330/1997 Sb.Vyhláška Ministerstva zemědělství, kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a kávoviny
Částka: | 110 | Druh předpisu: | Vyhláška |
Rozeslána dne: | 31. prosince 1997 | Autor předpisu: | Ministerstvo zemědělství |
Přijato: | 11. prosince 1997 | Nabývá účinnosti: | 31. prosince 1997 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem 187/2023 Sb. | Pozbývá platnosti: | 1. července 2023 |
Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
330
VYHLÁŠKA
Ministerstva zemědělství
ze dne 11. prosince 1997,
kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích
a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a kávoviny
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, (dále jen "zákon") pro čaj, kávu a kávoviny:
ODDÍL 1
ČAJ
§ 1
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a)
čajem výrobek rostlinného původu sloužící k přípravě nápoje určeného k přímé spotřebě nebo nápoj připravený z tohoto výrobku,
b)
čajem pravým - čaj vyrobený z výhonků, listů, pupenů, nebo jemných částí zdřevnatělých stonků čajovníku Camellia sinennsis (Linaeus) O. Kunze, popřípadě jejich kombinací,
c)
zeleným čajem čaj pravý, ve kterém neproběhla fermentace,
d)
polofermentovaným čajem (oolongem) čaj pravý, ve kterém proběhla částečná fermentace,
e)
černým čajem čaj pravý, ve kterém proběhla plná fermentace,
f)
čajovým extraktem výrobek získaný vodní extrakcí čaje sloužící po rozpuštění ve vodě k přípravě nápoje,
g)
instantním čajem instantní výrobek, obsahující čajový extrakt a jiné složky, určený k přípravě nápojů rozpuštěním ve vodě,
ODDÍL 1 - | ČAJ |
§ 1   | |
§ 2 - | Členění druhu na skupiny a podskupiny |
§ 3 - | Označování |
§ 4 - | Požadavky na jakost |
§ 5 - | Technologické požadavky |
§ 6 - | Uvádění do oběhu |
ODDÍL 2 - | KÁVA A KÁVOVINY |
§ 7   | |
§ 8 - | Členění na druhy, skupiny a podskupiny |
§ 9 - | Označování |
§ 10 - | Požadavky na jakost |
§ 11 - | Přechodné ustanovení |
§ 12 - | Účinnost |
Příloha č. 1 - | Členění druhu na skupiny a podskupiny |
Příloha č. 2 - | Seznam rostlin a jejich částí pro výrobu ovocných a bylinných čajů |
Příloha č. 3 - | Smyslové požadavky na jakost čaje |
Příloha č. 4 - | Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení čaje |
Příloha č. 5 - | Členění na druhy, skupiny a podskupiny |
Příloha č. 6 - | Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost |
Příloha č. 7 - | Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení kávy |