2012/302/EU2012/302/EU: Prováděcí rozhodnutí Komise ze dne 11. června 2012 , kterým se mění rozhodnutí 2011/163/EU o schválení plánů předložených třetími zeměmi v souladu s článkem 29 směrnice Rady 96/23/ES (oznámeno pod číslem C(2012) 3723) Text s významem pro EHP

Publikováno: Úř. věst. L 152, 13.6.2012, s. 42-47 Druh předpisu: Prováděcí rozhodnutí
Přijato: 11. června 2012 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 12. června 2012 Nabývá účinnosti: 1. července 2012
Platnost předpisu: Zrušen předpisem (EU) 2022/2293 Pozbývá platnosti: 15. prosince 2022
Konsolidované znění předpisu s účinností od 1. července 2012

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

►B

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE

ze dne 11. června 2012,

kterým se mění rozhodnutí 2011/163/EU o schválení plánů předložených třetími zeměmi v souladu s článkem 29 směrnice Rady 96/23/ES

(oznámeno pod číslem C(2012) 3723)

(Text s významem pro EHP)

(2012/302/EU)

(Úř. věst. L 152, 13.6.2012, p.42)


Opraveno:

►C1

Oprava, Úř. věst. L 256, 22.9.2012, s. 23  (302/2012)




▼B

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE

ze dne 11. června 2012,

kterým se mění rozhodnutí 2011/163/EU o schválení plánů předložených třetími zeměmi v souladu s článkem 29 směrnice Rady 96/23/ES

(oznámeno pod číslem C(2012) 3723)

(Text s významem pro EHP)

(2012/302/EU)



EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

s ohledem na směrnici Rady 96/23/ES ze dne 29. dubna 1996 o kontrolních opatřeních u některých látek a jejich reziduí v živých zvířatech a živočišných produktech a o zrušení směrnic 85/358/EHS a 86/469/EHS a rozhodnutí 89/187/EHS a 91/664/EHS ( 1 ), a zejména na čl. 29 odst. 1 čtvrtý pododstavec a čl. 29 odst. 2 uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Směrnice 96/23/ES stanoví kontrolní opatření vztahující se na látky a skupiny reziduí uvedené v příloze I zmíněné směrnice. Podle směrnice 96/23/ES podléhá zapsání či udržení třetích zemí, z nichž je členským státům povoleno dovážet zvířata a živočišné produkty, na které se vztahuje uvedená směrnice, na seznamech tomu, že dotyčné třetí země předloží plán upřesňující záruky, které tyto země nabízejí v oblasti sledování skupin reziduí a látek uvedených ve zmíněné příloze. Uvedené plány musí být na požádání Komise aktualizovány, zejména pokud to určité kontroly vyžadují.

(2)

Rozhodnutím Komise 2011/163/EU ( 2 ) se schvalují plány stanovené v článku 29 směrnice 96/23/ES (dále jen „plány“) předložené některými třetími zeměmi uvedenými v příloze zmíněného rozhodnutí pro zvířata a živočišné produkty, které jsou na uvedeném seznamu.

(3)

S ohledem na nedávné plány předložené některými třetími zeměmi a doplňující informace, které Komise obdržela, je třeba aktualizovat seznam třetích zemí, z nichž je členským státům povoleno dovážet některá zvířata a živočišné produkty, jak je stanoveno ve směrnici 96/23/ES, a který je v současnosti uveden v příloze k rozhodnutí 2011/163/ES (dále jen „seznam“).

(4)

Belize předložilo Komisi plán týkající se akvakultury. Zmíněný plán poskytuje dostatečné záruky a měl by být schválen. Na seznam by proto měla být zařazena položka pro Belize týkající se akvakultury.

(5)

Chile je v současné době v seznamu uvedeno, pokud jde o ovce/kozy, ale s odkazem na poznámku pod čarou 3 v příloze rozhodnutí 2011/163/EU. Zmíněná poznámka pod čarou omezuje takový dovoz z Chile pouze na ovce. Chile předložilo Komisi plán týkající se koz. Zmíněný plán poskytuje dostatečné záruky a měl by být schválen. Odkaz na poznámku pod čarou 3 by proto měl být ze seznamu pro Chile odstraněn.

(6)

Curaçao je v současné době v seznamu uvedeno, pokud jde o mléko. Curaçao však nepředložilo plán, jak vyžaduje článek 29 směrnice 96/23/ES. Položka pro Curaçao by proto měla být ze seznamu odstraněna.

(7)

Hongkong je v současné době v seznamu uveden, pokud jde o drůbež a akvakulturu. Hongkong však nepředložil plán, jak vyžaduje článek 29 směrnice 96/23/ES. Hongkong by proto měl být ze seznamu odstraněn.

(8)

Gambie předložila Komisi plán týkající se akvakultury. Zmíněný plán poskytuje dostatečné záruky a měl by být schválen. Na seznam by proto měla být zařazena položka pro Gambii týkající se akvakultury.

