2006/771/ES2006/771/ES: Rozhodnutí Komise ze dne 9. listopadu 2006 o harmonizaci rádiového spektra pro zařízení krátkého dosahu (oznámeno pod číslem K(2006) 5304) (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 338, 17.12.2008, s. 66-70 Druh předpisu: Rozhodnutí
Přijato: 9. listopadu 2006 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 9. listopadu 2006 Nabývá účinnosti: 9. listopadu 2006
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Konsolidované znění předpisu s účinností od 13. srpna 2019

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění příslušných právních předpisů, včetně jejich právních východisek a odůvodnění, jsou zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a jsou k dispozici v databázi EUR-Lex. Tato úřední znění jsou přímo dostupná přes odkazy uvedené v tomto dokumentu

►B

ROZHODNUTÍ KOMISE

ze dne 9. listopadu 2006

o harmonizaci rádiového spektra pro zařízení krátkého dosahu

(oznámeno pod číslem K(2006) 5304)

(Text s významem pro EHP)

(2006/771/ES)

(Úř. věst. L 312 11.11.2006, s. 66)

Ve znění:

 

 

Úřední věstník

  Č.

Strana

Datum

 M1

ROZHODNUTÍ KOMISE 2008/432/ES Text s významem pro EHP ze dne 23. května 2008,

  L 151

49

11.6.2008

 M2

ROZHODNUTÍ KOMISE 2009/381/ES ze dne 13. května 2009,

  L 119

32

14.5.2009

 M3

ROZHODNUTÍ KOMISE 2010/368/EU ze dne 30. června 2010,

  L 166

33

1.7.2010

 M4

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE 2011/829/EU ze dne 8. prosince 2011,

  L 329

10

13.12.2011

►M5

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE 2013/752/EU ze dne 11. prosince 2013,

  L 334

17

13.12.2013

 M6

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) 2017/1483 Text s významem pro EHP ze dne 8. srpna 2017,

  L 214

3

18.8.2017

►M7

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) 2019/1345 Text s významem pro EHP ze dne 2. srpna 2019,

  L 212

53

13.8.2019


Opraveno:

 C1

Oprava, Úř. věst. L 282, 29.10.2009, s.  44 (2009/381/ES)

 C2

Oprava, Úř. věst. L 029, 3.2.2017, s.  69 (2013/752/EU)




▼B

ROZHODNUTÍ KOMISE

ze dne 9. listopadu 2006

o harmonizaci rádiového spektra pro zařízení krátkého dosahu

(oznámeno pod číslem K(2006) 5304)

(Text s významem pro EHP)

(2006/771/ES)



Článek 1

Účelem tohoto rozhodnutí je harmonizovat kmitočtová pásma a související technické parametry s cílem zajistit dostupnost a účinné využívání rádiového spektra, pokud jde o zařízení krátkého dosahu, aby tato zařízení mohla využívat výhod plynoucích ze zařazení do „třídy 1“ podle rozhodnutí Komise 2000/299/ES.

Článek 2

Pro účely tohoto rozhodnutí se:

▼M7

1. „zařízením krátkého dosahu“ rozumí rádiové zařízení, které umožňuje buď jednosměrnou, nebo obousměrnou komunikaci a přijímá a/nebo vysílá s nízkým výkonem na krátkou vzdálenost;

2. „neinterferenčním a nechráněným základem“ rozumí, že žádné radiokomunikační službě nesmí být způsobeno škodlivé rušení a že nelze nárokovat ochranu těchto zařízení před rušením ze strany radiokomunikačních služeb;

▼M5

3. „kategorií zařízení krátkého dosahu“ rozumí skupina zařízení krátkého dosahu, které využívají rádiové spektrum za použití podobných technických mechanismů přístupu ke spektru nebo na základě společných scénářů využití.

▼M5

Článek 3

1.  Členské státy vymezí a dají k dispozici na nevýhradním, neinterferenčním a nechráněném základě kmitočtová pásma pro kategorie zařízení krátkého dosahu, a to za specifických podmínek a ve lhůtě pro provedení, jak stanoví příloha tohoto rozhodnutí.

2.  Bez ohledu na odstavec 1 mohou členské státy požádat o výhody podle čl. 4 odst. 5 rozhodnutí o rádiovém spektru.

3.  Tímto rozhodnutím není dotčeno právo členských států povolit užívání kmitočtových pásem za méně restriktivních podmínek nebo pro zařízení krátkého dosahu, která nespadají do harmonizované kategorie, pokud to neznemožňuje ani neomezuje možnost, aby zařízení krátkého dosahu spadající do takové kategorie spoléhala na příslušný soubor harmonizovaných technických a provozních podmínek, které umožňují sdílené využívání konkrétní části rádiového spektra na nevýhradním základě a pro různé účely zařízeními krátkého dosahu stejné kategorie, jak stanoví příloha tohoto rozhodnutí.

▼B

Článek 4

Členské státy sledují užívání příslušných pásem a podávají zprávu o svých zjištěních Komisi za účelem umožnění pravidelného a včasného přezkumu tohoto rozhodnutí.

Článek 5

Toto rozhodnutí je určeno členským státům.

▼M7




PŘÍLOHA

Kmitočtová pásma s příslušnými harmonizovanými technickými podmínkami pro zařízení krátkého dosahu a lhůtami pro jejich zavedení

Tabulka 1 vymezuje rozsah různých kategorií zařízení krátkého dosahu (definovaných v čl. 2 odst. 3), na které se vztahuje toto rozhodnutí. Tabulka 2 uvádí různé kombinace kmitočtového pásma a kategorie zařízení krátkého dosahu, jakož i harmonizované technické podmínky přístupu ke spektru a lhůty pro zavedení platné pro danou kombinaci.

Všeobecné technické podmínky, které platí pro všechna pásma a zařízení krátkého dosahu spadající do oblasti působnosti tohoto rozhodnutí:

 Členské státy musí povolit využití přilehlých kmitočtových pásem uvedených v tabulce 2 jako jednoho kmitočtového pásma za předpokladu, že jsou splněny specifické podmínky pro všechna tato přilehlá kmitočtová pásma.

