(EHS) č. 2318/89Nařízení Komise (EHS) č. 2318/89 ze dne 28. července 1989, kterým se mění nařízení (EHS) č. 1764/86 o minimálních požadavcích na jakost produktů zpracovaných z rajčat, na které se vztahuje podpora produkce
Publikováno: | Úř. věst. L 220, 29.7.1989 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 28. července 1989 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 29. července 1989 | Nabývá účinnosti: | 1. července 1989 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Nařízení Komise (EHS) č. 2318/89 ze dne 28. července 1989, kterým se mění nařízení (EHS) č. 1764/86 o minimálních požadavcích na jakost produktů zpracovaných z rajčat, na které se vztahuje podpora produkce KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského hospodářského společenství, s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 426/86 ze dne 24. února 1986 o společné organizaci trhu s produkty zpracovanými z ovoce a zeleniny [1], naposledy pozměněné nařízením (EHS) č. 1125/89 [2], a zejména na čl. 6 odst. 4 uvedeného nařízení, vzhledem k tomu, že nařízením Rady (EHS) č. 1125/89 byla neloupaná rajčata, vcelku nebo dělená (crush nebo pizza sauce) kódu KN ex20021000 zahrnuta do seznamu produktů, na které se vztahuje podpora produkce podle přílohy I část A nařízení (EHS) č. 426/86; že v důsledku toho musí být také pro tyto produkty stanoveny minimální požadavky na jakost, které vycházejí z tradičních a správných výrobních postupů; že požadavky na jakost stanovené tímto nařízením jsou prováděcími pravidly k režimu poskytování podpor pro produkci a doplňují ustanovení, která byla stanovena nařízením Komise (EHS) č. 1599/84 ze dne 5. června 1984, kterým se stanoví prováděcí pravidla k režimu podpory pro produkty zpracované z ovoce a zeleniny [3], naposledy pozměněným nařízením (EHS) č. 2260/89 [4]; vzhledem k tomu, že je tudíž nutno pozměnit nařízení Komise (EHS) č. 1764/86 [5]; vzhledem k tomu, že opatření tohoto nařízení jsou v souladu se stanoviskem Výboru pro produkty zpracované z ovoce a zeleniny, PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ: Článek 1 Nařízení (EHS) č. 1764/86 se mění takto: 1. Hlava I se nahrazuje tímto: "HLAVA I Požadavky na loupaná a neloupaná rajčata Článek 3 Ve smyslu tohoto nařízení se "loupanými rajčaty" rozumí: - loupaná rajčata, mražená, vcelku nebo dělená a - loupaná rajčata, konzervovaná, vcelku nebo dělená, tak jak jsou definována podle článku 1 nařízení (EHS) č. 1599/84; neloupaná rajčata, konzervovaná, vcelku nebo dělená, tak jak jsou definována podle článku 1 výše uvedeného nařízení. Článek 4 1. K loupaným nebo neloupaným rajčatům se smějí přidávat pouze následující přísady: - voda, - rajčatová šťáva, - rajčatový koncentrát, - kuchyňská sůl (chlorid sodný), - přírodní koření, kořenící byliny a jejich extrakty, přírodní aromatické látky. Při výrobě loupaných a neloupaných rajčat se smějí jako příměsi použít pouze kyselina citrónová (E 330) a chlorid vápenatý (509). 2. Množství použité kuchyňské soli nesmí být vyšší než 3 % vlastní hmotnosti rajčat. Pokud se přidává chlorid vápenatý, nesmí celkový obsah iontů vápníku rajčat vcelku a dělených rajčat činit více než 0,045 % resp. 0,080 %. Při určení množství přidané kuchyňské soli je nutno vzít v úvahu přirozený obsah chloridů ve výši 2 % sušiny. 3. Přidaná rajčatová šťáva a přidaný rajčatový koncentrát musí odpovídat minimálním požadavkům na jakost podle hlavy II. Článek 5 1. Loupaná a neloupaná rajčata nesmí mít chuť a vůni, které nejsou pro tento výrobek typické, jejich barva musí být charakteristická pro použitou odrůdu a správně zpracovaná loupaná rajčata. 2. Loupaná rajčata nesmí obsahovat prakticky žádné zbytky slupek. Neloupaná rajčata musí prakticky vykazovat neporušené slupky. Dále musí být loupaná a neloupaná rajčata prosta poškození. 3. Výsledek testu na přítomnost plísně u rajčatových konzerv (rajčata a nálev) smí prokázat maximálně 50 % pozitivních polí a hodnotu pH maximálně ve výši 4,5. Článek 6 1. Požadavky uvedené v čl. 5 odst. 2 se považují za splněné, pokud vady nepřesahují následující hodnoty tolerance: - vady: 35 cm2 celkové plochy, - slupka: (loupaná rajčata) - rajčata vcelku: 300 cm2 celkové plochy, - rajčata dělená: 1250 cm2 celkové plochy; - chybějící slupka (neloupaná rajčata): - rajčata vcelku: 300 cm2 celkové plochy, - rajčata dělená: 1250 cm2 celkové plochy. Tolerance se rozumí na 10 kilogramů vlastní hmotnosti. 2. Ve smyslu odstavce 1 se rozumí: a) "vadami" místa, na nichž poškození povrchu zasahují až do dužiny plodu a která se značně odlišují od běžné jakosti rajčat ohledně barvy nebo dužiny; tato místa by v podstatě měla být při zpracování odstraněna; b) "slupkou" slupka přímo na dužině rajčat nebo slupka nalezená volně v nádobě. Článek 7 1. U loupaných konzervovaných rajčat nesmí rajčata a nálev vyplňovat méně než 90 % objemu nádoby. 2. Hmotnost okapaných loupaných a neloupaných konzervovaných rajčat musí průměrně odpovídat minimálně 56 % objemu nádoby vyjádřenému v gramech. 3. Pokud se loupaná a neloupaná konzervovaná rajčata plní do skleněných nádob, sníží se objem před výpočtem procentních poměrů uvedených v odstavcích 1 a 2 o 20 ml." 2. V hlavě IV čl. 13 odst. 1 se slova "loupaná rajčata" nahradí slovy "loupaná a neloupaná rajčata". Článek 2 Toto nařízení vstupuje v platnost dnem vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství. Použije se ode dne 1. července 1989. Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech. V Bruselu dne 28. července 1989. Za Komisi Ray Mac Sharry člen Komise [1] Úř. věst. L 49, 27.2.1986, s. 1. [2] Úř. věst. L 118, 29.4.1989, s. 29. [3] Úř. věst. L 152, 8.6.1984, s. 16. [4] Úř. věst. L 216, 27.7.1989, s. 46. [5] Úř. věst. L 153, 7.6.1986, s. 1. --------------------------------------------------