54/2025 Sb.Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 132/2015 Sb., o sazebníku náhrad nákladů za rozbory prováděné laboratořemi Státní zemědělské a potravinářské inspekce pro účely kontroly, ve znění pozdějších předpisů

Částka: 054 Druh předpisu: Vyhláška
Rozeslána dne: 4. března 2025 Autor předpisu: Ministerstvo zemědělství
Přijato: 20. února 2025 Nabývá účinnosti: 1. ledna 2026
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
 Obsah   Tisk   Export  Skrýt přehled Celkový přehled   Skrýt názvy Zobrazit názvy  

Předpisem se mění

132/2015 Sb.;

Výchozí předpisy

146/2002 Sb. - podle § 14;
Původní znění předpisu
Zavřít

54

VYHLÁŠKA

ze dne 20. února 2025,

kterou se mění vyhláška č. 132/2015 Sb., o sazebníku náhrad nákladů za rozbory prováděné laboratořemi Státní zemědělské a potravinářské inspekce pro účely kontroly, ve znění pozdějších předpisů

Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 14 zákona č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 138/2014 Sb., zákona č. 180/2016 Sb. a zákona č. 174/2021 Sb.:

Čl. I

Vyhláška č. 132/2015 Sb., o sazebníku náhrad nákladů za rozbory prováděné laboratořemi Státní zemědělské a potravinářské inspekce pro účely kontroly, ve znění vyhlášky č. 396/2016 Sb. a vyhlášky č. 129/2019 Sb., se mění takto:

1

V § 1 se číslo 6 nahrazuje číslem 7.

2

Přílohy č. 1 a 2 znějí:

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 132/2015 Sb.

Fyzikálně-chemické rozbory

Číslo Rozbor Výše náhrady nákladů v Kč
1. Stanovení acesulfamu-K, aspartamu a sacharinu v potravinách metodou HPLC 1 340 
2. Stanovení vitaminu A v potravinách metodou HPLC 2 590 
3. Stanovení napadení těstovin škůdci 90 
4. Stanovení zlomků a příměsí jiných druhů těstovin 130 
5. Stanovení očkovitosti těstovin 70 
6. Stanovení tuku přímou extrakcí v pekařských výrobcích 290 
7. Stanovení tuku po hydrolýze v pekařských výrobcích 470 
8. Stanovení obsahu cukrů v pekařských výrobcích 570 
9. Stanovení titrovatelných kyselin v pekařských výrobcích 210 
10. Stanovení příměsi ve strouhance 70 
11. Stanovení cukrů v cukrářských výrobcích 570 
12. Stanovení tuků extrakcí po hydrolýze v cukrářských výrobcích 470 
13. Stanovení titrovatelných kyselin v cukrářských výrobcích 130 
14. Stanovení tuku acidobutyrometricky ve zmrzlinách 270 
15. Stanovení veškerých redukujících cukrů po inverzi metodou Schoorla ve zmrzlinách 570 
16. Stanovení obsahu tuku přímou extrakcí v cukrovinkách a trvanlivém pečivu 330 
17. Stanovení obsahu tuku po hydrolýze v cukrovinkách a trvanlivém pečivu 470 
18. Stanovení čokoládové polevy formované, máčené 220 
19. Stanovení sacharózy polarimetricky v cukrovinkách a trvanlivém pečivu 330 
20. Stanovení sacharidů v cukrovinkách a trvanlivém pečivu 560 
21. Stanovení sacharózy polarimetricky v cukrovarských výrobcích 260 
22. Stanovení redukujících cukrů v cukrovarských výrobcích 330 
23. Stanovení barvy cukrovarských výrobků 290 
24. Stanovení granulometrického složení u řepného cukru 130 
25. Stanovení obsahu nerozpustných látek v cukrovarských výrobcích 290 
26. Stanovení ferromagnetických příměsí v cukrovarských výrobcích 70 
27. Stanovení protihrudkujících látek v cukrovarských výrobcích 340 
28. Stanovení titrovatelných kyselin ve vodním výluhu škrobu 160 
29. Stanovení stipů ve škrobu 70 
30. Stanovení titrační kyselosti ve výrobcích ze škrobu 160 
31. Stanovení barvy piva 260 
32. Výpočet využitelné energie piva 70 
33. Stanovení pěnivosti piva 90 
34. Stanovení cukrů v pivu 620 
35. Stanovení mohutnosti kynutí v těstě u droždí 210 
36. Stanovení kyselosti droždí 230 
37. Stanovení hustoty vonných a chuťových látek 210 
38. Stanovení alkoholu v lihovinách 460 
39. Stanovení netěkavých látek rozpustných cukrů v lihovinách 270 
40. Stanovení veškerých kyselin ve vinném destilátu a brandy 130 
41. Stanovení kyanovodíku v lihovinách 270 
42. Stanovení cukrů v lihovinách 560 
43. Stanovení oxidu uhličitého v nealkoholických nápojích, manometricky 70 
44. Stanovení oxidu uhličitého v nealkoholických nápojích titrační metodou 260 
45. Stanovení kyselosti – titrovatelné kyseliny v nealkoholických nápojích 260 
46. Stanovení alkoholu v nealkoholických nápojích 400 
47. Stanovení cukru v nealkoholických nápojích 460 
48. Stanovení kyselosti kvasného octa 220 
49. Stanovení etanolu v kvasném octě 550 
50. Stanovení veškerého extraktu kvasného octa 350 
51. Stanovení bezcukerného extraktu kvasného octa 70 
52. Stanovení celkové kyselosti konzervárenských polotovarů z ovoce a zeleniny 260 
53. Stanovení netěkavých kyselin (kyseliny mléčné) v konzervárenských polotovarech a výrobcích z ovoce a zeleniny 690 
54. Stanovení těkavých kyselin v konzervárenských polotovarech a výrobcích z ovoce a zeleniny 430 
55. Stanovení etanolu v konzervárenských polotovarech a výrobcích z ovoce a zeleniny 390 
56. Stanovení obsahu cukrů v konzervárenských polotovarech a výrobcích z ovoce a zeleniny 570 
57. Stanovení oxidu uhelnatého v kouřových kondenzátech 2 370 
58. Stanovení alkaloidů v kondenzátu cigaretového kouře metodou spektrofotometrickou 2 940 
59. Stanovení alkaloidů (nikotinu) ve fermentovaném tabáku a tabákových výrobcích 2 940 
60. Stanovení hmotnostní rychlosti volného hoření (hořlavost) fermentovaného tabáku a tabákových výrobků 260 
61. Stanovení tuku přímou extrakcí v mrazírenských výrobcích 290 
62. Stanovení kyselosti ovocných a zeleninových výrobků 260 
63. Stanovení relativní hustoty ovocných a zeleninových šťáv 130 
64. Stanovení formolového čísla ovocných a zeleninových šťáv 260 
65. Stanovení obsahu fosforu v ovocných a zeleninových šťávách metodou spektrofotometrickou 1 660 
66. Enzymové stanovení obsahu kyseliny L-jablečné (L-malátu) v ovocných a zeleninových šťávách metodou spektrofotometrickou 2 210 
67. Enzymové stanovení obsahu kyseliny D-isocitronové v ovocných a zeleninových šťávách metodou spektrofotometrickou 2 210 
68. Spektrometrické stanovení obsahu prolinu v ovocných a zeleninových šťávách 1 240 
69. Stanovení hesperidinu a naringinu v citrusových šťávách metodou HPLC 1 400 
70. Enzymatické stanovení obsahu kyseliny D-jablečné v ovocných a zeleninových šťávách metodou spektrofotometrickou 2 210 
71. Stanovení obsahu mléčného tuku v čokoládě a čokoládových cukrovinkách 4 810 
72. Stanovení obsahu tukuprosté mléčné sušiny v čokoládě a čokoládových cukrovinkách 2 250 
73. Stanovení obsahu tukuprosté kakaové sušiny v čokoládě a čokoládových cukrovinkách 1 790 
74. Stanovení surového a beznikotinového bezvodého kondenzátu kouře za použití rutinního analytického nakuřovacího přístroje 1 440 
75. Stanovení podílu složek v drůbežích a zvěřinových konzervách 130 
76. Stanovení kyselosti u ryb, rybích výrobků a konzerv 130 
77. Stanovení hmotnosti obsahu a podílu složek u ryb, rybích výrobků a konzerv 130 
78. Stanovení celkového obsahu tuku v mase a masných výrobcích 470 
79. Důkaz přítomnosti škrobu v mase, masných výrobcích a masných konzervách a hotových jídlech v konzervách 130 
80. Stanovení obsahu volného tuku v mase a masných výrobcích 380 
81. Stanovení piperinu v pepři metodou spektrofotometrickou 1 400 
82. Stanovení celkového obsahu capsanoidů a oleoresinů v chilli paprikách metodou HPLC 1 990 
83. Příprava mletého vzorku čaje o známém obsahu sušiny 290 
84. Stanovení kyselosti dehydratovaných výrobků a ochucovadel 160 
85. Stanovení kreatinu v dehydratovaných výrobcích a ochucovadlech 1 240 
86. Stanovení cukru v hořčici 570 
87. Stanovení kyselosti hořčice 130 
88. Stanovení tuku v hořčici 650 
89. Stanovení vlhkosti a těkavých látek 270 
90. Stanovení hustoty kapalných chemických výrobků pro průmyslové použití při 20°C 130 
91. Stanovení obsahu etanolu v lihu pyknometricky 180 
92. Stanovení furalu v lihu metodou fotometrickou 1 400 
93. Stanovení obsahu veškerých dusíkatých zásad v lihu 400 
94. Zjišťování alkality lihu 70 
95. Stanovení kyselosti lihu 220 
96. Stanovení odparku lihu 260 
97. Stanovení vitamínu D metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie-Stanovení cholekalciferolu (D3) a ergokalciferolu (D2). 4 810 
98. Stanovení vitamínu E metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie-Stanovení alfa, beta, gama, a delta-tokoferolů 2 210 
99. Stanovení obsahu síranů 340 
100. Analýza methylesterů mastných kyselin plynovou chromatografií 2 500 
101. Stanovení butylhydroxyanisolu (BHA) a butylhydroxytoluenu (BHT) - metoda plynové chromatografie 3 200 
102. Stanovení reziduí bromidů – Stanovení anorganických bromidů 2 980 
103. Stanovení vitaminu A v potravinách metodou HPLC – stanovení beta-karotenu 2 590 
104. Stanovení patulinu v čiré a zakalené jablečné šťávě a protlaku – metoda HPLC s přečištěním na rozhraní kapalina/kapalina 2 410 
105. Stanovení ochratoxinu A v ječmeni a pražené kávě – metoda HPLC s přečištěním na imunoafinitní kolonce 9 570 
106. Stanovení ochratoxinu A ve vínu a pivu – metoda HPLC s přečištěním na imunoafinitní kolonce 9 570 
107. Potraviny – stanovení aflatoxinu B1 a sumy aflatoxinů B1, B2, G1 a G2 v lískových oříšcích, burských oříšcích, pistáciích, fících a práškové paprice – metoda HPLC s postkolonovou derivatizací a s předčištěním a imunoafinitní kolonce 7 880 
108. Detekce ozářených potravin obsahujících tuk – analýza 2-alkylcyklobutanonů – metoda plynové chromatografie s detekcí hmotnostní 6 180 
109. Termoluminiscenční detekce ozářených potravin, ze kterých mohou být izolovány křemičité minerály 6 490 
110. Stanovení fumonisinů B1 a B2 v potravinách na bázi kukuřice – HPLC metoda s přečištěním na imunoafinitní kolonce 7 140 
111. Cigarety – stanovení obsahu vody v kouřových kondenzátech – metoda plynové chromatografie 960 
112. Stanovení celkového obsahu karotenoidů a obsahu jednotlivých frakcí karotenoidů 2 680 
113. Stanovení dusitanů v potravinách spektrofotometricky 730 
114. Zmrazené rybí tyčinky (rybí prsty), rybí porce a rybí filety obalované ve strouhance nebo těstíčku. Stanovení hmotnosti zmrazených rybích výrobků 130 
115. Stanovení 3-monochlorpropan-1,2-diolu (MCPD) v potravinách plynovou chromatografií 7 120 
116. Potraviny – stanovení neohesperidinu-dihydochalkonu metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) 1 400 
117. Stanovení obsahu dusičnanů metodou HPLC 1 470 
118. Stanovení vitamínu B1 metodou HPLC 2 200 
119. Stanovení vitamínu B2 metodou HPLC 2 200 
120. Maso a masné výrobky – stanovení polyfosfátů 1 240 
121. Stanovení obsahu sacharózy polarimetricky ve slazeném zahuštěném mléce 330 
122. Stanovení hustoty 210 
123. Cigarety – stanovení obsahu nikotinu v kouřových kondenzátech – metoda plynové chromatografie 2 940 
124. Jakost vod – stanovení volného a celkového chloru kolorimetrickou metodou 600 
125. Potraviny s nízkým obsahem tuku – stanovení chlormequatu a mepiquatu-Metoda LC-MS/MS  4 750 
126. Bezvodý mléčný tuk – stanovení složení sterolů plynovou chromatografií (Rutinní metoda) 3 380 
127. Stanovení veškerých kyselin v lihovinách 220 
128. Stanovení poměru stabilního izotopu uhlíku (13C/12C) v cukrech ovocných šťáv - metoda izotopové hmotnostní spektrometrie 3 410 
129. Stanovení poměru stabilního izotopu uhlíku (13C/12C) v dužině ovocných šťáv - metoda izotopové hmotnostní spektrometrie 3 410 
130. Potraviny – stanovení vitamínu B6 metodou HPLC 2 200 
131. Metody zkoušení piva Část 10: stanovení hořkosti 810 
132. Potraviny – stanovení siřičitanu – část 1: optimalizovaná Monier-Williamsova metoda 440 
133. Stanovení pH potenciometricky 130 
134. Metoda stanovení látek extrahovatelných diethyletherem z potravinářských sulfonovaných organických barviv rozpustných ve vodě 430 
135. Metoda stanovení netěkavých látek v kyselině propionové (E 280) 270 
136. Metoda pro důkaz vyššího než mezního množství aldehydů v kyselině sorbové (E 200), sorbanu sodném, draselném a vápenatém (E 201, E 202, E 203) a v kyselině propionové (E 280) 160 
137. Metoda pro důkaz vyššího než mezního množství redukujících látek v mléčnanu sodném, draselném a vápenatém (E 325, E 326, E 327) 90 
138. Metoda stanovení těkavých kyselin a důkazu vyššího než mezního množství dusičnanů v kyselině orthofosforečné (E 338) – pouze stanovení vyššího než mezního množství dusičnanů 160 
139. Metoda stanovení látek nerozpustných ve vodě přítomných v orthofosforečnanu sodném, disodném a trisodném a v orthofosforečnanu draselném, didraselném a tridraselném (E 339(i), E 339(ii), E 339(iii), E 340(i), E 340(ii), E 340(i)) 350 
140. Stanovení sukralózy – metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie 2 210 
141. Identifikace syntetických potravinářských barviv v potravinách metodou TLC 1 010 
142. Stanovení syntetických potravinářských barviv v potravinách metodou HPLC 2 700 
143. Stanovení syntetických potravinářských barviv v potravinách metodou spektrofotometrickou 1 920 
144. Stanovení karotenoidů v potravinách metodou spektrofotometrickou 1 560 
145. Stanovení beta-karotenu v potravinách spektrofotometrickou metodou 2 590 
146. Stanovení kyseliny p-hydroxybenzoové a jejích esterů v potravinách metodou HPLC 1 250 
147. Stanovení kyseliny sorbové a kyseliny benzoové v potravinách metodou HPLC 1 240 
148. Stanovení celkového oxidu siřičitého v potravinách metodou destilačně-titrační 420 
149. Stanovení oxidu siřičitého v potravinách metodou spektrofotometrickou s pararosanilinem 1 400 
150. Stanovení kyseliny mravenčí v potravinách metodou HPLC 1 420 
151. Stanovení fosforu v potravinách metodou spektrofotometrickou 1 660 
152. Stanovení theobrominu, kofeinu a theofylinu v potravinách metodou HPLC 1 510 
153. Stanovení kyseliny glutamové v potravinách metodou HPLC 1 440 
154. Stanovení chininu metodou HPLC 1 300 
155. Stanovení chininu metodou spektrofotometrickou 1220 
156. Stanovení aromatických látek a alkaloidů v potravinách metodou GC  2 600 
157. Stanovení vanilinu, ethylvanilinu, kumarinu a příbuzných aromatických látek v potravinách metodou HPLC 1 400 
158. Stanovení vitamínů rozpustných ve vodě v doplňcích stravy metodou HPLC 1 990 
159. Stanovení vitaminů A a E v potravinách metodou HPLC 2 080 
160. Stanovení vitaminů B1, B2, B6 v potravinách metodou HPLC 2 200 
161. Stanovení vitaminu B12 v potravinách imuno-enzymatickou metodou 3 900 
162. Stanovení vitaminu C v potravinách metodou HPLC 1 240 
163. Stanovení taurinu v potravinách metodou HPLC 1 820 
164. Stanovení specifických bílkovin a dalších antigenů v potravinách metodou ELISA 3900 
165. Stanovení (konfirmace) jednoho vzorku na zařízení GC MSD 1 810 
166. Stanovení anabolických steroidů v potravinách hmotnostní spektrometrií 4 420 
167. Stanovení (konfirmace) jednoho vzorku na zařízení LC/MS  4 460 
168. Stanovení obsahu vaječné bílkoviny v potravinách imunoenzymatickou metodou 3 900 
169. Stanovení dithiokarbamátů v potravinách metodou GC  3 340 
170. Stanovení pesticidů na bázi kvartérních aminů v potravinách kapalinovou chromatografií s MS detekcí 4 750 
171. Stanovení bromidů v potravinách metodou GC/ECD 2 980 
172. Stanovení ovocného (zeleninového) podílu 8 150 
173. Stanovení refraktometrické sušiny vnesené rajčatovou surovinou 7 150 
174. Stanovení chlorovaných alifatických uhlovodíků metodou GC  2 180 
175. Stanovení ftalátů v nápojích metodou GC  2 570 
176. Stanovení 1,3-dimethylamylaminu a přírodních látek v doplňcích stravy metodou LC-MS/MS  4 730 
177. Stanovení aflatoxinů B1, B2, G1, G2 v potravinách metodou HPLC 7 880 
178. Stanovení deoxynivalenolu v potravinách metodou HPLC 7 290 
179. Stanovení ochratoxinu A v potravinách metodou HPLC s využitím imunoafinitních (SPE) kolonek 9 570 
180. Stanovení patulinu v potravinách metodou HPLC 2 410 
181. Stanovení biogenních aminů v potravinách metodou HPLC 2 290 
182. Stanovení metanolu v lihovinách a lihu metodou GC  1 240 
183. Stanovení chloraminu 1 500 
184. Stanovení etylkarbamátu v lihovinách metodou GC  1 810 
185. Detekce stafylokokových enterotoxinů v potravinách 2 600 
186. Identifikace stafylokokových enterotoxinů A, B, C, D a E v potravinách 3 900 
187. Detekce bacilových průjmových enterotoxinů v potravinách imuno-enzymatickou metodou 3 640 
188. Stanovení cukrů a celkového alkoholu ve víně 610 
189. Stanovení celkového alkoholu ve víně-výpočet 40 
190. Stanovení těkavých organických látek v potravinách metodou GC  2 180 
191. Stanovení zearalenonu v potravinách metodou HPLC 7 290 
192. Stanovení ethylacetátu plynovou chromatografií 1 240 
193. Stanovení titrovatelných zásad v lihovinách 180 
194. Stanovení veškerých kyselin v lihovinách 220 
195. Stanovení vícesytných alkoholů ve vínech a lihovinách 1 950 
196. Stanovení vyšších alkoholů, esterů a aldehydů v lihovinách s vyšším obsahem těkavých složek 1 740 
197. Stanovení vyšších alkoholů, esterů a aldehydů v lihu a lihovinách s nízkým obsahem těkavých složek 1 740 
198. Stanovení furalů v lihu a lihovinách 1 950 
199. Stanovení poměru stabilních izotopů vodíku D/H na methylové a methylenové skupině ethanolu pomocí nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR) - stanovení zvyšování přirozeného obsahu alkoholu a průkaz slazení 17 510 
200. Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako delta 13C) v ethanolu pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) – stanovení zvyšování přirozeného obsahu alkoholu a průkaz slazení 11 350 
201. Stanovení poměru stabilních izotopů kyslíku 18O/16O (vyjádřeného jako delta 18O) ve vodě pomocí hmotnostní (spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) – stanovení přídavku vody ekvilibrační metodou 4 880 
202. Stanovení beta-laktoglobulinu v potravinách imuno-enzymatickou metodou 3 250 
203. Stanovení arašídů v potravinách imuno-enzymatickou metodou 3 250 
204. Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C vyjádřeného jako delta 13C) v ethanolu pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a poměru stabilních izotopů vodíku D/H na methylové a methylenové skupině ethanolu pomocí nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR)- stanovení zvyšování přirozeného obsahu alkoholu a průkaz slazení 22 620 
205. Stanovení markerů pro odhalení falšování přídavkem syntetického glycerolu plynovou chromatografií s MS detekcí 7 350 
206. Stanovení poměru stabilních izotopů kyslíku 18O/16O (vyjádřeného jako delta 18O) ve vodě pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) - stanovení původu vody v ovocných a zeleninových šťávách 4 880 
207. Stanovení kyseliny aristolochové v potravinách 1 240 
208. Stanovení gliadinu (lepku) v potravinách imuno-enzymatickou metodou 3 250 
209. Stanovení obsahu čisté svalové bílkoviny přepočtem přes 3-methylhistidin 1 570 
210. Stanovení provařenosti masných výrobků 210 
211. Stanovení obsahu masa 8 030 
212. Stanovení obsahu masa v rybách a rybích výrobcích 1 860 
213. Stanovení floridzinu v potravinách metodou HPLC 1 560 
214. Stanovení obsahu náplně nebo panády zmrazených výrobků 130 
215. Stanovení volné vody u zabité drůbeže 70 
216. Stanovení methanolu a těkavých látek v lihovinách 1 740 
217. Stanovení obsahu vody v tabáku destilační metodou 620 
218. Stanovení šířky řezu a hmotnostního podílu tabákových částic v tabákových výrobcích 530 
219. Stanovení obsahu sójové bílkoviny v potravinách imuno-enzymatickou metodou 3 900 
220. Stanovení kolagenu v masných výrobcích výpočtem přes 4-hydroxyprolin 2 350 
221. Stanovení sacharidů a odvozených vícesytných alkoholů v potravinách metodou HPLC 1 240 
222. Stanovení spektra cukrů v medu 1 690 
223. Stanovení tuku po hydrolýze metodou podle Soxhleta 470 
224. Stanovení tuku přímou extrakcí metodou podle Soxhleta 290 
225. Stanovení mastných kyselin v tucích a olejích metodou GC  2 500 
226. Stanovení sterolů v potravinách metodou GC  3 380 
227. Stanovení cholesterolu v potravinách metodou GLC 3 380 
228. Stanovení dusíku v potravinách 770 
229. Stanovení dusíku a přepočet na bílkoviny v potravinách 790 
230. Stanovení odrůdové jednotnosti a pravosti brambor pomocí polyakrylamidové elektroforézy 3 300 
231. Stanovení celkové potravinové vlákniny enzymaticko – gravimetrickou metodou 4 550 
232. Stanovení spektra aminokyselin metodou HPLC 3 470 
233. Stanovení chloridů/chloridu sodného/soli titračně 290 
234. Stanovení organických kyselin v potravinách metodou HPLC 1 820 
235. Stanovení kyseliny pyrrolidonkarboxylové metodou HPLC 1 240 
236. Stanovení beta-karotenu, kriptoxanthinesteru a xanthophylesteru v potravinách metodou spektrofotometrickou 2 680 
237. Stanovení vybraných parametrů piva pomocí automatického analyzátoru 730 
238. Stanovení kyselosti 210 
239. Stanovení obsahu šťávy v citrusových plodech 260 
240. Stanovení sacharidů a energetické hodnoty výpočtem 70 
241. Stanovení složení nesourodých potravin – makroskopický rozbor 330 
242. Stanovení složení nesourodých potravin – mikroskopický rozbor 430 
243. Stanovení cizorodé příměsi v potravinách 330 
244. Stanovení sacharidů a energetické hodnoty výpočtem (voda, tuk, popel, bílkoviny) 2 050 
245. Stanovení triacylglycerolů v potravinách metodou GC  4 810 
246. Stanovení obsahu kakaového prášku 3 610 
247. Stanovení nepovolených barviv v potravinách metodou HPLC 1 820 
248. Identifikace původu anthokyanů metodou fingerprinting chromatography 3 430 
249. Stanovení tryptamidu kyseliny lignocerové (LAT) v kakau a výrobcích z kakaa 2 080 
250. Stanovení těkavých kyselin titračně po destilaci – ovocná vína, ostatní vína, sladová vína, medovina, ostatní alkoholické nápoje 400 
251. Stanovení přípravků určených na léčbu erektilní dysfunkce v doplňcích stravy metodou HPLC 2 340 
252. Stanovení sacharidů a odvozených vícesytných alkoholů v potravinách metodou iontové chromatografie s pulzní ampérometrickou detekcí 2 080 
253. Stanovení T-2 a HT-2 toxinů v potravinách kapalinovou chromatografií 7 480 
254. Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako delta13C) v ethanolu pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) – průkaz botanického původu lihu 11 040 
255. Stanovení poměru stabilních izotopů vodíku D/H na methylové a methylenové skupině ethanolu pomocí nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR – stanovení botanického původu lihu v lihovinách 17 200 
256. Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako delta 13C) v ethanolu pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a stanovení poměru stabilních izotopů vodíku D/H na methylové a methylenové skupině ethanolu pomocí nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR) – stanovení botanického původu lihu v lihovinách 22 310 
257. Průkaz rostliny rodu Echinacea pomocí kapalinové chromatografie 3 900 
258. Stanovení sukralosy v potravinách metodou iontové chromatografie s pulzní ampérometrickou detekcí 2 080 
259. Stanovení škrobu a částečně hydrolyzovaného škrobu v potravinách enzymaticko-spektrofotometrickou metodou 2 210 
260. Stanovení koenzymu Q10 v doplňcích stravy metodou HPLC 2 080 
261. Stanovení sacharidů a energetické hodnoty výpočtem (voda, tuk, popel, bílkoviny, vláknina) 6 600 
262. Stanovení obsahu alkoholu pyknometricky po destilaci – ovocná vína, ostatní vína, sladová vína, medovina, ostatní alkoholické nápoje 460 
263. Stanovení těkavých kyselin v lihovinách 270 
264. Stanovení oxidu siřičitého titračně – ovocná vína, ostatní vína, sladová vína, medovina, ostatní alkoholické nápoje 180 
265. Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako delta 13C) v medu a v proteinu izolovaného z medu pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS)-stanovení obsahu C4-cukrů 7 080 
266. Stanovení pesticidů v potravinách metodou QuEChERS s detekcí GC/MS  5 370 
267. Stanovení pesticidů v potravinách metodou QuEChERS s detekcí LC-MS/MS  5 340 
268. Stanovení mykotoxinů v potravinách metodou LC-MS/MS  6 370 
269. Stanovení vitamínu B6 (včetně jeho glykosilovaných forem) metodou HPLC 2 730 
270. Stanovení poměru stabilních izotopů vodíku D/H na methylové a methylenové skupině ethanolu pomocí nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR) - průkaz botanického původu cukrů 17 510 
271. Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako delta 13C) v ethanolu pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) – průkaz botanického původu cukrů 11 350 
272. Stanovení cukrů ve víně a moštech metodou HPLC s refraktometrickou detekcí 1 630 
273. Stanovení cukrů metodou HPLC s refraktometrickou detekcí 1 630 
274. Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako delta 13C) v ethanolu izolovaného z fermentovaných ovocných šťáv pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a poměru stabilních izotopů vodíku D/H na methylové a methylenové skupině ethanolu pomocí nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR) - průkaz botanického původu cukrů 22 620 
275. Průkaz rostliny Aloe v nápojích na základě stanovení antrachinonů metodou LC/MS  4 160 
276. Stanovení alkality nealkoholických nápojů titračně 270 
277. Kvalitativní průkaz fermentované červené rýže s použitím screeningové (HPLC-DAD) a konfirmační (LC-MS) metody 4 940 
278. Stanovení pyrofeofytinu v olivových olejích metodou HPLC 1 820 
279. Stanovení polyfenolů v pivu spektrofotometrickou metodou 810 
280. Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako delta 13C) v CO2 pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) – detekce exogenního CO2 3 360 
281. Stanovení amitrazu v potravinách rostlinného původu metodou plynové chromatografie s MS detekcí 3 650 
282. Stanovení ztráty sušením v přídatných látkách 180 
283. Mléčné výrobky a potraviny na bázi mléka – stanovení obsahu tuku vážkovou metodou dle Weibull-Berntropa (Referenční metoda) 470 
284. Stanovení sibutraminu v doplňcích stravy metodou HPLC 3 120 
285. Stanovení celkového alkoholu v moštech výpočtem (skutečný alkohol, glukóza, fruktóza) 1 260 
286. Stanovení polárních pesticidů a kontaminantů v potravinách rostlinného původu metodou IC-MS/MS  5 190 
287. Stanovení natamycinu ve víně metodou kapalinové chromatografie s detektorem diodového pole 180 
288. Stanovení poměru stabilních izotopů kyslíku 18O/16O a poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřených jako delta 18O a delta 13C) ve vodě a ethanolu produktů révy vinné metodou hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a průkaz geografického původu dopočtem z naměřených hodnot 27 500 
289. Stanovení neotamu v potravinách metodou HPLC/UV VIS/DAD 1 820 
290. Stanovení pesticidů v rostlinných olejích metodou QuEChERS s detekcí GC/MS  3 970 
291. Stanovení pesticidů v rostlinných olejích metodou QuEChERS s detekcí a LC-MS/MS  3 940 
292. Stanovení dithiokarbamátů a jejich degradačních produktů v dětské výživě metodou LCMS/MS  4 750 
293. Stanovení přetlaku sycených nápojů 130 
294. Stanovení esterů 3-monochlorpropandiolu a esterů glycidolu v rostlinných olejích a ztužených tucích metodou GC/MS  7 900 
295. Stanovení opiových alkaloidů v máku metodou LC-MS/MS  5 800 
296. Stanovení 3-monochlorpropandiolu v sójové omáčce metodou GC/MS  6 850 
297. Stanovení mléčné bílkoviny v potravinách imuno-enzymatickou metodou 3 250 
298. Stanovení 2-propanolu v lihovinách plynovou chromatografií s FID detekcí 1 740 
299. Stanovení sterolů v olivových olejích metodou plynové chromatografie 4 030 
300. Stanovení stigmastadienů metodou GC v rostlinných olejích 4 030 
301. Stanovení sterolů v másle metodou kapilární plynové chromatografie (GC) 3 380 
302. Detekce přítomnosti cizího tuku v mléčném tuku stanovením triacylglycerolů metodou plynové chromatografie 4 810 
303. Stanovení methylesterů mastných kyselin metodou plynové chromatografie v olivových olejích 2 500 
304. Spektrofotometrická stanovení v UV oblasti (K232, K270, delta K) v olivovém oleji 730 
305. Stanovení celkové kyselosti v produktech z rajčat 260 
306. Stanovení těkavých kyselin v produktech z rajčat 430 
307. Stanovení obsahu cukru v produktech z rajčat 570 
308. Stanovení volných mastných kyselin v olivových olejích 270 
309. Stanovení peroxidového čísla v olivových olejích 550 
310. Stanovení obsahu vaječného žloutku ve vaječných likérech spektrofotometrickou metodou 1 660 
311. Stanovení extraktu ve víně 130 
312. Stanovení popela ve víně 510 
313. Stanovení hustoty vína 210 
314. Stanovení alkoholu ve víně – pyknometricky 460 
315. Stanovení celkové kyselosti vína 130 
316. Stanovení těkavých kyselin ve víně 270 
317. Stanovení oxidu siřičitého ve víně 180 
318. Stanovení pH vína 130 
319. Stanovení alkality popela ve víně 130 
320. Stanovení obsahu alkoholu 460 
321. Stanovení těkavých látek a methanolu v lihovinách 1 740 
322. Alkohol – pomocí hydrostatických vah 650 
323. Stanovení obsahu alkoholu s použitím hydrostatických vah po destilaci 650 
324. Stanovení obsahu alkoholu v % objemových v lihovinách 650 
325. Metody pro stanovení jakosti cukru – stanovení barvy v roztoku 290 
326. Glycyrrhizová kyselina – stanovení glycyrrhizové kyseliny vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií 1 400 
327. Refraktometrické stanovení obsahu cukru v hroznových moštech, zahuštěných hroznových moštech a rektifikovaných moštových koncentrátech 200 
328. Stanovení celkového suchého extraktu lihovin gravimetricky 270 
329. Stanovení redukujících látek ve víně a moštech 680 
330. Stanovení oxidu siřičitého ve víně titračně po destilaci 570 
331. Stanovení oxidu siřičitého po destilaci – ovocná vína, ostatní vína, sladová vína, medovina, ostatní alkoholické nápoje, lihoviny 570 
332. Stanovení přetlaku šumivých a perlivých vín 130 
333. Stanovení glukózy a fruktózy ve víně enzymaticky 610 
334. Stanovení kyseliny citrónové ve víně enzymaticky 640 
335. Simultánní stanovení kyseliny L askorbové a D-iso-askorbové ve víně metodou HPLC s UV detekcí 2 150 
336. Stanovení poměru voda/bílkoviny 1 080 
337. Stanovení síranů ve víně gravimetricky 770 
338. Stanovení ethylacetátu ve víně plynovou chromatografií s detekcí FID 2 690 
339. Stanovení metanolu plynovou chromatografií s detekcí FID 2 690 
340. Stanovení vlhkosti, refraktometrická metoda 200 
341. Stanovení elektrické vodivosti 200 
342. pH a volná kyselost 290 
343. Stanovení hydroxymethylfurfuralu metodou HPLC s UV detekcí 1 470 
344. Stanovení nerozpustných látek gravimetricky 260 
345. Stanovení aktivity diastázy dle Phadebase 820 
346. Stanovení maltosy, sacharózy a D-glukózy ve víně enzymaticky se spektrofotometrickou detekcí 1 220 
347. Stanovení velikosti písma údaje na obalu a plochy obalu 230 
348. Enzymatické stanovení obsahu škrobu HPLC 2 550 
349. Stanovení čisté svalové bílkoviny 3 150 
350. Stanovení zpolymerovaných triacylglycerolů v tucích metodou HPLC 2 240 
351. Stanovení nepovolených barviv v potravinách metodou LC-MS 4 030 
352. Stanovení tropanových alkaloidů v potravinách rostlinného původu metodou LC-MS/MS  5 670 
353. Stanovení amygdalinu v potravinách metodou HPCL/UV_VIS/DAD 1 690 
354. Stanovení enzymů v potravinách metodou polyakrylamidové gelové elektroforézy 3 340 
355. Stanovení aktivity papainu v potravinách pHmetricky 4 950 
356. Stanovení aktivity trypsinu v potravinách spektrofotometricky 3 430 
357. Stanovení a identifikace charakteristických proteinů v potravinách proteomickou analýzou s využitím LC-MS/MS  4 540 
358. Stanovení mikrocystinů v doplňcích stravy metodou LC-MS/MS  3 110 
359. Stanovení obsahu katechinů v čaji metodou HPLC 2 590 
360. Stanovení kyseliny citrónové ve víně s využitím multiparametrického automatického analyzátoru a enzymatického setu 470 
361. Stanovení cukrů (glukóza a fruktóza) s využitím multiparametrického automatického analyzátoru a enzymatického setu 470 
362. Rozlišení orálního a žvýkacího tabáku 550 
363. Stanovení plochy spotřebitelského balení 400 
364. Stanovení titrovatelných kyselin v pekařských výrobcích 210 
365. Stanovení ekvivalentů kakaového másla v čokoládě metodou GC/FID 6 720 
366. Stanovení citrininu v potravinách rostlinného původu metodou LC-MS/MS  5 140 
367. Stanovení kanabinoidů v potravinách rostlinného původu metodou LC-MS/MS  5 140 
368. Stanovení a identifikace charakteristických proteinů v mléce a mléčných výrobcích proteomickou analýzou s využitím LC-MS/MS  4 540 
369. Stanovení a identifikace charakteristických rostlinných proteinů v masných výrobcích proteomickou analýzou s využitím LC-MS/MS  4 540 
370. Stanovení gama-laktonů pro odhalování falšování přídavkem syntetického aroma chirální plynovou chromatografií s MS detekcí 12 490 
371. Stanovení obsahu hořčice v potravinách imuno-enzymatickou metodou 3 760 
372. Celkový obsah cukrů v lihovinách 1 530 
373. Stanovení a identifikace charakteristických proteinů tvrdé pšenice v mouce a těstovinách proteomickou analýzou s využitím LC-MS/MS  4 430 
374. Výpočet poměru nebo procentuálního zastoupení 70 
375. Stanovení mléčné sušiny dopočtem z naměřených hodnot 9 200 
376. Stanovení těkavých kyselin v lihovinách 380 
377. Imunoenzymatická detekce stafylokokových enterotoxinů v potravinách (vč. dialýzy) 4 300 
378. Stanovení hydroxymethylfurfuralu v potravinách metodou UHPLC s UV detekcí 1 470 
379. Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako delta 13C) sacharidů pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (LC-IRMS) – průkaz původu sacharidů dopočtem z naměřených hodnot 7 480 
380. Multielementární analýza vína metodou hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem 2 560 
381. Stanovení prvků metodou hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem v potravinách a nápojích 2 560 
382. Stanovení celkového obsahu přírodních barviv (ASTA Color) v paprice metodou spektrofotometrickou 1 400 
383. Stanovení hustoty lihovin 210 
384. Stanovení hmotnosti potraviny/pokrmu 90 
385. Stanovení objemu potraviny/pokrmu 90 
386. Stanovení obsahu pevných a tekutých částí, hmotnostního podílu složek, odkapaného podílu, náplně výrobku nebo počtu tablet 130 
387. Stanovení popela gravimetricky 460 
388. Stanovení písku/popela nerozpustného v kyselině gravimetricky 550 
389. Stanovení sušiny refraktometricky 200 
390. Stanovení methylsulfonylmethanu (MSM) metodou GC/FID 2 540 
391. Stanovení glukosaminu a jeho forem metodou HPLC/DAD 2 140 
392. Stanovení chondroitin sulfátu metodou HPLC/DAD 6 860 
393. Stanovení lískových ořechů v potravinách imuno-enzymatickou metodou 3 540 
394. Stanovení kyseliny kyanovodíkové titračně 2 190 
395. Stanovení specifických aktivních látek v potravinách metodou HPLC/DAD 1 870 
396. Stanovení pyrolizidinových alkaloidů v potravinách rostlinného původu metodou LC-MS/MS  8 710 
397. Stanovení furanu a příbuzných sloučenin v potravinách metodou GC/MS  6 870 
398. Stanovení přítomnosti degradačních produktů benzoátu denatonia (bitrexu) v etanolu a lihovinách metodou GC/MS  6 920 
399. Stanovení degradačních produktů karamelových barviv v potravinách metodou LC-MS/MS  5 700 
400. Stanovení léčiv v potravinách a doplňcích stravy metodou LC/MS/MS  5 350 
401. Stanovení a identifikace charakteristických proteinů pšenice seté a pšenice špaldy proteomickou analýzou s využitím LC-MS/MS  4 610 
402. Identifikace a stanovení toxinů Bacillus cereus v potravinách proteomickou analýzou s využitím LC-MS/MS  2 410 
403. Stanovení (konfirmace) jednoho vzorku na zařízení LC/DAD/FID/RID 2 260 
404. Stanovení cyklamátu v potravinách metodou HPLC 1 580 
405. Stanovení ztráty hmotnosti čaje při 103°C 220 
406. Stanovení náhradních sladidel metodou UHPLC/MS  5 670 
407. 1H NMR profiling a kvantitativní screening hlavních složek vín, 1H NMR profiling a kvantitativní screening hlavních složek ovocných šťáv 8 660 
408. 1H NMR profiling a kvantitativní screening hlavních složek medu 9 280 
409. Posouzení funkčnosti obalu 140 
410. Stanovení poměru stabilních izotopů kyslíku 18O/16O a poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřených jako delta 18O a delta 13C) ve vodě a ethanolu produktů révy vinné metodou hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a průkaz geografického původu dopočtem z naměřených hodnot 3700 

Příloha č. 2 k vyhlášce č. 132/2015 Sb.

Senzorické rozbory

Číslo Rozbor Výše náhrady
nákladů v Kč
1. Senzorické hodnocení jednoho znaku u jednoho vzorku 90 
2. Senzorické hodnocení jednoho znaku u jednoho vzorku po mechanické nebo tepelné úpravě 180 
3. Senzorické hodnocení více znaků jednoho vzorku bez mechanické nebo tepelné úpravy 460 
4. Senzorické hodnocení více znaků jednoho vzorku s mechanickou nebo tepelnou úpravou 550 
5. Posouzení označování potravin a popis obalu 90
3

Na konci přílohy č. 3 se na samostatný řádek doplňuje věta Náklady v Kč se matematicky zaokrouhlí na desítky Kč..

Čl. II

Přechodné ustanovení

Výše náhrad nákladů za rozbory prováděné laboratořemi Státní zemědělské a potravinářské inspekce ze vzorků odebraných přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky se stanoví podle vyhlášky č. 132/2015 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky.

Čl. III

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2026.

Ministr zemědělství:

Mgr. Výborný v. r.

MENU