(9)

Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 133/2007 ze dne 26. října 2007, kterým se mění příloha I (Veterinární a rostlinolékařské předpisy) Dohody o EHP ( 3 ), rozšiřuje působnost ustanovení uvedené přílohy na Island. Položky pro Island by proto měly být ze seznamu odstraněny.

(10)

Jamajka je v současné době v seznamu uvedena, pokud jde o akvakulturu a med. Pro akvakulturu však Jamajka nepředložila plán, jak vyžaduje článek 29 směrnice 96/23/ES. Položka pro Jamajku týkající se akvakultury by proto měla být ze seznamu odstraněna.

(11)

Keňa předložila Komisi plán týkající se velbloudího mléka. Zmíněný plán poskytuje dostatečné záruky a měl by být schválen. Na seznam by proto měla být zařazena položka pro Keňu týkající se velbloudího mléka.

(12)

Libanon předložil Komisi plán týkající se medu. Zmíněný plán poskytuje dostatečné záruky a měl by být schválen. Na seznam by proto měla být zařazena položka pro Libanon týkající se medu.

(13)

Namibie je v současné době v seznamu uvedena, pokud jde o hovězí dobytek, ovce/kozy, volně žijící zvěř a farmovou zvěř. Pro farmovou zvěř však Namibie nepředložila plán, jak vyžaduje článek 29 směrnice 96/23/ES. Položka pro Namibii týkající se farmové zvěře by proto měla být ze seznamu odstraněna.

(14)

Nová Kaledonie je v současné době v seznamu uvedena, pokud jde o hovězí dobytek, akvakulturu, volně žijící zvěř, farmovou zvěř a med. Tato třetí země Komisi informovala, že již nemá zájem o vývoz čerstvého hovězího masa do Unie. Nová Kaledonie však poskytla záruky požadované k tomu, aby položka pro hovězí dobytek zůstala v seznamu zachována, ovšem s poznámkou pod čarou, která označuje třetí země používající pouze suroviny buď z členských států, nebo z jiných třetích zemí schválených pro dovoz těchto surovin do Unie. Položka pro Novou Kaledonii týkající se hovězího dobytka by proto měla být doplněna o odkaz na příslušnou poznámku pod čarou.

(15)

Sint Maarten je v současné době v seznamu uveden, pokud jde o mléko. Sint Maarten však nepředložil plán, jak vyžaduje článek 29 směrnice 96/23/ES. Sint Maarten by proto měl být ze seznamu odstraněn.

(16)

San Marino je v současné době v seznamu uvedeno, pokud jde o hovězí dobytek, prasata a med. Tato třetí země Komisi informovala, že již nemá zájem o vývoz vepřového masa do Unie. Položka pro San Marino týkající se prasat by proto měla být ze seznamu odstraněna.

(17)

Aby se zabránilo narušení obchodu, mělo by být stanoveno přechodné období pro příslušné zásilky z Curaçaa, Hongkongu, Jamajky, Namibie a Sint Maartenu, které byly osvědčeny a odeslány do Unie před datem použitelnosti tohoto rozhodnutí.

(18)

Rozhodnutí 2011/163/EU by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno.

(19)

Opatření stanovená tímto rozhodnutím jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TOTO ROZHODNUTÍ:



Článek 1

Příloha rozhodnutí 2011/163/EU se nahrazuje zněním uvedeným v příloze tohoto rozhodnutí.

Článek 2

Během přechodného období do 15. srpna 2012 členské státy přijmou zásilky mléka z Curaçaa, drůbeže a produktů akvakultury z Hongkongu, produktů akvakultury z Jamajky, farmové zvěře z Namibie a mléka ze Sint Maartenu, jestliže dovozce takových produktů může prokázat, že byly osvědčeny a odeslány do Unie před 1. červencem 2012.

Článek 3

Toto rozhodnutí se použije ode dne 1. července 2012.

Článek 4

Toto rozhodnutí je určeno členským státům.




PŘÍLOHA




„PŘÍLOHA



Kód ISO2

Země

Hovězí dobytek

Ovce/kozy

Prasata

Koňovití

Drůbež

Akvakultura

Mléko

Vejce

Králíci

Volně žijící zvěř

Farmová zvěř

Med

AD

Andorra

X

X

 

X

 
 
 
 
 
 
 
 

AE

Spojené arabské emiráty

 
 
 
 
 

X

(1)

 
 
 
 
 

AL

Albánie

 

X

 
 
 

X

 

X

 
 
 
 

AR

Argentina

X

X

 

X

X

X

X

X

X

X

X

X

AU

Austrálie

X

X

 

X

 

X

X

 
 

X

X

X

BA

Bosna a Hercegovina

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

BD

Bangladéš

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

BN

Brunej

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

BR

Brazílie

X

 
 

X

X

X

 
 
 
 
 

X

BW

Botswana

X

 
 

X

 
 
 
 
 
 

X

 

BY

Bělorusko

 
 
 

(2)

 

X

X

X

 
 
 
 

BZ

Belize

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

CA

Kanada

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

CH

Švýcarsko

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

CL

Chile

X

X

X

 

X

X

X

 
 

X

 

X

CM

Kamerun

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

CN

Čína

 
 
 
 

X

X

 

X

X

 
 

X

CO

Kolumbie

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

CR

Kostarika

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

CU

Kuba

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 

X

EC

Ekvádor

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

ET

Etiopie

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

FK

Falklandy

X

X

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FO

Faerské ostrovy

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

GH

Ghana

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

GM

Gambie

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

GL

Grónsko

 

X

 
 
 
 
 
 
 

X

X

 

GT

Guatemala

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 

X

HN

Honduras

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

HR

Chorvatsko

X

X

X

(2)

X

X

X

X

X

X

X

X

ID

Indonésie

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

IL

Izrael

 
 
 
 

X

X

X

X

 
 

X

X

IN

Indie

 
 
 
 
 

X

 

X

 
 
 

X

IR

Írán

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

JM

Jamajka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

JP

Japonsko

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

KE

Keňa

 
 
 
 
 
 

(1)

 
 
 
 
 

KG

Kyrgyzstán

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

KR

Jižní Korea

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

LB

Libanon

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

LK

Srí Lanka

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

MA

Maroko

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

MD

Moldavsko

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

ME

Černá Hora

X

X

X

 

X

X

 

X

 
 
 

X

MG

Madagaskar

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 

X

MK

Bývalá jugoslávská republika Makedonie (4)

X

X

X

 

X

X

X

X

 

X

 

X

MU

Mauricius

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

MX

Mexiko

 
 
 

X

 

X

 

X

 
 
 

X

MY

Malajsie

 
 
 
 

(3)

X

 
 
 
 
 
 

MZ

Mozambik

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

NA

Namibie

X

X

 
 
 
 
 
 
 

X

 
 

NC

Nová Kaledonie

(3)

 
 
 
 

X

 
 
 

X

X

X

NI

Nikaragua

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 

X

NZ

Nový Zéland

X

X

 

X

 

X

X

 
 

X

X

X

PA

Panama

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

PE

Peru

 
 
 
 

X

X

 
 
 
 
 
 

PF

Francouzská Polynésie

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

PH

Filipíny

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

PN

Pitcairnovy ostrovy

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

PY

Paraguay

X

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RS

Srbsko (5)

X

X

X

(2)

X

X

X

X

 

X

 

X

RU

Rusko

X

X

X

 

X

 

X

X

 
 

(6)

X

SA

Saúdská Arábie

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

SG

Singapur

(3)

(3)

(3)

 

(3)

X

(3)

 
 
 
 
 

SM

San Marino

X

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

SR

Surinam

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

SV

Salvador

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

SZ

Svazijsko

X

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

TH

Thajsko

 
 
 
 

X

X

 
 
 
 
 

X

TN

Tunisko

 
 
 
 

X

X

 
 
 

X

 
 

TR

Turecko

 
 
 
 

X

X

X

X

 
 
 

X

TW

Tchaj-wan

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 

X

TZ

Tanzanie

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 

X

UA

Ukrajina

 
 
 
 

X

X

X

X

 
 
 

X

UG

Uganda

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 

X

US

Spojené státy americké

X

X

X

 

X

X

X

X

X

X

X

X

UY

Uruguay

X

X

 

X

 

X

X

 
 

X

 

X

VE

Venezuela

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

VN

Vietnam

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

YT

Mayotte

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 
 
 

ZA

Jižní Afrika

 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

X

 

ZM

Zambie

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

X

ZW

Zimbabwe

 
 
 
 
 

X

 
 
 
 

X

 

(1)   Pouze velbloudí mléko.

(2)   Vývoz živých jatečných koňovitých do Unie (pouze zvířata určená pro produkci potravin).

(3)   Třetí země používající pouze suroviny buď z členských států, nebo z jiných třetích zemí schválených pro dovoz těchto surovin do Unie v souladu s článkem 2.

(4)   Bývalá jugoslávská republika Makedonie; definitivní označení této země bude dohodnuto po skončení jednání, jež na toto téma v současné době probíhají v OSN.

(5)   Nezahrnuje Kosovo (tímto označením nejsou dotčeny postoje k otázce statusu a označení je v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN 1244 a se stanoviskem Mezinárodního soudního dvora k vyhlášení nezávislosti Kosova).

(6)   Pouze pro soby z Murmanské a Jamalskoněnecké oblasti.“



( 1 ) Úř. věst. L 125, 23.5.1996, s. 10.

( 2 ) Úř. věst. L 70, 17.3.2011, s. 40.

( 3 ) Úř. věst. L 100, 10.4.2008, s. 27.

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU