2011/665/EUProváděcí rozhodnutí Komise ze dne 4. října 2011 o evropském registru povolených typů železničních vozidel (oznámeno pod číslem K(2011) 6974) Text s významem pro EHP

Publikováno: Úř. věst. L 264, 8.10.2011, s. 32-54 Druh předpisu: Prováděcí rozhodnutí
Přijato: 4. října 2011 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 5. října 2011 Nabývá účinnosti: 15. dubna 2012
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Konsolidované znění předpisu s účinností od 18. května 2021

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění příslušných právních předpisů, včetně jejich právních východisek a odůvodnění, jsou zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a jsou k dispozici v databázi EUR-Lex. Tato úřední znění jsou přímo dostupná přes odkazy uvedené v tomto dokumentu

►B

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE

ze dne 4. října 2011

o evropském registru povolených typů železničních vozidel

(oznámeno pod číslem K(2011) 6974)

(Text s významem pro EHP)

(2011/665/EU)

(Úř. věst. L 264 8.10.2011, s. 32)

Ve znění:

 

 

Úřední věstník

  Č.

Strana

Datum

►M1

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2019/776 ze dne 16. května 2019,

  L 139I

108

27.5.2019

►M2

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) 2021/701 ze dne 27. dubna 2021,

  L 145

37

28.4.2021




▼B

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE

ze dne 4. října 2011

o evropském registru povolených typů železničních vozidel

(oznámeno pod číslem K(2011) 6974)

(Text s významem pro EHP)

(2011/665/EU)



Článek 1

Předmět

Tímto rozhodnutím se zavádí specifikace evropského registru povolených typů železničních vozidel uvedeného v článku 34 směrnice 2008/57/ES.

Článek 2

Specifikace evropského registru povolených typů vozidel

1.  
Agentura vytvoří, provozuje a udržuje evropský registr povolených typů vozidel na základě specifikace uvedené v příloze I a II.
2.  
Evropský registr povolených typů vozidel (ERATV) obsahuje údaje o typech vozidel povolených členskými státy na základě článku 26 směrnice 2008/57/ES.
3.  
Typy vozidel povolené některým členským státem do 19.července 2010, u nichž bylo po 19. červenci 2010 povoleno v jednom nebo více členských státech jedno nebo více vozidel na základě článku 22 nebo 24 směrnice 2008/57/ES, spadají do působnosti článku 26 směrnice 2008/57/ES a musí být registrovány v ERATV. Zaznamenávané údaje se v tomto případě mohou omezovat na parametry, které byly ověřovány při povolování typu.
4.  
Typy vozidel, které lze registrovat nepovinně, jsou uvedeny v oddílu 1 přílohy I.
5.  
Struktura čísla, které je každému typu vozidla přiděleno, je uvedena v příloze III.
6.  
Registr začne fungovat do 31. prosince 2012. Mezitím agentura zveřejní informace o povolených typech vozidel na svých webových stránkách.

▼M1

Článek 2a

Informace, které vkládá agentura

Agentura do evropského registru povolených typů vozidel vkládá informace o povolení typu vozidel nebo varianty typu vozidel, která udělila, a o nových verzích typu vozidel nebo varianty typu vozidel v souladu s článkem 50 prováděcího nařízení Komise (EU) 2018/545 ( 1 ), jak je stanoveno v příloze II tohoto rozhodnutí.

▼B

Článek 3

Informace zasílané vnitrostátními bezpečnostními orgány

▼M1

1.  
Členské státy zajistí, aby vnitrostátní bezpečnostní orgány poskytovaly informace o povoleních typu vozidel nebo variant typu vozidel, která udělily, a o nových verzích typu vozidel nebo varianty typu vozidel v souladu s článkem 50 nařízení (EU) 2018/545, jak je stanoveno v příloze II tohoto rozhodnutí.

▼B

2.  
Vnitrostátní bezpečnostní orgány poskytují informace uvedené v odstavci 1 tohoto článku v souladu s pravidly stanovenými v oddíle 5.2 přílohy I.
3.  
Vnitrostátní bezpečnostní orgány předkládají informace prostřednictvím standardizovaného internetového elektronického formuláře, kde vyplní příslušná pole.
4.  
Vnitrostátní bezpečnostní orgány předloží informace o povoleních typu vozidel, která udělily po 19. červenci 2010, avšak před vstupem tohoto rozhodnutí v platnost, nejpozději čtyři měsíce ode dne vstupu tohoto rozhodnutí v platnost.

▼M1

Článek 4

Kódy omezení

Harmonizované kódy omezení se použijí ve všech členských státech.

Seznamem harmonizovaných kódů omezení je seznam uvedený v prováděcím rozhodnutí Komise (EU) 2018/1614 ( 2 ).

▼B

Článek 5

Závěrečná ustanovení

1.  
Agentura zveřejní a aktualizuje pokyny k žádostem v rámci evropského registru povolených typů vozidel. Tyto pokyny kromě dalších informací obsahují pro každý parametr odkaz na ustanovení technických specifikací pro interoperabilitu, kde jsou uvedeny požadavky pro tento parametr.
2.  
Agentura nejpozději do osmnácti měsíců po vstupu tohoto rozhodnutí v platnost předloží Komisi doporučení týkající se možného zařazení typů vozidel povolených před 19. červencem 2010 do registru a možné změny tohoto rozhodnutí na základě získaných zkušeností.

Článek 6

Použitelnost

Toto rozhodnutí se použije od 15. dubna 2012.

Článek 7

Určení

Toto rozhodnutí je určeno Evropské agentuře pro železnice a členským státům.




PŘÍLOHA I

SPECIFIKACE EVROPSKÉHO REGISTRU POVOLENÝCH TYPŮ VOZIDEL

1.   TYPY VOZIDEL, JEJICHŽ REGISTRACE JE NEPOVINNÁ

Typy vozidel povolené před 19. červencem 2010, u nichž nebyla po 19. červenci 2010 registrována žádná nová vozidla, mohou být v ERATV registrovány nepovinně.

Kromě toho lze nepovinně registrovat tyto typy vozidel:

— 
vozidla, u nichž bylo uvedení do provozu povoleno před 19. červencem 2010 a bylo jim vydáno dodatečné povolení k uvedení do provozu podle článku 23 nebo 25 směrnice 2008/57/ES,
— 
vozidla, u nichž bylo uvedení do provozu povoleno před 19. červencem 2010 a po modernizaci nebo obnově jim bylo uděleno nové povolení k uvedení do provozu,
— 
vozidla pocházející ze třetích zemí a povolená na území EU na základě úmluvy COTIF 1999, konkrétně jejích příloh F a G nebo
— 
vozidla pocházející ze třetích zemí a povolená na základě ustanovení čl. 21 odst. 11 směrnice 2008/57/ES.

V těchto čtyřech případech nepovinné registrace se zaznamenávané údaje mohou omezovat na parametry, které byly ověřovány při povolování typu.

Dočasná povolení, například povolení pro účely provozních a jiných zkoušek, se do ERATV nezaznamenávají.

2.   FUNKČNÍ STRUKTURA

2.1    Správa ERATV

Hostování a správu ERATV zajišťuje agentura. Agentura vytvoří uživatelské účty a na žádost vnitrostátních bezpečnostních orgánů přidělí přístupová práva v souladu s touto specifikací.

2.2    Adresa ERATV

ERATV je internetová aplikace. Adresu ERATV dá k dispozici agentura na svých webových stránkách.

▼M1

2.3.    Uživatelé a uživatelská přístupová práva

ERATV má tyto uživatele:



Tabulka 1

Přístupová práva k ERATV

Uživatel

Přístupová práva

Přihlášení, uživatelské účty

Vnitrostátní bezpečnostní orgán kteréhokoli členského státu

Předkládání údajů vztahujících se k tomuto členskému státu, které má potvrdit agentura.

Neomezené prohlížení veškerých údajů včetně těch, které ještě nebyly potvrzeny.

Přihlášení uživatelským jménem a heslem.

K dispozici se nedávají funkční ani anonymní účty. Pokud to vnitrostátní bezpečnostní orgán požaduje, vytvoří se několik účtů.

Agentura

Registrace údajů o povolení typu vozidla, které jako orgán vydávající povolení zpracovala.

Potvrzování shody se specifikací a zveřejňování údajů poskytnutých vnitrostátními bezpečnostními orgány

Neomezené prohlížení veškerých údajů včetně těch, které ještě nebyly potvrzeny.

Přihlášení uživatelským jménem a heslem.

Veřejnost

Prohlížení potvrzených údajů

Nepoužije se.

▼B

2.4    Rozhraní s externími systémy

Veškeré registrované (tj. potvrzené a zveřejněné) typy vozidel v ERATV jsou k dispozici prostřednictvím hypertextového odkazu. Tyto odkazy mohou být využívány externími aplikacemi.

Pozornost je třeba věnovat možnému propojení mezi ERATV a Evropským centrálním virtuálním registrem vozidel (ECVVR) ( 3 ).

▼M1

ERATV podle potřeby umožňuje výměnu informací s jinými informačními systémy agentury, jako je evropský registr vozidel (EVR) podle rozhodnutí (EU) 2018/1614, společné uživatelské rozhraní pro železniční registr infrastruktury podle prováděcího rozhodnutí Komise 2014/880/EU ( 4 ) a jednotné kontaktní místo podle článku 12 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/796 ( 5 ).

▼B

2.5    Odkazy na jiné registry a databáze

Při vývoji ERATV agentura plně zohlední rozhraní s těmito registry a databázemi, včetně koordinovaných přechodných období:

— 
vnitrostátní registry vozidel ( 6 ) a ECVVR: formát údajů o typu vozidla v ECVVR přesně odpovídá označení typu a případně verzím typu v ERATV,
— 
registr infrastruktury (RINF) ( 7 ): seznamy parametrů a formát údajů RINF a ERATV si navzájem odpovídají včetně veškerých aktualizací nebo změn specifikací RINF a ERATV,
— 
referenční dokument odkazující na vnitrostátní předpisy (článek 27 směrnice 2008/57/ES): jakmile je referenční dokument k dispozici, musí seznam parametrů uvedených v ERATV, u nichž se provádí posouzení shody s vnitrostátními předpisy, přesně odpovídat seznamu parametrů uvedených v referenčním dokumentu. ERATV nesmí umožňovat odkazování na parametry, které nejsou uvedeny v referenčním dokumentu.

▼M1

— 
EVR: formát údajů o typu vozidla v EVR přesně odpovídá označení typu a případně verzím typu v ERATV,
— 
Jednotné kontaktní místo ( 8 ): jednotné kontaktní místo se při správě veškerých informací o typech/variantách/verzích spoléhá na ERATV. Při výměně informací mezi systémy se jako reference používá označení typu. Jednotné kontaktní místo umožní získávat informace o typech/variantách/verzích z ERATV a při vydání povolení typu vozidla iniciuje zveřejnění informací o typu/variantě/verzi v ERATV,
— 
Jednotná databáze předpisů ( 9 ), která obsahuje vnitrostátní pravidla: u vnitrostátních předpisů pro povolování vozidel: seznam parametrů, u nichž se posouzení shody provádí podle vnitrostátních předpisů uvedených v ERATV, je stejný jako v jednotné databázi pravidel. ERATV nesmí umožňovat odkazování na parametry, které nejsou uvedeny v jednotné databázi předpisů.
Dokud nezačne fungovat jednotná databáze předpisů a nebudou přeneseny údaje z databáze referenčních dokumentů a databáze Notif-IT, je seznam parametrů, u nichž se posouzení shody provádí podle vnitrostátních předpisů uvedených v ERATV, stejný jako v databázi referenčních dokumentů. ERATV nesmí umožňovat odkazování na parametry, které nejsou uvedeny v databázi referenčních dokumentů.

▼B

2.6    Dostupnost

Obecně musí být ERATV dostupný 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce, přičemž cílová dostupnost systému je 98 %. V případě selhání mimo běžnou pracovní dobu agentury se však obnova služby zajistí v další pracovní den následující po selhání. Během údržby musí být nedostupnost služby minimalizována.

2.7    Zabezpečení

Uživatelské účty a hesla vytvořené agenturou nesmí být sděleny třetí straně a musí být užívány výhradně v souladu s touto specifikací.

3.   TECHNICKÁ STRUKTURA

3.1    Struktura systému

ERATV je internetová aplikace, jejíž hostování a správu zajišťuje agentura.

ERATV je schopen pojmout úplné informace o 35 000 typů vozidel.

Uživatelé mají možnost připojení k ERATV prostřednictví standardního internetového připojení.

Struktura ERATV má podobu znázorněnou na obrázku:

image

3.2    Požadavky na systém

Pro připojení k ERATV je nutný internetový prohlížeč a připojení k internetu.

4.   PROVOZNÍ REŽIM

ERATV má tyto provozní režimy:

— 
Normální režim. V normálním režimu jsou k dispozici všechny funkce.
— 
Režim údržby. V režimu údržby nemusí být ERATV uživatelům k dispozici.

5.   PRAVIDLA VKLÁDÁNÍ A PROHLÍŽENÍ ÚDAJŮ

▼M1

5.1.    Obecné zásady

Každý vnitrostátní bezpečnostní orgán předá informace o povoleních typu vozidla nebo varianty typu vozidla, která vydal.

Každý vnitrostátní bezpečnostní orgán předloží informace o verzích typu vozidla nebo verzích varianty typu vozidla, které obdržel v souladu s čl. 15 odst. 3 nařízení (EU) 2018/545.

Agentura bezprostředně zaregistruje informace o povoleních typu vozidla nebo varianty typu vozidla, která vydala, a informace o verzích typu vozidla nebo verzích varianty typu vozidla, které obdržela.

ERATV obsahuje internetový nástroj pro výměnu informací mezi vnitrostátními bezpečnostními orgány a agenturou. Tento nástroj umožňuje následující výměnu informací:

1) 

rezervaci ID typu;

2) 

předávání údajů k zařazení do registru vnitrostátním bezpečnostním orgánem agentuře včetně:

a) 

údajů o udělení povolení pro nový typ vozidla nebo novou variantu typu vozidla (v tomto případě poskytne vnitrostátní bezpečnostní orgán úplný soubor údajů, jak je stanoveno v příloze II);

b) 

údajů týkajících se udělení povolení pro typ vozidla, který již byl v ERATV dříve registrován (v tomto případě poskytne vnitrostátní bezpečnostní orgán pouze údaje týkající se samotného povolení, tj. pole v oddílu 3 seznamu uvedeného v příloze II);

c) 

údajů o registraci verze typu vozidla nebo verze varianty typu vozidla (v tomto případě poskytne vnitrostátní bezpečnostní orgán úplný soubor údajů, jak je stanoveno v příloze II);

d) 

údajů o změně stávajícího povolení (v tomto případě poskytne vnitrostátní bezpečnostní orgán pouze údaje k polím, která je třeba změnit); nesmí se jednat o změnu údajů o vlastnostech vozidla);

e) 

údajů o pozastavení stávajícího povolení (v tomto případě poskytne vnitrostátní bezpečnostní orgán pouze datum pozastavení);

f) 

údajů o opětovné aktivaci stávajícího povolení (v tomto případě poskytne vnitrostátní bezpečnostní orgán pouze údaje k polím, která je třeba změnit), přičemž se rozlišuje mezi

— 
opětovnou aktivací beze změny údajů,
— 
opětovnou aktivací se změnou údajů (tyto údaje se nesmí vztahovat k vlastnostem vozidla);
g) 

údajů o odnětí povolení;

h) 

údajů o opravě chyby;

3) 

zasílání žádostí o upřesnění údajů nebo opravu agenturou vnitrostátnímu bezpečnostnímu orgánu;

4) 

zasílání odpovědí vnitrostátního bezpečnostního orgánu na žádosti o upřesnění nebo opravu, které zašle agentura.

Vnitrostátní bezpečnostní orgán předává údaje určené k aktualizaci registru elektronicky prostřednictvím internetové aplikace a využívá k tomu standardizovaný internetový elektronický formulář, v němž vyplní příslušná pole podle přílohy II.

Agentura u údajů předložených vnitrostátním bezpečnostním orgánem ověří shodu s touto specifikací a údaje buď potvrdí, nebo požádá o upřesnění.

Pokud agentura usoudí, že údaje předložené vnitrostátním bezpečnostním orgánem nejsou v souladu s touto specifikací, zašle mu žádost o opravu nebo upřesnění předložených údajů.

Po každé aktualizaci údajů týkajících se typu vozidla systém vygeneruje potvrzení, které se odešle e-mailem uživatelům z vnitrostátního bezpečnostního orgánu, který údaje předložil, vnitrostátním bezpečnostním orgánům všech dalších členských států, kde je tento typ povolen, držiteli povolení typu vozidla a agentuře.

▼B

5.2    Předkládání údajů vnitrostátním bezpečnostním orgánem

▼M1

5.2.1    Registrace nového povolení typu vozidla, nové varianty typu vozidla nebo nové verze typu vozidla

1) Vnitrostátní bezpečnostní orgán informuje agenturu o každém povolení typu vozidla do dvaceti (20) pracovních dnů ode dne vydání povolení.

2) Vnitrostátní bezpečnostní orgán informuje agenturu o každé variantě typu vozidla do dvaceti (20) pracovních dnů ode dne vydání povolení.

3) Vnitrostátní bezpečnostní orgán informuje agenturu o každé verzi typu vozidla nebo verzi varianty typu vozidla, kterou obdržel podle čl. 15 odst. 3 nařízení (EU) 2018/545, do dvaceti (20) pracovních dnů ode dne, kdy obdržel úplné informace.

4) Agentura informace předložené vnitrostátním bezpečnostním orgánem zkontroluje a do dvaceti (20) pracovních dnů ode dne, kdy tyto informace obdržela, je buď potvrdí a typu vozidla přidělí číslo podle přílohy III, nebo požádá o opravu či upřesnění. Aby nedocházelo k nezáměrnému zdvojování typů vozidel v ERATV, zkontroluje agentura na základě dostupných údajů v ERATV, zda daný typ již nebyl dříve registrován jiným členským státem.

5) Po potvrzení informací předložených vnitrostátním bezpečnostním orgánem agentura přidělí novému typu vozidla číslo. Pravidla pro přidělování čísla typu vozidla jsou uvedena v příloze III.

▼B

5.2.2    Udělení povolení typu vozidla, který již byl v ERATV dříve registrován

Vnitrostátní bezpečnostní orgán informuje agenturu o každém povolení typu vozidla, který již byl v ERATV dříve registrován (např. typ povolený jiným členským státem) do dvaceti (20) pracovních dní ode dne vydání povolení.

Agentura informace předložené vnitrostátním bezpečnostním orgánem zkontroluje a do deseti (10) pracovních dní ode dne, kdy tyto informace obdrží, je buď potvrdí, nebo požádá o jejich opravu či upřesnění.

Po potvrzení informací předložených vnitrostátním bezpečnostním orgánem agentura doplní údaje týkající se tohoto typu vozidla o údaje vztahující se k povolení v členském státě zastoupeném vnitrostátním bezpečnostním orgánem, který toto povolení vydal.

5.2.3    Změna stávajícího povolení

Vnitrostátní bezpečnostní orgán informuje agenturu o každé změně stávajícího povolení typu vozidla do dvaceti (20) pracovních dní ode dne změny povolení.

Agentura informace předložené vnitrostátním bezpečnostním orgánem zkontroluje a do deseti (10) pracovních dní ode dne, kdy tyto informace obdrží, je buď potvrdí, nebo požádá o jejich opravu či upřesnění. Agentura především zkontroluje, zda požadované změny skutečně spočívají ve změně povolení stávajícího typu (např. změna podmínek povolení, změna certifikátu přezkoušení typu) a nepředstavují nový typ vozidla.

Po potvrzení informací předložených vnitrostátním bezpečnostním orgánem agentura informace zveřejní.

5.2.4    Pozastavení

Vnitrostátní bezpečnostní orgán informuje agenturu o každém pozastavení stávajícího povolení typu vozidla do pěti (5) pracovních dní ode dne pozastavení povolení.

Agentura informace předložené vnitrostátním bezpečnostním orgánem zkontroluje a do pěti (5) pracovních dní ode dne, kdy tyto informace obdrží, je buď potvrdí, nebo požádá o jejich opravu či upřesnění.

5.2.5    Opětovná aktivace beze změny

Vnitrostátní bezpečnostní orgán informuje agenturu o každé opětovné aktivaci dříve pozastaveného povolení typu vozidla do dvaceti (20) pracovních dní ode dne opětovné aktivace povolení. Vnitrostátní bezpečnostní orgán potvrdí, že původní povolení je opětovně aktivováno beze změn.

Agentura informace předložené vnitrostátním bezpečnostním orgánem zkontroluje a do deseti (10) pracovních dní ode dne, kdy tyto informace obdrží, je buď potvrdí, nebo požádá o jejich opravu či upřesnění.

5.2.6    Opětovná aktivace se změnou

Vnitrostátní bezpečnostní orgán informuje agenturu o každé opětovné aktivaci dříve pozastaveného povolení typu vozidla do dvaceti (20) pracovních dní ode dne opětovné aktivace povolení. Vnitrostátní bezpečnostní orgán uvede, že opětovná aktivace je spojena se změnou původního povolení. Vnitrostátní bezpečnostní orgán předloží informace týkající se této změny.

Pro změnu povolení se použije postup uvedený výše v bodě 5.2.3.

5.2.7    Odnětí

Vnitrostátní bezpečnostní orgán informuje agenturu o každém odnětí stávajícího povolení typu vozidla do pěti (5) pracovních dní ode dne odnětí povolení.

Agentura informace předložené vnitrostátním bezpečnostním orgánem zkontroluje a do pěti (5) pracovních dní ode dne, kdy tyto informace obdrží, je buď potvrdí, nebo požádá o jejich opravu či upřesnění.

V případech, kdy je pro povolení stanovena doba platnosti, počítačový systém na základě doby platnosti uvedené příslušným vnitrostátním bezpečnostním orgánem automaticky změní stav povolení na „doba platnosti vypršela“.

5.2.8    Změna povolení, která může vést ke změně registrovaného typu vozidla

Před podáním žádosti o změnu, která může vést ke změně registrovaného typu vozidla, koordinuje vnitrostátní bezpečnostní orgán postup s vnitrostátními bezpečnostními orgány, které udělily tomuto registrovanému typu povolení, a zejména s orgány, které daný typ v ERATV registrovaly.

▼M1

5.3.    Vkládání nebo změna údajů agenturou

5.3.1    Orgánem vydávajícím povolení je vnitrostátní bezpečnostní orgán

Jedná-li vnitrostátní bezpečnostní orgán jako orgán vydávající povolení, agentura nemění jím předložené údaje. Agentura je pouze potvrzuje a zveřejňuje.

Za mimořádných okolností, například pokud není z technických důvodů možné řídit se obvyklým postupem, může agentura na základě žádosti vnitrostátního bezpečnostního orgánu jím předložené údaje vložit nebo je změnit. V tomto případě vnitrostátní bezpečnostní orgán, který o vložení nebo změnu údajů požádal, údaje vložené nebo změněné agenturou potvrdí a agentura postup řádně zdokumentuje. Pro vkládání údajů do ERATV platí lhůty uvedené v oddíle 5.2.

5.3.2    Orgánem vydávajícím povolení je agentura

Jedná-li jako orgán vydávající povolení agentura, musí:

a) 

zaregistrovat každé povolení typu vozidla nebo varianty typu vozidla do dvaceti (20) pracovních dnů od vydání povolení;

b) 

zaregistrovat každou verzi typu vozidla nebo verzi varianty typu vozidla do dvaceti (20) pracovních dnů ode dne, kdy obdržela úplné informace;

c) 

změnit stávající povolení typu vozidla do dvaceti (20) pracovních dnů ode dne vydání změny povolení;

d) 

pozastavit stávající povolení typu vozidla do pěti (5) pracovních dnů ode dne vydání pozastavení povolení;

e) 

opětovně aktivovat pozastavené povolení typu vozidla do dvaceti (20) pracovních dnů ode dne, kdy byla vydána opětovná aktivace povolení;

f) 

odejmout stávající povolení typu vozidla do pěti (5) pracovních dnů ode dne, kdy bylo povolení odňato.

▼B

5.4    Zveřejňování údajů agenturou

Agentura zajistí veřejný přístup k údajům, které byly potvrzeny.

5.5    Opravy chyb v předložených údajích

ERATV umožňuje opravy chyb ve vložených údajích. Pokud je chyba opravena, je v ERATV uvedeno datum opravy.

5.6    Možnosti vyhledávání a sestav

ERATV umožňuje tyto sestavy:

1) 

Pro vnitrostátní bezpečnostní orgány a agenturu

— 
Informace uvedené v příloze II, které předloží jakýkoli vnitrostátní bezpečnostní orgán a které nejsou potvrzeny agenturou, a to pro všechny typy vozidel s aktivním, pozastaveným nebo odňatým povolením (včetně povolení, u nichž vypršela doba platnosti), pokud jsou tyto informace uchovávány v historii záznamů.
— 
Veškeré sestavy, které jsou k dispozici veřejnosti
2) 

Pro veřejnost

— 
Informace uvedené v příloze II, které předloží jakýkoli vnitrostátní bezpečnostní orgán a které jsou potvrzeny agenturou, a to pro všechny typy vozidel s aktivním, pozastaveným nebo odňatým povolením (včetně povolení, u nichž vypršela doba platnosti), pokud jsou tyto informace uchovávány v historii záznamů.

ERATV umožňuje veřejnosti vyhledávání alespoň podle těchto kritérií a jakékoli jejich kombinace:

— 
podle kódu typu,
— 
podle názvu typu nebo jeho části,
— 
podle názvu výrobce nebo jeho části,
— 
podle kategorie/skupiny vozidel,
— 
podle TSI, jimž typ vyhovuje,
— 
podle členského státu nebo kombinace členských států, kde je typ vozidla povolen,
— 
podle stavu povolení,
— 
podle kterékoli technické vlastnosti.

U technických vlastností kritéria vyhledávání případně umožní zadání určitého rozsahu.

5.7    Historie záznamů

ERATV uchovává úplnou historii všech změn vztahujících se k registrovanému typu vozidla, včetně oprav chyb, žádostí o upřesnění a odpovědí, po dobu 10 let ode dne odnětí povolení ve všech členských státech, nebo po dobu 10 let ode dne odnětí registrace ve vnitrostátním registru vozidel podle toho, která ze skutečností nastane později.

5.8    Automatické oznámení změn

Po změně, pozastavení, opětovné aktivaci nebo odnětí povolení typu vozidla počítačový systém odešle vnitrostátním bezpečnostním orgánům všech členských států, kde je typ vozidla povolen, automatický e-mail s informací o změně.

Pokud je u povolení stanovena doba platnosti, odešle počítačový systém příslušnému vnitrostátnímu bezpečnostnímu orgánu automatický e-mail s informací o blížícím se datu vypršení doby platnosti, a to tři (3) měsíce před tímto datem.

▼M1

6.   GLOSÁŘ



Pojem nebo zkratka

Definice

ID typu

Označení typu složené z čísla typu (parametr 0.1, číslo o 10 číslicích), varianta (parametr 0.2, alfanumerický údaj složený ze tří znaků) a verze (parametr 0.4, alfanumerický údaj složený ze tří znaků):

ID typu = Číslo typu + Varianta + Verze = XX-XXX-XXXX-X-ZZZ-VVV

Omezení

Jakákoli podmínka nebo omezení uvedené v povolení typu vozidla, které se týká uvádění všech vozidel odpovídajících tomuto typu na trh nebo jejich užívání. K omezením nepatří technické vlastnosti uvedené v oddíle 4 přílohy II (seznam a formát parametrů).

Změna povolení

Změna, na žádost orgánu vydávajícího povolení, informací o zaregistrovaném povolení typu vozidla, které již byly zveřejněny a je třeba je změnit.

Pozastavení povolení

Rozhodnutí přijaté orgánem vydávajícím povolení, jímž se dočasně pozastavuje platnost povolení typu vozidla a na jehož základě nelze udělit povolení k uvedení na trh pro vozidla odpovídající danému typu, dokud nejsou zanalyzovány příčiny, které k pozastavení vedly. Pozastavení povolení typu vozidla neplatí pro vozidla, která se již používají.

Opětovná aktivace povolení

Rozhodnutí přijaté orgánem vydávajícím povolení, jímž se ruší dříve vydané pozastavení povolení.

Povinnost obnovit povolení

Rozhodnutí přijaté orgánem vydávajícím povolení, podle něhož je povolení typu vozidla nutné obnovit v souladu s čl. 24 odst. 3 směrnice (EU) 2016/797 a na jehož základě nelze udělit povolení k uvedení na trh vozidlům, která odpovídají danému typu. Status povinnosti obnovit povolení neplatí pro vozidla, která se již používají.

Zrušení povolení

Rozhodnutí přijaté orgánem vydávajícím povolení v souladu s článkem 26 směrnice (EU) 2016/797, jímž se ruší platnost povolení typu vozidla. Vozidlo, jehož typ již byl schválen k uvedení na trh, musí být staženo.

Chyba

Sdělené nebo zveřejněné údaje, které neodpovídají danému povolení typu vozidla. Na změnu povolení se tato definice nevztahuje.




PŘÍLOHA II

REGISTROVANÉ ÚDAJE A JEJICH FORMÁT

1) ERATV pro každý povolený typ vozidla obsahuje tyto údaje:

a) 

označení typu;

b) 

výrobce;

c) 

shoda s TSI;

d) 

povolení včetně obecných informací o těchto povoleních, jejich stavu, seznam parametrů, u nichž byla kontrolována shoda s vnitrostátními předpisy;

e) 

technické vlastnosti.

2) Údaje o každém typu vozidla a jejich formát je třeba v ERATV registrovat podle vzoru v tabulce 2. To, které údaje je třeba registrovat, závisí na kategorii vozidla, jak je uvedeno v tabulce 2.

3) U parametrů souvisejících s technickými vlastnostmi se zadávají hodnoty uvedené v dokumentaci, která je k žádosti přiložena.

4) V případě, že možných hodnot některého parametru je pouze předem definovaný seznam, seznamy těchto hodnot vede a aktualizuje agentura.

5) U typů vozidel, které nevyhovují platným TSI, může vnitrostátní bezpečnostní orgán, jenž udělil povolení typu, omezit předepsané informace o technických vlastnostech uvedených v oddíle 4 níže na parametry, které byly zkontrolovány na základě platných předpisů.

6) Pokud je parametr definován v příslušné TSI, při ověřování se posuzuje hodnota parametru zde uvedená.

7) Předem definované seznamy vede a aktualizuje agentura v souladu s platnými TSI, včetně TSI, které mohou být použity v přechodném období.

8) U parametrů označených „otevřený bod“ se nevkládají žádné údaje, dokud není „otevřený bod“ v příslušné TSI uzavřen.

9) U parametrů označených jako „volitelné“ záleží na rozhodnutí žadatele o povolení typu, zda údaje vloží.

10) Pole 0.1–0.4 vyplní agentura.



Tabulka 2

Parametry ERATV

Parametr

Formát údajů

Platnost pro kategorie vozidel (Ano, Ne, Volitelně, Otevřený bod)

Parametry pro technickou kompatibilitu mezi vozidlem a sítí (sítěmi) oblasti použití

1.  Hnací vozidla

2.  Tažená vozidla osobní přepravy

3.  Nákladní vozy

4.  Zvláštní vozidla

0

Označení typu

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

0.1

Číslo typu (podle přílohy III)

[číslo] XX-XXX-XXXX-X

A

A

A

A

 

0.2

Varianta, která je součástí typu

(v souladu s čl. 2 odst. 13 nařízení (EU) 2018/545)

[alfanumerický údaj] ZZZ

A

A

A

A

 

0.4

Verze, které jsou součástí typu

(v souladu s čl. 2 odst. 14 nařízení (EU) 2018/545)

[alfanumerický údaj] VVV

A

A

A

A

 

0.3

Datum vložení do ERATV

[datum] (RRRRMMDD)

A

A

A

A

 

1

Obecné informace

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

1.1

Název typu

[řetězec znaků] (max. 256 znaků)

V

V

V

V

 

1.2

Alternativní název typu

[řetězec znaků] (max. 256 znaků)

V

V

V

V

 

1.3

Název výrobce

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

1.3.1

Identifikační údaje výrobce

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

1.3.1.1

Název organizace

[řetězec znaků] (max. 256 znaků)

Výběr z předem definovaného seznamu, možnost přidávat nové organizace

A

A

A

A

 

1.3.1.2

Registrované podnikatelské číslo

Text

V

V

V

V

 

1.3.1.3

Kód organizace

Alfanumerický kód

V

V

V

V

 

1.3.2

Kontaktní údaje výrobce

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

1.3.2.1

Adresa organizace, ulice a číslo

Text

V

V

V

V

 

1.3.2.2

Město

Text

V

V

V

V

 

1.3.2.3

Kód země

Kód podle Pravidel pro jednotnou úpravu dokumentů EU

V

V

V

V

 

1.3.2.4

Poštovní směrovací číslo

Alfanumerický kód

V

V

V

V

 

1.3.2.5

E-mailová adresa

E-mail

V

V

V

V

 

1.4

Kategorie

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu (podle přílohy III)

A

A

A

A

 

1.5

Podkategorie

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu (podle přílohy III)

A

A

A

A

 

2

Shoda s TSI

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

2.1

Shoda s TSI

Pro každou TSI:

[řetězec znaků] A/N/Částečně/Neplatí Výběr z předem definovaného seznamu TSI vztahujících se k vozidlu (aktuálně v platnosti i platných dříve) (možno vybrat více položek)

A

A

A

A

 

2.2

ES certifikát o ověření:

Odkaz na „certifikáty ES přezkoušení typu“ (pokud se použije modul SB) nebo „certifikáty ES přezkoušení konstrukce“ (pokud se použije modul SH1)

[řetězec znaků] (možnost uvést několik certifikátů, např. certifikát pro subsystém kolejová vozidla, certifikát pro řízení a zabezpečení apod.)

A

A

A

A

 

2.3

Relevantní zvláštní případy (zvláštní případy, pro které byla posuzována shoda)

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu (možno vybrat více položek) na základě TSI (pro každou TSI označenou A nebo Č)

A

A

A

A

 

2.4

Oddíly TSI, které nejsou dodrženy

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu (možno vybrat více položek) na základě TSI (pro každou TSI označenou Č)

A

A

A

A

 

3

Povolení

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

3.0

Oblast použití

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu (výběr z více položek) ČS – síť

A

A

A

A

 

3.1

Povolení v

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

3.1.1

Členský stát, který povolení vydal

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu (výběr z více položek)

A

A

A

A

 

3.1.2

Současný stav

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

3.1.2.1

Stav

[řetězec znaků] + [datum] Možnosti: Platné, Pozastaveno RRRRMMDD, Zrušeno RRRRMMDD, Povinnost obnovit RRRRMMDD

A

A

A

A

 

3.1.2.2

Platnost povolení (pokud je stanovena)

[datum] RRRRMMDD

A

A

A

A

 

3.1.2.3

Kódované podmínky pro použití a další omezení

[řetězec znaků] Kód přidělený agenturou

A

A

A

A

 

3.1.2.4

Nekódované podmínky pro použití a další omezení

[řetězec znaků]

A

A

A

A

 

3.1.3

Historie

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

3.1.3.1

Původní povolení

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

3.1.3.1.1

Datum původního povolení

[datum] RRRRMMDD

A

A

A

A

 

3.1.3.1.2

Držitel povolení

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

3.1.3.1.2.1

Identifikační údaje držitele povolení

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

3.1.3.1.2.1.1

Název organizace

[řetězec znaků] (max. 256 znaků)

Výběr z předem definovaného seznamu, možnost přidávat nové organizace

A

A

A

A

 

3.1.3.1.2.1.2

Registrované podnikatelské číslo

Text

A

A

A

A

 

3.1.3.1.2.1.3

Kód organizace

Alfanumerický kód

V

V

V

V

 

3.1.3.1.2.2

Kontaktní údaje držitele povolení

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

3.1.3.1.2.2.1

Adresa organizace, ulice a číslo

Text

A

A

A

A

 

3.1.3.1.2.2.2

Město

Text

A

A

A

A

 

3.1.3.1.2.2.3

Kód země

Kód podle Pravidel pro jednotnou úpravu dokumentů EU

A

A

A

A

 

3.1.3.1.2.2.4

Poštovní směrovací číslo

Alfanumerický kód

A

A

A

A

 

3.1.3.1.2.2.5

E-mailová adresa

E-mail

A

A

A

A

 

3.1.3.1.3

Odkaz na povolení

[řetězec znaků] (EIČ)

A

A

A

A

 

3.1.3.1.4

Certifikát o ověření:

Odkaz na přezkoušení typu nebo přezkoušení konstrukce

[řetězec znaků]

(Lze uvést více certifikátů, např. certifikát pro subsystém kolejová vozidla, certifikát pro subsystém řízení a zabezpečení atd.)

