330/1997 Sb.Vyhláška Ministerstva zemědělství, kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a kávoviny

Částka: 110 Druh předpisu: Vyhláška
Rozeslána dne: 31. prosince 1997 Autor předpisu: Ministerstvo zemědělství
Přijato: 11. prosince 1997 Nabývá účinnosti: 31. prosince 1997
Platnost předpisu: Zrušen předpisem 187/2023 Sb. Pozbývá platnosti: 1. července 2023
Aktualizované znění předpisu, provedené předpisem 78/2003 Sb. s účinností od 1. července 2003

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.


Ukázka textu předpisu:

330

 

VYHLÁŠKA

 

Ministerstva zemědělství

 

ze dne 11. prosince 1997,

 

kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích
a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a kávoviny

 

      Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, (dále jen "zákon") pro čaj, kávu a kávoviny:

ODDÍL 1

ČAJ

 

§ 1

 

      Pro účely této vyhlášky se rozumí

a)

čajem výrobek rostlinného původu sloužící k přípravě nápoje určeného k přímé spotřebě nebo nápoj připravený z tohoto výrobku,

b)

čajem pravým - čaj vyrobený z výhonků, listů, pupenů, nebo jemných částí zdřevnatělých stonků čajovníku Camellia sinennsis (Linaeus) O. Kunze, popřípadě jejich kombinací,

c)

zeleným čajem čaj pravý, ve kterém neproběhla fermentace,

d)

polofermentovaným čajem (oolongem) čaj pravý, ve kterém proběhla částečná fermentace,

e)

černým čajem čaj pravý, ve kterém proběhla plná fermentace,

f)

čajovým extraktem výrobek získaný vodní extrakcí čaje sloužící po rozpuštění ve vodě k přípravě nápoje,

g)

instantním čajem instantní výrobek, obsahující čajový extrakt a jiné složky, určený k přípravě nápojů rozpuštěním ve vodě,

. . .

Obsah předpisu:
ODDÍL 1 - ČAJ
§ 1  
§ 2 - Členění druhu na skupiny a podskupiny
§ 3 - Označování
§ 4 - Požadavky na jakost
§ 5 - Technologické požadavky
§ 6 - Uvádění do oběhu
ODDÍL 2 - KÁVA A KÁVOVINY
§ 7  
§ 8 - Členění na druhy, skupiny a podskupiny
§ 9 - Označování
§ 10 - Požadavky na jakost
§ 11 - Přechodné ustanovení
§ 12 - Účinnost
Příloha č. 1 - Členění druhu na skupiny a podskupiny
Příloha č. 2 - Seznam rostlin a jejich částí pro výrobu ovocných a bylinných čajů
Příloha č. 3 - Smyslové požadavky na jakost čaje
Příloha č. 4 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení čaje
Příloha č. 5 - Členění na druhy, skupiny a podskupiny
Příloha č. 6 - Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
Příloha č. 7 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení kávy
Zavřít
MENU