 Členské státy musí povolit využívání spektra až do výše vysílacího výkonu, intenzity pole nebo hustoty výkonu uvedených v tabulce 2. Podle čl. 3 odst. 3 tohoto rozhodnutí mohou uložit méně restriktivní podmínky, tj. povolit využití spektra s použitím vyššího vysílacího výkonu, intenzity pole nebo hustoty výkonu, za podmínky, že tím není zhoršena nebo narušena řádná koexistence zařízení krátkého dosahu v pásmech harmonizovaných tímto rozhodnutím.

 Členské státy mohou uložit pouze doplňkové parametry (pravidla pro kanálové uspořádání a/nebo přístup ke kanálům a jejich obsazování) uvedené v tabulce 2 a nesmí přidat další parametry nebo požadavky na přístup ke spektru a na potlačení rušení. Méně restriktivní podmínky podle čl. 3 odst. 3 znamenají, že členské státy mohou tyto doplňkové parametry v dané buňce úplně vypustit nebo povolit vyšší hodnoty, pokud se tím v harmonizovaném pásmu nenaruší adekvátní prostředí z hlediska sdílení.

 Členské státy mohou uložit pouze jiná omezení využívání uvedená v tabulce 2 a nesmí přidat další omezení využívání. Vzhledem k tomu, že mohou být uplatněny méně restriktivní podmínky podle čl. 3 odst. 3, mohou členské státy vypustit jedno nebo všechna tato omezení, pokud se tím v harmonizovaném pásmu nenaruší adekvátní prostředí z hlediska sdílení.

 Méně restriktivní podmínky podle čl. 3 odst. 3 se musí použít, aniž je dotčena směrnice 2014/53/EU.

Pro účely této přílohy se použije tato definice klíčovacího poměru:

klíčovacím poměrem“ se rozumí poměr Σ(Ton)/(Tobs) vyjádřený v procentech, kde Ton je doba, po kterou je jedno vysílací zařízení v činnosti, a Tobs je doba sledování. Doba Ton se měří ve sledovaném kmitočtovém pásmu (Fobs). Není-li v této technické příloze stanoveno jinak, Tobs je jedna nepřerušená hodina a Fobs je příslušné kmitočtové pásmo v této technické příloze. Méně restriktivními podmínkami ve smyslu čl. 3 odst. 3 se rozumí, že členské státy mohou povolit vyšší hodnotu „klíčovacího poměru“.



Tabulka 1

Kategorie zařízení krátkého dosahu podle čl. 2 odst. 3 a jejich rozsah

Kategorie zařízení krátkého dosahu

Oblast působnosti

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

Do této kategorie patří všechny druhy rádiových zařízení, která splňují technické podmínky stanovené pro dané kmitočtové pásmo, bez ohledu na jejich použití nebo účel. Typická využití zahrnují telemetrii, dálkové řízení, poplachové systémy, přenos dat obecně a další aplikace.

Aktivní zdravotnické implantáty

Do této kategorie patří rádiová část aktivních implantabilních zdravotnických prostředků, které jsou určeny k úplnému nebo částečnému zavedení do lidského nebo zvířecího těla chirurgicky nebo medikamentózně, a případně jejich periferní zařízení. Aktivní implantabilní zdravotnické prostředky jsou definovány ve směrnici Rady 90/385/EHS (1).

Zařízení na podporu sluchu

Do této kategorie patří radiokomunikační systémy, jež osobám se sluchovým postižením umožňují zlepšit jejich sluch. Typické instalace systému zahrnují jeden nebo více rádiových vysílačů a jeden nebo více rádiových přijímačů.

Zařízení s vysokým klíčovacím poměrem/nepřetržitým přenosem

Do této kategorie patří rádiová zařízení, která využívají přenos s nízkou latencí a vysokým klíčovacím poměrem. Běžně se jedná o osobní systémy pro bezdrátový streaming zvuku a multimédií používané pro kombinovaný přenos zvuku/videa a synchronizačních signálů pro zvuk/video, mobilní telefony, systém zábavy zabudovaný v automobilu nebo používaný doma, bezdrátové mikrofony, bezdrátové reproduktory, bezdrátová sluchátka, rádiová zařízení určená k nošení osobami, zařízení na podporu sluchu, příposlech, bezdrátové mikrofony pro použití na koncertech nebo jiných jevištních představeních a analogové vysílače FM s nízkým výkonem.

Indukční zařízení

Do této kategorie patří rádiová zařízení, která využívají magnetické pole a systémy s indukční smyčkou pro komunikaci na krátkou vzdálenost. Typická použití zahrnují imobilizéry automobilů, identifikaci zvířat, poplachové systémy, detekci kabelů, nakládání s odpady, identifikaci osob, bezdrátové hlasové spoje, řízení přístupu, senzory přiblížení, systémy ochrany proti krádeži včetně indukčních systémů ochrany proti krádeži využívajících rádiové kmitočty, přenos dat do kapesních zařízení, automatickou identifikaci zboží, bezdrátové řídicí systémy a automatický výběr mýtného.

Zařízení s nízkým klíčovacím poměrem/vysokou spolehlivostí

Do této kategorie patří rádiová zařízení, která díky pravidlům stanovujícím nízké celkové využití spektra a nízký klíčovací poměr při přístupu ke spektru zajišťují vysoce spolehlivý přístup ke spektru a přenosy ve sdílených pásmech. Typická použití zahrnují poplachové systémy využívající rádiovou komunikaci k indikaci poplachu ve vzdáleném místě a systémy pro přivolání pomoci, které umožňují spolehlivou komunikaci osobám v tísni.

Zařízení určená ke sběru lékařských údajů

Do této kategorie patří přenos nehlasových dat z a do neimplantovatelných zdravotnických prostředků s cílem sledovat, diagnostikovat a léčit pacienty ve zdravotnických zařízeních nebo jejich domovech na základě předpisu autorizovaných zdravotnických pracovníků.

Zařízení PMR 446

Tato kategorie zahrnuje ruční přenosná zařízení (nevyužívající základnové stanice ani opakovače) nošená osobami nebo ručně ovládaná, která používají pouze vestavěné antény za účelem maximalizace sdílení a minimalizace rušení. Zařízení PMR 446 fungují v režimu „peer-to-peer“ s krátkým dosahem a nesmí se používat jako součást infrastrukturní sítě ani jako opakovače.

Zařízení pro rádiové určování

Do této kategorie patří rádiová zařízení používaná pro určování polohy, rychlosti a/nebo jiných charakteristik předmětu nebo pro získávání informací týkajících se těchto parametrů. Zařízení pro rádiové určování tyto charakteristiky zpravidla získává měřením. Jakákoli rádiová komunikace typu „point-to-point“ nebo „point-to-multipoint“ je mimo rámec definice zařízení pro rádiové určování.

Zařízení pro rádiovou identifikaci (RFID)

Do této kategorie patří radiokomunikační systémy založené na etiketách a dotazovacích zařízeních, které se skládají z i) rádiových zařízení (etiket, „tagů“) připevněných na živých nebo neživých předmětech a ii) vysílacích/přijímacích jednotek (dotazovacích zařízení), které etikety aktivují a přijímají z nich data. Typická použití zahrnují sledování a identifikaci předmětů, například při elektronické ochraně zboží (EAS), a sběru a přenosu údajů souvisejících s předměty, k nimž jsou připevněny etikety, jež mohou být bez baterií, využívat baterii k některým funkcím, nebo být z baterií napájené. Dotazovací zařízení ověří platnost odpovědí etikety a předá je svému hostitelskému systému.

Zařízení pro telematiku v dopravě a provozu

Do této kategorie patří rádiová zařízení používaná v oblasti dopravy (silniční, železniční, lodní nebo letecké v závislosti na příslušných technických omezeních), řízení provozu, navigace, řízení mobility a v inteligentních dopravních systémech (ITS). Tato zařízení se běžně používají jako rozhraní mezi různými způsoby dopravy, pro komunikaci mezi vozidly (např. komunikaci vozidlo-vozidlo), komunikaci mezi vozidly a pevnými umístěními (např. vozidlo-infrastruktura), jakož i pro komunikaci s uživateli.

Zařízení pro širokopásmový přenos dat

Do této kategorie patří rádiová zařízení, která pro přístup ke spektru používají techniky širokopásmové modulace. Typická použití zahrnují bezdrátové přístupové systémy, například rádiové místní sítě (WAS/RLAN), nebo širokopásmová zařízení krátkého dosahu v datových sítích.

(1)   Směrnice Rady 90/385/EHS ze dne 20. června 1990 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se aktivních implantabilních zdravotnických prostředků (Úř. věst. L 189, 20.7.1990, s. 17).



Tabulka 2

Kmitočtová pásma s příslušnými harmonizovanými technickými podmínkami pro zařízení krátkého dosahu a lhůtami pro jejich zavedení

Č. pásma

Kmitočtové pásmo

Kategorie zařízení krátkého dosahu

Max. vysílací výkon/max. intenzita pole/max. hustota výkonu

Doplňkové parametry (pravidla pro kanálové uspořádání a/nebo přístup ke kanálům a jejich obsazování)

Jiná omezení využívání

Lhůta pro zavedení

1

9–59,750 kHz

Indukční zařízení

72 dΒμΑ/m ve vzdálenosti 10 m

 

 

1. července 2014

2

9–315 kHz

Aktivní zdravotnické implantáty

30 dΒμΑ/m ve vzdálenosti 10 m

Max. klíčovací poměr: 10 %

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na aktivní implantabilní zdravotnické prostředky.

1. července 2014

3

59,750–60,250 kHz

Indukční zařízení

42 dΒμΑ/m ve vzdálenosti 10 m

 

 

1. července 2014

4

60,250–74,750 kHz

Indukční zařízení

72 dBμA/m ve vzdálenosti 10 m

 

 

1. července 2014

5

74,750–75,250 kHz

Indukční zařízení

42 dBμA/m ve vzdálenosti 10 m

 

 

1. července 2014

6

75,250–77,250 kHz

Indukční zařízení

72 dBμA/m ve vzdálenosti 10 m

 

 

1. července 2014

7

77,250–77,750 kHz

Indukční zařízení

42 dBμA/m ve vzdálenosti 10 m

 

 

1. července 2014

8

77,750–90 kHz

Indukční zařízení

72 dBμA/m ve vzdálenosti 10 m

 

 

1. července 2014

9

90–119 kHz

Indukční zařízení

42 dBμA/m ve vzdálenosti 10 m

 

 

1. července 2014

10

119–128,6 kHz

Indukční zařízení

66 dBμA/m ve vzdálenosti 10 m

 

 

1. července 2014

11

128,6–129,6 kHz

Indukční zařízení

42 dBμA/m ve vzdálenosti 10 m

 

 

1. července 2014

12

129,6–135 kHz

Indukční zařízení

66 dBμA/m ve vzdálenosti 10 m

 

 

1. července 2014

13

135–140 kHz

Indukční zařízení

42 dBμA/m ve vzdálenosti 10 m

 

 

1. července 2014

14

140–148,5 kHz

Indukční zařízení

37,7 dΒμΑ/m ve vzdálenosti 10 m

 

 

1. července 2014

15

148,5–5 000 kHz [1]

Indukční zařízení

– 15 dΒμΑ/m ve vzdálenosti 10 m v jakémkoli pásmu o šířce 10 kHz.

Mimoto je celková intenzita pole omezena na – 5 dΒμΑ/m ve vzdálenosti 10 m pro systémy provozované s šířkou pásma větší než 10 kHz.

 

 

1. července 2014

17

400–600 kHz

Zařízení pro rádiovou identifikaci (RFID)

– 8 dΒμΑ/m ve vzdálenosti 10 m

 

 

1. července 2014

85

442,2–450,0 kHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

7 dBμA/m ve vzdálenosti 10 m

Kanálová rozteč ≥ 150 Hz

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na zařízení pro detekci osob a protisrážková zařízení.

1. ledna 2020

18

456,9–457,1 kHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

7 dBμA/m ve vzdálenosti 10 m

 

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na zařízení pro nouzové vyhledání zasypaných obětí a cenných předmětů.

1. července 2014

19

984–7 484 kHz

Zařízení pro telematiku v dopravě a provozu

9 dΒμΑ/m ve vzdálenosti 10 m

Max. klíčovací poměr: 1 %

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na přenosy systému „Eurobalise“ v přítomnosti vlaků a využití pásma 27 MHz pro napájení na dálku.

1. července 2014

20

3 155 –3 400 kHz

Indukční zařízení

13,5 dΒμΑ/m ve vzdálenosti 10 m

 

 

1. července 2014

21

5 000 –30 000 kHz [2]

Indukční zařízení

– 20 dΒμΑ/m ve vzdálenosti 10 m v jakémkoli pásmu o šířce 10 kHz. Mimoto je celková intenzita pole omezena na – 5 dΒμΑ/m ve vzdálenosti 10 m pro systémy provozované s šířkou pásma větší než 10 kHz.

 

 

1. července 2014

22

6 765 –6 795 kHz

Indukční zařízení

42 dΒμΑ/m ve vzdálenosti 10 m

 

 

1. července 2014

23

7 300 –23 000 kHz

Zařízení pro telematiku v dopravě a provozu

– 7 dΒμΑ/m ve vzdálenosti 10 m

Platí požadavky na antény [8].

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na přenosy systému „Euroloop“ v přítomnosti vlaků a využití pásma 27 MHz pro napájení na dálku.

1. července 2014

24

7 400 –8 800 kHz

Indukční zařízení

9 dΒμΑ/m ve vzdálenosti 10 m

 

 

1. července 2014

25

10 200 –11 000 kHz

Indukční zařízení

9 dΒμΑ/m ve vzdálenosti 10 m

 

 

1. července 2014

27a

13 553 –13 567 kHz

Indukční zařízení

42 dΒμΑ/m ve vzdálenosti 10 m

Platí požadavky na vysílací masku a na antény pro kombinaci všech kmitočtových úseků [8], [9].

 

1. ledna 2020

27b

13 553 –13 567 kHz

Zařízení pro rádiovou identifikaci (RFID)

60 dΒμΑ/m ve vzdálenosti 10 m

Platí požadavky na vysílací masku a na antény pro kombinaci všech kmitočtových úseků [8], [9].

 

1. července 2014

27c

13 553 –13 567 kHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

10 mW e.r.p.

 

 

1. července 2014

28

26 957 –27 283 kHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

10 mW e.r.p.

 

 

1. července 2014

29

26 990 –27 000 kHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

100 mW e.r.p.

Max. klíčovací poměr: 0,1 %.

Zařízení pro řízení modelů [d] smějí být provozována bez omezení klíčovacího poměru.

 

1. července 2014

30

27 040 –27 050 kHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

100 mW e.r.p.

Max. klíčovací poměr: 0,1 %.

Zařízení pro řízení modelů [d] smějí být provozována bez omezení klíčovacího poměru.

 

1. července 2014

31

27 090 –27 100 kHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

100 mW e.r.p.

Max. klíčovací poměr: 0,1 %.

Zařízení pro řízení modelů [d] smějí být provozována bez omezení klíčovacího poměru.

 

1. července 2014

32

27 140 –27 150 kHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

100 mW e.r.p.

Max. klíčovací poměr: 0,1 %.

Zařízení pro řízení modelů [d] smějí být provozována bez omezení klíčovacího poměru.

 

1. července 2014

33

27 190 –27 200 kHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

100 mW e.r.p.

Max. klíčovací poměr: 0,1 %.

Zařízení pro řízení modelů [d] smějí být provozována bez omezení klíčovacího poměru.

 

1. července 2014

34

30–37,5 MHz

Aktivní zdravotnické implantáty

1 mW e.r.p.

Max. klíčovací poměr: 10 %

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na lékařské membránové implantáty velmi nízkého výkonu pro měření krevního tlaku v rámci definice aktivních implantabilních zdravotnických prostředků.

1. července 2014

35

40,66–40,7 MHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

10 mW e.r.p.

 

 

1. ledna 2018

36

87,5–108 MHz

Zařízení s vysokým klíčovacím poměrem/nepřetržitým přenosem

50 nW e.r.p.

Kanálová rozteč až do 200 kHz

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na vysílače pro bezdrátový streaming zvuku a multimédií s analogovou kmitočtovou modulací (FM).

1. července 2014

37a

169,4–169,475 MHz

Zařízení na podporu sluchu

500 mW e.r.p.

Kanálová rozteč: max. 50 kHz.

 

1. července 2014

37c

169,4–169,475 MHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

500 mW e.r.p.

Kanálová rozteč: max. 50 kHz.

Max. klíčovací poměr: 1,0 %.

Pro měřicí zařízení [a] platí max. klíčovací poměr 10,0 %.

 

1. července 2014

38

169,4-169,4875 MHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

10 mW e.r.p.

Max. klíčovací poměr: 0,1 %.

 

1. ledna 2020

39a

169,4875–169,5875 MHz

Zařízení na podporu sluchu

500 mW e.r.p.

Kanálová rozteč: max. 50 kHz.

 

1. července 2014

39b

169,4875–169,5875 MHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

10 mW e.r.p.

Max. klíčovací poměr: 0,001 %.

V době od 00:00 h do 06:00 h místního času lze použít maximální klíčovací poměr 0,1 %.

 

1. ledna 2020

40

169,5875-169,8125 MHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

10 mW e.r.p.

Max. klíčovací poměr: 0,1 %.

 

1. ledna 2020

82

173,965–216 MHz

Zařízení na podporu sluchu

10 mW e.r.p.

Na základě ladicího rozsahu [5]. Kanálová rozteč: max. 50 kHz. Je vyžadována prahová hodnota 35 dBμV/m, aby byla zajištěna ochrana přijímače DAB umístěného ve vzdálenosti 1,5 m od zařízení na podporu sluchu, s výhradou měření intenzity signálu DAB v okolí místa provozování zařízení na podporu sluchu. Zařízení na podporu sluchu by za všech okolností mělo pracovat s odstupem alespoň 300 kHz od okraje obsazeného kanálu DAB.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

 

1. ledna 2018

41

401–402 MHz

Aktivní zdravotnické implantáty

25 μW e.r.p.

Kanálová rozteč: 25 kHz

Jednotlivé vysílače mohou sdružovat přilehlé kanály pro zvýšení šířky pásma až na 100 kHz.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Alternativně lze též použít max. klíčovací poměr 0,1 %.

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na systémy specificky navržené za účelem poskytování nehlasové digitální komunikace mezi aktivními implantabilními zdravotnickými prostředky a/nebo přístroji nošenými na těle a jinými přístroji umístěnými vně lidského těla používané pro přenos z hlediska času nekritických individuálních fyziologických údajů o pacientovi.

1. července 2014

42

402–405 MHz

Aktivní zdravotnické implantáty

25 μW e.r.p.

Kanálová rozteč: 25 kHz

Jednotlivé vysílače mohou sdružovat přilehlé kanály pro zvýšení šířky pásma až na 300 kHz.

Pro přístup ke spektru nebo ke zmírnění rušení mohou být použity jiné techniky včetně šířek pásma větších než 300 kHz pod podmínkou, že zajistí kompatibilní provoz s ostatními uživateli, zejména s meteorologickými rádiovými sondami [7].

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na aktivní implantabilní zdravotnické prostředky.

1. července 2014

43

405–406 MHz

Aktivní zdravotnické implantáty

25 μW e.r.p.

Kanálová rozteč: 25 kHz

Jednotlivé vysílače mohou sdružovat přilehlé kanály pro zvýšení šířky pásma až na 100 kHz.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Alternativně lze též použít max. klíčovací poměr 0,1 %.

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na systémy specificky navržené za účelem poskytování nehlasové digitální komunikace mezi aktivními implantabilními zdravotnickými prostředky a/nebo přístroji nošenými na těle a jinými přístroji umístěnými vně lidského těla používané pro přenos z hlediska času nekritických individuálních fyziologických údajů o pacientovi.

1. července 2014

86

430–440 MHz

Zařízení určená ke sběru lékařských údajů

Hustota výkonu – 50 dBm/100kHz e.r.p., avšak nepřesahující celkový výkon – 40 dBm/10MHz (obě mezní hodnoty jsou určeny k měření mimo tělo pacienta)

 

Tento soubor podmínek využívání se vztahuje pouze na aplikace ULP-WMCE (lékařské tobolky pro bezdrátovou endoskopii velmi nízkého výkonu) [h].

1. ledna 2020

44a

433,05–434,79 MHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

1 mW e.r.p. a hustota výkonu – 13 dBm/10 kHz pro modulaci s šířkou pásma větší než 250 kHz

 

Hlasové aplikace jsou povoleny při použití pokročilých technik zmírnění rušení. Jiné aplikace pro přenos zvuku a obrazu jsou vyloučeny.

1. července 2014

44b

433,05–434,79 MHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

10 mW e.r.p.

Max. klíčovací poměr: 10 %

 

1. ledna 2020

45c

434,04–434,79 MHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

10 mW e.r.p.

Max. klíčovací poměr: 100 % pro kanálovou rozteč do 25 kHz.

Hlasové aplikace jsou povoleny při použití pokročilých technik zmírnění rušení. Jiné aplikace pro přenos zvuku a obrazu jsou vyloučeny.

1. ledna 2020

83

446,0–446,2 MHz

PMR 446

500 mW e.r.p.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

 

1. ledna 2018

87

862–863 MHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

25 mW e.r.p.

Max. klíčovací poměr: 0,1 %.

Šířka pásma: ≤ 350 kHz.

 

1. ledna 2020

46a

863–865 MHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

25 mW e.r.p.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Alternativně lze též použít max. klíčovací poměr 0,1 %.

 

1. ledna 2018

46b

863–865 MHz

Zařízení s vysokým klíčovacím poměrem/nepřetržitým přenosem

10 mW e.r.p.

 

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na zařízení pro bezdrátový streaming zvuku a multimédií.

1. července 2014

84

863–868 MHz

Zařízení pro širokopásmový přenos dat

25 mW e.r.p.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Šířka pásma: > 600 kHz a ≤ 1 MHz.

Klíčovací poměr: ≤ 10 % pro přístupové body sítě [g]

Klíčovací poměr: ≤ 2,8 % v ostatních případech

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na širokopásmová zařízení krátkého dosahu v datových sítích [g].

1. ledna 2018

47

865–868 MHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

25 mW e.r.p.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Alternativně lze též použít max. klíčovací poměr 1 %.

 

1. ledna 2020

47a

865–868 MHz [6]

Zařízení pro rádiovou identifikaci (RFID)

2 W e.r.p.

Vysílání dotazovacích zařízení při 2 W e.r.p. je povoleno pouze ve čtyřech kanálech se středními kmitočty 865,7 MHz, 866,3 MHz, 866,9 MHz a 867,5 MHz.

Pro dotazovací zařízení RFID uvedená na trh před datem zrušení rozhodnutí Komise 2006/804/ES (1) platí dosavadní stav, tj. smějí být nadále používána v souladu s ustanoveními rozhodnutí 2006/804/ES před datem zrušení.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Šířka pásma: ≤ 200 kHz

 

1. ledna 2018

47b

865–868 MHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

500 mW e.r.p.

Vysílání je povoleno pouze v kmitočtových rozsazích 865,6–865,8 MHz, 866,2–866,4 MHz, 866,8–867,0 MHz a 867,4–867,6 MHz.

Je vyžadováno adaptivní řízení výkonu (APC). Jako alternativu lze použít jinou techniku zmírnění rušení s přinejmenším rovnocennou úrovní kompatibility spektra.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Šířka pásma: ≤ 200 kHz

Klíčovací poměr: ≤ 10 % pro přístupové body sítě [g]

Klíčovací poměr: ≤ 2,5 % v ostatních případech

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na datové sítě [g].

1. ledna 2018

48

868–868,6 MHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

25 mW e.r.p.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Alternativně lze též použít max. klíčovací poměr 1 %.

 

1. ledna 2020

49

868,6–868,7 MHz

Zařízení s nízkým klíčovacím poměrem/vysokou spolehlivostí

10 mW e.r.p.

Kanálová rozteč: 25 kHz. Celé kmitočtové pásmo lze rovněž využít jako jeden kanál pro vysokorychlostní přenos dat.

Max. klíčovací poměr: 1,0 %

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na poplachové systémy [e].

1. července 2014

50

868,7–869,2 MHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

25 mW e.r.p.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Alternativně lze též použít max. klíčovací poměr 0,1 %.

 

1. ledna 2020

51

869,2–869,25 MHz

Zařízení s nízkým klíčovacím poměrem/vysokou spolehlivostí

10 mW e.r.p.

Kanálová rozteč: 25 kHz Max. klíčovací poměr: 0,1 %

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na zařízení pro přivolání pomoci [b].

1. července 2014

52

869,25–869,3 MHz

Zařízení s nízkým klíčovacím poměrem/vysokou spolehlivostí

10 mW e.r.p.

Kanálová rozteč: 25 kHz Max. klíčovací poměr: 0,1 %

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na poplachové systémy [e].

1. července 2014

53

869,3–869,4 MHz

Zařízení s nízkým klíčovacím poměrem/vysokou spolehlivostí

10 mW e.r.p.

Kanálová rozteč: 25 kHz Max. klíčovací poměr: 1,0 %

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na poplachové systémy [e].

1. července 2014

54

869,4–869,65 MHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

500 mW e.r.p.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Alternativně lze též použít max. klíčovací poměr 10 %.

 

1. ledna 2020

55

869,65-869,7 MHz

Zařízení s nízkým klíčovacím poměrem/vysokou spolehlivostí

25 mW e.r.p.

Kanálová rozteč: 25 kHz. Max. klíčovací poměr: 10 %

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na poplachové systémy [e].

1. července 2014

56a

869,7–870 MHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

5 mW e.r.p.

 

Hlasové aplikace jsou povoleny při použití pokročilých technik zmírnění rušení. Jiné aplikace pro přenos zvuku a obrazu jsou vyloučeny.

1. července 2014

56b

869,7–870 MHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

25 mW e.r.p.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Alternativně lze též použít max. klíčovací poměr 1 %.

 

1. ledna 2020

57a

2 400 –2 483,5 MHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

10 mW ekvivalentního izotropicky vyzářeného výkonu (e.i.r.p.)

 

 

1. července 2014

57b

2 400 –2 483,5 MHz

Zařízení pro rádiové určování

25 mW e.i.r.p.

 

 

1. července 2014

57c

2 400 –2 483,5 MHz

Zařízení pro širokopásmový přenos dat

100 mW e.i.r.p. a 100 mW/100 kHz hustota e.i.r.p. při použití modulace s přeskokem kmitočtu; při použití jiných typů modulace platí 10 mW/MHz hustota e.i.r.p.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

 

1. července 2014

58

2 446 –2 454 MHz

Zařízení pro rádiovou identifikaci (RFID)

500 mW e.i.r.p.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

 

1. července 2014

59

2 483,5 –2 500 MHz

Aktivní zdravotnické implantáty

10 mW e.i.r.p.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Kanálová rozteč: 1 MHz Celé kmitočtové pásmo lze rovněž dynamicky využít jako jeden kanál pro vysokorychlostní přenosy dat.

Navíc platí max. klíčovací poměr 10 %.

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na aktivní implantabilní zdravotnické prostředky.

Nadřízené periferní jednotky jsou určeny pouze pro použití v budovách.

1. července 2014

59a

2 483,5 –2 500 MHz

Zařízení určená ke sběru lékařských údajů

1 mW e.i.r.p.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Modulovaná šířka pásma: ≤ 3 MHz.

Navíc platí max. klíčovací poměr ≤ 10 %.

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na systémy MBANS (zdravotnické síťové systémy v oblasti těla) [f] pro použití ve vnitřních prostorách zdravotnických zařízení.

1. ledna 2018

59b

2 483,5 –2 500 MHz

Zařízení určená ke sběru lékařských údajů

10 mW e.i.r.p.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Modulovaná šířka pásma: ≤ 3 MHz.

Navíc platí max. klíčovací poměr ≤ 2 %.

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na systémy MBANS (zdravotnické síťové systémy v oblasti těla) [f] pro použití v domovech pacientů.

1. ledna 2018

60

4 500 –7 000 MHz

Zařízení pro rádiové určování

24 dBm e.i.r.p. [3]

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na radar pro sondování výšky hladiny v nádržích [c].

1. července 2014

61

5 725 –5 875 MHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

25 mW e.i.r.p.

 

 

1. července 2014

62

5 795 –5 815 MHz

Zařízení pro telematiku v dopravě a provozu

2 W e.i.r.p.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na aplikace pro výběr mýtného, inteligentní tachografy a aplikace pro zjišťování hmotnosti a rozměrů [i].

1. ledna 2020

88

5 855 –5 865 MHz

Zařízení pro telematiku v dopravě a provozu

33 dBm e.i.r.p., 23 dBm/MHz hustota e.i.r.p. a rozsah řízení vysílacího výkonu (TPC) 30 dB

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Tento soubor podmínek použití se vztahuje pouze na systémy vozidlo-vozidlo, vozidlo-infrastruktura a infrastruktura-vozidlo.

1. ledna 2020

89

5 865 –5 875 MHz

Zařízení pro telematiku v dopravě a provozu

33 dBm e.i.r.p., 23 dBm/MHz hustota e.i.r.p. a rozsah řízení vysílacího výkonu (TPC) 30 dB

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Tento soubor podmínek použití se vztahuje pouze na systémy vozidlo-vozidlo, vozidlo-infrastruktura a infrastruktura-vozidlo.

1. ledna 2020

63

6 000 –8 500 MHz

Zařízení pro rádiové určování

7 dBm/50 MHz špičkový e.i.r.p. a – 33 dBm/MHz střední e.i.r.p.

Platí požadavky na automatickou regulaci výkonu a požadavky na antény, jakož i požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7], [8], [10].

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na radar pro sondování výšky hladiny.

Je nutno respektovat stanovené ochranné zóny kolem radioastronomických stanic.

1. července 2014

64

8 500 –10 600 MHz

Zařízení pro rádiové určování

30 dBm e.i.r.p. [3]

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na radar pro sondování výšky hladiny v nádržích [c].

1. července 2014

65

17,1–17,3 GHz

Zařízení pro rádiové určování

26 dBm e.i.r.p.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na pozemní systémy.

1. července 2014

66

24,05–24,075 GHz

Zařízení pro telematiku v dopravě a provozu

100 mW e.i.r.p.

 

 

1. července 2014

67

24,05–26,5 GHz

Zařízení pro rádiové určování

26 dBm/50 MHz špičkový e.i.r.p. a – 14 dBm/MHz střední e.i.r.p.

Platí požadavky na automatickou regulaci výkonu a požadavky na antény, jakož i požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7], [8], [10].

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na radar pro sondování výšky hladiny.

Je nutno respektovat stanovené ochranné zóny kolem radioastronomických stanic.

1. července 2014

68

24,05–27 GHz

Zařízení pro rádiové určování

43 dBm e.i.r.p. [3]

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na radar pro sondování výšky hladiny v nádržích [c].

1. července 2014

69a

24,075–24,15 GHz

Zařízení pro telematiku v dopravě a provozu

100 mW e.i.r.p.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na pozemní vozidlové radary.

1. července 2014

69b

24,075–24,15 GHz

Zařízení pro telematiku v dopravě a provozu

0,1 mW e.i.r.p.

 

 

1. července 2014

70a

24,15–24,25 GHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

100 mW e.i.r.p.

 

 

1. července 2014

70b

24,15–24,25 GHz

Zařízení pro telematiku v dopravě a provozu

100 mW e.i.r.p.

 

 

1. července 2014

74a

57–64 GHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

100 mW e.i.r.p. a maximální vysílací výkon 10 dBm

 

 

1. ledna 2020

74b

57–64 GHz

Zařízení pro rádiové určování

43 dBm e.i.r.p. [3]

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na radar pro sondování výšky hladiny v nádržích [c].

1. července 2014

74c

57–64 GHz

Zařízení pro rádiové určování

35 dBm/50 MHz špičkový e.i.r.p. a – 2 dBm/MHz střední e.i.r.p.

Platí požadavky na automatickou regulaci výkonu a požadavky na antény, jakož i požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7], [8], [10].

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na radar pro sondování výšky hladiny.

1. července 2014

75

57–71 GHz

Zařízení pro širokopásmový přenos dat

40 dBm e.i.r.p. a 23 dBm/MHz hustota e.i.r.p.

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Pevné venkovní instalace jsou vyloučeny.

1. ledna 2020

75a

57–71 GHz

Zařízení pro širokopásmový přenos dat

40 dBm e.i.r.p., 23 dBm/MHz hustota e.i.r.p. a maximální vysílací výkon na anténní svorce nebo anténních svorkách 27 dBm

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

 

1. ledna 2020

75b

57–71 GHz

Zařízení pro širokopásmový přenos dat

55 dBm e.i.r.p., 38 dBm/MHz hustota e.i.r.p. a zisk vysílací antény ≥ 30 dBi

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na pevné venkovní instalace.

1. ledna 2020

76

61–61,5 GHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

100 mW e.i.r.p.

 

 

1. července 2014

77

63,72–65,88 GHz

Zařízení pro telematiku v dopravě a provozu

40 dBm e.i.r.p.

Zařízení pro telematiku v dopravě a provozu uvedená na trh před 1. lednem 2020 mohou využívat předchozí kmitočtový rozsah 63–64 GHz, jinak pro ně platí stejné podmínky.

Tento soubor podmínek použití se vztahuje pouze na systémy vozidlo-vozidlo, vozidlo-infrastruktura a infrastruktura-vozidlo.

1. ledna 2020

78a

75–85 GHz

Zařízení pro rádiové určování

34 dBm/50 MHz špičkový e.i.r.p. a – 3 dBm/MHz střední e.i.r.p.

Platí požadavky na automatickou regulaci výkonu a požadavky na antény, jakož i požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7], [8], [10].

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na radar pro sondování výšky hladiny.

Je nutno respektovat stanovené ochranné zóny kolem radioastronomických stanic.

1. července 2014

78b

75–85 GHz

Zařízení pro rádiové určování

43 dBm e.i.r.p. [3]

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na radar pro sondování výšky hladiny v nádržích [c].

1. července 2014

79a

76–77 GHz

Zařízení pro telematiku v dopravě a provozu

55 dBm špičkový e.i.r.p. a 50 dBm střední e.i.r.p.; 23,5 dBm střední e.i.r.p. pro pulzní radary

Platí požadavky na techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení [7].

Pevné radary, které jsou součástí dopravní infrastruktury, musí být skenovací povahy, aby se omezila doba expozice a zajistila minimální doba odmlčení, tak aby mohly být používány současně s automobilovými radarovými systémy.

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na pozemní vozidlové systémy a systémy infrastruktury.

1. června 2020

79b

76–77 GHz

Zařízení pro telematiku v dopravě a provozu

30 dBm špičkový e.i.r.p. a

3 dBm/MHz střední spektrální hustota výkonu

Max. klíčovací poměr: ≤ 56 %/s

Tento soubor podmínek využití se vztahuje pouze na systémy zjišťování překážek pro použití v rotorových letadlech [4].

1. ledna 2018

80a

122–122,25 GHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

10 dBm e.i.r.p/250 MHz a

– 48 dBm/MHz pod úhlem 30° nad vodorovnou rovinou

 

 

1. ledna 2018

80b

122,25-123 GHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

100 mW e.i.r.p.

 

 

1. ledna 2018

81

244–246 GHz

Nespecifikovaná zařízení krátkého dosahu

100 mW e.i.r.p.

 

 

1. července 2014

(1)   Rozhodnutí Komise 2006/804/ES ze dne 23. listopadu 2006 o harmonizaci rádiového spektra pro zařízení využívající technologii rádiové identifikace (RFID) provozovaná v pásmu ultra krátkých vln (UHF) (Úř. věst. L 329, 25.11.2006, s. 64).

Aplikace a zařízení uvedené v tabulce 2:

[a]  „Měřicími zařízeními“ se rozumí rádiová zařízení, která jsou součástí obousměrných radiokomunikačních systémů, jež umožňují vzdálené sledování, měření a přenos údajů v rámci infrastruktury inteligentních sítí, například sítí pro rozvod elektřiny, plynu a vody.

[b]  „Zařízeními pro přivolání pomoci“ se rozumí radiokomunikační systémy, které osobě v tísni a v omezeném prostoru umožňují spolehlivou komunikaci s cílem aktivovat volání o pomoc. Typická využití zařízení pro přivolání pomoci zahrnují pomoc starším nebo postiženým osobám.

[c]  „Radarem pro sondování výšky hladiny v nádržích“ (TLPR) se rozumí zvláštní typ aplikace rádiového určování, který se používá pro měření výšky hladiny v nádržích a je instalován v kovových nebo železobetonových nádržích nebo v podobných konstrukcích vyrobených z materiálu se srovnatelnými útlumovými charakteristikami. Nádrž slouží ke skladování látek.

[d]  „Zařízeními pro řízení modelů“ se rozumí specifický druh rádiového vybavení pro dálkové řízení a telemetrii, který se používá k dálkovému ovládání pohybu modelů (hlavně miniaturních modelů dopravních prostředků) ve vzduchu, na zemi, na vodě či pod vodou.

[e]  Poplachový systém je zařízení, které jako svou hlavní funkci využívá podporu rádiové komunikace k informování systému nebo osoby na vzdáleném místě o poplachu, nastane-li problém nebo zvláštní situace. Rádiová poplachová zařízení zahrnují zařízení pro přivolání pomoci a poplachová zařízení pro bezpečnost a zabezpečení.

[f]  Systémy MBANS (zdravotnické síťové systémy v oblasti těla) se používají ke sběru lékařských údajů a jsou určeny k nízkovýkonovému bezdrátovému propojení většího množství čidel a/nebo akčních členů nošených na těle a centrálního zařízení umístěného na lidském těle nebo u něj.

[g]  Přístupovým bodem sítě v datové síti je pevné zemské zařízení krátkého dosahu, které funguje jako místo pro připojení ostatních zařízení krátkého dosahu v datové síti k platformám služeb, které se nacházejí mimo tuto datovou síť. Datovou sítí se rozumí komponenty sítě, tj. několik zařízení krátkého dosahu včetně přístupového bodu sítě, a bezdrátová spojení mezi nimi.

[h]  Lékařské tobolky pro bezdrátovou endoskopii slouží ke sběru lékařských údajů při vyšetření pacienta lékařem s cílem získat snímky lidského trávicího traktu.

[i]  Inteligentními tachografy a aplikacemi pro zjišťování hmotnosti a rozměrů se rozumí dálkové prosazování pravidel týkajících se tachografu podle dodatku 14 prováděcího nařízení Komise (ES) 2016/799 (Úř. věst. L 139, 26.5.2016, s. 1) a hmotností a rozměrů podle článku 10d směrnice Evropského parlamentu a Rady 2015/719/ES (Úř. věst. L 115, 6.5.2015, s. 1).

Ostatní technické požadavky a vysvětlivky uvedené v tabulce 2:

[1]  V pásmu 20 platí pro indukční aplikace vyšší intenzity pole a další omezení používání.

[2]  V pásmech 22, 24, 25, 27a a 28 platí pro indukční aplikace vyšší intenzity pole a další omezení používání.

[3]  Maximální hodnota výkonu platí uvnitř uzavřené nádrže a odpovídá spektrální hustotě – 41,3 dBm/MHz e.i.r.p. vně zkušební nádrže o objemu 500 litrů.

[4]  Členské státy mohou stanovit ochranné zóny nebo rovnocenná opatření, v nichž se aplikace zjišťování překážek pro použití v rotorových letadlech nesmí používat z důvodu ochrany radioastronomické služby nebo jiného vnitrostátního využití. Rotorová letadla jsou definována jako EASA CS-27 a CS-29 (resp. JAR-27 a JAR-29 pro předchozí osvědčení).

[5]  Zařízení musí být přeladitelná v celém kmitočtovém rozsahu.

[6]  Etikety RFID („tagy“) odpovídají na velmi nízké úrovni výkonu (– 20 dBm e.r.p.) v kmitočtovém pásmu okolo kanálů dotazovacího zařízení RFID a musí splňovat základní požadavky směrnice 2014/53/EU.

[7]  Použijí se techniky přístupu ke spektru a zmírnění rušení, které poskytují odpovídající účinek pro splnění základních požadavků směrnice 2014/53/EU. Jsou-li relevantní techniky popsány v harmonizovaných normách nebo jejich částech, na něž byly zveřejněny odkazy v Úředním věstníku Evropské unie podle směrnice 2014/53/EU, musí být zajištěn účinek minimálně rovnocenný těmto technikám.

[8]  Použijí se požadavky na antény, které poskytují odpovídající účinek pro splnění základních požadavků směrnice 2014/53/EU. Jsou-li relevantní omezení popsána v harmonizovaných normách nebo jejich částech, na něž byly zveřejněny odkazy v Úředním věstníku Evropské unie podle směrnice 2014/53/EU, musí být zajištěn účinek minimálně rovnocenný těmto omezením.

[9]  Použije se vysílací maska, která poskytuje odpovídající účinek pro splnění základních požadavků směrnice 2014/53/EU. Jsou-li relevantní omezení popsána v harmonizovaných normách nebo jejich částech, na něž byly zveřejněny odkazy v Úředním věstníku Evropské unie podle směrnice 2014/53/EU, musí být zajištěn účinek minimálně rovnocenný těmto omezením.

[10]  Použije se automatická regulace výkonu, která poskytuje odpovídající účinek pro splnění základních požadavků směrnice 2014/53/EU. Jsou-li relevantní omezení popsána v harmonizovaných normách nebo jejich částech, na něž byly zveřejněny odkazy v Úředním věstníku Evropské unie podle směrnice 2014/53/EU, musí být zajištěn účinek minimálně rovnocenný těmto omezením.

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU