(EU) č. 564/2013Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 564/2013 ze dne 18. června 2013 o poplatcích a platbách splatných Evropské agentuře pro chemické látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 528/2012 o dodávání biocidních přípravků na trh a jejich používání Text s významem pro EHP

Publikováno: Úř. věst. L 167, 19.6.2013, s. 17-25 Druh předpisu: Prováděcí nařízení
Přijato: 18. června 2013 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 9. července 2013 Nabývá účinnosti: 9. července 2013
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Konsolidované znění předpisu s účinností od 19. listopadu 2014

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění příslušných právních předpisů, včetně jejich právních východisek a odůvodnění, jsou zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a jsou k dispozici v databázi EUR-Lex. Tato úřední znění jsou přímo dostupná přes odkazy uvedené v tomto dokumentu

►B

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 564/2013

ze dne 18. června 2013

o poplatcích a platbách splatných Evropské agentuře pro chemické látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 528/2012 o dodávání biocidních přípravků na trh a jejich používání

(Text s významem pro EHP)

(Úř. věst. L 167 19.6.2013, s. 17)

Ve znění:

 

 

Úřední věstník

  Č.

Strana

Datum

 M1

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1155/2014 ze dne 29. října 2014,

  L 309

28

30.10.2014




▼B

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 564/2013

ze dne 18. června 2013

o poplatcích a platbách splatných Evropské agentuře pro chemické látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 528/2012 o dodávání biocidních přípravků na trh a jejich používání

(Text s významem pro EHP)



KAPITOLA I

POPLATKY

Článek 1

Poplatky za činnost spojenou s účinnými látkami

Agentura ukládá poplatky stanovené v tabulce 1 přílohy I za činnost, kterou musí v souladu s nařízením (EU) č. 528/2012 provádět v souvislosti se schválením a obnovením schválení účinných látek, jakož i jejich zařazením do přílohy I uvedeného nařízení.

Článek 2

Poplatky za činnost spojenou s povolením Unie pro biocidní přípravky

Agentura ukládá poplatky stanovené v tabulce 1 přílohy II za činnost, kterou musí v souladu s nařízením (EU) č. 528/2012 provádět v souvislosti s povolením Unie pro biocidní přípravky.

Článek 3

Jiné poplatky

1.  Agentura ukládá poplatky stanovené v příloze III za činnost, kterou musí v souladu s nařízením (EU) č. 528/2012 provádět v souvislosti se stanovením technické rovnocennosti, žádostmi o vzájemné uznání, žádostmi o zařazení do seznamu příslušných osob a žádostmi o zachování důvěrnosti informací předložených agentuře.

2.  Agentura ukládá roční poplatky stanovené v příloze III za každý biocidní přípravek nebo kategorii biocidních přípravků povolených Unií. Roční poplatek je splatný v den prvního a každého následujícího výročí vstupu povolení v platnost. Poplatek se vztahuje na předchozí rok.

Článek 4

Poplatky za odvolání proti rozhodnutí agentury podle článku 77 nařízení (EU) č. 528/2012

1.  Za každé odvolání proti rozhodnutí agentury podle článku 77 nařízení (EU) č. 528/2012 agentura ukládá poplatek stanovený v příloze III.

2.  Odvolání se považuje za přijaté odvolacím senátem teprve poté, co agentura příslušný poplatek obdrží.

3.  Rozhodne-li odvolací senát, že odvolání je nepřípustné, poplatek se nevrací.

4.  Agentura vrací poplatek uložený v souladu s odstavcem 1, pokud výkonný ředitel agentury opraví rozhodnutí podle čl. 93 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ( 1 ), nebo pokud je ve věci odvolání rozhodnuto ve prospěch odvolatele.

Článek 5

Možnost vracení poplatků u alternativ schválených účinných látek splňujících jedno z kritérií vyloučení

1.  Poté, co žadatel předloží agentuře žádost o schválení účinné látky, která může být ve smyslu čl. 5 odst. 2 druhého pododstavce nařízení (EU) č. 528/2012 vyhovující alternativou schválené účinné látky splňující jedno z kritérií vyloučení podle čl. 5 odst. 1 uvedeného nařízení, může požádat o vrácení poplatku, který se agentuře hradí.

2.  Komise rozhodne o žádosti poté, co obdrží od agentury stanovisko v souladu s čl. 8 odst. 4 nařízení (EU) č. 528/2012, které rovněž obsahuje doporučení týkající se toho, zda je látka vyhovující alternativou ve smyslu čl. 5 odst. 2 druhého pododstavce nařízení (EU) č. 528/2012.

3.  Pokud Komise rozhodne, že účinná látka je vyhovující alternativou, agentura o tom informuje žadatele a vrátí mu poplatek uvedený v odstavci 1 v plné výši.



KAPITOLA II

PODPORA PRO MALÉ A STŘEDNÍ PODNIKY

Článek 6

Uznání statusu malého a středního podniku

1.  Dříve než potenciální žadatel předloží agentuře žádost o schválení účinné látky nebo o její obnovení či zařazení do přílohy I nařízení (EU) č. 528/2012 nebo o povolení Unie pro biocidní přípravek či kategorii biocidních přípravků v souladu s čl. 7 odst. 1, čl. 13 odst. 1, čl. 28 odst. 4, čl. 43 odst. 1 a čl. 45 odst. 1 uvedeného nařízení, v níž uplatňuje nárok na snížení poplatku v případě malého a středního podniku, předloží agentuře náležitosti, které nárok na toto snížení na základě statusu malého a středního podniku ve smyslu doporučení 2003/361/ES prokazují.

2.  V případě žádosti o schválení účinné látky, její obnovení či zařazení do přílohy I nařízení (EU) č. 528/2012 je ve věci rozhodnuto s odvoláním na výrobce účinné látky, kterého potenciální žadatel zastupuje. V případě žádosti o povolení přípravku nebo obnovení povolení přípravku je ve věci rozhodnuto s odvoláním na budoucího držitele povolení.

3.  Seznam náležitostí, které musí být předloženy v souladu s odstavcem 1, zveřejňuje agentura.

4.  Do 45 dnů od obdržení všech náležitostí uvedených v odstavci 1 agentura rozhodne, který status malého a středního podniku lze případně uznat.

5.  Uznání podniku jako malého nebo středního je pro účely žádostí předložených podle nařízení (EU) č. 528/2012 platné po dobu dvou let.

6.  Proti rozhodnutí přijatému agenturou podle odstavce 4 lze podat odvolání v souladu s článkem 77 nařízení (EU) č. 528/2012.

Článek 7

Snížení poplatků

1.  Malým a středním podnikům usazeným v Unii lze snížit poplatky splatné agentuře, které jsou stanoveny v tabulce 2 přílohy I a v tabulce 2 přílohy II.

2.  Poplatky za žádosti o schválení účinné látky, obnovení jejího schválení nebo její zařazení do přílohy I nařízení (EU) č. 528/2012 lze snížit pouze tehdy, jestliže účinná látka není látkou, která se má nahradit.

3.  Poplatky za žádosti o povolení biocidních přípravků nebo obnovení těchto povolení lze snížit pouze tehdy, jestliže přípravek neobsahuje účinnou látku, která se má nahradit.



KAPITOLA III

ÚHRADY

Článek 8

Způsob úhrady

1.  Poplatky stanovené v tomto nařízení se hradí v eurech.

2.  Úhrady se provádějí teprve poté, co agentura vystaví fakturu.

3.  Odchylně od odstavce 2 se úhrady podle článku 4 provádějí v okamžiku podání odvolání.

4.  Úhrady se provádějí převodem na bankovní účet agentury.

Článek 9

Identifikace úhrady

1.  V referenčním poli každé úhrady, s výjimkou úhrad uvedených v čl. 8 odst. 3, se uvede číslo faktury.

2.  V referenčním poli úhrad uvedených v čl. 8 odst. 3 se uvede totožnost odvolatele či odvolatelů a případně číslo rozhodnutí, proti němuž se odvolání podává.

3.  Nelze-li účel úhrady zjistit, agentura stanoví lhůtu, do které jí plátce musí účel úhrady písemně oznámit. Jestliže agentura oznámení účelu úhrady před uplynutím této lhůty neobdrží, úhrada se považuje za neplatnou a příslušná částka se vrátí plátci.

Článek 10

Datum úhrady

1.  Není-li stanoveno jinak, poplatky se hradí do 30 dnů ode dne, kdy agentura doručí fakturu.

2.  Za den provedení úhrady se považuje den, kdy je platba v plné výši připsána na bankovní účet agentury.

3.  Úhrada se považuje za včasnou, jsou-li předloženy dostatečně průkazné doklady o tom, že plátce dal příkaz k převodu na bankovní účet uvedený na faktuře před uplynutím příslušné lhůty. Za dostatečně průkazný doklad se považuje potvrzení o příkazu k úhradě vydané finanční institucí.

Článek 11

Nedoplatky

1.  Lhůta k úhradě se považuje za dodrženou pouze tehdy, je-li poplatek uhrazen včas v plné výši.

2.  Vztahuje-li se faktura ke skupině transakcí, agentura může přiřadit kterýkoli nedoplatek ke kterékoli příslušné transakci. Kritéria přiřazování nedoplatků stanoví správní rada agentury.

Článek 12

Vracení přeplatků

1.  Pravidla pro vracení přeplatků plátci stanoví výkonný ředitel agentury a zveřejní je na internetových stránkách agentury.

Je-li však výše přeplatku nižší než 200 EUR a dotčená strana o vrácení výslovně nepožádá, přeplatek se nevrací.

2.  Nevrácené přeplatky nelze započítávat ve prospěch budoucích plateb hrazených agentuře.

Článek 13

Vracení částek v případě žádostí zamítnutých před schválením nebo během schvalování nebo stažených během posouzení

1.  Je-li žádost o schválení účinné látky nebo povolení biocidního přípravku, předložená v souladu s čl. 7 odst. 1 nebo čl. 43 odst. 1 nařízení (EU) č. 528/2012, nebo žádost o nevýznamnou či významnou změnu přípravku zamítnuta před fází schvalování nebo během ní, agentura vrací 90 % účtovaného poplatku.

2.  Je-li žádost o schválení účinné látky nebo povolení biocidního přípravku, předložená v souladu s čl. 7 odst. 1 nebo čl. 43 odst. 1 nařízení (EU) č. 528/2012, nebo žádost o nevýznamnou či významnou změnu přípravku stažena dříve, než hodnotící příslušný orgán zašle agentuře zprávu o posouzení, agentura vrací 75 % účtovaného poplatku.

Je-li žádost stažena poté, co hodnotící příslušný orgán zašle agentuře zprávu o posouzení, účtovaný poplatek se nevrací.

3.  Pravidla pro vracení zbývajících částek plátci stanoví výkonný ředitel agentury a zveřejní je na internetových stránkách agentury.



KAPITOLA IV

ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ

Článek 14

Kompenzace určená zpravodajům

Členům výboru pro biocidní přípravky jednajícím ve funkci zpravodajů je určena kompenzace formou poplatků hrazených v souladu s čl. 80 odst. 2 příslušným orgánům členských států jednajícím ve funkci hodnotícího příslušného orgánu.

Článek 15

Platby

1.  S výhradou kladného stanoviska Komise může agentura rozhodnutím své správní rady stanovit platby za administrativní nebo technické služby, které poskytuje v souladu s nařízením (EU) č. 528/2012 na žádost některé strany s cílem usnadnit jeho provádění. Výkonný ředitel agentury může rozhodnout, že platbu neuloží mezinárodním organizacím nebo zemím, které agenturu žádají o pomoc.

2.  Platby jsou stanoveny ve výši, která pokrývá náklady na služby poskytované agenturou a nepřekračuje rámec toho, co je k pokrytí těchto nákladů nezbytné.

3.  Platba se hradí do 30 kalendářních dnů ode dne, kdy agentura doručí fakturu.

Článek 16

Předběžný odhad

Když správní rada ( 2 ) agentury vyhotovuje odhad celkových příjmů a výdajů na následující rozpočtový rok v souladu s čl. 96 odst. 5 nařízení (ES) č. 1907/2006, zahrne do něj zvláštní předběžný odhad příjmů z poplatků a plateb pocházejících z činností svěřených agentuře v souladu s nařízením (EU) č. 528/2012, které jsou odděleny od příjmů pocházejících z dotací Unie.

Článek 17

Přezkum

Komise každoročně přezkoumává poplatky a platby stanovené v tomto nařízení s ohledem na míru inflace vypočítanou podle evropského indexu spotřebitelských cen, který zveřejňuje Eurostat. První přezkum se provede nejpozději do 1. ledna 2015.

Komise toto nařízení rovněž průběžně přezkoumává s ohledem na významné informace obdržené v souvislosti s výchozími předpoklady očekávaných příjmů a výdajů agentury. Nejpozději do 1. ledna 2015 Komise toto nařízení přezkoumá za účelem jeho případné změny, přičemž zohlední zejména zdroje, které agentura a příslušné orgány členských států požadují pro zajištění služeb obdobné povahy. V přezkumu se zohlední dopady na malé a střední podniky a případně se posoudí přípustné snížení poplatků malým a středním podnikům.

Článek 18

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.




PŘÍLOHA I

Poplatky týkající se účinných látek



Tabulka 1

Standardní poplatky

Obecný popis úkolu; příslušné ustanovení v nařízení (EU) č. 528/2012

Zvláštní podmínka nebo popis úkolu

Poplatek (EUR)

Schválení účinné látky; čl. 7 odst. 2

Poplatek za první typ přípravku, pro který se účinná látka schvaluje

120 000

Další poplatek za další typ přípravku

40 000

Další poplatek za typ přípravku (za první typ přípravku i za každý další typ přípravku), je-li účinná látka látkou, která se má nahradit, v souladu s článkem 10 nařízení (EU) č. 528/2012

20 000

Poplatek za změnu schválení, které neobnáší přidání typu přípravku

20 000

Obnovení schválení; čl. 13 odst. 3

Poplatek za první typ přípravku, u něhož se o obnovení účinné látky žádá

15 000

Další poplatek za další typ přípravku

1 500

Další poplatek za první typ přípravku, u něhož se o obnovení účinné látky žádá, považuje-li se za nutné úplné hodnocení v souladu s čl. 14 odst. 1 nařízení (EU) č. 528/2012

25 000

Další poplatek za další typ přípravku, považuje-li se za nutné úplné hodnocení v souladu s čl. 14 odst. 1 nařízení (EU) č. 528/2012

2 500

Další poplatek za typ přípravku (za první typ přípravku i za každý další typ přípravku), je-li účinná látka látkou, která se má nahradit, v souladu s článkem 10 nařízení (EU) č. 528/2012

20 000

Zařazení účinné látky do přílohy I; článek 28

Poplatek za první zařazení účinné látky do přílohy I

10 000

Poplatek za změnu zařazení účinné látky do přílohy I

2 000

Oznámení podle článku 3a nařízení (ES) č. 1451/2007

Poplatek za kombinaci látky a typu přípravku

Poplatek za oznámení se odečte od následné žádosti v souladu s článkem 7 nařízení (EU) č. 528/2012.

10 000



Tabulka 2

Snížení poplatků za žádosti o schválení účinné látky, obnovení jejího schválení nebo její zařazení do přílohy I, je-li výrobcem účinné látky malý nebo střední podnik usazený v Unii, s výjimkou případů, kdy je účinná látka látkou, která se má nahradit

Druh podniku

Snížení (% standardního poplatku)

Mikropodnik

60

Malý podnik

40

Střední podnik

20




PŘÍLOHA II

Poplatky za povolení Unie pro biocidní přípravky



Tabulka 1

Standardní poplatky

Obecný popis úkolu; příslušné ustanovení v nařízení (EU) č. 528/2012

Zvláštní podmínka nebo popis úkolu

Poplatek (EUR)

Udělení povolení Unie pro jeden přípravek; čl. 43 odst. 2

Poplatek za přípravek, který není totožný s některým reprezentativním přípravkem posuzovaným pro účely schválení látky

80 000

 

Poplatek za přípravek, který je totožný s některým reprezentativním přípravkem posuzovaným pro účely schválení látky

40 000

 

Další poplatek za přípravek, je-li nutné srovnávací posouzení v souladu s článkem 23 nařízení (EU) č. 528/2012

40 000

 

Další poplatek za přípravek, je-li požadované povolení dočasné v souladu s čl. 55 odst. 2 nařízení (EU) č. 528/2012

10 000

Udělení povolení Unie pro kategorii biocidních přípravků; čl. 43 odst. 2

Poplatek za kategorii

150 000

 

Další poplatek za kategorii, je-li nutné srovnávací posouzení v souladu s článkem 23 nařízení (EU) č. 528/2012

60 000

 

Další poplatek za kategorii, je-li požadované povolení dočasné v souladu s čl. 55 odst. 2 nařízení (EU) č. 528/2012

15 000

Oznámení dalšího přípravku v rámci kategorie biocidních přípravků, které se předkládá agentuře; čl. 17 odst. 6

Poplatek za další přípravek

2 000

Povolení Unie pro stejný biocidní přípravek; čl. 17 odst. 7

Poplatek za přípravek představující „stejný přípravek“ ve smyslu prováděcího nařízení Komise (EU) č. 414/2013 ze dne 6. května 2013, kterým se stanoví postup pro povolování stejných biocidních přípravků v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 528/2012 (1)

2 000

Významná změna povoleného přípravku nebo kategorie přípravků; čl. 50 odst. 2

Poplatek za žádost

40 000

Nevýznamná změna povoleného přípravku nebo kategorie přípravků; čl. 50 odst. 2

Poplatek za žádost

15 000

Administrativní změna povoleného přípravku nebo kategorie přípravků; čl. 50 odst. 2

Poplatek za oznámení

2 000

Doporučení klasifikace změny povoleného přípravku nebo kategorie přípravků; čl. 50 odst. 2

Poplatek za žádost v souladu s nařízením (EU) č. 354/2013.

Doporučuje-li se změnu klasifikovat jako administrativní nebo nevýznamnou, poplatek za žádost se odečte od následné žádosti nebo oznámení podaného v souladu s nařízením (EU) č. 354/2013.

2 000

Obnovení povolení Unie pro jeden přípravek; čl. 45 odst. 3

Poplatek za přípravek

5 000

 

Další poplatek za přípravek, považuje-li se za nutné úplné hodnocení v souladu s čl. 14 odst. 1 nařízení (EU) č. 528/2012

15 000

 

Další poplatek za přípravek, je-li nutné srovnávací posouzení v souladu s článkem 23 nařízení (EU) č. 528/2012

40 000

Obnovení povolení Unie pro kategorii biocidních přípravků; čl. 45 odst. 3

Poplatek za kategorii přípravků

7 500

 

Další poplatek za kategorii přípravků, považuje-li se za nutné úplné hodnocení v souladu s čl. 14 odst. 1 nařízení (EU) č. 528/2012

22 500

 

Další poplatek za kategorii přípravků, je-li nutné srovnávací posouzení v souladu s článkem 23 nařízení (EU) č. 528/2012

60 000

(1)   Úř. věst. L 125, 7.5.2013, s. 4.



Tabulka 2

Snížení poplatků za žádosti o udělení nebo obnovení povolení Unie pro biocidní přípravky nebo kategorie biocidních přípravků, je-li budoucím držitelem povolení malý nebo střední podnik usazený v Unii, s výjimkou případů, kdy přípravek obsahuje účinnou látku, která se má nahradit

Druh podniku

Snížení (% standardního poplatku)

Mikropodnik

30

Malý podnik

20

Střední podnik

10




PŘÍLOHA III



Jiné poplatky

Obecný popis úkolu; příslušné ustanovení v nařízení (EU) č. 528/2012

Zvláštní podmínka nebo popis úkolu

Poplatek (EUR)

Technická rovnocennost; čl. 54 odst. 3

Poplatek v případě, že rozdílem ve zdrojích účinné látky je pouze změna místa výroby a že se žádost zakládá výhradně na analytických údajích

5 000

Poplatek v případě, že rozdílem ve zdrojích účinné látky není pouze změna místa výroby a že se žádost zakládá výhradně na analytických údajích

20 000

Poplatek v případě, že nejsou splněny předchozí podmínky

40 000

Roční poplatek za biocidní přípravky povolené Unií; čl. 80 odst. 1 písm. a)

Poplatek za povolení Unie pro biocidní přípravek

10 000

Poplatek za povolení Unie pro kategorii biocidních přípravků

20 000

Poplatek za předložení žádosti o vzájemné uznání; čl. 80 odst. 1 písm. a)

Poplatek za přípravek nebo kategorii přípravků, kterých se žádost o vzájemné uznání týká, stanovený za členský stát, v němž se o vzájemné uznání žádá

700

Odvolání; čl. 77 odst. 1

Poplatek za odvolání

2 500

Předložení žádosti o zařazení do seznamu příslušných osob; článek 95

Poplatek za předložení povolení k přístupu týkajícího se dokumentace, kterou agentura nebo hodnotící příslušný orgán již považuje za kompletní

2 000

Poplatek za předložení povolení k přístupu týkajícího se části dokumentace, kterou agentura nebo hodnotící příslušný orgán již považuje za kompletní, spolu s doplňkovými údaji

20 000

Poplatek za předložení nové dokumentace

40 000

Žádosti podle čl. 66 odst. 4 předkládané agentuře

Poplatek za každou položku, u níž se žádá o zachování důvěrnosti

1 000



( 1 ) Úř. věst. L 396, 30.12.2006, s. 1.

( 2 ) Úř. věst. L 396, 30.12.2006, s. 1.

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU