2011/502/EU2011/502/EU: Rozhodnutí Komise ze dne 10. srpna 2011 , kterým se zřizuje Odborná skupina pro otázky obchodování s lidmi a kterým se zrušuje rozhodnutí 2007/675/ES

Publikováno: Úř. věst. L 207, 12.8.2011, s. 14-21 Druh předpisu: Rozhodnutí
Přijato: 10. srpna 2011 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 1. září 2011 Nabývá účinnosti: 1. září 2011
Platnost předpisu: Ne Pozbývá platnosti: 31. srpna 2016
Konsolidované znění předpisu s účinností od 1. září 2011

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

►B

ROZHODNUTÍ KOMISE

ze dne 10. srpna 2011,

kterým se zřizuje Odborná skupina pro otázky obchodování s lidmi a kterým se zrušuje rozhodnutí 2007/675/ES

(2011/502/EU)

(Úř. věst. L 207, 12.8.2011, p.14)


Opraveno:

►C1

Oprava, Úř. věst. L 241, 17.9.2011, s. 35  (502/2011)




▼B

ROZHODNUTÍ KOMISE

ze dne 10. srpna 2011,

kterým se zřizuje Odborná skupina pro otázky obchodování s lidmi a kterým se zrušuje rozhodnutí 2007/675/ES

(2011/502/EU)



EVROPSKÁ KOMISE,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

V článku 67 odst. 3 Smlouvy se Evropská unie pověřuje úkolem zajistit vysokou úroveň bezpečnosti v prostoru svobody, bezpečnosti a práva. Tohoto cíle má dosáhnout předcházením organizované a jiné trestné činnosti a bojem proti ní, včetně boje proti obchodování s lidmi a trestným činům páchaným na dětech.

(2)

Podle čl. 5 odst. 3 Listiny základních práv Evropské unie je obchodování s lidmi zakázáno.

(3)

Obchodování s lidmi, jak je vymezeno ve směrnici Evropského parlamentu a Rady 2011/36/EU ze dne 5. dubna 2011 o prevenci obchodování s lidmi, boji proti němu a o ochraně obětí, kterou se nahrazuje rámcové rozhodnutí Rady 2002/629/SVV ( 1 ), je závažným trestným činem porušujícím základní lidská práva a lidskou důstojnost, který vyžaduje multidisciplinární přístup k celé síti obchodování s lidmi zahrnující jak země původu, tak i tranzitu a určení.

(4)

Komise dne 25. března 2003 rozhodla rozhodnutím 2003/209/ES ( 2 ) o zřízení poradní skupiny nazvané „Odborná skupina pro otázky obchodování s lidmi“. Rozhodnutím 2007/675/ES ( 3 ) Komise zrušila rozhodnutí ze dne 25. března 2003 a zřídila novou poradní skupinu (odborná skupina pro otázky obchodování s lidmi), která značně přispěla k prevenci obchodování s lidmi a boji proti němu a umožnila Komisi sbírat názory o iniciativách týkajících se obchodování s lidmi. Po uplynutí tříletého období platnosti rozhodnutí 2007/675/ES je nutno jej zrušit a nahradit.

(5)

Vzhledem k cenné práci vykonané od roku 2003 oběma odbornými skupinami, která Komisi umožnila dále rozvíjet její politiku v této oblasti, a vzhledem k celosvětově narůstající důležitosti oblasti politiky týkající se problematiky obchodování s lidmi, by odborná skupina měla být zachována.

(6)

Nová odborná skupina by měla nadále poskytovat Komisi poradenství a zohledňovat přitom nedávný vývoj na úrovni EU. Zahrnuje to přijetí směrnice 2011/36/EU; jmenování koordinátora EU pro boj proti obchodování s lidmi; dokument zaměřený na konkrétní kroky k posílení vnějšího rozměru EU ohledně opatření proti obchodování s lidmi ze dne 30. listopadu 2009.

(7)

Skupina by měla mít 15 členů různého odborného zaměření na všechny stránky politik boje proti obchodu s lidmi a vyváženě zastupujících jak orgány, tak zeměpisné oblasti.

(8)

Měla by být stanovena pravidla pro poskytování informací členy skupiny.

(9)

Osobní údaje týkající se členů skupiny by se měly zpracovávat podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 45/2001 ze dne 18. prosince 2000 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů orgány a institucemi Společenství a o volném pohybu těchto údajů ( 4 ).

(10)

Funkční období členů by mělo být čtyřleté a členové by měli mít možnost být opakovaně jmenováni.

(11)

Je třeba stanovit období použitelnosti tohoto rozhodnutí. Komise včas zváží vhodnost jeho prodloužení.

(12)

Rozhodnutí 2007/675/ES by mělo být zrušeno,

ROZHODLA TAKTO:



Článek 1

Předmět

Zřizuje se odborná skupina pro otázky obchodování s lidmi (dále jen „skupina“).

Článek 2

Úkoly

Úkolem skupiny je ( 5 ):

a) radit Komisi v otázkách obchodování s lidmi a ochrany jeho obětí vydáváním písemných příspěvků, podle okolností a dohody s Komisí, a zajišťování soudržného přístupu k této problematice;

b) napomáhat Komisi při vyhodnocování vývoje politiky v oblasti obchodování s lidmi na vnitrostátní, evropské a mezinárodní úrovni;

c) napomáhat Komisi při určování a definování možných příslušných opatření a činností na vnitrostátní, evropské i mezinárodní úrovni v rámci celého spektra politiky týkající se boje proti obchodování s lidmi;

d) poskytovat místo pro diskusi o otázkách týkajících se obchodování s lidmi a zajišťovat výměnu zkušeností.

Článek 3

Konzultace

Komise může skupinu konzultovat ve všech otázkách týkajících se obchodování s lidmi.

Článek 4

Členství – jmenování

1.  Skupina se skládá z 15 členů.

2.  Členy skupiny jsou fyzické osoby s odbornými znalostmi a zkušenostmi ve věcech prevence obchodování s lidmi a boje proti němu a ochrany jeho obětí.

3.  Do složení skupiny se promítne vyváženost požadovaného odborného zaměření na různé formy obchodování s lidmi a různé aspekty této problematiky, jako jsou kromě jiného práce, zdravotní péče, vymáhání práva, migrace, podpora obětí, rozvojová spolupráce, pohlaví, děti, základní práva a vzdělávání.

4.  Členové skupiny musí být státními příslušníky členského státu Evropské unie nebo, pokud to bude vhodné, kandidátské či potenciálně kandidátské země nebo státu Evropského hospodářského prostoru.

5.  Členy skupiny jmenuje generální ředitel GŘ pro vnitřní věci z řad osob, které odpověděly na výzvu k podání žádosti (viz přílohu tohoto rozhodnutí).

6.  Na základě výzvy k podání žádosti jsou zájemci, kteří byli shledáni vhodnými pro členství ve skupině, avšak nebyli jmenováni, zařazeni na rezervní seznam, dají-li k tomu souhlas. Komise tento seznam v případě potřeby použije při jmenování náhradních členů.

7.  Členové jsou jmenováni za svou osobu na čtyři roky. Ve funkci zůstávají, dokud nejsou nahrazeni, nebo do konce svého funkčního období. Jejich funkční období lze prodloužit.

8.  Členové, kteří již nejsou schopni účinně přispívat k práci skupiny, kteří odstoupí nebo nesplňují podmínky uvedené v tomto článku nebo v článku 339 Smlouvy, mohou být na zbývající část svého funkčního období nahrazeni.

9.  Členové jednají nezávisle a ve veřejném zájmu.

10.  Jména členů skupiny jsou zveřejněna v rejstříku skupin odborníků Komise a dalších podobných subjektů ( 6 ) a na internetových stránkách GŘ pro vnitřní věci.

11.  Osobní údaje se shromažďují, zpracovávají a zveřejňují v souladu s nařízením (ES) č. 45/2001.

Článek 5

Činnost

1.  Skupině předsedá koordinátor EU pro boj proti obchodování s lidmi.

2.  Skupina může se souhlasem Komise zřizovat podskupiny pro přezkoumání konkrétních otázek na základě pověření definovaného skupinou. Tyto podskupiny budou rozpuštěny, jakmile splní své pověření.

3.  Předseda může k příležitostné práci ve skupině nebo podskupině přizvat externí odborníky, kteří mají zvláštní odbornou způsobilost v určité oblasti na pořadu jednání skupiny.

4.  Předseda může k účasti na zasedání skupiny v postavení pozvaných odborníků nebo pozorovatelů přizvat oficiální zástupce členských států, kandidátských zemí, potenciálně kandidátských zemí nebo třetích zemí a mezinárodních, mezivládních a nevládních organizací.

5.  Nejpozději dva měsíce po zahájení a dva měsíce po polovině funkčního období se Komise a skupina setkají, aby si vyměnily názory na pracovní priority skupiny.

6.  Pracovní priority odrážejí potřebu koordinované, multidisciplinární a soudržné reakce politik na všechny aspekty obchodování s lidmi.

7.  Členové skupiny i přizvaní odborníci a pozorovatelé musejí dodržovat povinnost profesního tajemství stanovenou Smlouvami a jejich prováděcími pravidly, jakož i bezpečnostní předpisy Komise o ochraně utajovaných skutečností EU stanovené v příloze rozhodnutí 2001/844/ES, ESUO, EURATOM ( 7 ). Pokud členové tyto povinnosti nesplní, může Komise přijmout vhodná opatření.

8.  Skupina odborníků a její podskupiny zasedají v prostorách Komise. Komise zajišťuje sekretářské služby.

9.  Skupina podává stanoviska a zprávy Komisi. Komise může stanovit k předložení stanoviska nebo zprávy lhůtu.

10.  O diskusi ve skupině se nehlasuje. Přijme-li skupina stanovisko nebo zprávu jednomyslně, vypracuje společné závěry, které jsou připojeny k zápisu z jednání. Nedosáhne-li skupina o stanovisku nebo zprávě jednomyslné shody, sdělí Komisi odlišné vyjádřené názory.

11.  Komise může zveřejnit jakékoli shrnutí, závěr, dílčí závěr nebo pracovní dokument připravený skupinou, a to v původním jazyce příslušného dokumentu.

12.  Komise zveřejňuje příslušné informace o činnosti skupiny jejich umístěním buď v rejstříku, nebo odkazem z rejstříku na internetové stránky GŘ pro vnitřní věci.

Článek 6

Výdaje na zasedání

1.  Účastníkům podílejícím se na činnostech skupiny nepřísluší za poskytované služby odměna.

2.  Cestovné a náklady na pobyt vzniklé účastníkům v souvislosti s činností skupiny hradí Komise v souladu s předpisy platnými v rámci Komise.

3.  Tyto náklady se proplácejí v mezích disponibilních prostředků, které jsou přiděleny v rámci ročního postupu pro přidělení zdrojů.

Článek 7

Zrušení

Rozhodnutí 2007/675/ES se zrušuje.

Článek 8

Vstup v platnost a použitelnost

Toto rozhodnutí vstupuje v platnost dvacátým dnem po jeho vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie a bude se používat 5 let.




PŘÍLOHA

Výzva k podání přihlášek do výběru odborníků osobně jmenovaných do odborné skupiny pro otázky obchodování s lidmi

Rozhodnutím 2011/502/EU ( 8 ) Komise zřídila Odbornou skupinu pro otázky obchodování s lidmi. Skupině předsedá koordinátor EU pro boj proti obchodování s lidmi, který může konzultovat skupinu v jakékoli otázce týkající se obchodování s lidmi.

Odborná skupina plní tyto úkoly:

a) radit Komisi v otázkách obchodování s lidmi vydáváním písemných příspěvků, podle okolností a dohody s Komisí, a zajišťováním soudržného přístupu k této problematice;

b) napomáhat Komisi při vyhodnocování vývoje politiky v oblasti obchodování s lidmi na vnitrostátní, evropské a mezinárodní úrovni;

c) napomáhat Komisi při určování a definování možných příslušných opatření a činností na evropské i vnitrostátní úrovni v rámci celého spektra politiky týkající se boje proti obchodování s lidmi;

d) poskytovat prostor pro diskusi o otázkách týkajících se obchodování s lidmi a zajišťovat výměnu zkušeností.

Komise proto vyzývá k podávání žádostí za účelem výběru členů odborné skupiny.

Odborná skupina má 15 členů jmenovaných za svou osobu v souladu s článkem 4 výše uvedeného rozhodnutí.

Komise vybere členy jednotlivě na období čtyř let s možností prodloužení. Členové poskytnou Komisi nezávislý názor prostý vnějších vlivů a budou respektovat pravidla zachování důvěrnosti uvedená v článku 5 rozhodnutí Komise, kterým se zřizuje odborná skupina. Členové se zaváží, že budou jednat nezávisle a ve veřejném zájmu. Komise při hodnocení kandidatur zohlední tato kritéria:

a) prokázaná kvalifikace, vysoká úroveň profesionálních výsledků a zkušeností (nejméně pět let), včetně zkušeností na evropské a/nebo mezinárodní úrovni, v oblasti prevence obchodování s lidmi a boje proti němu a ochrany obětí a/nebo v souvisejících oblastech;

b) důkladné pochopení platné právní úpravy EU týkající se obchodování s lidmi;

c) prokázaná schopnost pracovat v angličtině;

d) nezbytnost dosažení rovnováhy v odborné skupině, pokud jde o zastoupení mužů a žen a zeměpisného původu žadatelů ( 9 );

e) potřeba dosáhnout vyváženosti pokud jde o odborné zaměření na různé formy obchodování s lidmi, včetně pracovního a sexuálního vykořisťování, a na různé aspekty, jako jsou prevence, stíhání, pomoc obětem, a na další oblastí, jako jsou kromě jiného vymáhání práva, práce, migrace, zdravotní péče, sociální služby, práva dětí, vzdělávání, základní práva, sociální práva, rovnost mužů a žen atd.;

f) potřeba zachovat kontinuitu s prací odborné skupiny zřízené rozhodnutím Komise 2007/675/ES ( 10 );

g) členové skupiny musí být státními příslušníky členského státu Evropské unie nebo, pokud to bude vhodné, kandidátské či potenciálně kandidátské země nebo státu Evropského hospodářského prostoru.

Výše uvedená kritéria se budou posuzovat na základě údajů uvedených v životopisech a formuláři žádosti.

Žádosti je možné podat pouze vyplněním vzorového formuláře přihlášky (příloha) a vzorového životopisu ( 11 ). Kandidáti se žádají, aby ve své žádosti jasně uvedli, na které aspekty obchodování s lidmi jsou odborníky.

▼C1

Řádně podepsané přihlášky musí být nejpozději do 14. října 2011 zaslány buď e-mailem, nebo poštou na následující adresu:

European Commission

Directorate-General Home Affairs

Unit A2 Secretariat

LX 46 3/131

1049 BRUSSEL

Belgie

[email protected]

▼B

Bude-li žádost zaslána elektronickou poštou, bude se za datum odeslání považovat datum e-mailu. Bude-li žádost zaslána poštou, bude se za datum odeslání považovat razítko na poštovní známce.

Komise proplatí cestovné a náklady na pobyt v souvislosti s činností odborné skupiny v souladu s účinnými ustanoveními právních předpisů závazných pro Komisi v mezích disponibilních rozpočtových prostředků. Členové neobdrží za vykonávání svých povinností žádnou odměnu.

Seznam členů skupiny je zveřejněn v rejstříku skupin odborníků Komise a dalších podobných subjektů ( 12 ) a na internetových stránkách GŘ pro vnitřní věci.

Osobní údaje se shromažďují, zpracovávají a zveřejňují v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 45/2001 ( 13 ).

Další informace poskytne paní Joanna BECZAŁA, telefon +32 22969639, e-mail [email protected]

Informace o výsledcích výzvy k podávání přihlášek budou zveřejněny na internetových stránkách GŘ pro vnitřní věci a, bude-li to vhodné, v Úředním věstníku Evropské unie.




Příloha

FORMULÁŘ ŽÁDOSTI1. Údaje o žadateli1.1 Titul:1.2 Příjmení:1.3 Jméno:1.4 Pohlaví:1.5 Kontaktní adresa pro Komisi (korespondenční adresa)1.5.1 Ulice, číslo:1.5.2 PSČ:1.5.3 Město:1.5.4 Stát:1.5.5 Přímý telefon + kód země (kód oblasti) číslo:1.5.6 Přímý fax + kód země (kód oblasti) číslo:1.5.7 E-mail:2. Informace o současném zaměstnání žadatele2.1 Název zaměstnavatele:

2.2 Adresa2.2.1 Ulice, číslo:2.2.2 PSČ:2.2.3 Město:2.2.4 Stát:2.3 Pozice žadatele:2.4 Délka zaměstnání:2.5 Popis odpovědnosti žadatele (konkrétní kompetence, projekty nebo úkoly, případné publikace, zkušenosti na úrovni EU a mezinárodní úrovni, max. 15 řádků nebo 2 000 znaků):

3. Důvody(Uveďte informace o Vaší disponibilitě a míře možného zapojení se do práce skupiny, max. 15 řádků nebo 2 000 znaků)Podpis osoby oprávněné vystupovat jménem organizace (1):TitulJméno a příjmeníPozice v organizaci žadatele (2)Datum:Podpis:(1) Platí jen pro agentury EU.(2) Idem.



( 1 ) Úř. věst. L 101, 15.4.2011, s. 1.

( 2 ) Úř. věst. L 79, 26.3.2003, s. 25.

( 3 ) Rozhodnutí Komise 2007/675/ES ze dne 17. října 2007, kterým se zřizuje Odborná skupina pro otázky obchodování s lidmi (Úř. věst. L 277, 20.10.2007, s. 29).

( 4 ) Úř. věst. L 8, 12.1.2001, s. 1.

( 5 ) Následující seznam lze upravovat dle potřeby.

( 6 ) Členové, kteří si nepřejí, aby jejich jména byla zveřejněna, mohou požádat o uplatnění výjimky z tohoto pravidla. Žádost o nezveřejnění totožnosti člena skupiny odborníků se považuje za oprávněnou v těch případech, kdy by zveřejnění mohlo ohrozit jeho bezpečnost či integritu nebo nepřiměřeně poškodit jeho soukromí.

( 7 ) Rozhodnutí Komise 2001/844/ES, ESUO, Euratom ze dne 29. listopadu 2001, kterým se mění její jednací řád (Úř. věst. L 317, 3.12.2001, s. 1).

( 8 ) Rozhodnutí Komise 2011/502/EU ze dne 10. srpna 2011, kterým se zřizuje Odborná skupina pro otázky obchodování s lidmi a kterým se zrušuje rozhodnutí Komise 2007/675/ES (viz strana 14 v tomto čísle Úředního věstníku).

( 9 ) Rozhodnutí Komise 2000/407/ES ze dne 19. června 2000 o vyváženém zastoupení mužů a žen ve výborech a odborných skupinách jí zřízených (Úř. věst. L 154, 27.6.2000, s. 34).

( 10 ) Rozhodnutí Komise 2007/675/ES ze dne 17. října 2007, kterým se zřizuje Odborná skupina pro otázky obchodování s lidmi (Úř. věst. L 277, 20.10.2007, s. 29).

( 11 ) Životopis musí být předložen v evropském formátu: www.cedefop.eu.int/transparency/cv.asp.

( 12 ) Členové, kteří si nepřejí, aby jejich jména byla zveřejněna, mohou požádat o uplatnění výjimky z tohoto pravidla. Žádost o nezveřejnění totožnosti člena skupiny odborníků se považuje za oprávněnou v těch případech, kdy by zveřejnění mohlo ohrozit jeho bezpečnost či integritu nebo nepřiměřeně poškodit jeho soukromí.

( 13 ) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 45/2001 ze dne 18. prosince 2000 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů orgány a institucemi Společenství a o volném pohybu těchto údajů (Úř. věst. L 8, 12.1.2001, s. 1).

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU