(Euratom) č. 944/89Nařízení Komise (Euratom) č. 944/89 ze dne 12. dubna 1989, kterým se stanoví nejvyšší přípustné úrovně radioaktivní kontaminace méně významných potravin po jaderné havárii nebo jiném případu radiační mimořádné situace

Publikováno: Úř. věst. L 101, 13.4.1989 Druh předpisu: Nařízení
Přijato: 12. dubna 1989 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 16. dubna 1989 Nabývá účinnosti: 16. dubna 1989
Platnost předpisu: Zrušen předpisem (Euratom) 2016/52 Pozbývá platnosti: 9. února 2016
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



Nařízení Komise (Euratom) č. 944/89

ze dne 12. dubna 1989,

kterým se stanoví nejvyšší přípustné úrovně radioaktivní kontaminace méně významných potravin po jaderné havárii nebo jiném případu radiační mimořádné situace

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství pro atomovou energii,

s ohledem na nařízení Rady (Euratom) č. 3954/87 ze dne 22. prosince 1987, kterým se stanoví nejvyšší přípustné úrovně radioaktivní kontaminace potravin a krmiv po jaderné havárii nebo jiném případu radiační mimořádné situace [1], a zejména na článek 7 uvedeného nařízení,

vzhledem k tomu, že v souladu s nařízením (Euratom) č. 3954/87 přijme Komise seznam méně významných potravin společně s nejvyššími úrovněmi radioaktivní kontaminace, které se u těchto potravin použijí;

vzhledem k tomu, že byla konzultována odborná skupina jmenovaná Výborem pro vědu a techniku podle článku 31 Smlouvy o Euratomu;

vzhledem k tomu, že potraviny, které mají být z hlediska výživy považovány za méně významné, jsou potraviny, které se pouze okrajově podílejí na spotřebě potravin obyvatelstvem;

vzhledem k tomu, že potraviny k tomu, aby byly začleněny do seznamu méně významných potravin, musí být identifikovatelné podle čísla kódu kombinované nomenklatury a popisu stanoveného v nařízení Komise (EHS) č. 3174/88 ze dne 21. září 1988, kterým se mění příloha I nařízení Rady (EHS) č. 2658/87 o celní a statistické nomenklatuře a o společném celním sazebníku [2];

vzhledem k tomu, že výbor ad hoc zřízený nařízením Rady (Euratom) č. 3954/87 nevydal stanovisko ve lhůtě stanovené jeho předsedou,

PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:

Článek 1

Seznam méně významných potravin vypracovaný na základě článku 7 nařízení (Euratom) č. 3954/87 je uveden v příloze.

Článek 2

Pro méně významné potraviny uvedené v příloze jsou nejvyšší přípustné úrovně, které se mají použít, desetkrát vyšší než úrovně použitelné pro "jiné potraviny, s výjimkou méně významných potravin" stanovené v příloze nařízení (Euratom) č. 3954/87 nebo v souladu s nařízeními přijatými na základě článku 3 uvedeného nařízení.

Článek 3

Toto nařízení vstupuje v platnost třetím dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropských společenství.

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

V Bruselu dne 12. dubna 1989.

Za Komisi

Carlo Ripa di Meana

člen Komise

[1] Úř. věst. L 371, 30.12.1987, s. 11.

[2] Úř. věst. L 298, 31.10.1988, s. 1.

--------------------------------------------------

PŘÍLOHA

Seznam méně významných potravin

Kód KN | Popis |

07032000 | Česnek (čerstvý nebo chlazený) |

07095200 | Lanýže (čerstvé nebo chlazené) |

07099040 | Kapary (čerstvé nebo chlazené) |

07113000 | Kapary (prozatímně konzervované, ale v tomto stavu nevhodná k okamžité spotřebě) |

07123000 | Lanýže (sušené, celé, rozřezané na kousky nebo plátky, rozdrcené nebo v prášku, avšak jinak neupravované) |

0714 | Maniokové kořeny, marantové kořeny, salepové kořeny, jeruzalémské artyčoky, batáty a podobné kořeny a hlízy s vysokým obsahem škrobu nebo inulinu, čerstvé nebo sušené, ve formě plátků nebo neplátkované nebo ve formě pelet, dřeň ságovníku |

08140000 | Slupky citrusových plodů nebo melounů (včetně vodních melounů), čerstvé, zmrazené, sušené nebo prozatímně naložené ve slané vodě, sířené vodě nebo jiných konzervačních roztocích |

09030000 | Maté |

0904 | Pepř rodu Piper; sušené nebo drcené plody druhu Capsicum nebo Pimenta |

09050000 | Vanilka |

0906 | Skořice a květy skořicovníku |

09070000 | Hřebíček (plody, květy a stopky) |

0908 | Muškátové oříšky, muškátový květ a kardamon |

0909 | Semena anýzu, badyánu, fenyklu, koriandru, kmínu; jalovcové bobulky |

0910 | Zázvor, šafrán, kurkuma, tymián, bobkový list, kari a ostatní koření |

110620 | Mouka a šrot ze sága, z kořenů nebo hlíz čísla 0714 |

11081400 | Maniokový škrob |

1210 | Chmelové šištice, čerstvé nebo sušené, v prášku nebo ve formě pelet; lupulin |

1211 | Rostliny a části rostlin (včetně semen a plodů) druhů používaných hlavně v parfumerii, v lékařství nebo jako insekticidy, fungicidy a podobné účely, čerstvé nebo sušené, nařezané nebo neřezané, rozdrcené nebo v prášku |

1301 | Šelak; přírodní gumy, pryskyřice, klejopryskyřice a balzámy |

1302 | Rostlinné šťávy a výtažky; pektinové látky, pektináty a pektany; agar-agar a ostatní slizy a zahušťovadla, upravené nebo neupravené, získané z rostlinných produktů |

1504 | Tuky a oleje a jejich frakce z ryb nebo mořských savců, rafinované nebo nerafinované, avšak chemicky neupravené |

160430 | Kaviár a kaviárové náhražky |

18010000 | Kakaové boby, celé nebo ve zlomcích, surové nebo pražené |

18020000 | Kakaové skořápky, slupky a ostatní kakaové odpady |

1803 | Kakaová hmota, odtučněná nebo neodtučněná |

20032000 | Lanýže (upravené nebo konzervované jinak v octě nebo kyselině octové) |

200600 | Ovoce, ořechy, ovocné kůry a jiné části rostlin, konzervované cukrem (máčením, glazováním nebo kandováním) |

2102 | Droždí (aktivní nebo neaktivní); jiné neaktivní jednobuněčné mikroorganismy (avšak vyjma očkovacích látek z položky čísla 3002); hotové prášky do pečiva |

2936 | Provitaminy a vitaminy přírodní nebo reprodukované syntézou (včetně přírodních koncentrátů), jejich deriváty užívané hlavně jako vitaminy a jejich směsi, též v jakémkoli roztoku |

3301 | Silice (s terpenem i bez něho), včetně pevných a absolutních; pryskyřice; koncentráty silic v tucích, v nevysychavých olejích, ve voscích nebo podobné, získané enfleuráží nebo macerací; terpenické vedlejší produkty vznikající při deterpenaci silic; vodné destiláty a vodné roztoky silic |

--------------------------------------------------

© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU