96/32/ESSMĚRNICE RADY 96/32/ES ze dne 21. května 1996, kterou se mění příloha II směrnice 76/895/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v ovoci a zelenině a na jejich povrchu a příloha II směrnice 90/642/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu a na nich, včetně ovoce a zeleniny, a kterou se stanoví seznam maximálních limitů

Publikováno: Úř. věst. L 144, 18.6.1996, s. 12-34 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 21. května 1996 Autor předpisu: Rada Evropské unie
Platnost od: 18. června 1996 Nabývá účinnosti: 18. června 1996
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Směrnice Rady 96/32/ES

ze dne 21. května 1996,

kterou se mění příloha II směrnice 76/895/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v ovoci a zelenině a na jejich povrchu a příloha II směrnice 90/642/EHS o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu a na nich, včetně ovoce a zeleniny, a kterou se stanoví seznam maximálních limitů

RADA EVROPSKÉ UNIE,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 76/895/EHS ze dne 23. listopadu 1976 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v ovoci a zelenině a na jejich povrchu [1], a zejména na článek 5 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu [2], a zejména na článek 1 uvedené směrnice,

s ohledem na návrh Komise,

vzhledem k tomu, že mají-li být stanoveny závazné maximální limity reziduí pesticidů na úrovni Společenství, je nezbytné převést ustanovení týkající se pesticidů chlormekvat, diazinon, dikofol, endosulfan, fentin a propoxur ze směrnice 76/895/EHS do směrnice 90/642/EHS; že některá z těchto ustanovení musejí být ve světle technického a vědeckého pokroku změněna;

vzhledem k tomu že Komise obdržela v rámci směrnice 90/642/EHS mandát vypracovat seznam reziduí pesticidů a jejich maximálních limitů ke schválení Radou;

vzhledem k tomu, že směrnice 90/642/EHS předpokládá stanovení seznamu maximálních limitů pro určitá rezidua pesticidů, včetně maximálních limitů reziduí pesticidů pro herbicid glyfosát v sójových bobech [3] a na jejich povrchu a pro fungicid fenarimol v banánech [4] a na jejich povrchu; že je vhodné změnit maximální limity reziduí pesticidů v sójových bobech a banánech, aby byla zohledněna povolená použití v některých třetích zemích; že nově stanovené limity jsou přijatelné z hlediska dietárního příjmu; že by tyto limity měly usnadnit mezinárodní obchod;

vzhledem k tomu, že směrnice 90/642/EHS předpokládá stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů pro iprodion v reveni rebarboře a na jejím povrchu a pro benomyl v reveni rebarboře a v cuketách a na jejich povrchu; že pro tuto kombinaci pesticidu a produktu jsou k dispozici nové údaje; že vzhledem k těmto údajům je nyní vhodné změnit maximální limity reziduí pesticidů pro reveň rebarboru a cuketu; že nově stanovené limity jsou přijatelné z hlediska dietárního příjmu;

vzhledem k tomu, že rezidua pesticidů se mohou nacházet v produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, v důsledku zemědělské praxe; že je nezbytné zohlednit důležité údaje jak z použití povolených pesticidů, tak z kontrolních pokusů;

vzhledem k tomu, že má-li být lépe odhadnut dietární příjem reziduí pesticidů, je prozíravé stanovit, pokud možno současně, maximální limity reziduí pro jednotlivé pesticidy ve všech hlavních složkách stravy; že tyto limity odpovídají minimálním použitým množstvím pesticidů potřebným pro dosažení přiměřené regulace, aplikovaným takovým způsobem, že množství reziduí je co nejmenší a je toxikologicky přijatelné;

vhledem k tomu, že je nyní vhodné, aby byly stanoveny maximální limity pro určitá rezidua pesticidů v produktech rostlinného původu, jmenovitě pro látky disulfoton, fenbutatin oxid, mekarbam, forát, propyzamid, triazofos a triforin; že však není možné stanovit maximální limity reziduí pesticidů pro všechny kombinace rezidua pesticidu a produktu pro nedostatek údajů;

vzhledem k tomu, že však pro stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů u určitých kombinací rezidua pesticidu a produktu nejsou dostupné údaje podle současných měřítek dostatečné; vzhledem k tomu, že v takových případech se pro získání nezbytných údajů jeví přiměřenou lhůta nepřekračující čtyři roky; že maximální limity by tedy měly být na základě těchto údajů stanoveny nejpozději do 30. dubna 2000; že nejsou-li předloženy dostatečné údaje, jsou limity obvykle stanoveny na úrovni odpovídající meze stanovitelnosti; že dostatečné závazky k získání nezbytných údajů musí být přijaty do jednoho roku od přijetí této směrnice;

vzhledem k tomu, že maximální limity reziduí stanovené v této směrnici budou muset být přezkoumány v rámci přehodnocení účinných látek podle pracovního programu vesmyslu čl. 8 odst. 2 směrnice Rady 91/414/EHS ze dne 15. července 1991 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh [5],

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI,

Článek 1

Příloha II směrnice 76/895/EHS se mění takto:

1. Položky týkající se reziduí těchto pesticidů se zrušují:

chlormekvat

diazinon

dikofol

endosulfan

fentin

propoxur.

2. Vkládají se tyto položky:

Pesticid | Produkt | Maximální limit reziduí pesticidu (mg/kg) |

Chlormekvat | Fazolové lusky (čerstvé) | 0,05 |

Hrachové lusky (čerstvé) | 0,05 |

Endosulfan | Rybíz (červený, bílý a černý) | 1 |

Angrešt | 1 |

Ostružiny | 1 |

Jahody | 1 |

Propoxur | Rajčata | 3 |

Okurky salátové | 3 |

3. Položky uvedené v odstavci 2 se zrušují nejpozději 30. dubna 2000.

Článek 2

1. Příloha II směrnice 90/642/EHS se mění takto:

GLYFOSÁT

Ve sloupci nadepsaném "Glyfosát" se doplňuje číslo "20,0" proti položce produktu:

- ve skupině "4. Olejnatá semena", "Sojové boby".

FENARIMOL

Ve sloupci nadepsaném "Fenarimol" se doplňuje číslo "0,3" proti položce produktu:

- ve skupině "1. vi) Různé ovoce", "Banány".

IPRODION

Ve sloupci nadepsaném "Iprodion" se doplňuje číslo "0,2" proti položce produktu:

- ve skupině "2. vii) Řapíkatá a stonková zelenina", "Reveň".

BENOMYL

Ve sloupci nadepsaném "Benomyl" se doplňuje číslo "2,0" proti položce produktu:

- ve skupině "2. vii) Řapíkatá a stonková zelenina", "Reveň".

Ve sloupci nadepsaném "Benomyl" se doplňuje číslo "0,3" proti položce produktu:

- ve skupině "2. iii) Plodová zelenina", "Cukety".

2. Pokud nebudou maximální limity reziduí pro kombinace pesticidu a produktu uvedené v čl. 1 odst. 2 přijaty do 30. dubna 2000, bude zaveden maximální limit 0,05 pro každou z těchto kombinací pesticidu a produktu.

Článek 3

V příloze II směrnice 90/642/EHS se doplňují rezidua těchto pesticidů:

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |

Triforin | Endosulfan (suma alfa a beta endosulfanu a endosulfansulfátu, vyjádřeno jako endosulfan) | Fentin (fentin, vyjádřeno jako kationt trifenylcínu) |

1.Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy

i)CITRUSOVÉ PLODY | 0,05 | 1 a) | 0,05 |

Grapefruity | | | |

Citrony | | | |

Kyselé lajmy | | | |

Mandarinky (včetně klementin a podobných hybridů) | | | |

Pomeranče | | | |

Šedoky (pomela) | | | |

Ostatní | | | |

ii)OŘECHY | | 0,1 | 0,05 |

Mandle | a) | | |

Para ořechy | | | |

Kešu ořechy | | | |

Kaštany jedlé | | | |

Kokosové ořechy | | | |

Lískové ořechy | | | |

Makadamie | | | |

Pekanové ořechy | | | |

Piniové oříšky | | | |

Pistácie | | | |

Vlašské ořechy | | | |

Ostatní | 0,05 | | |

iii)JÁDROVÉ OVOCE | 2 | 1 a) | 0,05 |

Jablka | | | |

Hrušky | | | |

Kdoule | | | |

Ostatní | | | |

iv)PECKOVÉ OVOCE | | 1 a) | 0,05 |

Meruňky | a) | | |

Třešně a višně | 2 | | |

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) | a) | | |

Švestky a slívy | 1 | | |

Ostatní | 0,05 | | |

v)BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE | | | 0,05 |

a)Hrozny révy vinné stolní a moštové | a) | 1 a) | |

b)Jahody (kromě lesních) | a) | | |

c)Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích) | 0,05 | | |

Ostružiny | | | |

Ostružiny ostružiníku ježiníku | | | |

Ostružinomaliny | | | |

Maliny | | 1 a) | |

Ostatní | | 0,05 | |

d)Ostatní bobulové a drobné ovoce | | | |

Borůvky | | | |

Klikva | | | |

Rybíz (červený, bílý a černý) | 2 | | |

Angrešt | 2 | | |

Ostatní | 0,05 | 0,05 | |

e)Planě rostoucí bobulové ovoce | 0,05 | 0,05 | |

vi)RŮZNÉ | 0,05 | | 0,05 |

Avokádo | | | |

Banány | | | |

Datle | | | |

Fíky | | | |

Kiwi | | 1 a) | |

Kumkvat | | | |

Liči | | | |

Mango | | | |

Olivy | | 1 a) | |

Mučenka | | | |

Ananas | | | |

Granátová jablka | | | |

Ostatní | | 0,05 | |

2.Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

i)KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA | | | 0,05 |

Řepa salátová | | 0,2 a) | |

Mrkev | | 0,2 a) | |

Celer bulvový | | 0,2 a) | |

Křen | | | |

Topinambury | | | |

Pastinák | | | |

Petržel kořenová | | | |

Ředkvička | | 0,2 a) | |

Černý kořen | | | |

Batáty | | | |

Tuřín | a) | 0,2 a) | |

Vodnice | | 0,2 a) | |

Jam | | | |

Ostatní | 0,05 | 0,05 | |

ii)CIBULOVÁ ZELENINA | a) | | 0,05 |

Česnek | | | |

Cibule kuchyňská | | 1 a) | |

Šalotka | | | |

Cibule jarní | | | |

Ostatní | | 0,05 | |

iii)PLODOVÁ ZELENINA | | | 0,05 |

a)Lilkovité | a) | 1 a) | |

Rajčata | | | |

Paprika zeleninová | | | |

Lilek | | | |

Ostatní | | | |

b)Tykvovité – s jedlou slupkou | 0,5 | 1 a) | |

Okurky salátové | | | |

Okurky nakládačky | | | |

Cukety | | | |

Ostatní | | | |

c)Tykvovité– s nejedlou slupkou | a) | 1 a) | |

Melouny cukrové | | | |

Tykve | | | |

Melouny vodní | | | |

Ostatní | | | |

d)Kukuřice cukrová | 0,05 | 0,05 | |

iv)KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA | a) | | 0,05 |

a)Košťálová zelenina vytvářející růžice | | 1 a) | |

Brokolice | | | |

Květák | | | |

Ostatní | | | |

b)Košťálová zelenina vytvářející hlávky | | 1 a) | |

Kapusta růžičková | | | |

Kapusta hlávková a zelí hlávkové | | | |

Ostatní | | | |

c)Košťálová zelenina listová | | 1 a) | |

Pekingské zelí | | | |

Kadeřávek | | | |

Ostatní | | | |

d)Kedlubny | | 0,05 | |

v)LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY | | | 0,05 |

a)Salát a podobná zelenina | | 1 a) | |

Řeřicha setá | a) | | |

Polníček | | | |

Salát hlávkový | | | |

Endivie | | | |

Ostatní | 0,05 | | |

b)Špenát a podobná zelenina | | 1 a) | |

Špenát | a) | | |

Mangold (řapíky) | | | |

Ostatní | 0,05 | | |

c)Potočnice lékařská | 0,05 | 0,05 | |

d)Čekanka salátová | 0,05 | 0,05 | |

e)Čerstvé bylinky | | 0,05 | |

Kerblík | | | |

Pažitka | | | |

Petrželová nať | a) | | |

Celerová nať | | | |

Ostatní | 0,05 | | |

vi)LUSKOVÁ ZELENINA | a) | 1 a) | 0,05 |

Fazolové lusky | | | |

Vyluštěná fazolová semena | | | |

Hrachové lusky | | | |

Vyluštěná hrachová zrna | | | |

Ostatní | | | |

vii)ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA | | | 0,05 |

Chřest | a) | | |

Kardy | | 1 a) | |

Celer řapíkatý | a) | 1 a) | |

Fenykl sladký | | | |

Artyčoky | a) | 1 a) | |

Pór | a) | 1 a) | |

Reveň | | | |

Ostatní | 0,05 | 0,05 | |

viii)HOUBY | 0,05 | | 0,05 |

a)Žampiony pěstované | | 1 a) | |

b)Žampiony volně rostoucí | | 0,05 | |

3.Luštěniny | 0,05 | 0,05 | 0,05 |

Fazole | | | |

Čočka | | | |

Hrách | | | |

Ostatní | | | |

4.Olejnatá semena | 0,05 | | 0,05 |

Lněná semena | | a) | |

Jádra podzemnice olejné | | | |

Mák | | | |

Sezamová semena | | | |

Slunečnicová semena | | a) | |

Semena řepky | | a) | |

Sojové boby | | a) | |

Hořčičná semena | | a) | |

Bavlníková semena | | 0,3 | |

Ostatní | | 0,1 | |

5.Brambory | 0,05 | a) | 0,1 |

Konzumní brambory rané a pozdní | | | |

6.Čaj (lístky čajovníku Camellia sinensiszpracované na černý čaj) | 0,1 | 30 (stanoveno ve směrnici 93/58/EHS) | 0,1 |

7.Chmel (sušený), | 30 | c) | 0,5 |

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |

Forát (suma látky forát, jejího kyslíkového analogu a jejích sulfoxidů a sulfonů, vyjádřeno jako forát) | Dikofol (suma p, p' a o, p' izomerů) | Chlormekvat |

1.Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy

i)CITRUSOVÉ PLODY | 0,05 | 2 b) | 0,05 |

Grapefruity | | | |

Citrony | | | |

Kyselé lajmy | | | |

Mandarinky (včetně klementin a podobných hybridů) | | | |

Pomeranče | | | |

Šedoky (pomela) | | | |

Ostatní | | | |

ii)OŘECHY | 0,05 | 0,05 | 0,1 |

Mandle | | | |

Para ořechy | | | |

Kešu ořechy | | | |

Kaštany jedlé | | | |

Kokosové ořechy | | | |

Lískové ořechy | | | |

Makadamie | | | |

Pekanové ořechy | | | |

Piniové oříšky | | | |

Pistácie | | | |

Vlašské ořechy | | | |

Ostatní | | | |

iii)JÁDROVÉ OVOCE | 0,05 | 1 b) | |

Jablka | | | a) |

Hrušky | | | 3 a) |

Kdoule | | | |

Ostatní | | | 0,05 |

iv)PECKOVÉ OVOCE | 0,05 | b) | 0,05) |

Meruňky | | | |

Třešně a višně | | | |

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) | | | |

Švestky a slívy | | | |

Ostatní | | | |

v)BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE | | | |

a)Hrozny révy vinné stolní a moštové | 0,05 | 1 b) | 1 a) |

b)Jahody (kromě lesních) | a) | 2 b) | a) |

c)Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích) | 0,05 | 0,02 | 0,05 |

Ostružiny | | | |

Ostružiny ostružiníku ježiníku | | | |

Ostružinomaliny | | | |

Maliny | | | |

Ostatní | | | |

d)Ostatní bobulové a drobné ovoce | 0,05 | | 0,05 |

Borůvky | | | |

Klikva | | | |

Rybíz (červený, bílý a černý) | | b) | |

Angrešt | | | |

Ostatní | | 0,02 | |

e)Planě rostoucí bobulové ovoce | 0,05 | 0,02 | 0,05 |

vi)RŮZNÉ OVOCE | 0,05 | | |

Avokádo | | | |

Banány | | 2 b) | |

Datle | | | |

Fíky | | b) | |

Kiwi | | | |

Kumkvat | | | |

Liči | | | |

Mango | | | |

Olivy | | | 0,1 |

Mučenka | | | |

Ananas | | | |

Granátová jablka | | | |

Ostatní | | 0,02 | 0,05 |

2.Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

i)KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA | | 0,02 | 0,05 |

Řepa salátová | a) | | |

Mrkev | a) | | |

Celer bulvový | | | |

Křen | | | |

Topinambury | | | |

Pastinák | a) | | |

Petržel kořenová | | | |

Ředkvička | | | |

Černý kořen | | | |

Batáty | | | |

Tuřín | | | |

Vodnice | | | |

Jam | | | |

Ostatní | 0,05 | | |

ii)CIBULOVÁ ZELENINA | 0,05 | | 0,05 |

Česnek | | b) | |

Cibule kuchyňská | | | |

Šalotka | | | |

Cibule jarní | | | |

Ostatní | | 0,02 | |

iii)PLODOVÁ ZELENINA | | | |

a)Lilkovité | a) | | |

Rajčata | | 0,5 b) | a) |

Paprika zeleninová | | 0,5 b) | |

Lilek | | | |

Ostatní | | 0,02 | 0,05 |

b)Tykvovité – s jedlou slupkou | | 0,5 b) | 0,05 |

Okurky salátové | 0,05 | | |

Okurky nakládačky | | | |

Cukety | | | |

Ostatní | a) | | |

c)Tykvovité – s nejedlou slupkou | 0,05 | 0,5 b) | 0,05 |

Melouny cukrové | | | |

Tykve | | | |

Melouny vodní | | | |

Ostatní | | | |

d)Kukuřice cukrová | a) | 0,02 | 0,05 |

iv)KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA | | 0,02 | 0,05 |

a)Košťálová zelenina vytvářející růžice | a) | | |

Brokolice | | | |

Květák | | | |

Ostatní | | | |

b)Košťálová zelenina vytvářející hlávky | a) | | |

Kapusta růžičková | | | |

Kapusta hlávková a zelí hlávkové | | | |

Ostatní | | | |

c)Košťálová zelenina listová | a) | | |

Pekingské zelí | | | |

Kadeřávek | | | |

Ostatní | | | |

d)Kedlubny | 0,05 | | |

v)LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY | | 0,02 | 0,05 |

a)Salát a podobná zelenina | a) | | |

Řeřicha setá | | | |

Polníček | | | |

Salát hlávkový | | | |

Endivie | | | |

Ostatní | | | |

b)Špenát a podobná zelenina | 0,05 | | |

Špenát | | | |

Mangold (řapíky) | | | |

Ostatní | | | |

c)Potočnice lékařská | 0,05 | | |

d)Čekanka salátová | 0,05 | | |

e)Čerstvé bylinky | a) | | |

Kerblík | | | |

Pažitka | | | |

Petrželová nať | | | |

Celerová nať | | | |

Ostatní | | | |

vi)LUSKOVÁ ZELENINA | a) | | |

Fazolové lusky | | 0,5 b) | |

Vyluštěná fazolová semena | | 0,5 b) | |

Hrachové lusky | | 0,5 b) | |

Vyluštěná hrachová zrna | | 0,5 b) | |

Ostatní | | 0,02 | 0,05 |

vii)ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA | | | 0,05 |

Chřest | | | |

Kardy | | | |

Celer řapíkatý | a) | | |

Fenykl sladký | | | |

Artyčoky | | b) | |

Pór | | | |

Reveň | | | |

Ostatní | 0,05 | 0,02 | |

viii)HOUBY | 0,05 | | |

a) Žampiony pěstované | | b) | a) |

b) Žampiony volně rostoucí | | 0,02 | 0,05 |

3.Luštěniny | | | 0,05 |

Fazole | a) | b) | |

Čočka | | | |

Hrách | | | |

Ostatní | 0,05 | 0,02 | |

4.Olejnatá semena | | | |

Lněná semena | a) | | c) |

Jádra podzemnice olejné | 0,1 | | |

Mák | | | |

Sezamová semena | | | |

Slunečnicová semena | | | |

Semena řepky | a) | | c) |

Sojové boby | | | |

Hořčičná semena | | | |

Bavlníková semena | | 0,1 | c) |

Ostatní | 0,05 | 0,05 | 0,1 |

5.Brambory | a) | 0,02 | a) |

Konzumní brambory rané a pozdní | | | |

6.Čaj (lístky čajovníku Camellia sinensiszpracované na černý čaj) | 0,1 | d) (stanoveno ve směrnici 93/58/EHS) | 0,1 |

7.Chmel (sušený), | 0,1 | 50 | 0,1 |

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |

Propyzamid | Propoxur | Disulfoton (suma látky disulfoton, disulfoton sulfoxid a disulfoton sulfon, vyjádřeno jako disulfoton) |

1.Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, neobsahující přidaný cukr; ořechy

i)CITRUSOVÉ PLODY | 0,02 | 3 a) | 0,02 |

Grapefruity | | | |

Citrony | | | |

Kyselé lajmy | | | |

Mandarinky (včetně klementin a podobných hybridů) | | | |

Pomeranče | | | |

Šedoky (pomela) | | | |

Ostatní | | | |

ii)OŘECHY | 0,02 | 0,05 | 0,02 |

Mandle | | | |

Para ořechy | | | |

Kešu ořechy | | | |

Kaštany jedlé | | | |

Kokosové ořechy | | | |

Lískové ořechy | | | |

Makadamie | | | |

Pekanové ořechy | | | |

Piniové oříšky | | | |

Pistácie | | | |

Vlašské ořechy | | | |

Ostatní | | | |

iii)JÁDROVÉ OVOCE | 0,02 | 3 a) | 0,02 |

Jablka | | | |

Hrušky | | | |

Kdoule | | | |

Ostatní | | | |

iv)PECKOVÉ OVOCE | 0,02 | 3 a) | 0,02 |

Meruňky | | | |

Třešně a višně | | | |

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) | | | |

Švestky a slívy | | | |

Ostatní | | | |

v)BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE | | | |

a)Hrozny révy vinné stolní a moštové | 0,02 | 3 a) | 0,02 |

b)Jahody (kromě lesních) | b) | 3 a) | b) |

c)Ovoce z keřů(kromě planě rostoucích) | 0,02 | | 0,02 |

Ostružiny | | 3 a) | |

Ostružiny ostružiníku ježiníku | | | |

Ostružinomaliny | | | |

Maliny | | 3 a) | |

Ostatní | | 0,05 | |

d)Ostatní bobulové a drobné ovoce | | | 0,02 |

Borůvky | | | |

Klikva | | | |

Rybíz (červený, bílý a černý) | b) | 0,2 | |

Angrešt | b) | 0,2 | |

Ostatní | 0,02 | 0,05 | |

e)Planě rostoucí bobulové ovoce | 0,02 | 0,05 | 0,02 |

vi)RŮZNÉ OVOCE | 0,02 | | |

Avokádo | | | |

Banány | | | |

Datle | | | |

Fíky | | | |

Kiwi | | | |

Kumkvat | | | |

Liči | | | |

Mango | | | |

Olivy | | 3 a) | |

Mučenka | | | |

Ananas | | | b) |

Granátová jablka | | | |

Ostatní | | 0,05 | 0,02 |

2.Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

i)KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA | 0,02 | | |

Řepa salátová | | 3 a) | |

Mrkev | | | b) |

Celer bulvový | | 3 a) | |

Křen | | | |

Topinambury | | | |

Pastinák | | | b) |

Petržel kořenová | | | |

Ředkvička | | | |

Černý kořen | | | |

Batáty | | | |

Tuřín | | | |

Vodnice | | | |

Jam | | | |

Ostatní | | 0,05 | 0,02 |

ii)CIBULOVÁ ZELENINA | 0,02 | 0,05< | 0,02 |

Česnek | | | |

Cibule kuchyňská | | | |

Šalotka | | | |

Cibule jarní | | | |

Ostatní | | | |

iii)PLODOVÁ ZELENINA | 0,02 | | |

a)Lilkovité | | | 0,02 |

Rajčata | | | |

Paprika zeleninová | | 3 a) | |

Lilek | | 3 a) | |

Ostatní | | 3 a) | |

b)Tykvovité – s jedlou slupkou | | | 0,02 |

Okurky salátové | | | |

Okurky nakládačky | | 3 a) | |

Cukety | | a) | |

Ostatní | | | |

c)Tykvovité – s nejedlou slupkou | | 3 a) | |

Melouny cukrové | | | |

Tykve | | | b) |

Melouny vodní | | | |

Ostatní | | | 0,02 |

d)Kukuřice cukrová | | 0,05 | 0,02 |

iv)KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA | | 3 a) | |

a)Košťálová zelenina vytvářející růžice | 0,02 | | |

Brokolice | | | b) |

Květák | | | b) |

Ostatní | | | 0,02 |

b)Košťálová zelenina vytvářející hlávky | | | |

Kapusta růžičková | | | b) |

Kapusta hlávková a zelí hlávkové | b) | | b) |

Ostatní | 0,02 | | 0,02 |

c)Košťálová zelenina listová | 0,02 | | 0,02 |

Pekingské zelí | | | |

Kadeřávek | | | |

Ostatní | | | |

d)Kedlubny | 0,02 | | b) |

v)LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY | | | |

a)Salát a podobná zelenina | b) | | 0,02 |

Řeřicha setá | | 0,05 | |

Polníček | | | |

Salát hlávkový | | | |

Endivie | | | |

Ostatní | | 3 a) | |

b)Špenát a podobná zelenina | 0,02 | 3 a) | 0,02 |

Špenát | | | |

Mangold (řapíky) | | | |

Ostatní | | | |

c)Potočnice lékařská | 0,02 | 0,05 | 0,02 |

d)Čekanka salátová | 0,02 | 0,05 | 0,02 |

e)Čerstvé bylinky | b) | 3 a) | b) |

Kerblík | | | |

Pažitka | | | |

Petrželová nať | | | |

Celerová nať | | | |

Ostatní | | | |

vi)LUSKOVÁ ZELENINA | | | |

Fazolové lusky | b) | 3 a) | |

Vyluštěná fazolová semena | b) | | |

Hrachové lusky | | 3 a) | |

Vyluštěná hrachová zrna | | | 0,02 |

Ostatní | 0,02 | 0,05 | b) |

vii)ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA | | | |

Chřest | | | |

Kardy | | 3 a) | |

Celer řapíkatý | | 3 a) | b) |

Fenykl sladký | | 3 a) | |

Artyčoky | b) | 3 a) | |

Pór | | 1 | |

Reveň | | | |

Ostatní | 0,02 | 0,05 | 0,02 |

viii)HOUBY | 0,02 | 0,05 | 0,02 |

a)Žampiony pěstované | | | |

b)Žampiony volně rostoucí | | | |

3.Luštěniny | 0,02 | 0,05 | |

Fazole | | | b) |

Čočka | | | |

Hrách | | | |

Ostatní | | | 0,02 |

4.Olejnatá semena | | 0,05 | |

Lněná semena | 0,05 | | |

Jádra podzemnice olejné | b) | | |

Mák | | | |

Sezamová semena | | | |

Slunečnicová semena | | | |

Semena řepky | b) | | |

Sojové boby | | | |

Hořčičná semena | | | |

Bavlníková semena | b) | | 0,05 |

Ostatní | 0,02 | | 0,02* |

5.Brambory | 0,02 | 0,05 | b) |

Konzumní brambory rané a pozdní | | | |

6.Čaj (lístky čajovníku Camellia sinensiszpracované na černý čaj) | 0,05 | 0,1 | 0,05 |

7.Chmel (sušený), | a) | 0,1 | b) |

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |

Fenbutatinoxid | Triazofos | Diazinon |

1.Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy

i)CITRUSOVÉ PLODY | a) | b) | 0,5 b) |

Grapefruity | | | |

Citrony | | | |

Kyselé lajmy | | | |

Mandarinky (včetně klementin a podobných hybridů) | | | |

Pomeranče | | | |

Šedoky (pomela) | | | |

Ostatní | | | |

ii)OŘECHY | 0,05 | | 0,05 |

Mandle | | b) | |

Para ořechy | | | |

Kešu ořechy | | | |

Kaštany jedlé | | | |

Kokosové ořechy | | | |

Lískové ořechy | | b) | |

Makadamie | | | |

Pekanové ořechy | | | |

Piniové oříšky | | | |

Pistácie | | b) | |

Vlašské ořechy | | | |

Ostatní | | 0,02 | |

iii)JÁDROVÉ OVOCE | 2 | b) | 0,5 b) |

Jablka | | | |

Hrušky | | | |

Kdoule | | | |

Ostatní | | | |

iv)PECKOVÉ OVOCE | a) | | 0,5 b) |

Meruňky | | b) | |

Třešně a višně | | | |

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) | | b) | |

Švestky a slívy | | | |

Ostatní | | 0,02 | |

v)BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE | | | |

a)Hrozny révy vinné stolní a moštové | 2 | 0,02 | 0,5 b) |

b)Jahody (kromě lesních) | a) | b) | 0,5 b) |

c)Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích) | 0,05 | 0,02 | 0,5 b) |

Ostružiny | | | |

Ostružiny ostružiníku ježiníku | | | |

Ostružinomaliny | | | |

Maliny | | | |

Ostatní | | | |

d)Ostatní bobulové a drobné ovoce | 0,05 | 0,02 | |

Borůvky | | | 0,2 |

Klikva | | | |

Rybíz (červený, bílý a černý) | | | 0,2 |

Angrešt | | | 0,2 |

Ostatní | | | 0,02 |

e)Planě rostoucí bobulové ovoce | 0,05 | 0,02 | 0,02 |

vi)RŮZNÉ OVOCE | | | |

Avokádo | | | |

Banány | a) | | 0,5 b) |

Datle | | | |

Fíky | | | |

Kiwi | | | 0,5 b) |

Kumkvat | | | |

Liči | | | |

Mango | | | |

Olivy | | b) | 0,5 b) |

Mučenka | | | |

Ananas | | | |

Granátová jablka | | | |

Ostatní | 0,05 | 0,02 | 0,02 |

2.Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

i)KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA | 0,05 | | |

Řepa salátová | | b) | 0,5 b) |

Mrkev | | 1 | 0,5 b) |

Celer bulvový | | b) | 0,5 b) |

Křen | | | 0,5 b) |

Topinambury | | | |

Pastinák | | 1 | 0,5 b) |

Petržel kořenová | | | |

Ředkvička | | | 0,5 b) |

Černý kořen | | | |

Batáty | | | |

Tuřín | | | 0,5 b) |

Vodnice | | | 0,5 b) |

Jam | | | |

Ostatní | | 0,02 | 0,02 |

ii)CIBULOVÁ ZELENINA | 0,05 | | 0,5 b) |

Česnek | | b) | |

Cibule kuchyňská | | b) | |

Šalotka | | b) | |

Cibule jarní | | | |

Ostatní | | 0,02 | |

iii)PLODOVÁ ZELENINA | | | 0,5 b) |

a)Lilkovité | a) | 0,02 | |

Rajčata | | | |

Paprika zeleninová | | | |

Lilek | | | |

Ostatní | | | |

b)Tykvovité – s jedlou slupkou | | b) | |

Okurky salátové | 0,5 | | |

Okurky nakládačky | | | |

Cukety | | | |

Ostatní | a) | | |

c)Tykvovité – s nejedlou slupkou | a) | b) | |

Melouny cukrové | | | |

Tykve | | | |

Melouny vodní | | | |

Ostatní | | | |

d)Kukuřice cukrová | 0,05 | 0,02 | |

iv)KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA | 0,05 | | 0,5 b) |

a)Košťálová zelenina vytvářející růžice | | b) | |

Brokolice | | | |

Květák | | | |

Ostatní | | | |

b)Košťálová zelenina vytvářející hlávky | | b) | |

Kapusta růžičková | | | |

Kapusta hlávková a zelí hlávkové | | | |

Ostatní | | | |

c)Košťálová zelenina listová | | b) | |

Pekingské zelí | | | |

Kadeřávek | | | |

Ostatní | | | |

d)Kedlubny | | 0,02 | |

v)LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY | 0,05 | 0,02 | 0,5 b) |

a)Salát a podobná zelenina | | | |

Řeřicha setá | | | |

Polníček | | | |

Salát hlávkový | | | |

Endivie | | | |

Ostatní | | | |

b)Špenát a podobná zelenina | | | |

Špenát | | | |

Mangold (řapíky) | | | |

Ostatní | | | |

c)Potočnice lékařská | | | |

d)Čekanka salátová | | | |

e)Čerstvé bylinky | | | |

Kerblík | | | |

Pažitka | | | |

Petrželová nať | | | |

Celerová nať | | | |

Ostatní | | | |

vi)LUSKOVÁ ZELENINA | | | 0,5 b) |

Fazolové lusky | a) | b) | |

Vyluštěná fazolová semena | a) | b) | |

Hrachové lusky | | b) | |

Vyluštěná hrachová zrna | | b) | |

Ostatní | 0,05 | 0,02 | |

vii)ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA | 0,05 | | |

Chřest | | b) | 0,5 b) |

Kardy | | | |

Celer řapíkatý | | b) | 0,5 b) |

Fenykl sladký | | b) | |

Artyčoky | | b) | 0,5 b) |

Pór | | b) | 0,5 b) |

Reveň | | b) | |

Ostatní | | 0,02 | 0,02 |

viii)HOUBY | 0,05 | 0,02 | |

a)Žampiony pěstované | | | 0,5 b) |

b)Žampiony volně rostoucí | | | 0,02 |

3.Luštěniny | 0,05 | 0,02 | b) |

Fazole | | | |

Čočka | | | |

Hrách | | | |

Ostatní | | | |

4.Olejnatá semena | | | |

Lněná semena | | b) | |

Jádra podzemnice olejné | | | a) |

Mák | | | |

Sezamová semena | | | |

Slunečnicová semena | | | a) |

Semena řepky | | b) | |

Sojové boby | | | |

Hořčičná semena | | b) | |

Bavlníková semena | a) | 0,1 | a) |

Ostatní | 0,05 | 0,02 | 0,05 |

5.Brambory | 0,05 | b) | b) |

Konzumní brambory rané a pozdní | | | |

6.Čaj lístky čajovníku Camellia sinensiszpracované na černý čaj) | 0,1 | 0,05 | 0,05 |

7.Chmel (sušený), | c) | 0,05 | a) |

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí | Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |

Mekarbam | | |

1.Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy

i)CITRUSOVÉ PLODY | 2 a) | | |

Grapefruity | | | |

Citrony | | | |

Kyselé lajmy | | | |

Mandarinky (včetně klementin a podobných hybridů) | | | |

Pomeranče | | | |

Šedoky (pomela) | | | |

Ostatní | | | |

ii)OŘECHY | 0,05 | | |

Mandle | | | |

Para ořechy | | | |

Kešu ořechy | | | |

Kaštany jedlé | | | |

Kokosové ořechy | | | |

Lískové ořechy | | | |

Makadamie | | | |

Pekanové ořechy | | | |

Piniové oříšky | | | |

Pistácie | | | |

Vlašské ořechy | | | |

Ostatní | | | |

iii)JÁDROVÉ OVOCE | 0,05 | | |

Jablka | | | |

Hrušky | | | |

Kdoule | | | |

Ostatní | | | |

iv)PECKOVÉ OVOCE | 0,05 | | |

Meruňky | | | |

Třešně a višně | | | |

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) | | | |

Švestky a slívy | | | |

Ostatní | | | |

v)BOBULOVÉ A DROBNÉ OVOCE | 0,05 | | |

a)Hrozny révy vinné stolní a moštové | | | |

b)Jahody (kromě lesních) | | | |

c)Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích) | | | |

Ostružiny | | | |

Ostružiny ostružiníku ježiníku | | | |

Ostružinomaliny | | | |

Maliny | | | |

Ostatní | | | |

d)Ostatní bobulové a drobné ovoce | | | |

Borůvky | | | |

Klikva | | | |

Rybíz (červený, bílý a černý) | | | |

Angrešt | | | |

Ostatní | | | |

e)Planě rostoucí bobulové ovoce | | | |

vi)RŮZNÉ OVOCE | 0,05 | | |

Avokádo | | | |

Banány | | | |

Datle | | | |

Fíky | | | |

Kiwi | | | |

Kumkvat | | | |

Liči | | | |

Mango | | | |

Olivy | | | |

Mučenka | | | |

Ananas | | | |

Granátová jablka | | | |

Ostatní | | | |

2.Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

i)KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA | 0,05 | | |

Řepa salátová | | | |

Mrkev | | | |

Celer bulvový | | | |

Křen | | | |

Topinambury | | | |

Pastinák | | | |

Petržel kořenová | | | |

Ředkvička | | | |

Černý kořen | | | |

Batáty | | | |

Tuřín | | | |

Vodnice | | | |

Jam | | | |

Ostatní | | | |

ii)CIBULOVÁ ZELENINA | 0,05 | | |

Česnek | | | |

Cibule kuchyňská | | | |

Šalotka | | | |

Cibule jarní | | | |

Ostatní | | | |

iii)PLODOVÁ ZELENINA | 0,05 | | |

a)Lilkovité | | | |

Rajčata | | | |

Paprika zeleninová | | | |

Lilek | | | |

Ostatní | | | |

b)Tykvovité – s jedlou slupkou | | | |

Okurky salátové | | | |

Okurky nakládačky | | | |

Cukety | | | |

Ostatní | | | |

c)Tykvovité – s nejedlou slupkou | | | |

Melouny cukrové | | | |

Tykve | | | |

Melouny vodní | | | |

Ostatní | | | |

d)Kukuřice cukrová | | | |

iv)KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA | 0,05 | | |

a)Košťálová zelenina vytvářející růžice | | | |

Brokolice | | | |

Květák | | | |

Ostatní | | | |

b)Košťálová zelenina vytvářející hlávky | | | |

Kapusta růžičková | | | |

Kapusta hlávková a zelí hlávkové | | | |

Ostatní | | | |

c) Košťálová zelenina listová | | | |

Pekingské zelí | | | |

Kadeřávek | | | |

Ostatní | | | |

d)Kedlubny | | | |

v)LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY | 0,05 | | |

a)Salát a podobná zelenina | | | |

Řeřicha setá | | | |

Polníček | | | |

Salát hlávkový | | | |

Endivie | | | |

Ostatní | | | |

b)Špenát a podobná zelenina | | | |

Špenát | | | |

Mangold (řapíky) | | | |

Ostatní | | | |

c)Potočnice lékařská | | | |

d)Čekanka salátová | | | |

e)Čerstvé bylinky | | | |

Kerblík | | | |

Pažitka | | | |

Petrželová nať | | | |

Celerová nať | | | |

Ostatní | | | |

vi)LUSKOVÁ ZELENINA | 0,05 | | |

Fazolové lusky | | | |

Vyluštěná fazolová semena | | | |

Hrachové lusky | | | |

Vyluštěná hrachová zrna | | | |

Ostatní | | | |

vii)ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA | 0,05 | | |

Chřest | | | |

Kardy | | | |

Celer řapíkatý | | | |

Fenykl sladký | | | |

Artyčoky | | | |

Pór | | | |

Reveň | | | |

Ostatní | | | |

viii)HOUBY | 0,05 | | |

a)Žampiony pěstované | | | |

b)Žampiony volně rostoucí | | | |

3.Luštěniny | 0,05 | | |

Fazole | | | |

Čočka | | | |

Hrách | | | |

Ostatní | | | |

4. Olejnatá semena | 0,05 | | |

Lněná semena | | | |

Jádra podzemnice olejné | | | |

Mák | | | |

Sezamová semena | | | |

Slunečnicová semena | | | |

Semena řepky | | | |

Sojové boby | | | |

Hořčičná semena | | | |

Bavlníková semena | | | |

Ostatní | | | |

5.Brambory | 0,05 | | |

Konzumní brambory rané a pozdní | | | |

6.Čaj (lístky čajovníku Camellia sinensiszpracované na černý čaj) | 0,05 | | |

7.Chmel (sušený), | 0,1 | | |

Článek 4

Členské státy uvedou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí nejpozději do 30. dubna 1997.

Tato opatření přijatá členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

Článek 5

Tato směrnice vstupuje v platnost dnem vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Článek 6

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 21. května 1996.

Za Radu

předseda

M. Pinto

[1] Úř. věst. L 340, 9.12.1976, s. 26. Směrnice naposledy pozměněná aktem o přistoupení z roku 1994.

[2] Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí 95/61/ES (Úř. věst. L 292, 7.12.1995, s. 27).

[3] Úř. věst. L 211, 23.8.1993, s. 6.

[4] Úř. věst. L 189, 23.7.1994, s. 70.

[5] Úř. věst. L 230, 19.8.1991, s. 1.

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU