(ES) č. 1863/2004Nařízení Komise (ES) č. 1863/2004 ze dne 26. října 2004, kterým se stanoví obchodní normy pro pěstované žampiony
Publikováno: | Úř. věst. L 325, 28.10.2004, s. 23-29 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 26. října 2004 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 17. listopadu 2004 | Nabývá účinnosti: | 17. listopadu 2004 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem (ES) č. 1221/2008 | Pozbývá platnosti: | 1. července 2009 |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1863/2004
ze dne 26. října 2004,
kterým se stanoví obchodní normy pro pěstované žampiony
KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,
s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,
s ohledem na nařízení Rady (ES) č. 2200/96 ze 28. října 1996 o společné organizaci trhu s ovocem a zeleninou (1), a zejména na čl. 2 odst. 2 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Pěstované žampiony patří mezi produkty uvedené v příloze I nařízení (ES) č. 2200/96, pro něž musí být přijaty obchodní normy. Nařízení Komise (ES) č. 982/2002 ze dne 7. června 2002, kterým se stanoví obchodní normy používané pro pěstované žampiony (2), bylo několikrát změněno. Z důvodu jasnosti by bylo vhodné nařízení (ES) č. 982/2002 zrušit a nahradit jej novým nařízením. |
(2) |
Za tímto účelem a v zájmu zachování průhlednosti na světovém trhu by se měla vzít v úvahu norma EHS/OSN FFV-24, která se týká obchodu a kontroly obchodní kvality pěstovaných žampionů (Agaricus), kterou doporučila pracovní skupina pro stanovení norem pro zemědělské produkty při Evropské hospodářské komisi OSN (EHS/OSN). |
(3) |
Účelem uplatňování nových norem je vyloučit z trhu výrobky neodpovídající jakosti, zaměřit produkci na uspokojování požadavků spotřebitelů a usnadnit obchod založený na poctivé hospodářské soutěži a přispět tak k zvyšování rentability produkce. |
(4) |
Normy jsou platné ve všech stadiích obchodu. Dálková přeprava, skladování po delší dobu a různé manipulace, které jsou produkty podrobeny, mohou způsobit určitý stupeň poškození vyplývající z biologického vývoje produktu nebo jeho menší či větší náchylnosti ke zkáze. Tato poškození je třeba vzít v úvahu při používání norem ve stadiích obchodu následujících po odeslání. |
(5) |
Ve třídě „Extra“ je nutno produkty třídit a balit zvlášť pečlivě a v jejich případě se bere v úvahu pouze nedostatek čerstvosti a tuhosti. |
(6) |
Opatření tohoto nařízení jsou v souladu se stanoviskem Řídícího výboru pro čerstvé ovoce a zeleninu, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Obchodní norma pro pěstované žampiony spadající pod kód KN 0709 51 00 je uvedena v příloze.
Norma se uplatňuje ve všech stadiích obchodu podle podmínek stanovených v nařízení (ES) č. 2200/96.
Ve fázích po odeslání však mohou produkty oproti požadavkům normy vykazovat:
a) |
lehký nedostatek čerstvosti a tuhosti; |
b) |
produkty roztříděné do jiných tříd, než je třída „extra“, mohou kromě toho vykazovat malá poškození vyplývající z jejich vývoje a náchylnosti ke zkáze. |
Článek 2
Nařízení (ES) č. 982/2002 se zrušuje.
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 26. října 2004.
Za Komisi
Franz FISCHLER
člen Komise
(1) Úř. věst. L 297, 21.11.1996, s. 1. Nařízení naposledy pozměněné nařízením Komise (ES) č. 47/2003 (Úř. věst. L 7, 11.1.2003, s. 64).
(2) Úř. věst. L 150, 8.6.2002, s. 45. Nařízení naposledy pozměněné nařízením (ES) č. 907/2004 (Úř. věst. L 163, 30.4.2004, s. 50).
PŘÍLOHA
NORMA PRO PĚSTOVANÉ ŽAMPIONY (Agaricus)
I. DEFINICE PRODUKTU
Tato norma platí pro plodnice (plodící orgány) kmenů vypěstovaných z rodu Agaricus (syn. Psalliota), které se spotřebiteli dodávají čerstvé s výjimkou žampionů určených pro průmyslové zpracování.
Žampiony se třídí do následujících obchodních druhů, přičemž se tyto druhy nejprve dělí do dvou skupin:
— |
nekrájené žampiony, které nemají uřezanou spodní část třeně, |
— |
krájené žampiony, které mají uřezanou spodní část třeně. |
V obou skupinách se činí rozdíl mezi po sobě jdoucími fázemi vývoje:
— |
uzavřené žampiony (nebo rovnocenné kategorie), tj. žampiony s hlavičkou úplně uzavřenou, |
— |
žampiony s obojkem, tj. žampiony, jejichž hlavička je spojena s tření obojkem, |
— |
otevřené žampiony, tj. žampiony s otevřenou hlavičkou (otevřená nebo plochá hlavička; vyžaduje se malé zakřivení okrajů hlavičky směrem dolů), |
— |
ploché žampiony, tj. žampiony, které jsou úplně otevřené (ale okraje hlavičky nejsou příliš baňaté ani převrácené nahoru); |
žampiony se dále dělí na dvě skupiny barev:
— |
„bílé“, |
— |
„hnědé“ nebo „kaštanové“. |
II. USTANOVENÍ O JAKOSTI
Norma stanoví vlastnosti, které musí žampiony vykazovat po obalové úpravě a zabalení.
A. Minimální požadavky
Žampiony všech tříd jakosti, s přihlédnutím ke zvláštním ustanovením pro jednotlivé třídy a k dovoleným odchylkám, musí být:
— |
neporušené; v případě krájených žampionů musí být řez čistý, |
— |
zdravé; plodiny poškozené hnitím, silným zhnědnutím třeně nebo takovým narušením, které je činí nevhodnými k lidské spotřebě, se nepřipouští, |
— |
čisté, téměř prosté jakékoli viditelné cizorodé látky kromě záhonového materiálu, |
— |
čerstvé ve vnějším vzhledu, měla by se brát v úvahu typická barva lupenů kmene a/nebo obchodní druh, |
— |
téměř prosté škodlivého hmyzu, |
— |
téměř prosté poškození způsobeného škodlivým hmyzem, |
— |
prosté abnormální vnější vlhkosti, |
— |
prosté jakékoli cizí vůně a/nebo chuti. |
Žampiony musí být v takovém stadiu vývoje a stavu, aby:
— |
snesly přepravu a manipulaci a |
— |
mohly být do místa určení dopraveny v odpovídající jakosti. |
B. Zařazení do tříd
Žampiony se řadí do třech tříd jakosti definovaných níže:
i) |
Třída „Extra“ Žampiony v této třídě musí být vynikající jakosti. Ve tvaru, vnějším vzhledu, vývoji a zabarvení musí být typické pro daný obchodní druh. Musí mít správný tvar. Musí být bez poškození s výjimkou velmi lehkých povrchových nedostatků za předpokladu, že nemají nepříznivý vliv na celkový vnější vzhled produktu, na jakost, trvanlivost a na obchodní úpravu v balení. Řez u krájených žampionů musí být přibližně kolmý k podélné ose. Žampiony musí být téměř bez záhonového materiálu; nekrájené žampiony mohou mít vespod stopy po záhonovém materiálu. |
ii) |
I. třída Žampiony v této třídě musí být dobré jakosti. Ve tvaru, vnějším vzhledu, vývoji a zabarvení musí být typické pro daný obchodní druh. Povoluje se však, že žampiony mohou mít následující malé nedostatky za předpokladu, že nebudou mít nepříznivý vliv na celkový vnější vzhled produktu, na jakost, trvanlivost a na obchodní úpravu v balení:
Řez u krájených žampionů musí být přibližně kolmý k podélné ose. |
iii) |
II. třída Tato třída zahrnuje žampiony, které nejsou způsobilé k zahrnutí do vyšších tříd, ale vyhovují minimálním požadavkům uvedeným výše. Za předpokladu, že si žampiony uchovávají své základní vlastnosti, pokud jde o jakost, trvanlivost a obchodní úpravu, se povolují tyto nedostatky:
|
III. USTANOVENÍ O TŘÍDĚNÍ PODLE VELIKOSTI
Velikost se určuje na základě maximálního průměru klobouku a délky třeně, a to podle následujících ustanovení.
Minimální velikost
Minimální průměr klobouku musí být nejméně 15 mm u uzavřených žampionů, žampionů s prstenem nebo u otevřených žampionů a 20 mm u plochých žampionů.
Délka třeně
Délka třeně se měří:
— |
od lupenů pod kloboukem u otevřených a plochých žampionů, |
— |
od prstenu u uzavřených žampionů a žampionů s prstenem. |
Třídění podle velikosti je povinné u žampionů ve třídě „extra“ podle níže uvedené tabulky, přičemž jsou v ní uvedeny žampiony třídy I. a II., které musí vyhovovat určeným velikostním rozmezím, pokud jsou uvedena označení „malý“, „střední“ nebo „velký“:
Žampiony uzavřené, s prstenem a otevřené |
|||
Průměr klobouku |
Maximální délka třeně |
||
Velikost |
Odchylka |
Žampiony krájené |
Žampiony nekrájené |
Malý |
15–45 mm |
1/2 průměru klobouku |
2/3 průměru klobouku |
Střední |
30–65 mm |
||
Velký |
50 mm a více |
Žampiony ploché |
|||
Průměr klobouku |
Maximální délka třeně |
||
Velikost |
Odchylka |
Žampiony krájené |
Žampiony nekrájené |
Malý |
20–55 mm |
2/3 průměru klobouku |
|
Velký |
50 mm a více |
IV. USTANOVENÍ O DOVOLENÝCH ODCHYLKÁCH
Pro produkty neodpovídající požadavkům dané třídy jakosti se povolují odchylky jakosti a velikosti v každém balení.
A. Dovolené odchylky jakosti
i) |
Třída „Extra“ 5 % podle počtu nebo hmotnosti žampionů, které nesplňují požadavky třídy, ale splňují požadavky třídy I., nebo výjimečně dovolené odchylky I. třídy jakosti. |
ii) |
I. třída 10 % podle počtu nebo hmotnosti žampionů, které nesplňují požadavky této třídy, ale splňují požadavky třídy II., nebo výjimečně dovolené odchylky II. třídy jakosti. |
iii) |
II. třída 10 % podle počtu nebo hmotnosti žampionů s chybějící tření a 10 % podle počtu nebo hmotnosti žampionů, které nesplňují ani požadavky třídy, ani minimální požadavky z jiných důvodů, s výjimkou produktů poškozených hnitím nebo jakýmkoli jiným zhoršením, které je činí nevhodnými k lidské spotřebě. |
B. Zvláštní odchylky pro fázi vývoje
i) |
Třída „Extra“ Povoluje se celkem 5 % žampionů podle jejich počtu nebo hmotnosti, a to z předchozí fáze vývoje a žampionů z následující fáze vývoje. |
ii) |
I. třída Povoluje se celkem 10 % žampionů podle jejich počtu nebo hmotnosti, a to z předchozí fáze vývoje a žampionů z následující fáze vývoje. |
iii) |
II. třída Žampiony různých fází vývoje lze smíchat v každém balení. Pokud je však fáze vývoje uvedena, povoluje se maximum 25 % celkem podle jejich počtu nebo hmotnosti, a to z předchozí fáze vývoje a žampionů z následující fáze vývoje. |
C. Odchylky velikosti
Pro všechny třídy: 10 % podle počtu nebo hmotnosti žampionů, které nevyhovují uvedeným velikostem.
V. USTANOVENÍ O OBCHODNÍ ÚPRAVĚ
A. Jednotnost
Obsah každého balení musí být jednotný a musí obsahovat pouze žampiony stejného původu, obchodního druhu, fáze vývoje (podléhající ustanovením podle kapitoly IV oddílu B výše), jakosti a velikosti (pokud se velikost třídí).
Prodejní obaly čisté hmotnosti nepřesahující 1 kilogram mohou obsahovat směsi žampionů různých barev, pokud jsou jednotné v jakosti, fázi vývoje a velikosti (pokud se velikost třídí) a – u každé dotyčné barvy – v původu.
Viditelné části obsahů balení musí být reprezentativní vzhledem k celému obsahu.
Odchylka od předešlých ustanovení tohoto bodu povoluje, aby produkty pokryté tímto nařízením byly smíchány s čerstvým ovocem nebo zeleninou různého druhu, a to v prodejních obalech o čisté hmotnosti menší nebo rovné 3 kilogramům tak, jak je uvedeno v nařízení Komise (ES) č. 48/2003 (1).
B. Balení
Žampiony musí být zabaleny takovým způsobem, aby byl produkt řádně chráněn.
Materiály použité uvnitř musí být nové, čisté a takové jakosti, aby se zabránilo vzniku jakýchkoli vnějších či vnitřních změn na produktu. Použití materiálů, zejména papíru nebo známek nesoucích obchodní údaje se povoluje, pokud se tisk a označování provádí netoxickým inkoustem nebo lepidlem.
Jednotlivě nalepovaná označení produktů musí být taková, aby po jejich odlepení nedocházelo ani k viditelným stopám lepidla, ani k poškození povrchu.
Balení musí být prostá všech cizorodých látek včetně nadměrného záhonového materiálu.
VI. USTANOVENÍ O OZNAČOVÁNÍ
Každé balení musí uvádět následující údaje, a to písmem, které je seskupeno na stejné straně, je čitelné, nesmazatelné a viditelné z vnějšku:
A. Identifikace
Jméno a adresa baliče a/nebo odesílatele.
Tento záznam může být nahrazen:
— |
u všech balení – s výjimkou provizorních – úředně vydaným nebo schváleným kódovým značením baliče a/nebo odesílatele, kterému musí předcházet označení „balič a/nebo odesílatel“ nebo rovnocenná zkratka, |
— |
pouze u provizorních balení jménem a adresou prodávajícího uvnitř Společenství, přičemž musí předcházet označení „zabaleno pro“ nebo jiné rovnocenné označení. V tomto případě musí označení obsahovat také kódové značení baliče a/nebo odesílatele. Prodávající opatří toto kódové značení veškerými informacemi, které budou kontrolními orgány uznány za nezbytné. |
B. Vlastnosti produktů
— |
Jestliže obsah není viditelný zvnějšku:
|
— |
fáze vývoje (nepovinné), |
— |
v případě prodejních obalů obsahujících směs žampionů různých barev, názvy různých barev. |
C. Původ produktů
— |
Země původu a – nepovinně – oblast, kde byly žampiony vypěstovány, případně národní, regionální či místní název místa. |
— |
V případě prodejních obalů obsahujících směs žampionů různých barev a různých původů se uvedení země původu musí uvést v blízkosti názvu dotyčné barvy. |
D. Obchodní údaje
— |
Třída. |
— |
Velikost (pokud se třídí) vyjádřená jako minimální a maximální průměry klobouku nebo termínem „malý“, „střední“ nebo „velký“. |
— |
Čistá hmotnost. |
E. Úřední kontrolní označení (nepovinné)
Na hromadná balení není nutné uvádět označení jak bylo uvedeno v prvním odstavci, jestliže obsahují zvnějšku viditelná prodejní balení, která jsou – každé zvlášť – těmito označeními opatřena. Tato hromadná balení musí být prostá veškerého označení takové povahy, která by vedla k omylu. Pokud jsou tato hromadná balení paletizována, označení musí být uvedena na listě umístěném viditelně alespoň na dvou stranách palety.