(ES) č. 1480/2004Nařízení Komise (ES) č. 1480/2004 ze dne 10. srpna 2004 o specifických pravidlech, týkajících se zboží, přicházejícího z oblastí, které nejsou pod účinnou kontrolou vlády Kypru, do oblastí, které jsou pod efektivní kontrolou této vlády

Publikováno: Úř. věst. L 272, 20.8.2004, s. 3-10 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 10. srpna 2004 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 23. srpna 2004 Nabývá účinnosti: 23. srpna 2004
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Konsolidované znění předpisu s účinností od 10. července 2022

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění příslušných právních předpisů, včetně jejich právních východisek a odůvodnění, jsou zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a jsou k dispozici v databázi EUR-Lex. Tato úřední znění jsou přímo dostupná přes odkazy uvedené v tomto dokumentu

►B

NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1480/2004

ze dne 10. srpna 2004

o specifických pravidlech, týkajících se zboží, přicházejícího z oblastí, které nejsou pod účinnou kontrolou vlády Kypru, do oblastí, které jsou pod efektivní kontrolou této vlády

(Úř. věst. L 272 20.8.2004, s. 3)

Ve znění:

 

 

Úřední věstník

  Č.

Strana

Datum

►M1

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 531/2011 ze dne 31. května 2011,

  L 146

4

1.6.2011

►M2

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2022/1166 ze dne 6. července 2022,

  L 181

11

7.7.2022




▼B

NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1480/2004

ze dne 10. srpna 2004

o specifických pravidlech, týkajících se zboží, přicházejícího z oblastí, které nejsou pod účinnou kontrolou vlády Kypru, do oblastí, které jsou pod efektivní kontrolou této vlády



Článek 1

Pravidla původu

Původ jakéhokoliv výrobku, na který se vztahuje toto nařízení, bude určen v souladu s opatřeními platnými ve Společenství.

Článek 2

Průvodní doklad

1.  

Průvodní doklad, uvedený v čl. 4 odst. 5 nařízení Rady (ES) č. 866/2004, bude splňovat následující podmínky:

1. 

bude obsahovat veškeré podrobnosti, nezbytné pro označení příslušného zboží, zejména:

a) 

popis zboží;

b) 

číslo položky, označení a čísla zboží, pokud jsou použita;

c) 

počet a druh balení;

d) 

množství a hodnota zboží;

e) 

jméno a adresa výrobce zboží;

f) 

jméno a adresa odesílatele a adresáta.

2. 

bude zaručovat, že zboží vyhovuje pravidlům původu, uvedeným v článku 1 a jednoznačně potvrzovat, že zboží, kterého se doklad týká, pochází z oblastí definovaných v čl. 1 odst. 1 protokolu č. 10 Aktu o přistoupení z roku 2003; pro tento účel, před vydáním takovéhoto dokladu, provede kyperskoturecká Obchodní komora, nebo jakýkoli jiný zmocněný orgán, kontroly, které budou nezbytné pro zjištění, zda specifikace uvedené výrobcem a odesílatelem jsou přesné. Takovéto kontroly budou zahrnovat minimálně jednu prověrku v prostorách výrobce.

Průvodní dokument bude vystaven na formulářích, odpovídajících vzoru v příloze I.

2.  

Provozovatelé, kteří požadují průvodní dokument, pošlou písemnou žádost vystavujícím orgánům, uvedeným výše. Tato žádost bude obsahovat následující informace:

1. 

prohlášení výrobce, kterým

a) 

potvrzuje, že příslušné zboží pochází z oblastí definovaných v čl. 1 odst. 1 protokolu č. 10 Aktu o přistoupení z roku 2003;

b) 

se zavazuje pro účely kontroly poskytnout po dobu minimálně tří let od data žádosti veškeré účty, týkající se výroby (včetně nákupu surovin) a prodeje zboží a souhlasí s tím, že mohou být v jakoukoli rozumnou dobu provedeny kontroly orgány, uvedenými v odstavci 1 nebo útvary Komise;

2. 

prohlášení odesílatele o místu určení zboží.

Žádost bude vyhotovena na formulářích, odpovídajících vzoru uvedeném v příloze II.

3.  
Orgány uvedené v odst. 1 bodu 2 zašlou Komisi, vládě Kypru a úřadům Východní svrchované základní oblasti jména a funkce osob, které jsou pověřeny podepisováním dokumentů, včetně podpisových vzorů a otisku používaného razítka.
4.  
Úřady Kyperské republiky budou informovat útvary Komise o případech, ve kterých vznikla odůvodnitelná pochybnost o shodě zboží s kritérii původu. V takovýchto případech úřady Kyperské republiky umožní takovémuto zboží překročit linii za podmínek stanovených v čl. 4 odst. 2 nařízení Rady (ES) č. 866/2004 s uplatněním jakýchkoli bezpečnostních opatření, která budou považována za nezbytná po dobu čekání na výsledek ověření.

Bude-li stanoveno, že dokumenty byly vydány bez řádného splnění všech podmínek, potom veškerá cla a daně, vyměřené na základě propuštění do volného oběhu zboží na celní území Společenství, budou splatné v sazbě platné pro třetí země bez preferenčních opatření. Obdobně platí opatření, týkající se vzniku celního dluhu a jeho vymáhání.

▼M2

Článek 3

Rostlinolékařská kontrola a zprávy

1.  

Nezávislí rostlinolékařští odborníci jmenovaní Komisí, vyslaní v rámci nástroje pro technickou pomoc a výměnu informací (TAIEX) a působící ve spolupráci s kyperskotureckou Obchodní komorou pro provádění nařízení (ES) č. 866/2004 (dále jen „odborníci“), kontrolují všechny zboží, které se skládá z rostliny, rostlinné produkty a jiné předměty uvedené v části A a části B přílohy XI prováděcího nařízení Komise (EU) 2019/2072 ( 1 ) ve fázi produkce, sklizně a uvádění na trh, aby se ujistili, že:

a) 

jsou prosté karanténních škodlivých organismů pro Unii uvedených na seznamu v příloze II nařízení (EU) 2019/2072,

b) 

splňují prahové hodnoty pro výskyt regulovaných nekaranténních škodlivých organismů pro Unii stanovené v příloze IV nařízení (EU) 2019/2072,

c) 

splňují požadavky pro dovoz do Unie stanovené v příloze VII uvedeného nařízení a

d) 

splňují opatření k zamezení výskytu regulovaných nekaranténních škodlivých organismů na příslušných rostlinách k pěstování stanovená v příloze V nařízení (EU) 2019/2072.

V příslušných případech rovněž kontrolují všechny rostliny, rostlinné produkty a jiné předměty uvedené na seznamu v příloze XII prováděcího nařízení (EU) 2019/2072, aby se ujistili, že jsou prosté příslušných karanténních škodlivých organismů pro chráněné zóny uvedených na seznamu v příloze III dotčeného nařízení.

2.  
V případě brambor výše uvedení odborníci ověří, zda byla příslušná zásilka brambor vypěstovaná přímo ze sadbových brambor certifikovaných v jednom ze členských států, nebo ze sadbových brambor certifikovaných v jakékoli jiné zemi, ze které není dovoz brambor pro sadbu do Unie zakázán v souladu s přílohou VI prováděcího nařízení (EU) 2019/2072.
3.  

Pokud odborníci na základě svých nejlepších znalostí a v nejvyšší možné míře, s jakou to lze stanovit, potvrzují, že příslušné rostliny, rostlinné produkty či jiné předměty v zásilce splňují požadavky odstavců 1 a 2 a vyhovují příslušným požadavkům a kontrolám stanoveným v příloze II nařízení (ES) č. 866/2004:

a) 

vypracují zprávu o svých zjištěních vyplněnou v plném rozsahu a řádně podepsanou alespoň jedním z odborníků za použití formuláře uvedeného v příloze III tohoto nařízení a

b) 

přiloží tuto zprávu jako doplněk k průvodnímu dokladu uvedenému v článku 2 tohoto nařízení.

Odborníci nevydají „Zprávu o rostlinolékařské kontrole“, pokud jde o rostliny určené pro pěstování, včetně hlíz Solanum tuberosum L. určených k výsadbě.

4.  
Odborníci následně zapečetí nákladní automobily nebo jiné dopravní prostředky takovým způsobem, který bude zabraňovat jakémukoli otevření zásilky před překročením linie.

Zboží, na které se vztahuje tento článek, může překročit linii pouze tehdy, jsou-li splněna ustanovení odst. 3 písm. a) a b).

5.  
Po příjezdu do oblastí, které jsou pod efektivní kontrolou vlády Kyperské republiky, bude zásilka zkontrolována příslušnými orgány. V příslušných případech bude „Zpráva o rostlinolékařské kontrole“ nahrazena rostlinolékařským pasem stanoveným v čl. 79 odst. 1 nebo čl. 80 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031 ( 2 ).

▼B

Článek 4

Bezpečnost potravin a výrobků, padělky a nedovolené napodobeniny

1.  
Z důvodu bezpečnosti potravin bude přes linii zakázán převoz krmných směsí, doplňkových látek do krmiv, premixů, nebo veškerých krmných směsí, obsahujících produkty živočišného původu a jakékoli produkty spadající pod nařízení Komise, vyjmenovaná v příloze IV a podobná rozhodnutí, která budou přijata v budoucnosti. Obdobně se použijí články 6, 7 a 18 nařízení Evropského parlamentu a rady (ES) č. 178/2002 ( 3 ).
2.  
Úřady Kyperské republiky a úřady Východní svrchované základní oblasti zajistí, aby zboží, překračující linii splňovalo pravidla ES pro zdraví, bezpečnost, ochranu životního prostředí a spotřebitele a zákaz dovozu padělků a nedovolených napodobenin.

Článek 5

Opatření na ochranu trhu

Průvodní doklad nebude vydán na zboží, které podléhá opatřením na ochranu trhu EU, včetně zboží, které obsahuje materiály, podléhající těmto opatřením. Toto platí, aniž je dotčeno používání ochrany proti dumpingovým a subvencovaným dovozům, ochranných opatření nebo jiných nástrojů ochrany trhu.

Článek 6

DPH

V případě dovozu zboží, které má původ v Oblastech, do jiných členských států, bude předcházející vstup tohoto zboží na území, které má vláda pod efektivní kontrolou, považováno za dovoz zboží v souladu s článkem 7 směrnice Rady 77/388/EHS ( 4 ), za které je vlastník zboží, nebo jakákoli jiná osoba, která byla dohodnuta nebo určena jako osoba povinná vůči vládě Kyperské republiky, povinen zaplatit dovozní DPH v souladu s čl. 21 odst. 4 uvedené směrnice.

Článek 7

Mimořádné události

Ostatní mimořádné události, ve smyslu čl. 11 odst. 4 nařízení Rady (ES) č. 866/2004, budou zahrnovat jakoukoli situaci nebo okolnost, která může způsobit, nebo představuje nebezpečí způsobení vážné a trvalé ekonomické škody v regionu Kyperské republiky nebo jakoukoli situaci nebo okolnost, která způsobuje, nebo představuje nebezpečí způsobení rizika fungování vnitřního trhu, zvláště pokud takovéto nebezpečí vzniká v důsledku neuplatňování dovozního cla v Oblastech, ekvivalentního k dovozním clům, stanoveným podle Společného celního sazebníku pro suroviny, používané při zpracování zboží.

Článek 8

Oznamovací povinnost

1.  
Kyperskoturecká Obchodní komora a ostatní zmocněné orgány podle čl. 4 odst. 5 nařízení Rady (ES) č. 866/2004, budou měsíčně Komisi oznamovat druh, množství a hodnotu zboží, na které vydaly dokumenty uvedené v čl. 2 odst. 1 a detaily jakýchkoli odhalených nepravidelností a jakýchkoli uvalených sankcí.
2.  
Úřady Kyperské republiky, v souladu s čl. 4 odst. 2 a 3 nařízení Rady (ES) č. 866/2004, budou Komisi měsíčně oznamovat druh, množství a hodnotu zboží, které překročilo linii v souladu s prohlášeními uvedenými na dokumentech zmíněných v čl. 2 odst. 1, detaily jakýchkoli odhalených nepravidelností a jakýchkoli uvalených sankcí a detaily jakýchkoli uložených tarifů nebo cel na zboží, podléhající vývozním náhradám nebo intervenčním opatřením.
3.  
Úřady Kyperské republiky budou každé tři měsíce Komisi oznamovat druh, množství a hodnotu zboží, jehož konečným místem určení nebyla Kyperská republika, v souladu s prohlášeními obsaženými v dokumentech, které jsou uvedeny v čl. 2 odst. 1. Zboží, jehož konečným místem určení byl jiný členský stát než Kypr, bude uvedeno odděleně.

Článek 9

Vstup v platnost

Toto nařízení vstupuje v platnost třetím dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.




PŘÍLOHA I

Vzor průvodního dokladu, uvedeného v čl. 2 odst. 1.

image




PŘÍLOHA II

Vzor k žádosti, uvedené v čl. 2 odst. 2.

image

▼M1




PŘÍLOHA III

Vzor „Zprávy o rostlinolékařské kontrole“ podle čl. 3 odst. 2

image

►(1) M2  

▼B




PŘÍLOHA IV

Seznam rozhodnutí Komise, uvedených v čl. 4 odst. 1

— 
Rozhodnutí Komise 2002/80/ES ve znění rozhodnutí 2004/429/ES, kterým se stanovují zvláštní podmínky pro dovoz fíků, lískových ořechů, pistácií a určitých produktů z nich odvozených, pocházejících nebo dovezených z Turecka
— 
Rozhodnutí Komise 2002/79/ES ve znění rozhodnutí 2004/429/ES, kterým se stanovují zvláštní podmínky pro dovoz ořechů a určitých produktů z nich odvozených, pocházejících nebo dovezených z Číny
— 
Rozhodnutí Komise 2000/49/ES ve znění rozhodnutí 2004/429/ES, kterým se stanovují zvláštní podmínky pro dovoz ořechů a určitých produktů z nich odvozených, pocházejících nebo dovezených z Egypta
— 
Rozhodnutí Komise 2003/493/ES ve znění rozhodnutí 2004/428/ES, kterým se stanovují zvláštní podmínky pro dovoz para ořechů ve skořápce, pocházejících nebo dovezených z Brazílie
— 
Rozhodnutí Komise 1997/830/ES ve znění rozhodnutí 2004/429/ES kterým se stanovují zvláštní podmínky pro dovoz pistácií a určitých produktů odvozených z pistácií, pocházejících nebo dovezených z Íránu
— 
Rozhodnutí Komise 2004/92/ES ze dne 21. ledna 2004 o mimořádných opatřeních, týkajících se chilli a produktů z chilli



( 1 ) Prováděcí nařízení Komise (EU) 2019/2072 ze dne 28. listopadu 2019, kterým se stanoví jednotné podmínky pro provádění nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031, pokud jde o ochranná opatření proti škodlivým organismům rostlin, a kterým se zrušuje nařízení Komise (ES) č. 690/2008 a mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2018/2019 (Úř. věst. L 319, 10.12.2019, s. 1).

( 2 ) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031 ze dne 26. října 2016 o ochranných opatřeních proti škodlivým organismům rostlin, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 228/2013, (EU) č. 652/2014 a (EU) č. 1143/2014 a o zrušení směrnic Rady 69/464/EHS, 74/647/EHS, 93/85/EHS, 98/57/ES, 2000/29/ES, 2006/91/ES a 2007/33/ES (Úř. věst. L 317, 23.11.2016, s. 4).

( 3 ) Úř. věst. L 31, 1.2.2002, s. 1.

( 4 ) Úř. věst. L 145, 13.6.1977, s. 1.

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU