3.

Pět zkušebních kusů se odebere při odvíjení lepicí pásky v radiálním směru rychlostí přibližně 300 mm/s a do 15 sekund se nanesou takto:

páska se postupně nalepí na skleněnou desku, zlehka se prstem po délce uhladí bez nadměrného tlaku tak, aby mezi páskou a sklem nezůstávaly žádné vzduchové bublinky.

Soustava se ve specifikovaných atmosférických podmínkách ponechá po dobu 10 minut.

V rovině kolmé na osu zkušebního kusu se od desky odlepí zhruba 25 mm zkušebního kusu.

Deska se upevní a volný konec pásky se ohne o 90°. Působí se silou tak, aby čára mezi páskou a deskou byla na tuto sílu i na desku kolmá.

Táhne se tak, aby se páska odlepovala rychlostí 300 mm/s ± 30 mm/s, a zaznamenává se síla, která je k tomu zapotřebí.

6.   VÝSLEDKY

Získaných pět hodnot se seřadí podle velikosti a za výsledek měření se považuje jejich medián. Tato hodnota se vyjádří v newtonech na centimetr šířky pásky.



( *1 ) Žádné ustanovení tohoto předpisu nebrání kterékoliv smluvní straně dohody, která jej uplatňuje, aby zakázala kombinaci světlometu vybaveného rozptylovým sklem z plastu a schváleného podle tohoto předpisu se zařízením mechanického čistění (se stěrači).

( 1 ) V případě světlometů konstruovaných tak, aby vyhovovaly požadavkům na dopravní provoz probíhající pouze po jedné straně vozovky (buď vpravo, nebo vlevo), se dále doporučuje, aby se na rozptylovém skle nesmazatelně vyznačila plocha, která může být z důvodů pohodlí účastníků silničního provozu zakryta v zemi, kde dopravní provoz probíhá po opačné straně vozovky. Toto značení však není nutné v případě, že je tato plocha zřetelně znatelná z konstrukce.

( 2 ) Nelze-li rozptylové sklo oddělit od hlavního tělesa světlometu, postačuje zajištění takového místa na rozptylovém skle.

( 3 ) Změna barvy světla vyzařovaného světlomety, jejichž ostatní vlastnosti se nezměnily, se nepovažuje za změnu typu světlometu. Takovým světlometům se odpovídajícím způsobem přiřadí totéž číslo schválení (viz bod 2.3).

( 4 ) Mají-li různé typy světlometů totéž rozptylové sklo, může být rozptylové sklo opatřeno několika značkami schválení těchto typů světlometů, a sice za podmínky, že plochou podle bodu 4.2 výše a značkou schválení typu světlometu je opatřeno i hlavní těleso světlometu, a to i v případě, kdy nemůže být odděleno od rozptylového skla. Mají-li různé typy světlometů totéž hlavní těleso, může být toto těleso opatřeno několika značkami schválení těchto typů světlometů.

( 5 ) Rozlišovací čísla smluvních stran dohody z roku 1958 jsou uvedena v příloze 3 úplného usnesení o konstrukci vozidel (R.E.3), dokument ECE/TRANS/WP.29/78/Rev.2/Amend.1.

( 6 ) Tyto filtry musí zahrnovat všechny konstrukční části určené ke zbarvení světla, včetně rozptylového skla.

( 7 ) Měřicí stěna musí být dostatečně široká, aby umožňovala přezkoušení „rozhraní“ v rozsahu nejméně 5° na obou stranách od přímky vv;

( 8 ) Pokud světlo nemá rozhraní se zřetelným „vrcholem“, provede se seřízení do stran tak, aby co nejlépe vyhovovalo požadavkům na osvětlení v bodech 75 R a 50 R pro pravostranný provoz a v bodech 75 L a 50 L pro levostranný provoz.

( 9 ) Mez pro nové seřízení o 1° vpravo nebo vlevo není neslučitelná s dalším svislým seřízením nahoru nebo dolů. Svislé seřízení je omezeno pouze požadavky bodu 7.3. Vodorovná část „rozhraní“ by však neměla přesahovat přímku hh.

( 10 ) Musí odpovídat světelnému zdroji A podle Mezinárodní komise pro osvětlení (CIE).

( 11 ) Dočasně lze uznávat i odlišné hodnoty. Dokud nebudou vydány konečné požadavky, doporučuje se používání schváleného světlometu.

( 12 ) Doporučuje se, aby orgány země výroby spíše odkazovaly na výsledky jakýchkoli statistických kontrol provedených výrobcem než aby prováděly kontroly uvedené v bodě 3.

( *2 ) Měřicí stěna pro levostranný provoz je symetrická podle přímky v-v v této příloze.

( 13 ) Pokud je zkoušený světlomet sloučen se signálními svítilnami a/nebo je s nimi ve skupině, musí být tyto svítilny během zkoušky rozsvíceny. V případě směrové svítilny musí být toto světlo v činnosti v blikavém režimu, přičemž poměr dob zapnuto/vypnuto je přibližně jedna ku jedné.

( 14 ) Pokud mají být najednou rozsvícena dvě nebo více vláken za současného použití světelné houkačky, nepovažuje se to za obvyklé současné použití vláken.

( 15 ) NaCMC značí sodnou sůl karboxymethylcelulózy, běžně označované jako CMC. NaCMC užívaná ve směsi nečistot má ve 2 % roztoku při 20 °C stupeň substituce (DS) 0,6–0,7 a viskozitu 200–300 cP.

( 16 ) Odchylka u množství je dána požadavkem, aby byly nečistoty správně rozetřeny po celém plastovém rozptylovém skle.

( 17 ) Bod 50 V leží 375 mm pod bodem HV na svislé přímce v-v na měřicí stěně umístěné ve vzdálenosti 25 m.

( 18 ) Pro L2 se doporučuje použít ohniskovou vzdálenost přibližně 80 mm.

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU