(ES) č. 159/2009Nařízení Komise (ES) č. 159/2009 ze dne 25. února 2009 , kterým se schvalují změny menšího rozsahu ve specifikaci označení zapsaného do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Chabichou du Poitou (CHOP))
Publikováno: | Úř. věst. L 53, 26.2.2009, s. 8-12 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 25. února 2009 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 18. března 2009 | Nabývá účinnosti: | 18. března 2009 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 159/2009
ze dne 25. února 2009,
kterým se schvalují změny menšího rozsahu ve specifikaci označení zapsaného do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Chabichou du Poitou (CHOP))
KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,
s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,
s ohledem na nařízení Rady (ES) č. 510/2006 ze dne 20. března 2006 o ochraně zeměpisných označení a označení původu zemědělských produktů a potravin (1), a zejména na čl. 9 odst. 2 druhou větu uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
V souladu s čl. 9 odst. 1 prvním pododstavcem nařízení Rady (ES) č. 510/2006 a čl. 17 odst. 2 uvedeného nařízení Komise přezkoumala žádost Francie o schválení změny bodů specifikace chráněného označení původu „Chabichou du Poitou“ zapsaného nařízením Komise (ES) č. 1107/96 (2). |
(2) |
Účelem žádosti je změnit specifikaci upřesněním podmínek zpracování a podmínek používání přídatných látek pro mléko a při výrobě „Chabichou du Poitou“. Těmito postupy se zajistí zachování podstatných charakteristických vlastností označení. |
(3) |
Komise prozkoumala danou změnu a rozhodla, že je odůvodněná. Jelikož se jedná o změnu menšího rozsahu ve smyslu článku 9 nařízení (ES) č. 510/2006, může ji Komise schválit bez postupu uvedeného v článcích 5, 6 a 7 uvedeného nařízení. |
(4) |
V souladu s čl. 18 odst. 2 nařízení Komise (ES) č. 1898/2006 (3) a podle čl. 17 odst. 2 nařízení (ES) č. 510/2006 je třeba zveřejnit přehled hlavních bodů specifikace, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Specifikace chráněného označení původu „Chabichou du Poitou“ se mění v souladu s přílohou I tohoto nařízení.
Článek 2
Konsolidovaný přehled obsahující hlavní body specifikace je uveden v příloze II tohoto nařízení.
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 25. února 2009.
Za Komisi
Mariann FISCHER BOEL
členka Komise
(1) Úř. věst. L 93, 31.3.2006, s. 12.
(2) Úř. věst. L 148, 21.6.1996, s. 1.
(3) Úř. věst. L 369, 23.12.2006, s. 1.
PŘÍLOHA I
Ve specifikaci chráněného označení původu „Chabichou du Poitou“ se schvalují tyto změny:
„Způsob produkce“
V bodu 5 specifikace týkajícím se způsobu produkce se doplňují nová ustanovení, která znějí:
„(…) Operace sýření mléka se musí provádět výlučně za použití syřidla.
Zahušťování mléka částečným odstraněním vodnaté složky před srážením je zakázáno.
Mimo mléčné suroviny jsou v mléku během výroby jedinými povolenými složkami nebo podpůrnými nebo doplňkovými látkami syřidlo, neškodné kultury bakterií, kvasinek, plísní, chlorid vápenatý a sůl.
(…) Uchovávání mléčných surovin, polotovarů, sýřeniny nebo čerstvého sýra při záporné teplotě je zakázáno.
(…) Uchovávání čerstvých sýrů a sýrů v procesu zrání v ochranné atmosféře je zakázáno.“
PŘÍLOHA II
SHRNUTÍ
Nařízení Rady (ES) č. 510/2006 o ochraně zeměpisných označení a označení původu zemědělských produktů a potravin
„CHABICHOU DU POITOU“
č. ES: FR-PDO-0117-0115/29.3.2006
CHOP (X) CHZO ( )
Tento přehled obsahuje hlavní body specifikace produktu pro informační účely.
1. Příslušný orgán členského státu:
Název |
: |
Institut national de l’origine et de la qualité (INAO) |
Adresa |
: |
51 rue d’Anjou – 75008 Paris — FRANCE |
Tel. |
: |
+33 153898000 |
Fax |
: |
+33 153898060 |
|
: |
2. Skupina:
Název |
: |
Syndicat de défense du Chabichou du Poitou |
Adresa |
: |
Agropole — Route de Chauvigny — BP 50002 — 86550 Mignaloux Beauvoir — FRANCE |
Tel. |
: |
+33 549447480 |
Fax |
: |
+33 549467905 |
|
: |
|
Složení |
: |
producenti/zpracovatelé (X) ostatní ( ) |
3. Druh produktu:
Třída 1.3 |
Sýry |
4. Specifikace
(přehled požadavků podle čl. 4 odst. 2 nařízení (ES) č. 510/2006)
4.1 Název:
„Chabichou du Poitou“
4.2 Popis:
Měkký nelisovaný bílý sýr z kozího mléka s jemnou kůrkou, který má tvar malého komolého kužele připomínajícího zátku, je vysoký přibližně 6 cm, váží v průměru 120 gramů a obsahuje 45 % tuku.
4.3 Zeměpisná oblast:
Departement Vienne
Kantony Châtellerault, Charroux, Civray, Couhé, Gençay, Lencloître, Lusignan, Mirebeau, Moncontour, Neuville, Poitiers, Saint-Georges-lès-Baillargeaux, Saint-Julien-l'Ars, La Villedieu-du-Clain, Vivonne, Vouillé: všechny obce.
Obce Arçay, Availles-en-Châtellerault, Beaumont, Berthegon, Bonneuil-Matours, Bouresse, Cenon, Chalais, Chauvigny, Chouppes, Coussay, Curçay-sur-Dive, Dercé, Glenouzé, Guesnes, Lhommaizé, Loudun, Maulay, Mauprévoir, Messemé, Monthoiron, Monts-sur-Guesnes, Moussac, Mouterre-Silly, Prinçay, Queaux, Ranton, La Roche-Rigault, Saint-Laon, Saint-Laurent-de-Jourdes, Saint-Martin-l'Ars, Saires, Sammarçolles, Sérigny, Ternay, Verrières, Verrue, Le Vigeant, Vouneuil-sur-Vienne.
Departement Deux-Sèvres
Kantony Airvault, Celles-sur-Belle, Chef-Boutonne, Lezay, Mazières-en-Gâtine, Melle, Ménigoute, La Mothe-Saint-Héray, Saint-Loup-Lamairé, Saint-Maixent-l'Ecole-2, Saint-Maixent-l'Ecole-Ville, Sauzé-Vaussais, Thénezay, Thouars-1, Thouars-Ville: všechny obce.
Obce Augé, Asnières-en-Poitou, Azay-le-Brûlé, Brieuil-sur-Chizé, Brioux-sur-Boutonne, Brûlain, La Crèche, Chérigné, Ensigné, Geay, Glénay, Juillé, Luché-sur-Brioux, Lusseray, Luzay, Paizay-le-Chapt, Périgné, Pierrefitte, Prahecq, Saint-Martin-de-Bernegoue, Sainte-Gemme, Saint-Varent, Saivres, Secondigné-sur-Belle, Séligné, Vernoux-sur-Boutonne, Villefollet, Villiers-sur-Chizé, Vouillé.
Departement Charente
Obce Adjots, Benest, Bernac, Bioussac, Le Bouchage, Brettes, Champagne-Mouton, La Chèvrerie, Condac, Courcôme, Empuré, La Faye, La Forêt-de-Tessé, Londigny, Longré, La Magdeleine, Montjean, Nanteuil-en-Vallée, Paizay-Naudoin-Embourie, Raix, Ruffec, Saint-Gourson, Saint-Martin-du-Clocher, Souvigné, Taizé-Aizié, Theil-Rabier, Vieux-Ruffec, Villefagnan, Villiers-le-Roux.
4.4 Důkaz původu:
Každý producent mléka, každá provozovna na výrobu sýra a každá provozovna na zrání sýra musí vyplnit „prohlášení o způsobilosti“ zaregistrované útvary INAO (francouzský státní ústav pro označení původu), které umožňuje INAO identifikovat všechny hospodářské subjekty. Dále musí pro potřeby ústavu INAO zpřístupňovat záznamy a veškerou dokumentaci potřebnou ke kontrole původu, kvality a podmínek produkce mléka a sýrů.
V rámci kontroly charakteristik produktu CHOP se provádí analytická a organoleptická kontrola, jež má zajistit kvalitu a typické vlastnosti kontrolovaných produktů.
4.5 Metoda produkce:
Produkce mléka, výroba a zrání sýrů musí probíhat v zeměpisné oblasti.
Plnotučné kozí mléko, do kterého se přidá malé množství syřidla, je vysráženo kyselinou mléčnou; čerstvá předběžně odkapaná nebo neodkapaná sýřenina se vloží do děrované formy ve tvaru komolého kužele; osolí se a nechá 18 až 24 hodin odkapávat a dalších 24 až 48 hodin schnout; sýr zraje po minimální dobu 10 dnů při teplotě 10 až 12 °C a vlhkosti vzduchu 80 až 90 %.
4.6 Souvislost:
Pod původním arabským názvem „chebli“ (což znamená koza), vyráběli sýr již Saracéni, kteří zůstali na území Francie po porážce v roce 732, ale byli vykázáni na kopec u Poitiers. Pod názvem „Chabichou“ je sýr zmíněn v roce 1782 v „Guide du voyageur à Poitiers“ (průvodce cestovatele po Poitiers) od Charlese de Cherge; sýr je opěvován i v sonetu Emila Bergerata z roku 1910 a v písni z roku 1914, což svědčí o jeho věhlasu v širokém okolí Poitiers. Žádost o označení z roku 1989 byla uznána v roce 1990 udělením označení původu.
Jeho produkce, spojená s geologickou oblastí nazývanou Seuil du Poitou, se rozvinula ve stejnorodém kraji, vyznačujícím se vápenatými půdami a tradičním chovem koz, který je domovem producentů a zpracovatelů sýru „Chabichou du Poitou“.
4.7 Kontrolní subjekt:
Název |
: |
Institut national de l’origine et de la qualité (INAO) |
Adresa |
: |
51 rue d'Anjou — 75008 Paris — FRANCE |
Tel. |
: |
+33 153898000 |
Fax |
: |
+33 153898060 |
|
: |
Institut National de l’Origine et de la Qualité je veřejnou institucí správní povahy, občanskoprávním subjektem, který působí pod dozorem ministerstva zemědělství.
Název |
: |
Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes (DGCCRF) |
Adresa |
: |
59 boulevard Vincent-Auriol — 75703 Paris Cedex 13 — FRANCE |
Tel. |
: |
+33 144871717 |
Fax |
: |
+ 33 144973037 |
DGCCRF je oddělení ministerstva hospodářství, průmyslu a zaměstnanosti.
4.8 Označování
Povinnost označovat produkt nápisem „Appellation d’Origine Contrôlée“ (chráněné označení původu) a názvem označení.
Povinný údaj „Appellation d’Origine“.
Předepsané údaje „Fabrication fermière“ (vyrobeno v hospodářství) nebo „Fromage fermier“ (sýr vyrobený v hospodářství).