(EU) 2024/1026Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1026 ze dne 8. dubna 2024, kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o specifikace nové potraviny oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis
Publikováno: | Úř. věst. L 1026, 9.4.2024 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 8. dubna 2024 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 29. dubna 2024 | Nabývá účinnosti: | 29. dubna 2024 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Úřední věstník |
CS Řada L |
2024/1026 |
9.4.2024 |
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/1026
ze dne 8. dubna 2024,
kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o specifikace nové potraviny oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 ze dne 25. listopadu 2015 o nových potravinách, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 a o zrušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 a nařízení Komise (ES) č. 1852/2001 (1), a zejména na článek 12 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení (EU) 2015/2283 stanoví, že na trh v Unii smějí být uváděny pouze nové potraviny povolené a zařazené na seznam Unie pro nové potraviny. |
(2) |
V souladu s článkem 8 nařízení (EU) 2015/2283 byl prováděcím nařízením Komise (EU) 2017/2470 (2) zřízen seznam Unie pro nové potraviny. |
(3) |
Seznam Unie stanovený v příloze prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 zahrnuje jako povolenou novou potravinu oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis. |
(4) |
Oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis byl povolen podle článku 5 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 (3) pro použití v doplňcích stravy, jak je vymezuje směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/46/ES (4), určených pro běžnou populaci. |
(5) |
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2021/1377 (5) změnilo podmínky použití nové potraviny oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis. Konkrétně bylo použití oleoresinu bohatého na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis v doplňcích stravy v množstvích do 8,0 mg astaxanatinu za den omezeno na dospělé a dospívající mládež starší 14 let. |
(6) |
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1581 (6) dále změnilo podmínky použití nové potraviny oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis. Konkrétně bylo u použití nové potraviny v doplňcích stravy určených pro děti ve věku nejméně tří let a mladší 10 let zvýšeno její množství na 23 mg oleoresinu za den (tj. až 2,3 mg astaxanthinu za den) a v doplňcích stravy určených pro dospívající mládež ve věku nejméně 10 let a mladší 14 let na 57 mg oleoresinu za den (tj. až 5,7 mg astaxanthinu za den). |
(7) |
Dne 20. června 2022 společnost Astareal AB (dále jen „žadatel“) předložila Komisi v souladu s čl. 10 odst. 1 nařízení (EU) 2015/2283 žádost o změnu specifikací nové potraviny oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis. Žadatel požádal o změnu hodnot u několika parametrů uvedených ve specifikacích. Žádost se týká změny rozmezí u monoesterů astaxanthinu v oleoresinu z 79,8–91,5 % hmotnostních (celkových) karotenoidů na 66,7–91,5 % hmotnostních (celkových) karotenoidů, změny rozmezí u diesterů astaxanthinu z 0,16–19,0 % hmotnostních (celkových) karotenoidů na 0,16 až 32,5 % hmotnostních (celkových) karotenoidů, změny rozmezí u 9-cis-stereoisomer astaxanthinu z 0,3–17,3 % hmotnostních (celkových) karotenoidů na 0,3–30,0 % hmotnostních (celkových) karotenoidů a změny rozmezí u obsahu bílkovin z 0,3–4,4 % na 0,0–4,4 %. |
(8) |
V souladu s čl. 10 odst. 3 nařízení (EU) 2015/2283 se Komise dne 26. září 2022 obrátila na Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) a požádala jej, aby vydal vědecké stanovisko ke změně specifikací nové potraviny oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis. |
(9) |
Dne 26. září 2023 přijal úřad v souladu s článkem 11 nařízení (EU) 2015/2283 své vědecké stanovisko „Safety of a change in specifications of the novel food oleoresin from Haematococcus pluvialis containing astaxanthin pursuant to Regulation (EU) 2015/2283“ (7) („Bezpečnost změny specifikací nové potraviny oleoresin z Haematococcus pluvialis obsahující astaxanthin podle nařízení (EU) 2015/2283“). |
(10) |
Ve svém vědeckém stanovisku dospěl úřad k závěru, že nová potravina oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis je podle navrhovaných změn specifikací bezpečná, a proto je vhodné uvedené specifikace změnit. |
(11) |
Informace uvedené v žádosti a stanovisko úřadu poskytují dostatečné odůvodnění k závěru, že změny specifikací nové potraviny jsou v souladu s podmínkami článku 12 nařízení (EU) 2015/2283 a měly by být schváleny. |
(12) |
Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna. |
(13) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 8. dubna 2024.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 327, 11.12.2015, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2283/oj.
(2) Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových potravinách (Úř. věst. L 351, 30.12.2017, s. 72). ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj
(3) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravin (Úř. věst. L 43, 14.2.1997, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1997/258/oj).
(4) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/46/ES ze dne 10. června 2002 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se doplňků stravy (Úř. věst. L 183, 12.7.2002, s. 51, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2002/46/oj).
(5) Prováděcí nařízení Komise (EU) 2021/1377 ze dne 19. srpna 2021, kterým se povoluje změna podmínek použití nové potraviny „oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis “ podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 (Úř. věst. L 297, 20.8.2021, s. 20, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/1377/oj).
(6) Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1581 ze dne 1. srpna 2023, kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o podmínky použití nové potraviny „oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis “ (Úř. věst. L 194, 2.8.2023, s. 4, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/1581/oj).
(7) EFSA Journal 2023;21(11):8338; doi: 10.2903/j.efsa.2023.8338.
PŘÍLOHA
V tabulce 2 (Specifikace) přílohy prováděcího nařízení (EU) 2017/2470 se položka pro „oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis “ nahrazuje tímto:
Povolená nová potravina |
Specifikace |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
„Oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis |
Popis: Astaxanthin je karotenoid produkovaný z řas Haematococcus pluvialis. Produkční metody pro pěstování řas jsou proměnlivé; pěstují se v uzavřených systémech vystavených slunečnímu světlu nebo za přísně kontrolovaného osvícení, alternativně lze použít otevřené nádrže. Buňky řas se sklidí a vysuší; oleoresin se extrahuje buď za použití superkritického CO2, nebo rozpouštědla (ethyl-acetátu). Astaxanthin se zředí a standardizuje na 2,5 %, 5,0 %, 7,0 %, 10 %, 15 % nebo 20 % s použitím olivového oleje, světlicového oleje, slunečnicového oleje nebo MCT (triglyceridů se středním řetězcem). Vlastnosti/složení:
Specifikace karotenoidů v % hmot.
Mikrobiologická kritéria:
|
ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/1026/oj
ISSN 1977-0626 (electronic edition)