2256/2003/ESRozhodnutí Evropského parlamentu a Rady č. 2256/2003/ES ze dne 17. listopadu 2003, kterým se přijímá víceletý program (2003–2005) pro monitorování akčního plánu eEurope 2005, šíření správných postupů a zvýšení bezpečnosti sítí a informací (MODINIS)Text s významem pro EHP.

Publikováno: Úř. věst. L 336, 23.12.2003 Druh předpisu: Rozhodnutí
Přijato: 17. listopadu 2003 Autor předpisu: Evropský parlament; Rada Evropské unie
Platnost od: 24. prosince 2003 Nabývá účinnosti: 24. prosince 2003
Platnost předpisu: Ne Pozbývá platnosti: 31. prosince 2005
Konsolidované znění předpisu s účinností od 27. prosince 2005

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

►B

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY č. 2256/2003/ES

ze dne 17. listopadu 2003,

kterým se přijímá víceletý program (2003–2005) pro monitorování akčního plánu eEurope 2005, šíření správných postupů a zvýšení bezpečnosti sítí a informací (MODINIS)

(Text s významem pro EHP)

(Úř. věst. L 336, 23.12.2003, p.1)

Ve znění:

 

 

Úřední věstník

  No

page

date

 M1

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY č. 787/2004/ES ze dne 21. dubna 2004,

  L 138

12

30.4.2004

►M2

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY č. 2113/2005/ES ze dne 14. prosince 2005,

  L 344

34

27.12.2005




▼B

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY č. 2256/2003/ES

ze dne 17. listopadu 2003,

kterým se přijímá víceletý program (2003–2005) pro monitorování akčního plánu eEurope 2005, šíření správných postupů a zvýšení bezpečnosti sítí a informací (MODINIS)

(Text s významem pro EHP)



EVROPSKÝ PARLAMENT A RADA EVROPSKÉ UNIE,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství, a zejména na čl. 157 odst. 3 této smlouvy,

s ohledem na návrh Komise ( 1 ),

s ohledem na stanovisko Evropského hospodářského a sociálního výboru ( 2 ),

s ohledem na stanovisko Výboru regionů ( 3 ),

v souladu s postupem stanoveným v článku 251 Smlouvy ( 4 ),

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

Dne 23. a 24. března 2000 si Evropská rada na zasedání v Lisabonu stanovila za cíl vytvořit z Evropské unie nejvíce konkurenceschopnou a dynamickou, na znalostech založenou ekonomiku na světě a vyjádřila potřebu využít otevřenou metodu koordinace měření pokroku.

(2)

Dne 19. a 20. června 2000 Evropská rada na zasedání ve Feiře schválila akční plán eEurope 2002 a zdůraznila především nezbytnost přípravy dlouhodobějších výhledů pro ekonomiku založenou na znalostech, které by podporovaly přístup všech občanů k novým technologiím, a dne 30. listopadu 2000 Rada ve složení pro vnitřní trh vypracovala seznam 23 ukazatelů k měření pokroku v rámci akčního plánu eEurope 2002.

(3)

Dne 28. května 2002 zveřejnila Komise sdělení určené Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů s názvem „eEurope 2005: Informační společnost pro všechny“ a Evropská rada na zasedání v Seville schválila dne 21. a 22. června 2002 obecné cíle akčního plánu.

(4)

Dne 22. ledna 2001 zveřejnila Komise sdělení určené Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů s názvem „Vytvoření bezpečnější informační společnosti zlepšením bezpečnosti informačních infrastruktur a bojem proti počítačové trestné činnosti“.

(5)

Závěry Evropské rady na zasedání ve Stockholmu ze dne 23. a 24. března 2001 obsahovaly požadavek, aby Rada spolu s Komisí vytvořily komplexní strategii bezpečnosti elektronických sítí, včetně praktických prováděcích opatření. Sdělení „Bezpečnost sítí a informací: Návrh přístupu evropské politiky“ ze dne 6. června 2001 bylo první odezvou Komise na tento požadavek.

(6)

Usnesení Rady ze dne 30. května 2001 o akčním plánu eEurope: Bezpečnost informací a sítí, usnesení Rady ze dne 28. ledna 2002 o společném přístupu a zvláštních opatřeních v oblasti bezpečnosti sítí a informací ( 5 ), usnesení Rady ze dne 18. února 2003 o evropském přístupu ke kultuře bezpečnosti sítí a informací ( 6 ) a usnesení Evropského parlamentu ze dne 22. října 2002 o bezpečnosti sítí a informací: Návrh evropské politiky vyzývají členské státy, aby učinily zvláštní opatření k posílení bezpečnosti sítí elektronických komunikací a informačních systémů. Evropský parlament a Rada dále uvítaly záměry Komise vytvořit, mimo jiné, strategii pro stabilnější a bezpečnější provoz internetové infrastruktury a předložit návrh na vytvoření systému, který bude v budoucnu na evropské úrovni řešit otázky bezpečnosti sítí a informací.

(7)

Akční plán eEurope 2005, v tomto směru potvrzený usnesením Rady ze dne 18. února 2003, navrhuje mimo jiné vytvořit systém, který bude v budoucnu na evropské úrovni řešit otázky bezpečnosti sítí a informací.

(8)

Pohyb směrem k informační společnosti může zaváděním nových forem hospodářských, politických a sociálních vztahů pomoci Evropské unii čelit výzvám tohoto století a může přispět k růstu, konkurenceschopnosti a vytváření pracovních příležitostí. Informační společnost postupně přetváří povahu hospodářských a sociálních činností a má významný dopad na doposud samostatné oblasti činností, který přesahuje jednotlivá odvětví. Opatření nezbytná k jejímu zavádění by měla brát v úvahu hospodářskou a sociální soudržnost Společenství a rizika související s vyloučením z digitální společnosti, jakož i účinné fungování vnitřního trhu. Akce Evropské unie a členských států související s informační společností se zaměřují na další podporu zapojení znevýhodněných skupin do informační společnosti.

(9)

Existuje potřeba vytvořit mechanismy pro monitorování a výměnu zkušeností, které umožní členským státům porovnávat a analyzovat výkony a zkoumat pokrok ve vztahu k akčnímu plánu eEurope 2005.

(10)

Určení srovnávacích standardů umožňuje členským státům posoudit, zda iniciativy, které jednotlivé státy přijaly v rámci akčního plánu eEurope 2005, přinášejí takové výsledky, které by byly srovnatelné s výsledky jiných členských států či kterých je dosahováno v mezinárodním měřítku, a zda plně využívají potenciál nových technologií.

(11)

Akce členských států v rámci akčního plánu eEurope 2005 lze dále podpořit šířením správných postupů. Evropská přidaná hodnota v oblasti určování srovnávacích standardů a správných postupů spočívá ve srovnávacím hodnocení výsledků alternativních rozhodnutí na základě společných monitorovacích a analytických metod.

(12)

Existuje potřeba analyzovat hospodářské a společenské důsledky informační společnosti s ohledem na usnadnění strategických diskusí. Toto umožní členským státům lépe využívat hospodářský a průmyslový potenciál technologického rozvoje, především v oblasti informační společnosti.

(13)

Bezpečnost sítí a informací se stala předpokladem pro další postup směrem k bezpečnému podnikatelskému prostředí. Z komplexní povahy bezpečnosti sítí a informací vyplývá, že při tvorbě strategických opatření v této oblasti by místní, celostátní a případně i evropské orgány měly vzít v úvahu celou řadu politických, ekonomických, organizačních a technických aspektů a uvědomit si, že komunikační sítě jsou svou povahou decentralizované a globální. Plánované vytvoření systému, který bude v budoucnu na evropské úrovni řešit otázky bezpečnosti sítí a informací, by zlepšilo schopnost členských států a Společenství reagovat na zásadní problémy v oblasti bezpečnosti sítí a informací. Přípravné práce musí být zahájeny již v roce 2003.

(14)

Vzhledem k tomu, že činnosti zmíněné výše sledují cíle, kterými je podporování synergií a spolupráce mezi členskými státy, zeměmi Evropského hospodářského prostoru, zeměmi ucházejícími se o členství a kandidátskými zeměmi, jakož i přidruženými zeměmi střední a východní Evropy, mohla by Komise v budoucnu podporovat další zapojení těchto zemí do činností v rámci programu.

(15)

Toto rozhodnutí stanoví pro celou dobu trvání programu finanční rámec, který představuje pro rozpočtový orgán v průběhu ročního rozpočtového procesu prvotní referenci ve smyslu bodu 33 interinstitucionální dohody ze dne 6. května 1999 uzavřené mezi Evropským parlamentem, Radou a Komisí o rozpočtové kázni a o zdokonalení rozpočtového procesu.

(16)

Opatření nezbytná pro provedení tohoto rozhodnutí by měla být přijata v souladu s rozhodnutím Rady 1999/468/ES ze dne 28. června 1999 o postupech pro výkon prováděcích pravomocí svěřených Komisi ( 7 ).

(17)

Průběžně by měl být monitorován pokrok dosažený v rámci tohoto programu,

PŘIJALY TOTO ROZHODNUTÍ:



Článek 1

Přijímá se víceletý program (2003 až 2005) pro monitorování akčního plánu eEurope 2005, šíření správných postupů a zvýšení bezpečnosti sítí a informací (dále jen „program“).

Program má tyto cíle:

a) monitorovat výkony členských států a uvnitř členských států a srovnávat je s nejlepšími výkony v mezinárodním měřítku pomocí oficiálních statistických údajů, je-li to možné;

b) podporovat snahy členských států v rámci eEurope na celostátní, regionální i místní úrovni na základě analýzy správných postupů eEurope a doplňkové interakce založené na vytváření mechanismů výměny zkušeností;

c) analyzovat hospodářské a společenské důsledky informační společnosti s ohledem na usnadnění strategických diskusí, zejména z hlediska průmyslové konkurenceschopnosti a soudržnosti, jakož i z hlediska sociálního začlenění; poskytnout řídící skupině eEurope informace nezbytné k vyhodnocení vhodného strategického směřování akčního plánu eEurope 2005;

d) připravit se na vytvoření systému, který bude v budoucnu na evropské úrovni řešit otázky bezpečnosti sítí a informací, jak je plánováno v usnesení Rady ze dne 28. ledna 2002 a v akčním plánu eEurope 2005 s ohledem na zvýšení bezpečnosti sítí a informací.

Akce v rámci programu budou svou povahou přesahovat jednotlivá odvětví a budou doplňovat akce Společenství v jiných oblastech. Žádné z těchto akcí se nebudou překrývat s pracemi, které jsou v těchto oblastech prováděny v rámci jiných programů Společenství. Akce prováděné v rámci tohoto programu a zaměřené na určení srovnávacích standardů, správné postupy a koordinaci politiky budou směřovat k plnění cílů akčního plánu eEurope 2005, podpoře bezpečnosti sítí a informací a širokopásmových technologií a k podpoře elektronické správy (eGovernment), elektronického obchodního styku (eBusiness), elektronického zdravotnictví (eHealth) a elektronického vzdělávání (eLearning).

Program rovněž vymezí společný rámec pro interakci na evropské úrovni, která bude doplňovat jednotlivé celostátní, regionální a místní úrovně.

▼M2

Článek 1a

1.  V roce 2006 program pokračuje v monitorování zavádění a využívání informačních a komunikačních technologií v hospodářství a v šíření správných postupů a má následující cíle:

a) monitorovat výkony členských států a uvnitř členských států a srovnávat je s nejlepšími výkony v mezinárodním měřítku pomocí oficiálních statistických údajů, je-li to možné;

b) podporovat snahy členských států stimulovat využívání informačních a komunikačních technologií na celostátní, regionální i místní úrovni na základě analýzy správných postupů a doplňkové interakce založené na vytváření mechanismů výměny zkušeností;

c) analyzovat hospodářské a společenské důsledky informační společnosti s ohledem na usnadnění strategických diskusí, zejména z hlediska konkurenceschopnosti, růstu a zaměstnanosti, jakož i z hlediska sociálního začlenění.

2.  Akce v rámci programu budou svou povahou přesahovat jednotlivá odvětví a budou doplňovat akce Společenství v jiných oblastech. Žádné z těchto akcí se nebudou překrývat s pracemi, které jsou v těchto oblastech prováděny v rámci jiných programů Společenství. Akce prováděné v rámci tohoto programu a zaměřené na určení srovnávacích standardů, správné postupy a koordinaci politiky budou směřovat k plnění cílů sdělení Komise jarnímu zasedání Evropské rady ze dne 2. února 2005 nazvaného „Společně k růstu a zaměstnanosti – Nový začátek lisabonské strategie“, jež jsou zaměřeny na stimulaci zavádění informačních a komunikačních technologií jako pokračování agendy eEurope, a to zejména na podporu širokopásmových technologií, elektronické správy (eGovernment), elektronického obchodního styku (eBusiness), elektronického zdravotnictví (eHealth) a elektronického vzdělávání (eLearning), jakož i cílů sdělení Komise ze dne 1. června 2005 nazvaného „i2010 – evropská informační společnost pro růst a zaměstnanost“, jež podporují otevřené a konkurenční digitální hospodářství.

3.  Program rovněž vymezí společný rámec pro interakci na evropské úrovni, která bude doplňovat jednotlivé celostátní, regionální a místní úrovně.

▼B

Článek 2

K dosažení cílů uvedených v článku 1 budou provedeny tyto druhy akcí:

a)  Akce 1

Monitorování a porovnávání výkonů:

 sběr a analýza údajů na základě srovnávacích ukazatelů, jak jsou definovány v usnesení Rady ze dne 18. února 2003 o provádění akčního plánu eEurope 2005 ( 8 ), popřípadě včetně regionálních ukazatelů. Zvláštní pozornost by měla být věnována údajům, které se týkají klíčových cílů akčního plánu eEurope 2005;

b)  Akce 2

Šíření správných postupů:

 studie k vymezení správných postupů na celostátní, regionální a místní úrovni, přispívající k úspěšnému provádění akčního plánu eEurope 2005,

 podpora cílených konferencí, seminářů nebo kurzů zaměřených na cíle akčního plánu eEurope 2005 s cílem podpořit spolupráci a výměnu zkušeností a správných postupů ve společném rámci doplňkové interakce, jak je definována v čl. 1 písm. b);

c)  Akce 3

Analýza a strategická diskuse:

 podpora práce sociálních a ekonomických odborníků, aby byly Komisi a na žádost rovněž řídící skupině eEurope poskytovány vstupy, jež se týkají analýzy budoucí politiky,

 podpora řídící skupiny eEurope, aby poskytla strategický přehled provádění akčního plánu eEurope 2005, vytvořila fórum pro výměnu zkušeností a umožnila včasné zapojení kandidátských zemí, případně vyzvala další zúčastněné strany, aby vyjádřily svá stanoviska;

d)  Akce 4

Zvýšení bezpečnosti sítí a informací:

 příprava na vytvoření systému, který bude v budoucnu na evropské úrovni řešit otázky bezpečnosti sítí a informací, jak je plánováno v usneseních Rady ze dne 28. ledna 2002 a 18. února 2003 o evropském přístupu ke kultuře bezpečnosti sítí a informací a rovněž v akčním plánu eEurope 2005, mimo jiné formou financování průzkumů, studií, kurzů zaměřených na témata, jako jsou bezpečnostní mechanismy a jejich interoperabilita, spolehlivost a ochrana sítí, moderní kryptografie, ochrana soukromí a bezpečnost při používání prostředků bezdrátové komunikace.

▼M2

Článek 2a

K dosažení cílů uvedených v článku 1a se provádějí tyto druhy akcí:

a) Akce 1

Monitorování a porovnávání výkonů:

 sběr a analýza údajů na základě srovnávacích ukazatelů, jak jsou definovány v usnesení Rady ze dne 18. února 2003 o provádění akčního plánu eEurope 2005, popřípadě včetně regionálních ukazatelů, a v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 808/2004 ze dne 21. dubna 2004 o statistice Společenství o informační společnosti ( 9 ).

b) Akce 2

Šíření správných postupů:

 studie k vymezení správných postupů na celostátní, regionální a místní úrovni přispívající k úspěšnému zavádění informačních a komunikačních technologií v celém hospodářství,

 podpora cílených konferencí, seminářů nebo kurzů a činností zaměřených na šíření, informace a komunikaci, které podporují cíle sdělení Komise jarnímu zasedání Evropské rady ze dne 2. února 2005 nazvaného „Společně k růstu a zaměstnanosti – Nový začátek lisabonské strategie“, jež jsou zaměřeny na stimulaci zavádění informačních a komunikačních technologií jako pokračování agendy eEurope, jakož i cíle sdělení Komise ze dne 1. června 2005 nazvaného „i2010 – evropská informační společnost pro růst a zaměstnanost“, jež podporují otevřené a konkurenční digitální hospodářství s cílem podporovat spolupráci a výměnu zkušeností a správných postupů, jak stanoví čl. 1a odst. 1 písm. b).

c) Akce 3

Analýza a strategická diskuse:

 podpora práce sociálních a ekonomických odborníků, aby byly Komisi poskytovány vstupy, jež se týkají analýzy budoucí politiky.

▼B

Článek 3

K dosažení cílů stanovených v článku 1 a při provádění akcí vymezených v článku 2 Komise využívá přiměřené a vhodné prostředky, zejména:

 rozhoduje o výběru nabídky na vykonání prací souvisejících s průzkumy, výzkumnými studiemi, podrobnými studiemi z různých oborů, demonstračními akcemi menších rozměrů, včetně kurzů a konferencí,

 sbírá, zveřejňuje a šíří informace a rozvíjí internetové služby,

 poskytuje podporu při organizování setkání odborníků, konferencí a seminářů.

Článek 4

▼M2

Program se týká období od 1. ledna 2003 do 31. prosince 2006.

Finanční rámec pro provádění tohoto programu se stanoví na 30 160 000 EUR.

▼B

Orientační rozpis je uveden v příloze.

Roční rozpočtové položky schvaluje rozpočtový orgán v mezích finančního výhledu.

Článek 5

Komise je pověřena prováděním programu a jeho koordinací s dalšími programy Společenství. Na základě tohoto rozhodnutí vypracuje Komise každoročně pracovní program.

Komise postupuje postupy podle čl. 6 odst. 2

a) při přijímání pracovního programu, včetně úplného rozpisu rozpočtu;

b) při přijímání opatření pro vyhodnocení programu;

c) při určování kritérií pro výzvy na předložení návrhů v souladu s cíli načrtnutými v článku 1 a při posuzování projektů, které byly předloženy jako odezva na takové výzvy, kdy odhadovaný finanční příspěvek Společenství činí alespoň 250 000 eur.

Článek 6

1.  Komisi je nápomocen výbor (dále jen „výbor“).

2.  Odkazuje-li se na tento odstavec, použijí se články 4 a 7 rozhodnutí 1999/468/ES s ohledem na článek 8 zmíněného rozhodnutí.

Doba uvedená v čl. 4 odst. 3 rozhodnutí 1999/468/ES je tři měsíce.

3.  Výbor přijme svůj jednací řád.

Článek 7

1.  K zajištění toho, aby pomoc Společenství byla využívána efektivně, se Komise postará o to, aby akce prováděné podle tohoto rozhodnutí podléhaly řádnému předběžnému hodnocení, monitorování a následnému hodnocení.

2.  V průběhu provádění akcí a po jejich dokončení Komise vyhodnotí způsob, jakým byly provedeny, a dopad jejich provádění, aby posoudila, zda byly dosaženy původní cíle.

3.  Komise pravidelně informuje výbor a řídící skupinu eEurope o pokroku při provádění programu jako celku.

4.  Na konci programu Komise předloží Evropskému parlamentu, Radě a Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru hodnotící zprávu o výsledcích dosažených při provádění akcí uvedených v článku 2.

Článek 8

1.  Program může být otevřen v rámci odpovídajících dohod s Evropským společenstvím zemím Evropského hospodářského prostoru, zemím ucházejícím se o členství a kandidátským zemím, jakož i přidruženým zemím střední a východní Evropy.

2.  V průběhu provádění tohoto rozhodnutí by měla být podle potřeby podporována spolupráce se třetími zeměmi a mezinárodními organizacemi či subjekty.

Článek 9

Toto rozhodnutí vstupuje v platnost prvním dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Článek 10

Toto rozhodnutí je určeno členským státům.

▼M2




PŘÍLOHA

Víceletý program pro monitorování akčního plánu eEurope, šíření správných postupů a zvýšení bezpečnosti sítí a informací (MODINIS)



Orientační rozpis výdajů v letech 2003 až 2005

Podíl na celkovém rozpočtu podle druhu akce a let v procentech

 

2003

2004

2005

2003–2005 celkem

Akce 1 – monitorování a porovnávání výkonů

12 %

14 %

14 %

40 %

Akce 2 – šíření správných postupů

8 %

10 %

12 %

30 %

Akce 3 – analýza a strategická diskuse

2 %

3 %

3 %

8 %

Akce 4 – zvýšení bezpečnosti sítí a informací

17 %

5 %

0 %

22 %

Podíl na celkovém rozpočtu

39 %

32 %

29 %

100 %



Orientační rozpis výdajů v roce 2006

Podíl na celkovém rozpočtu podle druhu akce a let v procentech

 

2006

Akce 1 – monitorování a porovnávání výkonů

55 %

Akce 2 – šíření správných postupů

30 %

Akce 3 – analýza a strategická diskuse

15 %

Akce 4 – zvýšení bezpečnosti sítí a informací

0 %

Podíl na celkovém rozpočtu

100 %



( 1 ) Úř. věst. C 291 E, 26.11.2002, s. 243.

( 2 ) Úř. věst. C 61, 14.3.2003, s. 184.

( 3 ) Úř. věst. C 128, 29.5.2003, s. 19.

( 4 ) Stanovisko Evropského parlamentu ze dne 12. února 2003 (dosud nezveřejněné v Úředním věstníku), společný postoj Rady ze dne 26. května 2003 (Úř. věst. C 159 E, 8. 7. 2003, s. 11) a postoj Evropského parlamentu ze dne 25. září 2003 (dosud nezveřejněné v Úředním věstníku). Rozhodnutí Rady ze dne 27. října 2003.

( 5 ) Úř. věst. C 43, 16.2.2002, s.2.

( 6 ) Úř. věst. C 48, 28.2.2003, s.1.

( 7 ) Úř. věst. L 184, 17.7.1999, s. 23.

( 8 ) Úř. věst. C 48, 28.2.2003, s. 2.

( 9 ) Úř. věst. L 143, 30.4.2004, s. 49.

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU