(EHK/OSN) č. 91Předpis Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK/OSN) č. 91 — Jednotná ustanovení pro schvalování typu bočních obrysových svítilen motorových vozidel a jejich přípojných vozidel

Publikováno: Úř. věst. L 164, 30.6.2010, s. 69-91 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 30. června 2010 Autor předpisu:
Platnost od: 15. října 2008 Nabývá účinnosti: 15. října 2008
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Konsolidované znění předpisu s účinností od 7. ledna 2012

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění příslušných právních předpisů, včetně jejich právních východisek a odůvodnění, jsou zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a jsou k dispozici v databázi EUR-Lex. Tato úřední znění jsou přímo dostupná přes odkazy uvedené v tomto dokumentu

►B

Předpis Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK/OSN) č. 91 — Jednotná ustanovení pro schvalování typu bočních obrysových svítilen motorových vozidel a jejich přípojných vozidel

(Úř. věst. L 164 30.6.2010, s. 69)

Ve znění:

 

 

Úřední věstník

  Č.

Strana

Datum

►M1

Změny předpisu Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK/OSN) č. 91 za rok 2010 – Jednotná ustanovení pro schvalování typu bočních obrysových svítilen motorových vozidel a jejich přípojných vozidel 

  L 4

27

7.1.2012




▼B

Předpis Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK/OSN) č. 91 — Jednotná ustanovení pro schvalování typu bočních obrysových svítilen motorových vozidel a jejich přípojných vozidel

Zahrnuje veškerá platná znění až po:

dodatek 11 k původnímu znění předpisu – datum vstupu v platnost: 15. říjen 2008

OBSAH

PŘEDPIS

1.

Oblast působnosti

2.

Definice

3.

Žádost o schválení typu

4.

Značení

5.

Schválení

6.

Všeobecné požadavky

7.

Svítivost vyzařovaného světla

8.

Barva vyzařovaného světla

9.

Postup zkoušky

10.

Změny typu boční obrysové svítilny a rozšíření schválení typu

11.

Shodnost výroby

12.

Postihy za neshodnost výroby

13.

Definitivní ukončení výroby

14.

Názvy a adresy technických zkušeben odpovědných za provádění schvalovacích zkoušek a správních orgánů

15.

Přechodná ustanovení

▼M1

PŘÍLOHY

Příloha 1 —

Požadované minimální úhly prostorového rozložení světla

Příloha 2 —

Oznámení o udělení nebo odmítnutí nebo rozšíření nebo odnětí schválení nebo o definitivním ukončení výroby typu boční obrysové svítilny s označením SM1/SM2

Příloha 3 —

Příklady uspořádání značek schválení typu

Příloha 4 —

Fotometrická měření

Příloha 5 —

Minimální požadavky na postupy kontrol shodnosti výroby

Příloha 6 —

Minimální požadavky na výběr vzorků inspektorem

▼B

1.   OBLAST PŮSOBNOSTI

Tento předpis se vztahuje na boční obrysové svítilny u vozidel kategorií M, N, O a T ( 1 ).

2.   DEFINICE

2.1 Pro tento předpis se použijí definice uvedené v předpise č. 48 a v sérii změn platných v době podání žádosti o schválení typu.

2.2 „Boční obrysovou svítilnou“ se rozumí svítilna užívaná k označování přítomnosti vozidla při pohledu z boku.

2.3 „Bočními obrysovými svítilnami různých typů“ se rozumí svítilny, které se liší v takových podstatných hlediscích, jako jsou:

a) obchodní název nebo značka;

b) vlastnosti optického systému (úroveň svítivosti, úhly rozložení světla, kategorie žárovky, modul zdroje světla atd.).

Změna barvy žárovky nebo barvy jakéhokoliv filtru nepředstavuje změnu typu.

2.4 Odkazy uvedené v tomto předpise na standardní (vzorovou) žárovku/žárovky a na předpis č. 37 se vztahují k předpisu č. 37 a jeho sérii změn platných v době podání žádosti o schválení typu.

3.   ŽÁDOST O SCHVÁLENÍ TYPU

3.1 Žádost o schválení podává držitel obchodního názvu nebo značky nebo jeho řádně pověřený zástupce.

Žadatel může na základě své volby stanovit, že zařízení může být na vozidlo montováno s různými sklony vztažné osy vůči vztažným rovinám vozidla a vůči povrchu vozovky, nebo že může být natočeno kolem své vztažné osy; tyto odlišné podmínky montáže musí být uvedeny v osvědčení o schválení. V žádosti se uvede:

3.1.1 zda má boční obrysová svítilna vyzařovat oranžové nebo červené světlo.

3.2 U každého typu boční obrysové svítilny se k žádosti přiloží:

3.2.1 Výkresy v trojím vyhotovení a dostatečně podrobné, aby umožňovaly identifikaci typu svítilny a udávající geometricky polohu/polohy, v níž/nichž může být svítilna montována na vozidlo; osu pozorování, která se má při zkouškách užít jako vztažná osa (vodorovný úhel H = 0°, svislý úhel V = 0°); bod, který se má při těchto zkouškách použít jako vztažný střed; tečny svislé a vodorovné k svítící ploše a jejich vzdálenosti od vztažného středu svítilny. Ve výkresech musí být vyznačeno umístění čísla schválení typu a doplňkových symbolů ve vztahu ke kružnici značky schválení typu.

3.2.2 Stručný technický popis, který s výjimkou u svítilen s nevýměnnými zdroji uvádí zejména:

a) kategorii nebo kategorie předepsané žárovky (předepsaných žárovek); tato kategorie žárovek musí být jednou z kategorií uvedených v předpise č. 37 a jeho sérii změn platných v době podání žádosti o schválení typu; a/nebo

b) zvláštní identifikační kód modulu zdroje světla.

3.2.3 Dva vzorky; jestliže je schválení typu požadováno pro boční obrysové svítilny, které nejsou totožné, ale jsou symetrické a vhodné pro umístění jedna na levé a druhá na pravé straně vozidla, případně jedna směřující dopředu a druhá dozadu, mohou být oba předávané vzorky totožné a vhodné pro umístění pouze na pravé nebo na levé straně vozidla a/nebo případně pouze směřující dopředu nebo pouze směřující dozadu.

4.   ZNAČENÍ

4.1 Boční obrysové svítilny předložené ke schválení typu:

4.2 musí být opatřeny obchodním názvem nebo značkou žadatele; toto značení musí být jasně čitelné a nesmazatelné.

4.3 Musí být opatřeny – s výjimkou svítilen s nevýměnnými zdroji světla – jasně čitelným a nesmazatelným značením, které udává:

a) kategorii nebo kategorie předepsané žárovky (předepsaných žárovek); a/nebo

b) zvláštní identifikační kód modulu zdroje světla.

4.4 Musí mít plochu dostatečných rozměrů pro značku schválení typu a doplňkové symboly, které jsou předepsány v bodě 5.4 níže; tato plocha musí být vyznačena ve výkresech zmíněných v bodě 3.2.1 výše.

4.5 Svítilny s nevýměnnými zdroji světla nebo nevýměnným modulem / nevýměnnými moduly zdroje světla musí nést označení s předepsaným napětím nebo rozsahem napětí a stanoveným příkonem.

4.6 V případě svítilen s modulem/moduly zdroje světla nese modul / nesou moduly zdroje světla:

4.6.1 obchodní jméno nebo značku žadatele; toto značení musí být jasně čitelné a nesmazatelné,

4.6.2 zvláštní identifikační kód modulu; toto označení musí být jasně čitelné a nesmazatelné. Tento specifický identifikační kód začíná písmeny „MD“ jako „MODUL“, za nimiž následuje značka schválení typu bez kružnice předepsané níže v bodě 5.4.1.1 a v případě, že se použije několik různých modulů zdroje světla, následují doplňkové symboly nebo znaky; tento specifický identifikační kód musí být vyznačen ve výkresech zmíněných výše v bodě 3.2.1.

Označení schválení nemusí být stejné jako označení svítilny, ve které je modul užíván, avšak obojí značení musí být provedena stejným žadatelem.

4.6.3 označení jmenovitého napětí (a jmenovitého příkonu).

5.   SCHVÁLENÍ

5.1 Pokud obě boční obrysové svítilny přijaté ke schválení typu podle bodu 3.2.3 výše splňují ustanovení tohoto nařízení, schválení se udělí.

5.2 Každému schválenému typu se přidělí číslo schválení. Jeho prvé dvě číslice označují sérii změn, která zahrnuje nejnovější významné technické změny tohoto předpisu, provedené k datu vydání schválení. Tatáž smluvní strana nesmí přidělit stejné číslo jinému typu boční obrysové svítilny, na který se vztahuje tento předpis, kromě případu, kdy je schválení rozšířeno na boční obrysovou svítilnu lišící se pouze barvou vyzařovaného světla.

5.3 Oznámení o udělení nebo rozšíření nebo odmítnutí schválení typu boční obrysové svítilny podle tohoto předpisu bude sděleno smluvním stranám dohody, které uplatňují tento předpis, prostřednictvím formuláře podle vzoru v příloze 2 tohoto předpisu.

5.4 Každá boční obrysová svítilna odpovídající typu schválenému podle tohoto předpisu musí být na místě uvedeném výše v bodě 4.4 kromě značení předepsaného v bodech 4.2 a 4.3 nebo 4.4 označena:

5.4.1 mezinárodní značkou schválení typu, která se skládá z/ze:

5.4.1.1 písmene „E“ v kružnici, za níž následuje rozlišovací číslo země, která schválení udělila ( 2 ), a

5.4.1.2 čísla schválení, jak je předepsáno výše v odstavci 5.2.

5.4.2 Doplňkovým symbolem „SM1“ nebo „SM2“.

5.4.3 Dvěma číslicemi čísla schválení, které udávají sérii změn platných v době, kdy se schválení uděluje, a které mohou být vyznačeny poblíž výše uvedených doplňkových symbolů.

5.4.4 Vertikální šipkou začínající na horizontální úsečce a směřující dolů u zařízení se sníženým rozložením světla v souladu s bodem 2.5 v příloze 4 tohoto předpisu.

5.5 Značení a symboly uvedené v bodech 5.4.1 až 5.4.3 musí být nesmazatelné a jasně čitelné i na zařízení, které je namontováno na vozidle.

5.6 Zjistí-li se, že skupinové, sdružené nebo sloučené svítilny odpovídají požadavkům několika předpisů, lze použít jedinou mezinárodní značku schválení typu za předpokladu, že tyto svítilny nejsou skupinové, sdružené nebo sloučené s jinou svítilnou nebo svítilnami, které kterémukoli z těchto předpisů nevyhovují.

5.6.1 Značka schválení typu sestává z písmene „E“ v kružnici, za níž následuje rozlišovací číslo země, která schválení udělila; značka schválení typu může být umístěna na skupinových, sdružených nebo sloučených svítilnách kdekoliv, pokud:

5.6.1.1 je po jejich namontování viditelná;

5.6.1.2 není možno žádnou světlo převádějící část skupinových, sdružených nebo sloučených svítilen sejmout, aniž by se současně nesejmula i schvalovací značka.

5.7 Pro každou svítilnu se vyznačí identifikační symbol podle jednotlivých předpisů, na jejichž základě bylo schválení uděleno, společně s vyznačením příslušných sérií změn zahrnujících nejnovější významné technické změny předpisu v době vydání schválení:

5.7.1 buď na příslušném povrchu vyzařujícím světlo, nebo

5.7.2 ve skupině tak, aby každá svítilna mohla být jasně rozpoznána (viz tři možné vzory v příkladu 2 v příloze 3).

5.8 Jednotlivé části jediné značky schválení typu nesmí být menší než minimální velikost, jež se vyžaduje pro nejmenší jednotlivé značky v předpise, podle kterého bylo schválení uděleno.

5.9 Každému schválenému typu se přidělí číslo schválení. Táž smluvní strana nesmí přidělit totéž číslo jinému typu soustavy, pro který platí tento předpis.

5.10 V příloze 3 tohoto předpisu jsou uvedeny příklady uspořádání značky schválení typu pro jednotlivou svítilnu (příklad 1) a pro soustavu svítilen (příklad 2).

5.11 Svítilny, které jsou ve skupině s typem světlometu, jehož rozptylové sklo je použito i u jiných typů světlometů. Použijí se ustanovení bodů 5.6 až 5.9.

5.11.1 Pokud však různé typy světlometů nebo soustavy svítilen se světlometem mají totéž rozptylové sklo, může být toto sklo opatřeno různými značkami schválení typu pro tyto typy světlometů nebo soustav svítilen za předpokladu, že těleso světlometu – i pokud je od rozptylového skla neoddělitelné - je opatřeno značkami schválení typu pro platné funkce. Pokud různé typy světlometů mají shodné těleso, může být toto těleso opatřeno různými značkami schválení typu.

5.11.2 V příloze 3 tohoto nařízení jsou uvedeny příklady značek schválení typu pro svítilny, které jsou ve skupině se světlometem (příklad 3).

5.12 Značka schválení typu musí být jasně čitelná a nesmazatelná. Může byt umístěna na vnitřní nebo na vnější (průhledné či neprůhledné) části zařízení, která nemůže být oddělena od průhledné části zařízení vyzařující světlo. Značení musí být v každém případě viditelné i poté, co je zařízení namontováno na vozidlo, nebo když je některá pohyblivá část jako kapota nebo víko kufru zdvižena nebo když jsou otevřené dveře.

6.   VŠEOBECNÉ POŽADAVKY

6.1 Každá boční obrysová svítilna, které má být uděleno schválení typu, musí plnit požadavky stanovené v bodech 7 a 8 tohoto předpisu.

6.2 Boční obrysové svítilny musí být konstruovány a vyráběny tak, aby za normálních podmínek užívání a navzdory otřesům, jimž jsou vystaveny, byla zajištěna jejich uspokojivá funkce a aby si zachovaly vlastnosti předepsané tímto předpisem.

6.3 U modulů zdroje světla se ověří, že:

6.3.1 konstrukce modulu/modulů zdroje světla je taková:

a) aby nemohl být žádný modul zdroje světla namontován v jiné poloze, než v určené a správné poloze, a aby mohl být odmontován pouze za použití nástroje/nástrojů;

b) aby, pokud je ve stejném pouzdru zařízení použit více než jeden modul zdroje světla, nemohly být v tomtéž pouzdru zaměněny moduly zdroje světla s různými vlastnostmi.

6.3.2 Modul/moduly zdroje světla musí být zabezpečen/zabezpečeny proti jakékoliv manipulaci v jeho/jejich konstrukci.

▼M1

6.3.3 Modul zdroje světla musí být konstruován tak, aby ani při užití nářadí nebyla možná mechanická záměna s jakýmkoli typově schváleným výměnným zdrojem světla.

▼B

6.4 U výměnné žárovky / výměnných žárovek:

6.4.1 lze použít jakoukoli kategorii nebo kategorie žárovky/žárovek schválených podle předpisu č. 37, pokud předpis č. 37 a jeho série změn platné v době podání žádosti o schválení neobsahují žádné omezení pro její/jejich použití.

6.4.2 Konstrukce zařízení musí být taková, aby žárovka mohla být namontována pouze ve správné poloze.

6.4.3 Patice žárovky musí odpovídat vlastnostem stanoveným v publikaci IEC č. 60061. Platí list údajů o patici, který odpovídá příslušné kategorii použité žárovky.

7.   SVÍTIVOST VYZAŘOVANÉHO SVĚTLA

7.1 Svítivost světla, které vyzařuje každý ze dvou odevzdaných vzorků, musí být:



Kategorie boční obrysové svítilny

SM1

SM2

7.1.1  Minimální svítivost

ve vztažné ose

4,0  cd

0,6  cd

v jiném daném úhlovém poli

0,6  cd

0,6  cd

7.1.2  Maximální svítivost

v daném úhlovém poli (1)

25,0  cd

25,0  cd

7.1.3  Úhlové pole

vodorovné

± 45°

± 30°

svislé

± 10°

± 10°

(1)   Kromě toho u červených bočních obrysových svítilen v úhlovém poli od 60° do 90° ve vodorovném směru a v úhlovém poli ± 20° ve svislém směru směrem k přední části vozidla činí maximální hodnota vyzařovaného světla 0,25 cd.

7.1.4 U svítilen, které mají více než jeden zdroj světla:

musí svítilna splňovat požadovanou minimální svítivost, pokud kterýkoliv ze zdrojů světla nefunguje;

svítí-li všechny zdroje světla, nesmí být překročena maximální daná svítivost;

veškeré zdroje světla, které jsou zapojeny do série, se považují za jediný zdroj světla.

7.2 Mimo vztažnou osu a uvnitř úhlových polí, vymezených v grafech v příloze 1 tohoto předpisu, svítivost světla vyzařovaného každou z obou předložených bočních obrysových svítilen:

7.2.1 v každém směru, který odpovídá bodům tabulky rozložení světla uvedené v příloze 4 tohoto předpisu, nesmí být menší než součin minima specifikovaného v tabulce v bodě 7.1 výše a procenta stanoveného ve zmíněné tabulce pro daný směr;

7.2.2 v kterémkoliv směru v prostoru, ze kterého je boční obrysová svítilna viditelná, nesmí překročit maximum stanovené v bodě 7.1 výše;

7.2.3 musí být dodržena ustanovení bodu 2.2 přílohy 4 tohoto předpisu o místních změnách svítivosti.

7.3 Podrobnosti o metodách měření, které se mají použít, jsou uvedeny v příloze 4, na kterou odkazuje bod 6.2.1.

▼M1

8.   BARVA VYZAŘOVANÉHO SVĚTLA

Barva vyzařovaného světla v mřížce pole rozložení světla definované v bodě 2 přílohy 4 musí být oranžová. Světlo však může být červené, je-li nejzadnější boční obrysová svítilna skupinová, sdružená nebo sloučená se zadní obrysovou svítilnou, zadní doplňkovou obrysovou svítilnou, zadní mlhovkou, brzdovou svítilnou, nebo je sloučená nebo má část plochy výstupu světla společnou se zadní odrazkou. Pro ověřování těchto kolorimetrických vlastností se použije zkušební postup popsaný v bodě 9 tohoto předpisu. Mimo toto pole nesmí být pozorovány žádné náhlé změny v barvě.

U svítilen vybavených nevýměnnými zdroji světla (žárovky a jiné zdroje) by se však kolorimetrické vlastnosti měly ověřovat podle příslušného odstavce bodu 9.1 tohoto předpisu se zdroji světla namontovanými ve svítilně.

▼M1 —————

▼M1

9.   POSTUP ZKOUŠKY

9.1 Veškerá fotometrická a kolorimetrická měření se provádějí:

9.1.1 v případě svítilen s výměnnými zdroji světla – pokud nejsou vybavené elektronickým ovládáním zdroje světla – s bezbarvou nebo barevnou standardní žárovkou kategorie předepsané pro zařízení a při napětí potřebném k vytvoření vztažného světelného toku požadovaného pro tuto kategorii žárovek;

9.1.2 v případě svítilen s nevýměnnými zdroji světla (žárovkami nebo jinými zdroji) se měří při napětí 6,75 V, 13,5 V nebo 28,0 V;

9.1.3 v případě systémů, které využívají elektronické ovládání zdroje světla, jež je součástí svítilny ( 3 ), při napájení napětím, které na vstupní svorky svítilny podle údaje výrobce tyto systémy přivádějí, nebo pokud není stanoveno, při napětí 6,75 V, 13,5 V nebo 28,0 V;

9.1.4 v případě systémů, které využívají elektronické ovládání zdroje světla, jež není součástí svítilny, při napájení napětím, které je podle údaje výrobce přiváděno na vstupní svorky svítilny.

9.2 Zkušební laboratoř si musí od výrobce vyžádat ovládání zdroje světla, které je potřebné k napájení zdroje světla a k používaným funkcím.

9.3 Napětí, kterým je svítilna napájena, musí být uvedeno ve formuláři sdělení podle přílohy 2 tohoto předpisu.

▼M1

9.4 Určí se okraje přivrácené plochy ve směru vztažné osy světelného signalizačního zařízení.

▼B

10.   ZMĚNY TYPU BOČNÍ OBRYSOVÉ SVÍTILNY A ROZŠÍŘENÍ SCHVÁLENÍ TYPU

10.1 Jakákoli změna typu boční obrysové svítilny musí být oznámena správnímu orgánu, který udělil schválení typu svítilny. Tento orgán může:

10.1.1 buď dospět k závěru, že provedené změny pravděpodobně nemají znatelný nepříznivý účinek a že boční obrysová svítilna stále splňuje požadavky; nebo

10.1.2 požadovat další zkušební zprávu od technické zkušebny odpovědné za provádění zkoušek.

10.2 Potvrzení nebo odmítnutí schválení s uvedením příslušných změn se sdělí smluvním stranám dohody, které uplatňují tento předpis, postupem stanoveným výše v bodě 5.3.

10.3 Příslušný orgán, který vydává rozšíření schválení typu, přidělí každému formuláři zprávy o takovém rozšíření pořadové číslo a uvědomí o tom ostatní smluvní strany dohody, které uplatňují tento předpis, a to prostřednictvím formuláře pro oznámení podle vzoru v příloze 2 tohoto předpisu.

11.   SHODNOST VÝROBY

Postupy kontroly shodnosti výroby se musí shodovat s postupy stanovenými v dodatku 2 k dohodě (E/ECE/324–E/ECE/TRANS/505/Rev.2) a musí splňovat následující požadavky:

11.1 Každá boční obrysová svítilna schválená podle tohoto předpisu musí být vyrobena tak, aby byla shodná se schváleným typem, což znamená, že splňuje požadavky stanovené v bodech 7 a 8 výše.

▼M1

11.2 Musí být splněny minimální požadavky na postupy kontroly shodnosti výroby stanovené v příloze 5 tohoto předpisu.

11.3 Jsou splněny minimální požadavky na odběr vzorků kontrolorem stanovené v příloze 6 tohoto předpisu.

▼B

11.4 Orgán státní správy, který příslušný typ schválil, může kdykoliv ověřit metody kontroly shodnosti aplikované v každém výrobním závodě. Obvyklá četnost takových ověření je jednou za dva roky.

12.   POSTIHY ZA NESHODNOST VÝROBY

12.1 Schválení typu udělené určité boční obrysové svítilně může být odejmuto, nejsou-li splněny výše stanovené podmínky.

12.2 Pokud některá smluvní strana dohody, která uplatňuje tento předpis, odejme schválení, které předtím udělila, je povinna o této skutečnosti neprodleně informovat ostatní smluvní strany dohody, které uplatňují tento předpis, a to prostřednictvím formuláře pro oznámení podle vzoru v příloze 2 tohoto předpisu.

13.   DEFINITIVNÍ UKONČENÍ VÝROBY

Pokud držitel schválení typu zcela zastaví výrobu boční obrysové svítilny schválené v souladu s tímto předpisem, informuje o tom orgán, který schválení udělil. Po obdržení příslušného oznámení informuje tento orgán ostatní smluvní strany dohody, které uplatňují tento předpis, prostřednictvím formuláře pro oznámení podle vzoru v příloze 2 tohoto předpisu.

14.   NÁZVY A ADRESY TECHNICKÝCH ZKUŠEBEN ODPOVĚDNÝCH ZA PROVÁDĚNÍ SCHVALOVACÍCH ZKOUŠEK A SPRÁVNÍCH ORGÁNŮ

Smluvní strany dohody, které uplatňují tento předpis, sdělí sekretariátu Organizace spojených národů názvy a adresy technických zkušeben odpovědných za provádění schvalovacích zkoušek a správních orgánů, které udělují schválení typu a jimž mají být zasílána oznámení o udělení schválení typu, jeho rozšíření, odmítnutí či odnětí vystavená v jiných zemích.

15.   PŘECHODNÁ USTANOVENÍ

15.1 Počínaje dnem vstupu doplňku č. 3 k tomuto předpisu v platnost nesmí žádná smluvní strana, která uplatňuje tento předpis, odmítnout vydat schválení EHK podle tohoto předpisu ve znění doplňku č. 3.

15.2 Po uplynutí 24 měsíců ode dne vstupu doplňku č. 3 k tomuto předpisu v platnost musí smluvní strany, které uplatňují tento předpis, udělit schválení EHK pouze tehdy, pokud schvalovaný typ boční obrysové svítilny splňuje požadavky tohoto předpisu ve znění doplňku č. 3.

15.3 Smluvní strany, které uplatňují tento předpis, nesmí odmítnout udělit rozšíření schválení podle tohoto předpisu v jeho původním znění a ve znění jeho následných doplňků.

15.4 Po dobu 12 měsíců po vstupu doplňku č. 3 tohoto předpisu v platnost musí smluvní strany, které uplatňují tento předpis, pokračovat ve vydávání schválení těm typům bočních obrysových svítilen, které splňují požadavky tohoto předpisu v jeho původním znění a ve znění jeho následných doplňků.

15.5 Schválení EHK udělené podle tohoto předpisu dříve než 12 měsíců po jeho vstupu v platnost a všechna rozšíření schválení typu včetně rozšíření podle tohoto předpisu v jeho původním znění a ve znění jeho následných doplňků zůstávají v platnosti bez časového omezení. Pokud typ boční obrysové svítilny schválené podle tohoto předpisu v jeho původním znění a ve znění jeho následných doplňků splňuje požadavky tohoto předpisu ve znění doplňku č. 3, musí smluvní strana, která schválení udělila, tuto skutečnost oznámit ostatním smluvním stranám, které uplatňují tento předpis.

15.6 Žádná smluvní strana, která uplatňuje tento předpis, nesmí odmítnout typ boční obrysové svítilny schválený podle doplňku č. 3 tohoto předpisu.

15.7 Do 36 měsíců ode dne vstupu doplňku č. 3 tohoto předpisu v platnost nesmí žádná smluvní strana, která uplatňuje tento předpis, odmítnout typ boční obrysové svítilny schválené podle tohoto předpisu v jeho původním znění a ve znění jeho následných doplňků.

15.8 Po uplynutí 36 měsíců ode dne vstupu doplňku č. 3 tohoto předpisu v platnost mohou smluvní strany, které uplatňují tento předpis, odmítnout prodej typu boční obrysové svítilny, který nesplňuje požadavky doplňku č. 3 tohoto předpisu, pokud taková boční obrysová svítilna není určena jako náhrada k montáži na vozidla v provozu.

15.9 Smluvní strany, které uplatňují tento předpis, musí pokračovat ve vydávání schválení typu pro boční obrysové svítilny na základě předchozích doplňků tohoto předpisu za předpokladu, že je taková boční obrysová svítilna určena jako náhrada k montáži na vozidla v provozu.

15.10 Od oficiálního dne vstupu doplňku č. 3 k tomuto předpisu v platnost nesmí žádná smluvní strana, která uplatňuje tento předpis, zakázat na vozidle montáž boční obrysové svítilny schválené podle tohoto předpisu ve znění doplňku č. 3 tohoto předpisu.

15.11 Po dobu 48 měsíců ode dne vstupu doplňku č. 3 k sérii změn 00 v platnost musí smluvní strany, které uplatňují tento předpis, nadále povolovat na vozidle montáž boční obrysové svítilny schválené podle tohoto předpisu v jeho původním znění a ve znění jeho následných doplňků.

15.12 Po uplynutí 48 měsíců ode dne vstupu doplňku č. 3 k tomuto předpisu v platnost mohou smluvní strany, které uplatňují tento předpis, zakázat montáž boční obrysové svítilny, která nesplňuje požadavky tohoto předpisu ve znění doplňku č. 3, na nové vozidlo, pro které bylo uděleno vnitrostátní schválení typu nebo jednotlivé schválení později než 24 měsíců ode dne vstupu doplňku č. 3 v platnost.

15.13 Po uplynutí 60 měsíců ode dne vstupu v platnost mohou smluvní strany, které uplatňují tento předpis, zakázat montáž boční obrysové svítilny, která nesplňuje požadavky tohoto předpisu ve znění doplňku č. 3, na nové vozidlo prvně registrované později než 60 měsíců ode dne vstupu doplňku č. 3 k tomuto předpisu v platnost.




PŘÍLOHA 1

POŽADOVANÉ MINIMÁLNÍ ÚHLY PROSTOROVÉHO ROZLOŽENÍ SVĚTLA

Minimální svislé úhly, SM1 a SM2:

image

Úhel 10 ° pod vodorovnou rovinu může být snížen na 5 °, jsou-li svítilny montovány ve výšce 750 mm nad vozovkou nebo níže.

Minimální vodorovné úhly, SM1:

image

Minimální vodorovné úhly, SM2:

image




PŘÍLOHA 2

OZNÁMENÍ

(Maximální formát: A4 (210 × 297 mm))

image

►(1) M1  




PŘÍLOHA 3

▼M1

PŘÍKLADY USPOŘÁDÁNÍ ZNAČEK SCHVÁLENÍ TYPU

▼B

Příklad 1 (a)

image

a = 5 mm min.

Zařízení opatřené výše uvedenou značkou schválení typu je boční obrysová svítilna schválená ve Spojeném království (E11) podle předpisu č. 91 pod schvalovacím číslem 216. Svislá šipka, která vychází z horizontální úsečky a která směřuje dolů, ukazuje, že povolená montážní výška tohoto zařízení je nejvýše 750 mm od povrchu vozovky.

Pozn.: Číslo uvedené v blízkosti symbolu „SM1“ udává, že schválení typu bylo uděleno v souladu s požadavky tohoto předpisu v jeho původním znění.

Příklad 1 (b)

image

a = 5 mm min.

Příklad 2

Zjednodušené značení sestavy několika svítilen, které jsou součástí téhož celku

VZOR A

image

VZOR B

image

VZOR C

image

Pozn.: Uvedené tři příklady značek schválení typu, vzor A, vzor B a vzor C, představují tři možné varianty značení zařízení světelné signalizace, jsou-li dvě svítilny nebo více svítilen součástí jednoho celku skupinových, sdružených nebo sloučených svítilen.

Tato značka schválení typu udává, že zařízení bylo schváleno v Nizozemsku (E4) pod schvalovacím číslem 3333 a že sestává z/ze:

zadní a boční odrazky třídy IA schválené jako typ podle série změn 02 předpisu č. 3;

zadní směrové svítilny kategorie 2a schválené podle série změn 6 předpisu č. 01;

zadní obrysové svítilny (R) schválené podle série změn 01 předpisu č. 7;

zadní mlhovky (F) schválené podle série změn 01 předpisu č. 38;

zpětného světlometu (AR) schváleného podle série změn 01 předpisu č. 23;

brzdové svítilny (S1) schválené podle série změn 01 předpisu č. 7;

boční obrysové svítilny (SM1) schválené v souladu s tímto předpisem v jeho původním znění.

Svítilna skupinová nebo sloučená se světlometem

Příklad 3

image

Tento příklad se vztahuje na označení rozptylového skla určeného k užití na různých druzích světlometů, a to zejména pro:

nebo

:

světlomet potkávacího světla konstruovaný pro pravostranný i levostranný provoz a dálkového světla s maximální svítivostí v rozmezí 86 250 až 111 250 cd schválený v Německu (E1) v souladu s požadavky série změn 02 předpisu č. 8 který je sloučen s přední směrovou svítilnou schválenou v souladu se sérií změn 01 předpisu č. 6 a který je v souladu s tímto předpisem v jeho původním znění ve skupině s boční obrysovou svítilnou;

nebo

:

světlomet potkávacího světla konstruovaný pro pravostranný i levostranný provoz a dálkového světla schválený v Německu (E1) v souladu s požadavky série změn 01 předpisu č. 1, který je sloučen se stejnou přední směrovou svítilnou a stejnou boční obrysovou svítilnou, které jsou uvedeny výše;

nebo také pro

:

kterýkoliv výše uvedený světlomet schválený jako samostatná svítilna.

Těleso světlometu musí být označeno pouze platným číslem schválení typu, například:

image

Příklad 4

Moduly zdroje světla

MD E3 17325

Modul zdroje světla opatřený výše uvedeným identifikačním kódem byl schválen společně se svítilnou schválenou v Itálii (E3) pod číslem schválení typu 17325.




PŘÍLOHA 4

FOTOMETRICKÁ MĚŘENÍ

1.   Metody měření

1.1

Při fotometrických měřeních se musí vhodným stíněním zabránit rozptýleným odrazům.

1.2

Mají-li být výsledky měření nezpochybnitelné, musí měření splňovat následující požadavky:

1.2.1 vzdálenost měření musí být taková, aby bylo možné použít zákona nepřímé úměrnosti vůči druhé mocnině vzdálenosti;

1.2.2 měřící zařízení musí být takové, aby úhlový otvor měřiče pozorovaný ze vztažného středu svítilny byl mezi 10’ a 1°.

1.2.3 požadavek na svítivost v daném směru pozorování je splněn, dosáhne-li se požadované svítivosti ve směru odchylujícím se od směru pozorování nejvýše o jednu čtvrtinu stupně.

1.3

V případě, že zařízení může být na vozidlo montováno ve více než jedné poloze nebo v poli různých poloh, musí být fotometrická měření opakována pro každou polohu nebo pro krajní polohy pole vztažné osy určené výrobcem.

1.4

Směr H = 0° a V = 0° odpovídá vztažné ose. (Na vozidle je horizontální, kolmý ke střední podélné rovině vozidla a orientovaný v požadovaném směru viditelnosti). Prochází vztažným středem.

2.   Tabulky rozložení světla

2.1   Boční obrysové svítilny kategorie SM1

image

2.1.1 Minimální hodnoty:

0,6 cd v kterémkoli bodě mimo vztažnou osu, ve vztažné ose musí být 4,0 cd.

2.1.2 Maximální hodnoty:

25,0 cd v kterémkoli bodě.

2.2   Boční obrysové svítilny kategorie SM2

image

2.2.1 Minimální hodnoty:

0,6 cd v kterémkoli bodě.

2.2.2 Maximální hodnoty:

25,0 cd v kterémkoli bodě.

2.3

Pro boční obrysové svítilny kategorií SM1 a SM2 může být dostačující kontrola pouze pěti bodů, které si vybere zkušební orgán.

2.4.

Uvnitř pole rozložení světla, které je výše znázorněno jako mřížka, má být světelný obrazec v podstatě spojitý, tj. svítivost v každém místě části pole ohraničeného čarami mřížky musí plnit alespoň nejnižší minimální hodnotu, která se týká příslušných čar mřížky.

2.5

U zařízení určených k montáži ve výšce nejvýše 750 mm nad povrchem vozovky se však fotometrická svítivost ověřuje pouze do úhlu 5° pod horizontálou.

3.   Fotometrická měření svítilen

Fotometrické vlastnosti se ověřují:

▼M1

3.1   U nevýměnných zdrojů světla (žárovky nebo jiné zdroje):

se zdroji světla namontovanými do svítilny podle příslušného podbodu bodu 9.1 tohoto předpisu.

▼B

3.2   U výměnných žárovek:

při vybavení žárovkami napájenými 6,75 V, 13,5 V nebo 28,0 V je nutné hodnoty svítivosti korigovat. Korekční faktor je poměr mezi vztažným světelným tokem a střední hodnotou světleného toku zjištěnou při užitém napětí (6,75 V, 13,5 V nebo 28,0 V). Skutečný světelný tok každé užité žárovky se od střední hodnoty nesmí odchylovat o více než 5 %. Případně je možné postupně na každé pozici použít standardní žárovku svítící svým vztažným světelným tokem a jednotlivá měření na každé pozici sečíst.

3.3

U všech signalizačních svítilen, s výjimkou svítilen vybavených žárovkou/žárovkami, musí svítivost naměřená po jedné a po třiceti minutách provozu splňovat minimální i maximální požadavky. Rozložení svítivosti po jedné minutě svícení lze vypočítat z rozložení svítivosti po 30 minutách svícení tak, že se na každý zkušební bod uplatní poměr svítivostí naměřených po jedné minutě a po 30 minutách svícení v bodu HV.




▼M1

PŘÍLOHA 5

▼B

MINIMÁLNÍ POŽADAVKY NA KONTROLNÍ POSTUPY SHODNOSTI VÝROBY

1.   OBECNĚ

1.1

Požadavky shodnosti se z mechanického a geometrického hlediska považují za splněné, pokud rozdíly nepřekračují nevyhnutelné výrobní odchylky v rámci požadavků tohoto předpisu.

1.2

Pokud jde o fotometrické vlastnosti, není shoda hromadně vyráběných bočních obrysových svítilen zpochybněna tehdy, pokud při zkouškách fotometrických vlastností náhodně vybrané boční obrysové svítilny vybavené standardní žárovkou nebo pokud jsou boční obrysové svítilny vybaveny nevýměnnými zdroji světla (žárovky nebo jiné zdroje), za předpokladu, že všechna měření byla provedena při napětí 6,75 V, 13,5 V nebo 28,0 V, platí, že:

1.2.1 žádná měřená hodnota se neodchyluje nepříznivě o více než 20 % od hodnot předepsaných tímto předpisem.

1.2.2. Pokud v případě boční obrysové svítilny vybavené výměnným zdrojem světla výsledky výše popsané zkoušky neodpovídají požadavkům, zkoušky na bočních obrysových svítilnách se zopakují, přičemž se použije jiná standardní žárovka.

1.3

Boční obrysové svítilny vybavené standardní žárovkou nebo boční obrysové svítilny vybavené nevýměnnými zdroji světla (žárovky nebo jiné zdroje) musí splňovat chromatické souřadnice, pokud se kolorimetrické vlastnosti zkouší se zdrojem světla namontovaným v boční obrysové svítilně.

2.   MINIMÁLNÍ POŽADAVKY NA OVĚŘENÍ SHODY VÝROBCEM

Pro každý typ boční obrysové svítilny musí držitel značky schválení typu provádět v přiměřených intervalech alespoň níže uvedené zkoušky. Zkoušky se provádí podle ustanovení tohoto předpisu.

Pokud některý vzorek nevyhoví příslušnému typu zkoušky, odeberou se a vyzkouší další vzorky. Výrobce učiní kroky pro zajištění shody příslušné výroby.

2.1   Povaha zkoušek

Zkoušky shodnosti podle tohoto předpisu zahrnují fotometrické a kolorimetrické vlastnosti.

2.2   Použité zkušební metody

2.2.1 Zkoušky se obecně provádějí podle metod stanovených v tomto předpise.

2.2.2 Při jakékoli zkoušce shodnosti prováděné výrobcem lze se souhlasem příslušného orgánu odpovědného za schvalovací zkoušky použít rovnocenné metody. Výrobce odpovídá za prokázání toho, že použité metody jsou rovnocenné metodám stanoveným v tomto předpise.

2.2.3 Použití bodů 2.2.1 a 2.2.2 vyžaduje pravidelnou kalibraci zkušebního zařízení a jeho korelaci s měřeními, která provádí příslušný orgán.

2.2.4 Ve všech případech jsou referenčními metodami metody uvedené v tomto předpise, zejména pro účely úředního ověřování a výběr vzorků.

2.3   Způsob odběru vzorků

Vzorky bočních obrysových svítilen se vybírají namátkou z výroby jednotné série. Jednotnou sérií se rozumí soubor bočních obrysových svítilen téhož typu, vymezeného podle výrobních metod výrobce.

Hodnocení se obecně vztahuje na sériovou výrobu jednotlivých závodů. Výrobce však může soustředit záznamy pro stejný typ z více závodů za předpokladu, že podléhají stejnému systému jakosti a řízení jakosti.

2.4   Naměřené a zaznamenané fotometrické vlastnosti

U vybraných svítilen se provedou fotometrická měření z hlediska minimálních hodnot v bodech uvedených v příloze 4 a požadovaných chromatických souřadnic.

▼M1

2.5   Kritéria přijatelnosti

Výrobce je odpovědný za statistický rozbor výsledků zkoušek a v součinnosti s příslušným orgánem za definici kritérií přijatelnosti svých výrobků tak, aby byly splněny specifikace pro ověřování shodnosti výrobků stanovené v bodě 11.1 tohoto předpisu.

Kritéria přijatelnosti musí být taková, aby minimální pravděpodobnost vyhovění namátkové kontrole v souladu s přílohou 6 (první odběr vzorků) byla při 95 % spolehlivosti 0,95.




PŘÍLOHA 6

▼B

MINIMÁLNÍ POŽADAVKY NA VÝBĚR VZORKŮ INSPEKTOREM

1.   OBECNĚ

1.1

Shodnost s požadavky je podle požadavků tohoto předpisu, pokud existují, považována z mechanického a geometrického hlediska za uspokojivou, pokud případné rozdíly nepřekračují nevyhnutelné výrobní odchylky.

1.2

Pokud jde o fotometrické vlastnosti, není shoda hromadně vyráběných bočních obrysových svítilen zpochybněna tehdy, pokud při zkouškách fotometrických vlastností náhodně vybrané boční obrysové svítilny vybavené standardní žárovkou nebo pokud jsou boční obrysové svítilny vybaveny nevýměnnými zdroji světla (žárovky nebo jiné zdroje), za předpokladu, že všechna měření byla provedena při napětí 6,75 V, 13,5 V nebo 28,0 V, platí, že:

1.2.1 žádná měřená hodnota se neodchyluje nepříznivě o více než 20 % od hodnot předepsaných tímto předpisem.

1.2.2 Pokud v případě boční obrysové svítilny vybavené výměnným zdrojem světla výsledky výše popsané zkoušky neodpovídají požadavkům, zkoušky na bočních obrysových svítilnách se zopakují, přičemž se použije jiná standardní žárovka.

1.2.3 Boční obrysové svítilny se zjevnými závadami se neberou v úvahu.

1.3

Boční obrysové svítilny vybavené standardní žárovkou nebo boční obrysové svítilny vybavené nevýměnnými zdroji světla (žárovky nebo jiné zdroje) musí splňovat chromatické souřadnice, pokud se kolorimetrické vlastnosti zkouší se zdrojem světla namontovaným v boční obrysové svítilně.

2.   PRVNÍ VÝBĚR VZORKŮ

Při prvním výběru vzorků se náhodně vyberou čtyři boční obrysové svítilny. Vzorek prvních dvou svítilen se označí písmenem A, vzorek druhých dvou svítilen písmenem B.

2.1   Shoda není zpochybněna

2.1.1 Shoda hromadně vyráběných bočních obrysových svítilen není při výběru vzorků postupem podle diagramu 1 této přílohy zpochybněna tehdy, pokud odchylka hodnot naměřených u bočních obrysových svítilen v nepříznivých směrech činí:

2.1.1.1 vzorek A



A1:

u jedné boční obrysové svítilny

0 procent

u druhé boční obrysové svítilny nejvýše

20 procent

A2:

u obou bočních obrysových svítilen více než

0 procent

ale ne více než

20 procent

přejít k souboru B

 

2.1.1.2 vzorek B



B1:

u obou bočních obrysových svítilen

0 procent

2.1.2 nebo pokud jsou u vzorku A splněny podmínky bodu 1.2.2.

2.2   Shoda je zpochybněna

2.2.1 Shoda hromadně vyráběných bočních obrysových svítilen je při výběru vzorků postupem podle diagramu 1 této přílohy zpochybněna a výrobce je povinen uvést výrobu do souladu s příslušnými požadavky (nápravná opatření) tehdy, pokud odchylky hodnot naměřených u bočních obrysových svítilen činí:

2.2.1.1 vzorek A



A3:

u jedné boční obrysové svítilny nejvýše

20 procent

u druhé boční obrysové svítilny více než

20 procent

ale ne více než

30 procent

2.2.1.2 vzorek B



B2:

v případě A2

 

u jedné boční obrysové svítilny více než

0 procent

ale ne více než

20 procent

u druhé boční obrysové svítilny nejvýše

20 procent

B3:

v případě A2

 

u jedné boční obrysové svítilny

0 procent

u druhé boční obrysové svítilny více než

20 procent

ale ne více než

30 procent

2.2.2 nebo pokud nejsou u vzorku A splněny podmínky bodu 1.2.2.

2.3   Odnětí schválení typu

Shodnost je zpochybněna a použije se kapitola 12, pokud jsou po výběru vzorků podle diagramu 1 v této příloze odchylky naměřených hodnot u bočních obrysových svítilen následující:

2.3.1 vzorek A



A4:

u jedné boční obrysové svítilny nejvýše

20 procent

u druhé boční obrysové svítilny více než

30 procent

A5:

u obou bočních obrysových svítilen více než

20 procent

2.3.2 vzorek B



B4:

v případě A2

 

u jedné boční obrysové svítilny více než

0 procent

ale ne více než

20 procent

u druhé boční obrysové svítilny více než

20 procent

B5:

v případě A2

 

u obou bočních obrysových svítilen více než

20 procent

B6:

v případě A2

 

u jedné boční obrysové svítilny

0 procent

u druhé boční obrysové svítilny více než

30 procent

2.3.3 nebo pokud nejsou u vzorků A a B splněny podmínky bodu 1.2.2.

3.   OPAKOVANÝ VÝBĚR VZORKŮ

V případech A3, B2 a B3 je do dvou měsíců po oznámení nutné odebrat třetí vzorek dvou bočních obrysových svítilen C a čtvrtý vzorek dvou bočních obrysových svítilen D ze zásob vyrobených po přijetí nápravných opatření.

3.1   Shoda není zpochybněna

3.1.1 Shoda hromadně vyráběných bočních obrysových svítilen není při odběru vzorků postupem podle diagramu 1 této přílohy zpochybněna tehdy, pokud odchylka hodnot naměřených u bočních obrysových svítilen činí:

3.1.1.1 vzorek C



C1:

u jedné boční obrysové svítilny

0 procent

u druhé boční obrysové svítilny nejvýše

20 procent

C2:

u obou bočních obrysových svítilen více než

0 procent

ale ne více než

20 procent

přejít k souboru D

 

3.1.1.2 vzorek D



D1:

v případě vzorku C2

 

u obou bočních obrysových svítilen

0 procent

3.1.2 nebo pokud jsou u vzorku C splněny podmínky bodu 1.2.2.

3.2   Shoda je zpochybněna

3.2.1 Shoda hromadně vyráběných bočních obrysových svítilen je při výběru vzorků postupem podle diagramu 1 této přílohy zpochybněna a výrobce je povinen uvést výrobu do souladu s příslušnými požadavky (nápravná opatření) tehdy, pokud odchylky hodnot naměřených u bočních obrysových svítilen činí:

3.2.1.1 vzorek D



D2:

v případě vzorku C2

 

u jedné boční obrysové svítilny více než

0 procent

ale ne více než

20 procent

u druhé boční obrysové svítilny nejvýše

20 procent

3.2.1.2 nebo pokud nejsou u vzorku C splněny podmínky bodu 1.2.2.

3.3   Odnětí schválení typu

Shodnost je zpochybněna a použije se bod 12, pokud jsou po výběru vzorků podle diagramu 1 v této příloze odchylky naměřených hodnot u bočních obrysových svítilen následující:

3.3.1 vzorek C



C3:

u jedné boční obrysové svítilny nejvýše

20 procent

u druhé boční obrysové svítilny více než

20 procent

C4:

u obou bočních obrysových svítilen více než

20 procent

3.3.2 vzorek D



D3:

v případě vzorku C2

 

u jedné boční obrysové svítilny 0 procent nebo více než

0 procent

u druhé boční obrysové svítilny více než

20 procent

3.3.3 nebo pokud nejsou u vzorků C a D splněny podmínky bodu 1.2.2.

Diagram 1

image



( 1 ) Podle definice v příloze 7 úplného usnesení o konstrukci vozidel (R.E.3), (dokument TRANS/WP.29/78/Rev.1/Amend.2, naposledy pozměněný dokumentem Amend.4).

( 2 ) pro Německo, 2 pro Francii, 3 pro Itálii, 4 pro Nizozemsko, 5 pro Švédsko, 6 pro Belgii, 7 pro Maďarsko, 8 pro Českou republiku, 9 pro Španělsko, 10 pro Srbsko, 11 pro Spojené království, 12 pro Rakousko, 13 pro Lucembursko, 14 pro Švýcarsko, 15 (nepřiděleno), 16 pro Norsko, 17 pro Finsko, 18 pro Dánsko, 19 pro Rumunsko, 20 pro Polsko, 21 pro Portugalsko, 22 pro Ruskou federaci, 23 pro Řecko, 24 pro Irsko, 25 pro Chorvatsko, 26 pro Slovinsko, 27 pro Slovensko, 28 pro Bělorusko, 29 pro Estonsko, 30 (nepřiděleno), 31 pro Bosnu a Hercegovinu, 32 pro Lotyšsko, 33 (nepřiděleno), 34 pro Bulharsko, 35 (nepřiděleno), 36 pro Litvu, 37 pro Turecko, 38 (nepřiděleno), 39 pro Ázerbájdžán, 40 pro Bývalou jugoslávskou republiku Makedonii, 41 (nepřiděleno), 42 pro Evropské společenství (schválení vydávají členské státy, přičemž použijí svůj příslušný symbol EHK), 43 pro Japonsko, 44 (nepřiděleno), 45 pro Austrálii, 46 pro Ukrajinu, 47 pro Jihoafrickou republiku, 48 pro Nový Zéland, 49 pro Kypr, 50 pro Maltu, 51 pro Korejskou republiku, 52 pro Malajsii, 53 pro Thajsko, 54 a 55 (nepřiděleno), 56 pro Černou Horu, 57 (nepřiděleno) a 58 pro Tunisko. Dalším zemím se přidělí po sobě následující čísla chronologicky v pořadí, v jakém ratifikují Dohodu o přijetí jednotných technických pravidel pro kolová vozidla, zařízení a části, které se mohou montovat a/nebo užívat na kolových vozidlech, a o podmínkách pro vzájemné uznávání schválení typu udělených na základě těchto pravidel, nebo v pořadí, v jakém k uvedené dohodě přistoupí. Takto přidělená čísla sdělí generální tajemník Organizace spojených národů smluvním stranám dohody.

( 3 ) Pro účely tohoto předpisu se pojmem „být součástí svítilny“ rozumí, že systém je zahrnut do tělesa svítilny, nebo že je vně svítilny, též odděleně, ale že je dodáván výrobcem svítilny jako součást jejího systému. Zvláštní ustanovení vymezí podmínky fungování a instalace těchto dodatečných systémů.

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU