(EU) 2025/1403Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1403 ze dne 16. července 2025 o povolení šalvějového esenciálního oleje ze Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams a levandulového esenciálního oleje z Lavandula angustifolia Mill. jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat
Publikováno: | Úř. věst. L 1403, 17.7.2025 | Druh předpisu: | Prováděcí nařízení |
Přijato: | 16. července 2025 | Autor předpisu: | |
Platnost od: | 6. srpna 2025 | Nabývá účinnosti: | 6. srpna 2025 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
![]() |
Úřední věstník |
CS Řada L |
2025/1403 |
17.7.2025 |
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2025/1403
ze dne 16. července 2025
o povolení šalvějového esenciálního oleje ze Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams a levandulového esenciálního oleje z Lavandula angustifolia Mill. jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat
(Text s významem pro EHP)
EVROPSKÁ KOMISE,
s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1831/2003 ze dne 22. září 2003 o doplňkových látkách používaných ve výživě zvířat (1), a zejména na čl. 9 odst. 2 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení (ES) č. 1831/2003 stanoví povolení doplňkových látek používaných ve výživě zvířat a důvody a postupy, na jejichž základě se povolení uděluje. V čl. 10 odst. 2 uvedeného nařízení se stanoví přehodnocení doplňkových látek povolených podle směrnice Rady 70/524/EHS (2). |
(2) |
Látky šalvějový esenciální olej ze Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams a levandulový esenciální olej z Lavandula angustifolia Mill. byly povoleny bez časového omezení v souladu se směrnicí 70/524/EHS jako doplňkové látky pro všechny druhy zvířat. Uvedené látky byly v souladu s čl. 10 odst. 1 písm. b) nařízení (ES) č. 1831/2003 následně zapsány do Registru pro doplňkové látky jako stávající produkty. |
(3) |
V souladu s čl. 10 odst. 2 nařízení (ES) č. 1831/2003 ve spojení s článkem 7 uvedeného nařízení byla podána žádost o povolení šalvějového esenciálního oleje ze Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams a levandulového esenciálního oleje z Lavandula angustifolia Mill. jako doplňkových látek pro všechny druhy zvířat, přičemž bylo požádáno o jejich zařazení do kategorie doplňkových látek „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „zchutňující látky“. Tato žádost byla podána spolu s údaji a dokumenty požadovanými podle čl. 7 odst. 3 nařízení (ES) č. 1831/2003. |
(4) |
Žadatel požádal o povolení dotčených látek pro použití rovněž ve vodě k napájení. Nařízení (ES) č. 1831/2003 však povolení „zchutňujících látek“ pro použití ve vodě k napájení neumožňuje. Použití uvedených doplňkových látek ve vodě k napájení by proto nemělo být povoleno. |
(5) |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) dospěl ve svých stanoviscích ze dne 17. září 2024 (3) , (4) k závěru, že šalvějový esenciální olej ze Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams je bezpečný až do množství použití 14 mg/kg kompletního krmiva pro všechny druhy zvířat a že levandulový esenciální olej z Lavandula angustifolia Mill. je bezpečný při určitých maximálních koncentracích dále specifikovaných pro každý druh. Úřad rovněž zjistil, že používání šalvějového esenciálního oleje ze Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams a levandulového esenciálního oleje z Lavandula angustifolia Mill. je za navržených podmínek použití bezpečné pro spotřebitele i životní prostředí. Úřad dospěl k závěru, že šalvějový esenciální olej ze Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams a levandulový esenciální olej z Lavandula angustifolia Mill. by měly být považovány za dráždivé pro kůži a oči a za látky senzibilizující kůži a dýchací cesty. Úřad dále dospěl k závěru, že vzhledem k tomu, že olej z listů Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams a olej z kvetoucích vršků Lavandula angustifolia Mill. jsou uznávány jako potravinářská aromata a jejich funkce v krmivech bude v zásadě stejná jako v potravinách, nepovažuje se za nutné dále prokazovat jejich účinnost. Úřad také ověřil zprávu o metodách analýzy doplňkových látek přidaných do krmiv, kterou předložila referenční laboratoř zřízená nařízením (ES) č. 1831/2003. |
(6) |
Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem se Komise domnívá, že šalvějový esenciální olej ze Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams a levandulový esenciální olej z Lavandula angustifolia Mill. splňují podmínky stanovené v článku 5 nařízení (ES) č. 1831/2003. Používání uvedených látek by proto mělo být povoleno podle přílohy tohoto nařízení. Komise se navíc domnívá, že by měla být přijata vhodná ochranná opatření, aby se zabránilo nepříznivým účinkům na zdraví uživatelů dotčených doplňkových látek. |
(7) |
Komise se domnívá, že bezpečnostní důvody nevyžadují, aby se pro šalvějový esenciální olej ze Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams a levandulový esenciální olej z Lavandula angustifolia Mill. stanovila maximální množství. Aby se umožnila lepší kontrola, doporučený maximální obsah by měl být uveden na etiketě doplňkových látek. Je-li doporučený maximální obsah překročen, měly by být na etiketě dotčených premixů uvedeny určité informace. |
(8) |
Vzhledem k tomu, že bezpečnostní důvody nevyžadují okamžité provedení změn v podmínkách pro povolení dotčených látek, je vhodné stanovit přechodné období, jež zúčastněným stranám umožní připravit se na plnění nových požadavků vyplývajících z povolení. |
(9) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Povolení
Látky uvedené v příloze, náležející do kategorie doplňkových látek „senzorické doplňkové látky“ a funkční skupiny „zchutňující látky“, se povolují jako doplňkové látky ve výživě zvířat podle podmínek stanovených v uvedené příloze.
Článek 2
Přechodná opatření
1. Doplňkové látky šalvějový esenciální olej ze Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams a levandulový esenciální olej z Lavandula angustifolia Mill. povolené podle směrnice 70/524/EHS, jakož i premixy obsahující tyto doplňkové látky, vyrobené a označené přede dnem 6. února 2026 v souladu s pravidly platnými přede dnem 6. srpna 2025, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání příslušných zásob.
2. Krmné směsi a krmné suroviny obsahující doplňkové látky uvedené v odstavci 1, vyrobené a označené přede dnem 6. srpna 2026 v souladu s pravidly platnými přede dnem 6. srpna 2025, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání příslušných zásob, jestliže jsou určeny pro zvířata určená k produkci potravin.
3. Krmné směsi a krmné suroviny obsahující doplňkové látky uvedené v odstavci 1, vyrobené a označené přede dnem 6. srpna 2027 v souladu s pravidly platnými přede dnem 6. srpna 2025, mohou být uváděny na trh a používány až do vyčerpání příslušných zásob, jestliže jsou určeny pro zvířata neurčená k produkci potravin.
Článek 3
Vstup v platnost
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
V Bruselu dne 16. července 2025.
Za Komisi
předsedkyně
Ursula VON DER LEYEN
(1) Úř. věst. L 268, 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
(2) Směrnice Rady 70/524/EHS ze dne 23. listopadu 1970 o doplňkových látkách v krmivech (Úř. věst. L 270, 14.12.1970, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1970/524/oj).
(3) EFSA Journal 2024; 22(10), e9015, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.9015.
(4) EFSA Journal 2024; 22(10), e9017, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.9017.
PŘÍLOHA
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||||||||||||||
mg doplňkové látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||||||||||||||
2b413-eo |
Esenciální olej ze šalvěje lékařské levandulolisté |
Složení doplňkové látky Esenciální olej z listů Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams (synonymum: S. lavandulifolia Vahl.) Kapalná forma Charakteristika účinné látky Esenciální olej ze šalvěje lékařské levandulolisté Esenciální olej podle definice Rady Evropy (1), získaný z listů Salvia officinalis ssp. lavandulifolia (Vahl) Gams parní destilací a další kondenzací těkavých složek a oddělením od vodné fáze dekantací. Číslo CAS: 8016-65-7 Číslo EINECS: 290-272-9 Číslo FEMA: 3003 Číslo CoE: 413 Specifikace:
Analytická metoda (2) Pro stanovení 1,8-cineolu a kafru (fytochemických markerů) v doplňkové látce:
|
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
6. srpna 2035 |
Identifikační číslo doplňkové látky |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
mg doplňkové látky / kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategorie: senzorické doplňkové látky. Funkční skupina: zchutňující látky |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b257-eo |
Esenciální olej z levandule lékařské |
Složení doplňkové látky Esenciální olej z čerstvých kvetoucích vrcholů Lavandula angustifolia Mill. Kapalná forma Charakteristika účinné látky Esenciální olej z levandule lékařské: Esenciální olej podle definice Rady Evropy (3), získaný z kvetoucích vrcholů Lavandula angustifolia Mill. parní destilací a další kondenzací těkavých složek a oddělením od vodné fáze dekantací. Číslo CAS: 8000-28-0 Číslo EINECS: 289-995-2 Číslo FEMA: 2622 Číslo CoE: 257 Specifikace:
Analytická metoda (4) Pro stanovení linalyl-acetátu a linalolu (fytochemických markerů) v doplňkové látce:
|
Všechny druhy zvířat |
– |
– |
– |
|
6. srpna 2035 |
(1) Natural sources of flavourings – zpráva č. 2 (2007).
(2) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(3) Natural sources of flavourings – zpráva č. 2 (2007).
(4) Podrobné informace o analytických metodách lze získat na internetové stránce referenční laboratoře: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2025/1403/oj
ISSN 1977-0626 (electronic edition)