A

A

A

A

 

3.1.3.1.5

Parametry, u nichž byla posuzována shoda s platnými vnitrostátními předpisy

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu (možno vybrat více položek) na základě rozhodnutí Komise 2015/2299/EU

A

A

A

A

 

3.1.3.1.6

Poznámky

[řetězec znaků] (max. 1 024 znaků)

V

V

V

V

 

3.1.3.1.7

Odkaz na písemné prohlášení navrhovatele podle čl. 3 bodu 11 nařízení (EU) č. 402/2013

[řetězec znaků]

A

A

A

A

 

3.1.3.X

Změna povolení

Nadpis (žádné údaje) (X je postupně se zvyšující číslo počínaje číslem 2, přičemž toto číslo odpovídá počtu vydaných změn povolení typu)

A

A

A

A

 

3.1.3.X.1

Druh změny

[řetězec znaků] Text z předem definovaného seznamu

A

A

A

A

 

3.1.3.X.2

Datum

[datum] RRRRMMDD

A

A

A

A

 

3.1.3.X.3

Držitel povolení (přichází-li v úvahu)

[řetězec znaků] (max. 256 znaků) Výběr z předem definovaného seznamu, možnost přidávat nové organizace

A

A

A

A

 

3.1.3.X.3.1

Identifikační údaje držitele povolení

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

3.1.3.X.3.1.1

Název organizace

[řetězec znaků] (max. 256 znaků)

Výběr z předem definovaného seznamu, možnost přidávat nové organizace

A

A

A

A

 

3.1.3.X.3.1.2

Registrované podnikatelské číslo

Text

A

A

A

A

 

3.1.3.X.3.1.3

Kód organizace

Alfanumerický kód

V

V

V

V

 

3.1.3.X.3.2

Kontaktní údaje držitele povolení

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

3.1.3.X.3.2.1

Adresa organizace, ulice a číslo

Text

A

A

A

A

 

3.1.3.X.3.2.2

Město

Text

A

A

A

A

 

3.1.3.X.3.2.3

Kód země

Kód podle Pravidel pro jednotnou úpravu dokumentů EU

A

A

A

A

 

3.1.3.X.3.2.4

Poštovní směrovací číslo

Alfanumerický kód

A

A

A

A

 

3.1.3.X.3.2.5

E-mailová adresa

E-mail

A

A

A

A

 

3.1.3.X.4

Odkaz na změnu povolení

[řetězec znaků]

A

A

A

A

 

3.1.3.X.5

Certifikát o ověření:

Odkaz na přezkoušení typu nebo přezkoušení konstrukce

[řetězec znaků]

(lze uvést několik certifikátů, např. certifikát pro subsystém kolejová vozidla, certifikát pro řízení a zabezpečení atd.)

A

A

A

A

 

3.1.3.X.6

Platné vnitrostátní předpisy (pokud existují)

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu (možno vybrat více položek) na základě rozhodnutí Komise 2015/2299/EU

A

A

A

A

 

3.1.3.X.7

Poznámky

[řetězec znaků] (max. 1 024 znaků)

V

V

V

V

 

3.1.3.X.8

Odkaz na písemné prohlášení navrhovatele podle čl. 3 bodu 11 nařízení (EU) č. 402/2013

[řetězec znaků]

A

A

A

A

 

3.X

Povolení v

Nadpis (žádné údaje) (X je číslo od 2 výše, které se postupně zvyšuje o 1 pokaždé, když je pro tento typ uděleno povolení). Tento oddíl obsahuje stejná pole jako 3.1

A

A

A

A

 

4

Technické vlastnosti vozidla

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.1

Obecné technické vlastnosti

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.1.1

Počet kabin strojvedoucího

[číslo] 0/1/2

A

A

A

A

N

4.1.2

Rychlost

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.1.2.1

Maximální konstrukční rychlost

[číslo] km/h

A

A

A

A

N

4.1.3

Rozchod dvojkolí

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu

A

A

A

A

A

4.1.5

Maximální počet vlakových souprav nebo lokomotiv spojených při vícečlenném řízení

[číslo]

A

N

N

N

N

4.1.11

Zařízení pro změnu rozchodu dvojkolí

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu

A

A

A

A

A

4.1.12

Počet vozidel, z nichž se skládá pevná sestava (pouze pro pevnou sestavu)

[číslo]

A

A

A

A

N

4.2

Obrys vozidla

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.2.1

Vztažný obrys

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu (více než jedna možnost) (seznam se bude u různých kategorií lišit podle příslušné TSI)

A

A

A

A

A

4.3

Podmínky prostředí

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.3.1

Teplotní rozsah

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu (více než jedna možnost)

A

A

A

A

N

4.3.3

Sníh, led a kroupy

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu

A

A

A

A

N

4.4

Požární bezpečnost

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.4.1

Kategorie požární bezpečnosti

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu

A

A

N

A

A

4.5

Konstrukční hmotnost a zatížení

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.5.1

Přípustné užitečné zatížení pro různé kategorie tratí

[číslo] t pro kategorii trati [řetězec znaků]

OB

OB

A

OB

A

▼M2

4.5.2

Konstrukční hmotnost

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.5.2.1

Konstrukční hmotnost v pracovním stavu

[číslo] kg

A

A

N

A

A

4.5.2.2

Konstrukční hmotnost při obvyklém užitečném zatížení

[číslo] kg

A

A

N

A

A

4.5.2.3

Konstrukční hmotnost při výjimečném užitečném zatížení

[číslo] kg

A

A

N

A

A

4.5.3

Statické zatížení na nápravu

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.5.3.1

Statické zatížení na nápravu v pracovním stavu

[číslo] kg

A

A

N

A

A

4.5.3.2

Statické zatížení na nápravu při obvyklém užitečném zatížení

[číslo] kg

A

A

N

A

A

4.5.3.3

Statické zatížení na nápravu při výjimečném užitečném zatížení

[číslo] kg

A

A

N

A

A

4.5.3.4

Umístění náprav na vozidle (vzdálenosti mezi nápravami):

a: rozvor náprav

b: vzdálenost od koncové nápravy ke konci, který tvoří rovina nejbližšího spřáhla

c: vzdálenost mezi dvěma vnitřními nápravami

a [číslo] m

b [číslo] m

c [číslo] m

Vysvětlení hodnot a, b a c [řetězec znaků]

A

A

N

A

A

4.5.5

Celková hmotnost vozidla (pro každé vozidlo jednotky)

[číslo] kg

A

A

N

A

A

4.5.6

Hmotnost na kolo

[číslo] kg

A

A

N

A

A

4.6

Dynamické chování kolejového vozidla

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.6.4

Kombinace maximální rychlosti a maximálního nedostatečného převýšení, pro kterou bylo vozidlo posuzováno

[číslo] km/h – [číslo] mm

A

A

A

A

A

4.6.5

Úklon kolejnice

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu

A

A

A

A

A

4.7

Brzdění

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.7.1

Maximální průměrné zpomalení

[číslo] m/s2

A

N

N

A

N

4.7.2

Tepelná kapacita

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.7.2.1

Účinnost brzd při velkém prudkém sklonu a obvyklém užitečném zatížení

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.7.2.1.1

Referenční případ z TSI

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu

A

A

A

A

N

4.7.2.1.2

Rychlost (není-li uveden referenční případ)

[číslo] km/h

A

A

A

A

N

4.7.2.1.3

Sklon (není-li uveden referenční případ)

[číslo] ‰ (mm/m)

A

A

A

A

N

4.7.2.1.4

Vzdálenost (není-li uveden referenční případ)

[číslo] km

A

A

A

A

N

4.7.2.1.5

Čas (není-li uvedena vzdálenost) (není-li uveden referenční případ)

[číslo] min

A

A

A

A

N

4.7.2.1.6

Maximální tepelná kapacita brzd

[číslo] kJ

A

A

A

A

N

4.7.3

Zajišťovací brzda

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.7.3.3

Maximální sklon, na němž je jednotka zajištěna pouze zajišťovací brzdou (pokud je jí vozidlo vybaveno)

[číslo] ‰ (mm/m)

A

A

N

A

N

4.7.3.4

Zajišťovací brzda

[booleovské pole] A/N

N

N

A

N

N

4.7.4

Brzdný systém, jímž je vozidlo vybaveno

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.7.4.1

Vířivá brzda

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.7.4.1.1

Vozidlo vybaveno vířivou kolejnicovou brzdou

[booleovské pole] A/N

A

A

N

A

A

4.7.4.1.2

Možnost zabránit použití vířivé kolejnicové brzdy (pouze je-li vozidlo vířivou kolejnicovou brzdou vybaveno)

[booleovské pole] A/N

A

A

N

A

A

4.7.4.2

Magnetická brzda

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.7.4.2.1

Vozidlo vybaveno magnetickou kolejnicovou brzdou

[booleovské pole] A/N

A

A

N

A

A

4.7.4.2.2

Možnost zabránit použití magnetické kolejnicové brzdy (pouze je-li vozidlo magnetickou brzdou vybaveno)

[booleovské pole] A/N

A

A

N

A

A

4.7.4.3

Rekuperační brzda (pouze u vozidel s elektrickou trakcí)

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.7.4.3.1

Vozidlo vybaveno rekuperační brzdou

[booleovské pole] A/N

A

N

N

A

A

4.7.4.3.2

Možnost zabránit použití rekuperační brzdy (pouze je-li vozidlo rekuperační brzdou vybaveno)

[booleovské pole] A/N

A

N

N

A

A

4.7.5

Nouzová brzda: Brzdná dráha a profil zpomalení v každém stavu zatížení při maximální konstrukční rychlosti

[číslo] m [číslo] m/s2

A

A

N

A

N

4.7.6

Běžný provoz:

Procentní podíl brzdné hmotnosti (lambda) nebo brzdící váha

Lambda (%) [číslo] t

A

A

A

A

N

4.7.7

Provozní brzda:

Při maximálním provozním brzdění: Brzdná dráha, maximální zpomalení, pro stav zatížení „konstrukční hmotnost při obvyklém užitečném zatížení“ při maximální konstrukční rychlosti.

[číslo] m [číslo] m/s2

A

A

A

A

N

4.7.8

Systém protismykové ochrany kola

[booleovské pole] A/N

A

A

A

A

N

4.8

Geometrické vlastnosti

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.8.1

Délka vozidla

[číslo] m

A

A

N

A

N

4.8.2

Minimální provozní průměr kola

[číslo] mm

A

A

A

A

A

4.8.4

Minimální poloměr horizontálního oblouku

[číslo] m

A

A

N

A

A

4.8.5

Minimální poloměr konvexního vertikálního oblouku

[číslo] m

A

A

A

A

N

4.8.6

Minimální poloměr konkávního vertikálního oblouku

[číslo] m

A

A

A

A

N

▼M1

4.9

Zařízení

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.9.1

Typ koncového spřáhla

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu (možno vybrat více položek)

A

A

A

A

N

4.9.2

Monitorování stavu nápravových ložisek (detekce zahřívání skříní nápravových ložisek)

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu (možno vybrat více položek)

A

A

A

A

A

4.10

Dodávky energie

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.10.1

Systém dodávky energie (napětí a frekvence)

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu (možno vybrat více položek)

A

A

N

A

A

4.10.4

Maximální proud při stání na jeden sběrač (uvádí se pro každý systém se stejnosměrným proudem, pro který je vozidlo vybaveno)

[číslo] A pro [Automaticky předvyplněné napětí]

A

A

N

A

N

4.10.5

Výška interakce sběrače s trolejovým vedením (nad temenem kolejnice) (uvádí se pro každý systém dodávky energie, pro který je vozidlo vybaveno)

[číslo] Od [m] do [m] (na dvě desetinná místa)

A

A

N

A

A

4.10.6

Geometrie hlavy pantografového sběrače (uvádí se pro každý systém dodávky energie, pro který je vozidlo vybaveno)

[řetězec znaků] pro [automaticky předvyplněný systém dodávky energie]

Z předem definovaného seznamu (možno vybrat více položek)

A

A

N

A

A

4.10.7

Počet pantografových sběračů v kontaktu s nadzemním trolejovým vedením (uvádí se pro každý systém dodávky energie, pro který je vozidlo vybaveno)

[číslo]

A

A

N

A

A

4.10.8

Nejkratší vzdálenost mezi dvěma pantografovými sběrači v kontaktu s nadzemním trolejovým vedením (uvádí se pro každý systém dodávky energie, pro který je vozidlo vybaveno); uvádí se pro jednočlenné a případně i vícečlenné řízení (pouze pokud je počet vztyčených pantografových sběračů vyšší než 1)

[číslo] [m]

A

A

N

A

A

4.10.10

Materiál sběrné lišty pantografového sběrače, kterým vozidlo může být vybaveno (uvádí se pro každý systém dodávky energie, pro který je vozidlo vybaveno)

[řetězec znaků] pro [automaticky předvyplněný systém dodávky energie]

Z předem definovaného seznamu (možno vybrat více položek)

A

A

N

A

A

4.10.11

Instalováno automatické stahovací zařízení (uvádí se pro každý systém dodávky energie, pro který je vozidlo vybaveno)

[booleovské pole] A/N

A

A

N

A

A

4.10.14

Elektrické vozidlové jednotky vybavené funkcí pro omezování výkonu nebo proudu

[booleovské pole] A/N

A

N

N

A

A

4.10.15

Střední přítlačná síla

[číslo] [N]

A

A

N

A

A

4.12

Vlastnosti související s cestujícími

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.12.3.1

Výška nástupiště, pro kterou je vozidlo konstruováno

[číslo] Výběr z předem definovaného seznamu (možno vybrat více položek)

A

A

N

N

A

4.13

Zařízení pro řízení a zabezpečení (pouze u vozidel s kabinou strojvedoucího)

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.13.1

Zabezpečení

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.13.1.1

Palubní zařízení ETCS a soubor specifikací z CCS TSI přílohy A

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu

A

N

N

A

A

4.13.1.5

Instalovány vlakové zabezpečovací systémy a řídicí a výstražné systémy třídy B nebo jiné (systém a případně verze)

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu (více než jedna možnost)

A

N

N

A

A

4.13.1.7

Implementace ETCS na palubě

[řetězec znaků]

A

N

N

A

A

4.13.1.8

Kompatibilita systému ETCS

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu (více než jedna možnost)

A

N

N

A

N

4.13.1.9

Řízení informací o úplnosti vlaku

[booleovské pole] A/N

A

N

N

A

A

4.13.2

Rádio

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.13.2.1

Palubní zařízení GSM-R pro rádiovou hlasovou komunikaci a jeho základní specifikace

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu

A

N

N

A

A

4.13.2.3

Instalované rádiové systémy třídy B nebo jiné (systém a případně verze)

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu (více než jedna možnost)

A

N

N

A

A

4.13.2.5

Kompatibilita systému hlasové rádiové komunikace

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu (více než jedna možnost)

A

N

N

A

N

4.13.2.6

Implementace hlasové a provozní komunikace

[řetězec znaků]

A

N

N

A

A

4.13.2.7

Palubní zařízení GSM-R pro rádiovou datovou komunikaci a jeho základní specifikace

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu

A

N

N

A

A

4.13.2.8

Kompatibilita systému datové rádiové komunikace

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu (více než jedna možnost)

A

N

N

A

N

4.13.2.9

Aplikace datové komunikace pro implementaci systému ETCS

[řetězec znaků]

A

N

N

A

A

4.13.2.10

Hlasová SIM karta domovské sítě GSM-R

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu

A

N

N

A

N

4.13.2.11

Datová SIM karta domovské sítě GSM-R

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu

A

N

N

A

N

4.13.2.12

Podpora hlasové SIM karty skupiny ID 555

[booleovské pole] A/N

A

N

N

A

N

4.14

Kompatibilita se systémy detekce vlaků

Nadpis (žádné údaje)

 

 

 

 

 

4.14.1

Typ systému detekce vlaků, pro nějž bylo vozidlo konstruováno a posuzováno

[řetězec znaků] Výběr z předem definovaného seznamu (více než jedna možnost)

A

A

A

A

A

▼B




PŘÍLOHA III

STRUKTURA ČÍSLA TYPU

Každému typu vozidla je přiděleno číslo skládající se z 10 číslic, které má tuto strukturu:



XX

XXX

XXXX

X

Kategorie

Řada

(Platforma)

Přírůstkové číslo

Kontrolní číslice

Skupina

 

 

 

Pole 1

Pole 2

Pole 3

Pole 4

Kde

Pole 1 (1. a 2. číslice) se přiděluje podle kategorie a skupiny typu vozidla na základě této tabulky:



Kód

Kategorie

Skupina

11

Hnací vozidla

Lokomotiva

12

Vyhrazeno

13

Osobní vlaková souprava s vlastním pohonem (včetně motorových vozů)

14

Vyhrazeno

15

Nákladní vlaková souprava s vlastním pohonem

16

Vyhrazeno

17

Posunovací lokomotiva

18

Vyhrazeno

19

Jiné (tramvaje, lehká železniční vozidla apod.)

31

Tažená vozidla pro cestující

Osobní vůz (včetně lůžkového vozu, restauračního vozu apod.)

32

Vyhrazeno

33

Zavazadlový vůz

34

Vyhrazeno

35

Vůz pro přepravu automobilů

36

Vyhrazeno

37

Vůz pro zajišťování služeb (např. kuchyňský)

38

Vyhrazeno

39

Pevná souprava osobních vozů

40

Vyhrazeno

41

Jiné

42–49

Vyhrazeno

51

Nákladní vozy (tažené)

Nákladní vůz

52

Vyhrazeno

53

Pevná souprava nákladních vozů

54–59

Vyhrazeno

71

Zvláštní vozidla

Zvláštní vozidlo s vlastním pohonem

72

Vyhrazeno

73

Tažené zvláštní vozidlo

74–79

Vyhrazeno

Pole 2 (3. až 5. číslice) se přiděluje na základě řady, do níž typ vozidla patří. U nových řad (tj. řad, které ještě v ERATV nejsou registrovány) se číslice postupně zvyšují o jednu jednotku pokaždé, když agentura obdrží žádost o registraci typu vozidla patřícího do této řady.

Pole 3 (6. až 9. číslice) je číslo postupně se zvyšující o jednu jednotku pokaždé, když agentura obdrží žádost o registraci typu vozidla patřícího do dané řady.

Pole 4 (10. číslice) je kontrolní číslice určená následujícím způsobem (Luhnovým algoritmem nebo modulem 10):

— 
číslice na sudých pozicích základního čísla (1. až 9. pole, počítáno zprava) se převezmou ve své vlastní desítkové hodnotě,
— 
číslice na lichých pozicích základního čísla (počítáno zprava) se vynásobí 2,
— 
potom se stanoví součet tvořený číslicemi v sudých pozicích a všemi číslicemi, které tvoří dílčí součiny získané z lichých pozic,
— 
číslice na místě jednotek tohoto součtu se zaznamená,
— 
kontrolní číslici tvoří desítkový doplněk této číslice; jestliže je tato číslice na místě jednotek nula, pak bude kontrolní číslice také nula.

Příklady výpočtu kontrolní číslice

1 -

 



Nechť je základní číslo

3

3

8

4

4

7

9

6

1

Multiplikační činitel

2

1

2

1

2

1

2

1

2

 

6

3

16

4

8

7

18

6

2

Součet: 6 + 3 + 1 + 6 + 4 + 8 + 7 + 1 + 8 + 6 + 2 = 52

Číslice na místě jednotek tohoto součtu je 2.

Kontrolní číslice tedy je 8 a ze základního čísla se stává registrační číslo 33 844 7961 - 8.

2 -

 



Nechť je základní číslo

3

1

5

1

3

3

2

0

4

Multiplikační činitel

2

1

2

1

2

1

2

1

2

 

6

1

10

1

6

3

4

0

8

Součet: 6 + 1 + 1 + 0 + 1 + 6 + 3 + 4 + 0 + 8 = 30

Číslice na místě jednotek tohoto součtu je 0.

Kontrolní číslice tedy je 0 a ze základního čísla se stává registrační číslo 31 513 3204 - 0.

Pokud certifikát přezkoušení typu nebo certifikát přezkoušení konstrukce platí pro více než jednu verzi typu vozidla, každá z těchto verzí se označí přírůstkovým číslem o třech číslicích.



( 1 ) Prováděcí nařízení Komise (EU) 2018/545 ze dne 4. dubna 2018, kterým se stanoví praktická pravidla pro postup povolování železničních vozidel a typu železničních vozidel v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/797 (Úř. věst. L 90, 6.4.2018, s. 66).

( 2 ) Prováděcí rozhodnutí Komise (EU) 2018/1614 ze dne 25. října 2018, kterým se stanoví specifikace registrů vozidel uvedených v článku 47 směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/797 a kterým se mění a zrušuje rozhodnutí Komise 2007/756/ES (Úř. věst. L 268, 26.10.2018, s. 53).

( 3 ) Jak je stanoveno v rozhodnutí Komise 2007/756/ES ze dne 9. listopadu 2007, kterým se přijímá společná specifikace celostátního registru vozidel stanoveného podle čl. 14 odst. 4 a 5 směrnic 96/48/ES a 2001/16/ES (Úř. věst. L 305, 23.11.2007, s. 30).

( 4 ) Prováděcí rozhodnutí Komise 2014/880/EU ze dne 26. listopadu 2014 o společných specifikacích registru železniční infrastruktury a o zrušení prováděcího rozhodnutí 2011/633/EU (Úř. věst. L 356, 12.12.2014, s. 489).

( 5 ) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/796 ze dne 11. května 2016 o Agentuře Evropské unie pro železnice a o zrušení nařízení (ES) č. 881/2004 (Úř. věst. L 138, 26.5.2016, s. 1).

( 6 ) Jak je stanoveno v rozhodnutí 2007/756/ES.

( 7 ) Jak je stanoveno v prováděcím rozhodnutí Komise o společných specifikacích registru železniční infrastruktury 2011/633/EU ze dne 15. září 2011 (Úř. věst. L 256, 1.10.2011, s. 1).

( 8 ) Jak je stanoveno v článku 12 nařízení (EU) 2016/796.

( 9 ) Jak je stanoveno v článku 27 nařízení (EU) 2016/796.

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU