54
VYHLÁŠKA
ze dne 20. února 2025,
kterou se mění vyhláška č. 132/2015 Sb., o sazebníku náhrad nákladů za rozbory prováděné laboratořemi Státní zemědělské a potravinářské inspekce pro účely kontroly, ve znění pozdějších předpisů
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 14 zákona č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 138/2014 Sb., zákona č. 180/2016 Sb. a zákona č. 174/2021 Sb.:
Čl. I
Vyhláška č. 132/2015 Sb., o sazebníku náhrad nákladů za rozbory prováděné laboratořemi Státní zemědělské a potravinářské inspekce pro účely kontroly, ve znění vyhlášky č. 396/2016 Sb. a vyhlášky č. 129/2019 Sb., se mění takto:
- 1
V § 1 se číslo
6
nahrazuje číslem7
.- 2
Přílohy č. 1 a 2 znějí:
Příloha č. 1 k vyhlášce č. 132/2015 Sb.
Fyzikálně-chemické rozbory
Číslo Rozbor Výše náhrady nákladů v Kč 1. Stanovení acesulfamu-K, aspartamu a sacharinu v potravinách metodou HPLC 1 340 2. Stanovení vitaminu A v potravinách metodou HPLC 2 590 3. Stanovení napadení těstovin škůdci 90 4. Stanovení zlomků a příměsí jiných druhů těstovin 130 5. Stanovení očkovitosti těstovin 70 6. Stanovení tuku přímou extrakcí v pekařských výrobcích 290 7. Stanovení tuku po hydrolýze v pekařských výrobcích 470 8. Stanovení obsahu cukrů v pekařských výrobcích 570 9. Stanovení titrovatelných kyselin v pekařských výrobcích 210 10. Stanovení příměsi ve strouhance 70 11. Stanovení cukrů v cukrářských výrobcích 570 12. Stanovení tuků extrakcí po hydrolýze v cukrářských výrobcích 470 13. Stanovení titrovatelných kyselin v cukrářských výrobcích 130 14. Stanovení tuku acidobutyrometricky ve zmrzlinách 270 15. Stanovení veškerých redukujících cukrů po inverzi metodou Schoorla ve zmrzlinách 570 16. Stanovení obsahu tuku přímou extrakcí v cukrovinkách a trvanlivém pečivu 330 17. Stanovení obsahu tuku po hydrolýze v cukrovinkách a trvanlivém pečivu 470 18. Stanovení čokoládové polevy formované, máčené 220 19. Stanovení sacharózy polarimetricky v cukrovinkách a trvanlivém pečivu 330 20. Stanovení sacharidů v cukrovinkách a trvanlivém pečivu 560 21. Stanovení sacharózy polarimetricky v cukrovarských výrobcích 260 22. Stanovení redukujících cukrů v cukrovarských výrobcích 330 23. Stanovení barvy cukrovarských výrobků 290 24. Stanovení granulometrického složení u řepného cukru 130 25. Stanovení obsahu nerozpustných látek v cukrovarských výrobcích 290 26. Stanovení ferromagnetických příměsí v cukrovarských výrobcích 70 27. Stanovení protihrudkujících látek v cukrovarských výrobcích 340 28. Stanovení titrovatelných kyselin ve vodním výluhu škrobu 160 29. Stanovení stipů ve škrobu 70 30. Stanovení titrační kyselosti ve výrobcích ze škrobu 160 31. Stanovení barvy piva 260 32. Výpočet využitelné energie piva 70 33. Stanovení pěnivosti piva 90 34. Stanovení cukrů v pivu 620 35. Stanovení mohutnosti kynutí v těstě u droždí 210 36. Stanovení kyselosti droždí 230 37. Stanovení hustoty vonných a chuťových látek 210 38. Stanovení alkoholu v lihovinách 460 39. Stanovení netěkavých látek rozpustných cukrů v lihovinách 270 40. Stanovení veškerých kyselin ve vinném destilátu a brandy 130 41. Stanovení kyanovodíku v lihovinách 270 42. Stanovení cukrů v lihovinách 560 43. Stanovení oxidu uhličitého v nealkoholických nápojích, manometricky 70 44. Stanovení oxidu uhličitého v nealkoholických nápojích titrační metodou 260 45. Stanovení kyselosti – titrovatelné kyseliny v nealkoholických nápojích 260 46. Stanovení alkoholu v nealkoholických nápojích 400 47. Stanovení cukru v nealkoholických nápojích 460 48. Stanovení kyselosti kvasného octa 220 49. Stanovení etanolu v kvasném octě 550 50. Stanovení veškerého extraktu kvasného octa 350 51. Stanovení bezcukerného extraktu kvasného octa 70 52. Stanovení celkové kyselosti konzervárenských polotovarů z ovoce a zeleniny 260 53. Stanovení netěkavých kyselin (kyseliny mléčné) v konzervárenských polotovarech a výrobcích z ovoce a zeleniny 690 54. Stanovení těkavých kyselin v konzervárenských polotovarech a výrobcích z ovoce a zeleniny 430 55. Stanovení etanolu v konzervárenských polotovarech a výrobcích z ovoce a zeleniny 390 56. Stanovení obsahu cukrů v konzervárenských polotovarech a výrobcích z ovoce a zeleniny 570 57. Stanovení oxidu uhelnatého v kouřových kondenzátech 2 370 58. Stanovení alkaloidů v kondenzátu cigaretového kouře metodou spektrofotometrickou 2 940 59. Stanovení alkaloidů (nikotinu) ve fermentovaném tabáku a tabákových výrobcích 2 940 60. Stanovení hmotnostní rychlosti volného hoření (hořlavost) fermentovaného tabáku a tabákových výrobků 260 61. Stanovení tuku přímou extrakcí v mrazírenských výrobcích 290 62. Stanovení kyselosti ovocných a zeleninových výrobků 260 63. Stanovení relativní hustoty ovocných a zeleninových šťáv 130 64. Stanovení formolového čísla ovocných a zeleninových šťáv 260 65. Stanovení obsahu fosforu v ovocných a zeleninových šťávách metodou spektrofotometrickou 1 660 66. Enzymové stanovení obsahu kyseliny L-jablečné (L-malátu) v ovocných a zeleninových šťávách metodou spektrofotometrickou 2 210 67. Enzymové stanovení obsahu kyseliny D-isocitronové v ovocných a zeleninových šťávách metodou spektrofotometrickou 2 210 68. Spektrometrické stanovení obsahu prolinu v ovocných a zeleninových šťávách 1 240 69. Stanovení hesperidinu a naringinu v citrusových šťávách metodou HPLC 1 400 70. Enzymatické stanovení obsahu kyseliny D-jablečné v ovocných a zeleninových šťávách metodou spektrofotometrickou 2 210 71. Stanovení obsahu mléčného tuku v čokoládě a čokoládových cukrovinkách 4 810 72. Stanovení obsahu tukuprosté mléčné sušiny v čokoládě a čokoládových cukrovinkách 2 250 73. Stanovení obsahu tukuprosté kakaové sušiny v čokoládě a čokoládových cukrovinkách 1 790 74. Stanovení surového a beznikotinového bezvodého kondenzátu kouře za použití rutinního analytického nakuřovacího přístroje 1 440 75. Stanovení podílu složek v drůbežích a zvěřinových konzervách 130 76. Stanovení kyselosti u ryb, rybích výrobků a konzerv 130 77. Stanovení hmotnosti obsahu a podílu složek u ryb, rybích výrobků a konzerv 130 78. Stanovení celkového obsahu tuku v mase a masných výrobcích 470 79. Důkaz přítomnosti škrobu v mase, masných výrobcích a masných konzervách a hotových jídlech v konzervách 130 80. Stanovení obsahu volného tuku v mase a masných výrobcích 380 81. Stanovení piperinu v pepři metodou spektrofotometrickou 1 400 82. Stanovení celkového obsahu capsanoidů a oleoresinů v chilli paprikách metodou HPLC 1 990 83. Příprava mletého vzorku čaje o známém obsahu sušiny 290 84. Stanovení kyselosti dehydratovaných výrobků a ochucovadel 160 85. Stanovení kreatinu v dehydratovaných výrobcích a ochucovadlech 1 240 86. Stanovení cukru v hořčici 570 87. Stanovení kyselosti hořčice 130 88. Stanovení tuku v hořčici 650 89. Stanovení vlhkosti a těkavých látek 270 90. Stanovení hustoty kapalných chemických výrobků pro průmyslové použití při 20°C 130 91. Stanovení obsahu etanolu v lihu pyknometricky 180 92. Stanovení furalu v lihu metodou fotometrickou 1 400 93. Stanovení obsahu veškerých dusíkatých zásad v lihu 400 94. Zjišťování alkality lihu 70 95. Stanovení kyselosti lihu 220 96. Stanovení odparku lihu 260 97. Stanovení vitamínu D metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie-Stanovení cholekalciferolu (D3) a ergokalciferolu (D2). 4 810 98. Stanovení vitamínu E metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie-Stanovení alfa, beta, gama, a delta-tokoferolů 2 210 99. Stanovení obsahu síranů 340 100. Analýza methylesterů mastných kyselin plynovou chromatografií 2 500 101. Stanovení butylhydroxyanisolu (BHA) a butylhydroxytoluenu (BHT) - metoda plynové chromatografie 3 200 102. Stanovení reziduí bromidů – Stanovení anorganických bromidů 2 980 103. Stanovení vitaminu A v potravinách metodou HPLC – stanovení beta-karotenu 2 590 104. Stanovení patulinu v čiré a zakalené jablečné šťávě a protlaku – metoda HPLC s přečištěním na rozhraní kapalina/kapalina 2 410 105. Stanovení ochratoxinu A v ječmeni a pražené kávě – metoda HPLC s přečištěním na imunoafinitní kolonce 9 570 106. Stanovení ochratoxinu A ve vínu a pivu – metoda HPLC s přečištěním na imunoafinitní kolonce 9 570 107. Potraviny – stanovení aflatoxinu B1 a sumy aflatoxinů B1, B2, G1 a G2 v lískových oříšcích, burských oříšcích, pistáciích, fících a práškové paprice – metoda HPLC s postkolonovou derivatizací a s předčištěním a imunoafinitní kolonce 7 880 108. Detekce ozářených potravin obsahujících tuk – analýza 2-alkylcyklobutanonů – metoda plynové chromatografie s detekcí hmotnostní 6 180 109. Termoluminiscenční detekce ozářených potravin, ze kterých mohou být izolovány křemičité minerály 6 490 110. Stanovení fumonisinů B1 a B2 v potravinách na bázi kukuřice – HPLC metoda s přečištěním na imunoafinitní kolonce 7 140 111. Cigarety – stanovení obsahu vody v kouřových kondenzátech – metoda plynové chromatografie 960 112. Stanovení celkového obsahu karotenoidů a obsahu jednotlivých frakcí karotenoidů 2 680 113. Stanovení dusitanů v potravinách spektrofotometricky 730 114. Zmrazené rybí tyčinky (rybí prsty), rybí porce a rybí filety obalované ve strouhance nebo těstíčku. Stanovení hmotnosti zmrazených rybích výrobků 130 115. Stanovení 3-monochlorpropan-1,2-diolu (MCPD) v potravinách plynovou chromatografií 7 120 116. Potraviny – stanovení neohesperidinu-dihydochalkonu metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) 1 400 117. Stanovení obsahu dusičnanů metodou HPLC 1 470 118. Stanovení vitamínu B1 metodou HPLC 2 200 119. Stanovení vitamínu B2 metodou HPLC 2 200 120. Maso a masné výrobky – stanovení polyfosfátů 1 240 121. Stanovení obsahu sacharózy polarimetricky ve slazeném zahuštěném mléce 330 122. Stanovení hustoty 210 123. Cigarety – stanovení obsahu nikotinu v kouřových kondenzátech – metoda plynové chromatografie 2 940 124. Jakost vod – stanovení volného a celkového chloru kolorimetrickou metodou 600 125. Potraviny s nízkým obsahem tuku – stanovení chlormequatu a mepiquatu-Metoda LC-MS/MS 4 750 126. Bezvodý mléčný tuk – stanovení složení sterolů plynovou chromatografií (Rutinní metoda) 3 380 127. Stanovení veškerých kyselin v lihovinách 220 128. Stanovení poměru stabilního izotopu uhlíku (13C/12C) v cukrech ovocných šťáv - metoda izotopové hmotnostní spektrometrie 3 410 129. Stanovení poměru stabilního izotopu uhlíku (13C/12C) v dužině ovocných šťáv - metoda izotopové hmotnostní spektrometrie 3 410 130. Potraviny – stanovení vitamínu B6 metodou HPLC 2 200 131. Metody zkoušení piva Část 10: stanovení hořkosti 810 132. Potraviny – stanovení siřičitanu – část 1: optimalizovaná Monier-Williamsova metoda 440 133. Stanovení pH potenciometricky 130 134. Metoda stanovení látek extrahovatelných diethyletherem z potravinářských sulfonovaných organických barviv rozpustných ve vodě 430 135. Metoda stanovení netěkavých látek v kyselině propionové (E 280) 270 136. Metoda pro důkaz vyššího než mezního množství aldehydů v kyselině sorbové (E 200), sorbanu sodném, draselném a vápenatém (E 201, E 202, E 203) a v kyselině propionové (E 280) 160 137. Metoda pro důkaz vyššího než mezního množství redukujících látek v mléčnanu sodném, draselném a vápenatém (E 325, E 326, E 327) 90 138. Metoda stanovení těkavých kyselin a důkazu vyššího než mezního množství dusičnanů v kyselině orthofosforečné (E 338) – pouze stanovení vyššího než mezního množství dusičnanů 160 139. Metoda stanovení látek nerozpustných ve vodě přítomných v orthofosforečnanu sodném, disodném a trisodném a v orthofosforečnanu draselném, didraselném a tridraselném (E 339(i), E 339(ii), E 339(iii), E 340(i), E 340(ii), E 340(i)) 350 140. Stanovení sukralózy – metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie 2 210 141. Identifikace syntetických potravinářských barviv v potravinách metodou TLC 1 010 142. Stanovení syntetických potravinářských barviv v potravinách metodou HPLC 2 700 143. Stanovení syntetických potravinářských barviv v potravinách metodou spektrofotometrickou 1 920 144. Stanovení karotenoidů v potravinách metodou spektrofotometrickou 1 560 145. Stanovení beta-karotenu v potravinách spektrofotometrickou metodou 2 590 146. Stanovení kyseliny p-hydroxybenzoové a jejích esterů v potravinách metodou HPLC 1 250 147. Stanovení kyseliny sorbové a kyseliny benzoové v potravinách metodou HPLC 1 240 148. Stanovení celkového oxidu siřičitého v potravinách metodou destilačně-titrační 420 149. Stanovení oxidu siřičitého v potravinách metodou spektrofotometrickou s pararosanilinem 1 400 150. Stanovení kyseliny mravenčí v potravinách metodou HPLC 1 420 151. Stanovení fosforu v potravinách metodou spektrofotometrickou 1 660 152. Stanovení theobrominu, kofeinu a theofylinu v potravinách metodou HPLC 1 510 153. Stanovení kyseliny glutamové v potravinách metodou HPLC 1 440 154. Stanovení chininu metodou HPLC 1 300 155. Stanovení chininu metodou spektrofotometrickou 1220 156. Stanovení aromatických látek a alkaloidů v potravinách metodou GC 2 600 157. Stanovení vanilinu, ethylvanilinu, kumarinu a příbuzných aromatických látek v potravinách metodou HPLC 1 400 158. Stanovení vitamínů rozpustných ve vodě v doplňcích stravy metodou HPLC 1 990 159. Stanovení vitaminů A a E v potravinách metodou HPLC 2 080 160. Stanovení vitaminů B1, B2, B6 v potravinách metodou HPLC 2 200 161. Stanovení vitaminu B12 v potravinách imuno-enzymatickou metodou 3 900 162. Stanovení vitaminu C v potravinách metodou HPLC 1 240 163. Stanovení taurinu v potravinách metodou HPLC 1 820 164. Stanovení specifických bílkovin a dalších antigenů v potravinách metodou ELISA 3900 165. Stanovení (konfirmace) jednoho vzorku na zařízení GC MSD 1 810 166. Stanovení anabolických steroidů v potravinách hmotnostní spektrometrií 4 420 167. Stanovení (konfirmace) jednoho vzorku na zařízení LC/MS 4 460 168. Stanovení obsahu vaječné bílkoviny v potravinách imunoenzymatickou metodou 3 900 169. Stanovení dithiokarbamátů v potravinách metodou GC 3 340 170. Stanovení pesticidů na bázi kvartérních aminů v potravinách kapalinovou chromatografií s MS detekcí 4 750 171. Stanovení bromidů v potravinách metodou GC/ECD 2 980 172. Stanovení ovocného (zeleninového) podílu 8 150 173. Stanovení refraktometrické sušiny vnesené rajčatovou surovinou 7 150 174. Stanovení chlorovaných alifatických uhlovodíků metodou GC 2 180 175. Stanovení ftalátů v nápojích metodou GC 2 570 176. Stanovení 1,3-dimethylamylaminu a přírodních látek v doplňcích stravy metodou LC-MS/MS 4 730 177. Stanovení aflatoxinů B1, B2, G1, G2 v potravinách metodou HPLC 7 880 178. Stanovení deoxynivalenolu v potravinách metodou HPLC 7 290 179. Stanovení ochratoxinu A v potravinách metodou HPLC s využitím imunoafinitních (SPE) kolonek 9 570 180. Stanovení patulinu v potravinách metodou HPLC 2 410 181. Stanovení biogenních aminů v potravinách metodou HPLC 2 290 182. Stanovení metanolu v lihovinách a lihu metodou GC 1 240 183. Stanovení chloraminu 1 500 184. Stanovení etylkarbamátu v lihovinách metodou GC 1 810 185. Detekce stafylokokových enterotoxinů v potravinách 2 600 186. Identifikace stafylokokových enterotoxinů A, B, C, D a E v potravinách 3 900 187. Detekce bacilových průjmových enterotoxinů v potravinách imuno-enzymatickou metodou 3 640 188. Stanovení cukrů a celkového alkoholu ve víně 610 189. Stanovení celkového alkoholu ve víně-výpočet 40 190. Stanovení těkavých organických látek v potravinách metodou GC 2 180 191. Stanovení zearalenonu v potravinách metodou HPLC 7 290 192. Stanovení ethylacetátu plynovou chromatografií 1 240 193. Stanovení titrovatelných zásad v lihovinách 180 194. Stanovení veškerých kyselin v lihovinách 220 195. Stanovení vícesytných alkoholů ve vínech a lihovinách 1 950 196. Stanovení vyšších alkoholů, esterů a aldehydů v lihovinách s vyšším obsahem těkavých složek 1 740 197. Stanovení vyšších alkoholů, esterů a aldehydů v lihu a lihovinách s nízkým obsahem těkavých složek 1 740 198. Stanovení furalů v lihu a lihovinách 1 950 199. Stanovení poměru stabilních izotopů vodíku D/H na methylové a methylenové skupině ethanolu pomocí nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR) - stanovení zvyšování přirozeného obsahu alkoholu a průkaz slazení 17 510 200. Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako delta 13C) v ethanolu pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) – stanovení zvyšování přirozeného obsahu alkoholu a průkaz slazení 11 350 201. Stanovení poměru stabilních izotopů kyslíku 18O/16O (vyjádřeného jako delta 18O) ve vodě pomocí hmotnostní (spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) – stanovení přídavku vody ekvilibrační metodou 4 880 202. Stanovení beta-laktoglobulinu v potravinách imuno-enzymatickou metodou 3 250 203. Stanovení arašídů v potravinách imuno-enzymatickou metodou 3 250 204. Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C vyjádřeného jako delta 13C) v ethanolu pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a poměru stabilních izotopů vodíku D/H na methylové a methylenové skupině ethanolu pomocí nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR)- stanovení zvyšování přirozeného obsahu alkoholu a průkaz slazení 22 620 205. Stanovení markerů pro odhalení falšování přídavkem syntetického glycerolu plynovou chromatografií s MS detekcí 7 350 206. Stanovení poměru stabilních izotopů kyslíku 18O/16O (vyjádřeného jako delta 18O) ve vodě pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) - stanovení původu vody v ovocných a zeleninových šťávách 4 880 207. Stanovení kyseliny aristolochové v potravinách 1 240 208. Stanovení gliadinu (lepku) v potravinách imuno-enzymatickou metodou 3 250 209. Stanovení obsahu čisté svalové bílkoviny přepočtem přes 3-methylhistidin 1 570 210. Stanovení provařenosti masných výrobků 210 211. Stanovení obsahu masa 8 030 212. Stanovení obsahu masa v rybách a rybích výrobcích 1 860 213. Stanovení floridzinu v potravinách metodou HPLC 1 560 214. Stanovení obsahu náplně nebo panády zmrazených výrobků 130 215. Stanovení volné vody u zabité drůbeže 70 216. Stanovení methanolu a těkavých látek v lihovinách 1 740 217. Stanovení obsahu vody v tabáku destilační metodou 620 218. Stanovení šířky řezu a hmotnostního podílu tabákových částic v tabákových výrobcích 530 219. Stanovení obsahu sójové bílkoviny v potravinách imuno-enzymatickou metodou 3 900 220. Stanovení kolagenu v masných výrobcích výpočtem přes 4-hydroxyprolin 2 350 221. Stanovení sacharidů a odvozených vícesytných alkoholů v potravinách metodou HPLC 1 240 222. Stanovení spektra cukrů v medu 1 690 223. Stanovení tuku po hydrolýze metodou podle Soxhleta 470 224. Stanovení tuku přímou extrakcí metodou podle Soxhleta 290 225. Stanovení mastných kyselin v tucích a olejích metodou GC 2 500 226. Stanovení sterolů v potravinách metodou GC 3 380 227. Stanovení cholesterolu v potravinách metodou GLC 3 380 228. Stanovení dusíku v potravinách 770 229. Stanovení dusíku a přepočet na bílkoviny v potravinách 790 230. Stanovení odrůdové jednotnosti a pravosti brambor pomocí polyakrylamidové elektroforézy 3 300 231. Stanovení celkové potravinové vlákniny enzymaticko – gravimetrickou metodou 4 550 232. Stanovení spektra aminokyselin metodou HPLC 3 470 233. Stanovení chloridů/chloridu sodného/soli titračně 290 234. Stanovení organických kyselin v potravinách metodou HPLC 1 820 235. Stanovení kyseliny pyrrolidonkarboxylové metodou HPLC 1 240 236. Stanovení beta-karotenu, kriptoxanthinesteru a xanthophylesteru v potravinách metodou spektrofotometrickou 2 680 237. Stanovení vybraných parametrů piva pomocí automatického analyzátoru 730 238. Stanovení kyselosti 210 239. Stanovení obsahu šťávy v citrusových plodech 260 240. Stanovení sacharidů a energetické hodnoty výpočtem 70 241. Stanovení složení nesourodých potravin – makroskopický rozbor 330 242. Stanovení složení nesourodých potravin – mikroskopický rozbor 430 243. Stanovení cizorodé příměsi v potravinách 330 244. Stanovení sacharidů a energetické hodnoty výpočtem (voda, tuk, popel, bílkoviny) 2 050 245. Stanovení triacylglycerolů v potravinách metodou GC 4 810 246. Stanovení obsahu kakaového prášku 3 610 247. Stanovení nepovolených barviv v potravinách metodou HPLC 1 820 248. Identifikace původu anthokyanů metodou fingerprinting chromatography
3 430 249. Stanovení tryptamidu kyseliny lignocerové (LAT) v kakau a výrobcích z kakaa 2 080 250. Stanovení těkavých kyselin titračně po destilaci – ovocná vína, ostatní vína, sladová vína, medovina, ostatní alkoholické nápoje 400 251. Stanovení přípravků určených na léčbu erektilní dysfunkce v doplňcích stravy metodou HPLC 2 340 252. Stanovení sacharidů a odvozených vícesytných alkoholů v potravinách metodou iontové chromatografie s pulzní ampérometrickou detekcí 2 080 253. Stanovení T-2 a HT-2 toxinů v potravinách kapalinovou chromatografií 7 480 254. Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako delta13C) v ethanolu pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) – průkaz botanického původu lihu 11 040 255. Stanovení poměru stabilních izotopů vodíku D/H na methylové a methylenové skupině ethanolu pomocí nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR – stanovení botanického původu lihu v lihovinách 17 200 256. Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako delta 13C) v ethanolu pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a stanovení poměru stabilních izotopů vodíku D/H na methylové a methylenové skupině ethanolu pomocí nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR) – stanovení botanického původu lihu v lihovinách 22 310 257. Průkaz rostliny rodu Echinacea pomocí kapalinové chromatografie 3 900 258. Stanovení sukralosy v potravinách metodou iontové chromatografie s pulzní ampérometrickou detekcí 2 080 259. Stanovení škrobu a částečně hydrolyzovaného škrobu v potravinách enzymaticko-spektrofotometrickou metodou 2 210 260. Stanovení koenzymu Q10 v doplňcích stravy metodou HPLC 2 080 261. Stanovení sacharidů a energetické hodnoty výpočtem (voda, tuk, popel, bílkoviny, vláknina) 6 600 262. Stanovení obsahu alkoholu pyknometricky po destilaci – ovocná vína, ostatní vína, sladová vína, medovina, ostatní alkoholické nápoje 460 263. Stanovení těkavých kyselin v lihovinách 270 264. Stanovení oxidu siřičitého titračně – ovocná vína, ostatní vína, sladová vína, medovina, ostatní alkoholické nápoje 180 265. Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako delta 13C) v medu a v proteinu izolovaného z medu pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS)-stanovení obsahu C4-cukrů 7 080 266. Stanovení pesticidů v potravinách metodou QuEChERS s detekcí GC/MS 5 370 267. Stanovení pesticidů v potravinách metodou QuEChERS s detekcí LC-MS/MS 5 340 268. Stanovení mykotoxinů v potravinách metodou LC-MS/MS 6 370 269. Stanovení vitamínu B6 (včetně jeho glykosilovaných forem) metodou HPLC 2 730 270. Stanovení poměru stabilních izotopů vodíku D/H na methylové a methylenové skupině ethanolu pomocí nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR) - průkaz botanického původu cukrů 17 510 271. Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako delta 13C) v ethanolu pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) – průkaz botanického původu cukrů 11 350 272. Stanovení cukrů ve víně a moštech metodou HPLC s refraktometrickou detekcí 1 630 273. Stanovení cukrů metodou HPLC s refraktometrickou detekcí 1 630 274. Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako delta 13C) v ethanolu izolovaného z fermentovaných ovocných šťáv pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a poměru stabilních izotopů vodíku D/H na methylové a methylenové skupině ethanolu pomocí nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR) - průkaz botanického původu cukrů 22 620 275. Průkaz rostliny Aloe v nápojích na základě stanovení antrachinonů metodou LC/MS 4 160 276. Stanovení alkality nealkoholických nápojů titračně 270 277. Kvalitativní průkaz fermentované červené rýže s použitím screeningové (HPLC-DAD) a konfirmační (LC-MS) metody 4 940 278. Stanovení pyrofeofytinu v olivových olejích metodou HPLC 1 820 279. Stanovení polyfenolů v pivu spektrofotometrickou metodou 810 280. Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako delta 13C) v CO2 pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) – detekce exogenního CO2 3 360 281. Stanovení amitrazu v potravinách rostlinného původu metodou plynové chromatografie s MS detekcí 3 650 282. Stanovení ztráty sušením v přídatných látkách 180 283. Mléčné výrobky a potraviny na bázi mléka – stanovení obsahu tuku vážkovou metodou dle Weibull-Berntropa (Referenční metoda) 470 284. Stanovení sibutraminu v doplňcích stravy metodou HPLC 3 120 285. Stanovení celkového alkoholu v moštech výpočtem (skutečný alkohol, glukóza, fruktóza) 1 260 286. Stanovení polárních pesticidů a kontaminantů v potravinách rostlinného původu metodou IC-MS/MS 5 190 287. Stanovení natamycinu ve víně metodou kapalinové chromatografie s detektorem diodového pole 180 288. Stanovení poměru stabilních izotopů kyslíku 18O/16O a poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřených jako delta 18O a delta 13C) ve vodě a ethanolu produktů révy vinné metodou hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a průkaz geografického původu dopočtem z naměřených hodnot 27 500 289. Stanovení neotamu v potravinách metodou HPLC/UV VIS/DAD 1 820 290. Stanovení pesticidů v rostlinných olejích metodou QuEChERS s detekcí GC/MS 3 970 291. Stanovení pesticidů v rostlinných olejích metodou QuEChERS s detekcí a LC-MS/MS 3 940 292. Stanovení dithiokarbamátů a jejich degradačních produktů v dětské výživě metodou LCMS/MS 4 750 293. Stanovení přetlaku sycených nápojů 130 294. Stanovení esterů 3-monochlorpropandiolu a esterů glycidolu v rostlinných olejích a ztužených tucích metodou GC/MS 7 900 295. Stanovení opiových alkaloidů v máku metodou LC-MS/MS 5 800 296. Stanovení 3-monochlorpropandiolu v sójové omáčce metodou GC/MS 6 850 297. Stanovení mléčné bílkoviny v potravinách imuno-enzymatickou metodou 3 250 298. Stanovení 2-propanolu v lihovinách plynovou chromatografií s FID detekcí 1 740 299. Stanovení sterolů v olivových olejích metodou plynové chromatografie 4 030 300. Stanovení stigmastadienů metodou GC v rostlinných olejích 4 030 301. Stanovení sterolů v másle metodou kapilární plynové chromatografie (GC) 3 380 302. Detekce přítomnosti cizího tuku v mléčném tuku stanovením triacylglycerolů metodou plynové chromatografie 4 810 303. Stanovení methylesterů mastných kyselin metodou plynové chromatografie v olivových olejích 2 500 304. Spektrofotometrická stanovení v UV oblasti (K232, K270, delta K) v olivovém oleji 730 305. Stanovení celkové kyselosti v produktech z rajčat 260 306. Stanovení těkavých kyselin v produktech z rajčat 430 307. Stanovení obsahu cukru v produktech z rajčat 570 308. Stanovení volných mastných kyselin v olivových olejích 270 309. Stanovení peroxidového čísla v olivových olejích 550 310. Stanovení obsahu vaječného žloutku ve vaječných likérech spektrofotometrickou metodou 1 660 311. Stanovení extraktu ve víně 130 312. Stanovení popela ve víně 510 313. Stanovení hustoty vína 210 314. Stanovení alkoholu ve víně – pyknometricky 460 315. Stanovení celkové kyselosti vína 130 316. Stanovení těkavých kyselin ve víně 270 317. Stanovení oxidu siřičitého ve víně 180 318. Stanovení pH vína 130 319. Stanovení alkality popela ve víně 130 320. Stanovení obsahu alkoholu 460 321. Stanovení těkavých látek a methanolu v lihovinách 1 740 322. Alkohol – pomocí hydrostatických vah 650 323. Stanovení obsahu alkoholu s použitím hydrostatických vah po destilaci 650 324. Stanovení obsahu alkoholu v % objemových v lihovinách 650 325. Metody pro stanovení jakosti cukru – stanovení barvy v roztoku 290 326. Glycyrrhizová kyselina – stanovení glycyrrhizové kyseliny vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií 1 400 327. Refraktometrické stanovení obsahu cukru v hroznových moštech, zahuštěných hroznových moštech a rektifikovaných moštových koncentrátech 200 328. Stanovení celkového suchého extraktu lihovin gravimetricky 270 329. Stanovení redukujících látek ve víně a moštech 680 330. Stanovení oxidu siřičitého ve víně titračně po destilaci 570 331. Stanovení oxidu siřičitého po destilaci – ovocná vína, ostatní vína, sladová vína, medovina, ostatní alkoholické nápoje, lihoviny 570 332. Stanovení přetlaku šumivých a perlivých vín 130 333. Stanovení glukózy a fruktózy ve víně enzymaticky 610 334. Stanovení kyseliny citrónové ve víně enzymaticky 640 335. Simultánní stanovení kyseliny L askorbové a D-iso-askorbové ve víně metodou HPLC s UV detekcí 2 150 336. Stanovení poměru voda/bílkoviny 1 080 337. Stanovení síranů ve víně gravimetricky 770 338. Stanovení ethylacetátu ve víně plynovou chromatografií s detekcí FID 2 690 339. Stanovení metanolu plynovou chromatografií s detekcí FID 2 690 340. Stanovení vlhkosti, refraktometrická metoda 200 341. Stanovení elektrické vodivosti 200 342. pH a volná kyselost 290 343. Stanovení hydroxymethylfurfuralu metodou HPLC s UV detekcí 1 470 344. Stanovení nerozpustných látek gravimetricky 260 345. Stanovení aktivity diastázy dle Phadebase 820 346. Stanovení maltosy, sacharózy a D-glukózy ve víně enzymaticky se spektrofotometrickou detekcí 1 220 347. Stanovení velikosti písma údaje na obalu a plochy obalu 230 348. Enzymatické stanovení obsahu škrobu HPLC 2 550 349. Stanovení čisté svalové bílkoviny 3 150 350. Stanovení zpolymerovaných triacylglycerolů v tucích metodou HPLC 2 240 351. Stanovení nepovolených barviv v potravinách metodou LC-MS 4 030 352. Stanovení tropanových alkaloidů v potravinách rostlinného původu metodou LC-MS/MS 5 670 353. Stanovení amygdalinu v potravinách metodou HPCL/UV_VIS/DAD 1 690 354. Stanovení enzymů v potravinách metodou polyakrylamidové gelové elektroforézy 3 340 355. Stanovení aktivity papainu v potravinách pHmetricky 4 950 356. Stanovení aktivity trypsinu v potravinách spektrofotometricky 3 430 357. Stanovení a identifikace charakteristických proteinů v potravinách proteomickou analýzou s využitím LC-MS/MS 4 540 358. Stanovení mikrocystinů v doplňcích stravy metodou LC-MS/MS 3 110 359. Stanovení obsahu katechinů v čaji metodou HPLC 2 590 360. Stanovení kyseliny citrónové ve víně s využitím multiparametrického automatického analyzátoru a enzymatického setu 470 361. Stanovení cukrů (glukóza a fruktóza) s využitím multiparametrického automatického analyzátoru a enzymatického setu 470 362. Rozlišení orálního a žvýkacího tabáku 550 363. Stanovení plochy spotřebitelského balení 400 364. Stanovení titrovatelných kyselin v pekařských výrobcích 210 365. Stanovení ekvivalentů kakaového másla v čokoládě metodou GC/FID 6 720 366. Stanovení citrininu v potravinách rostlinného původu metodou LC-MS/MS 5 140 367. Stanovení kanabinoidů v potravinách rostlinného původu metodou LC-MS/MS 5 140 368. Stanovení a identifikace charakteristických proteinů v mléce a mléčných výrobcích proteomickou analýzou s využitím LC-MS/MS 4 540 369. Stanovení a identifikace charakteristických rostlinných proteinů v masných výrobcích proteomickou analýzou s využitím LC-MS/MS 4 540 370. Stanovení gama-laktonů pro odhalování falšování přídavkem syntetického aroma chirální plynovou chromatografií s MS detekcí 12 490 371. Stanovení obsahu hořčice v potravinách imuno-enzymatickou metodou 3 760 372. Celkový obsah cukrů v lihovinách 1 530 373. Stanovení a identifikace charakteristických proteinů tvrdé pšenice v mouce a těstovinách proteomickou analýzou s využitím LC-MS/MS 4 430 374. Výpočet poměru nebo procentuálního zastoupení 70 375. Stanovení mléčné sušiny dopočtem z naměřených hodnot 9 200 376. Stanovení těkavých kyselin v lihovinách 380 377. Imunoenzymatická detekce stafylokokových enterotoxinů v potravinách (vč. dialýzy) 4 300 378. Stanovení hydroxymethylfurfuralu v potravinách metodou UHPLC s UV detekcí 1 470 379. Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako delta 13C) sacharidů pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (LC-IRMS) – průkaz původu sacharidů dopočtem z naměřených hodnot 7 480 380. Multielementární analýza vína metodou hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem 2 560 381. Stanovení prvků metodou hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem v potravinách a nápojích 2 560 382. Stanovení celkového obsahu přírodních barviv (ASTA Color) v paprice metodou spektrofotometrickou 1 400 383. Stanovení hustoty lihovin 210 384. Stanovení hmotnosti potraviny/pokrmu 90 385. Stanovení objemu potraviny/pokrmu 90 386. Stanovení obsahu pevných a tekutých částí, hmotnostního podílu složek, odkapaného podílu, náplně výrobku nebo počtu tablet 130 387. Stanovení popela gravimetricky 460 388. Stanovení písku/popela nerozpustného v kyselině gravimetricky 550 389. Stanovení sušiny refraktometricky 200 390. Stanovení methylsulfonylmethanu (MSM) metodou GC/FID 2 540 391. Stanovení glukosaminu a jeho forem metodou HPLC/DAD 2 140 392. Stanovení chondroitin sulfátu metodou HPLC/DAD 6 860 393. Stanovení lískových ořechů v potravinách imuno-enzymatickou metodou 3 540 394. Stanovení kyseliny kyanovodíkové titračně 2 190 395. Stanovení specifických aktivních látek v potravinách metodou HPLC/DAD 1 870 396. Stanovení pyrolizidinových alkaloidů v potravinách rostlinného původu metodou LC-MS/MS 8 710 397. Stanovení furanu a příbuzných sloučenin v potravinách metodou GC/MS 6 870 398. Stanovení přítomnosti degradačních produktů benzoátu denatonia (bitrexu) v etanolu a lihovinách metodou GC/MS 6 920 399. Stanovení degradačních produktů karamelových barviv v potravinách metodou LC-MS/MS 5 700 400. Stanovení léčiv v potravinách a doplňcích stravy metodou LC/MS/MS 5 350 401. Stanovení a identifikace charakteristických proteinů pšenice seté a pšenice špaldy proteomickou analýzou s využitím LC-MS/MS 4 610 402. Identifikace a stanovení toxinů Bacillus cereus v potravinách proteomickou analýzou s využitím LC-MS/MS 2 410 403. Stanovení (konfirmace) jednoho vzorku na zařízení LC/DAD/FID/RID 2 260 404. Stanovení cyklamátu v potravinách metodou HPLC 1 580 405. Stanovení ztráty hmotnosti čaje při 103°C 220 406. Stanovení náhradních sladidel metodou UHPLC/MS 5 670 407. 1H NMR profiling a kvantitativní screening hlavních složek vín, 1H NMR profiling a kvantitativní screening hlavních složek ovocných šťáv 8 660 408. 1H NMR profiling a kvantitativní screening hlavních složek medu 9 280 409. Posouzení funkčnosti obalu 140 410. Stanovení poměru stabilních izotopů kyslíku 18O/16O a poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřených jako delta 18O a delta 13C) ve vodě a ethanolu produktů révy vinné metodou hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a průkaz geografického původu dopočtem z naměřených hodnot 3700 Příloha č. 2 k vyhlášce č. 132/2015 Sb.
Senzorické rozbory
Číslo Rozbor Výše náhrady
nákladů v Kč1. Senzorické hodnocení jednoho znaku u jednoho vzorku 90 2. Senzorické hodnocení jednoho znaku u jednoho vzorku po mechanické nebo tepelné úpravě 180 3. Senzorické hodnocení více znaků jednoho vzorku bez mechanické nebo tepelné úpravy 460 4. Senzorické hodnocení více znaků jednoho vzorku s mechanickou nebo tepelnou úpravou 550 5. Posouzení označování potravin a popis obalu 90 - 3
Na konci přílohy č. 3 se na samostatný řádek doplňuje věta
Náklady v Kč se matematicky zaokrouhlí na desítky Kč.
.
Čl. II
Přechodné ustanovení
Výše náhrad nákladů za rozbory prováděné laboratořemi Státní zemědělské a potravinářské inspekce ze vzorků odebraných přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky se stanoví podle vyhlášky č. 132/2015 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky.
Čl. III
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2026.
Ministr zemědělství:
Mgr. Výborný v. r.