77/2003 Sb.Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
Částka: | 032 | Druh předpisu: | Vyhláška |
Rozeslána dne: | 27. března 2003 | Autor předpisu: | Ministerstvo zemědělství |
Přijato: | 6. března 2003 | Nabývá účinnosti: | 1. července 2003 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem 397/2016 Sb. | Pozbývá platnosti: | 1. ledna 2017 |
Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
77
VYHLÁŠKA
ze dne 6. března 2003,
kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. a), d,) h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 146/2002 Sb., (dále jen "zákon") a v souladu s právem Evropských společenství, pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje:
ODDÍL 1
MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
§ 1
(1) Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství1), zároveň navazuje na přímo použitelný předpis Evropských společenství1a) a upravuje požadavky pro mléko a mléčné výrobky.
(2) Pro účely této vyhlášky se dále rozumí
a) mlékem - mléko podle předpisu Evropských společenství1a) splňující požadavky zvláštních právních předpisů2) , 3) a ošetřené podle zvláštních právních předpisů,2) , 3)
b) smetanou - tekutý mléčný výrobek ošetřený podle zvláštních právních předpisů2) , 3) s obsahem tuku nejméně 10 % hmotnostních ve formě emulze (mléčného tuku v plazmě) získaný fyzikální separací z mléka,
c) kysaným mléčným výrobkem - mléčný výrobek získaný kysáním mléka, smetany, podmáslí nebo jejich směsi za použití mikroorganismů uvedených v příloze č. 2 tabulce 4, tepelně neošetřený po kysacím procesu,
ODDÍL 1 - | MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY |
§ 1   | |
§ 2 - | Členění na druhy, skupiny a podskupiny |
§ 3 - | Označování obalů |
§ 4 - | Požadavky na jakost |
§ 5 - | Uvádění do oběhu |
ODDÍL 2 - | MRAŽENÉ KRÉMY |
§ 6   | |
§ 7 - | Členění na skupiny a podskupiny |
§ 8 - | Označování obalů |
§ 9 - | Požadavky na jakost |
§ 10 - | Uvádění do oběhu |
ODDÍL 3 - | JEDLÉ TUKY A OLEJE |
§ 11   | |
§ 12 - | Členění na druhy, skupiny a podskupiny |
§ 13 - | Označování obalů |
§ 14 - | Požadavky na jakost |
§ 15 - | Uvádění do oběhu |
§ 16 - | Zrušovací ustanovení |
§ 17 - | Přechodná ustanovení |
§ 18 - | Účinnost |
Příloha č. 1 - | Členění na druhy, skupiny a podskupiny |
Příloha č. 2 - | Fyzikální, chemické a mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy mikroorganismů mléčného kysání |
Příloha č. 3 - | Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků |
Přílohy č. 4 - | Členění na druhy, skupiny a podskupiny (příloha č. 4) Fyziklání a chemické požadavky na jakost mražených krémů (příloha č.5) |
Přílohy č. 6 - | Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mražených krémů (příloha č.6) Členění na druhy, skupiny a podskupiny (příloha č. 7) |
Příloha č. 8 - | Požadavky na jakost |
Příloha č. 9 - | Ověřování deklarovaného obsahu tuku v roztíratelných, směsných roztíratelných a tekutých emulgovaných tucích a obsahu tuku ve výrobcích druhů mlékárenské máslo a koncentráty mléčného tuku, složené mléčné výrobky a pomazánkové máslo |
Přílohy č. 10 - | Fyzikální, chemické a organoleptické požadavky na jakost olivových olejů (příloha č. 10) Živočišné tuky (příloha č. 11) Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení jedlých tuků a olejů (příloha č. 12) |