157/2003 Sb.Vyhláška, kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
Částka: | 059 | Druh předpisu: | Vyhláška |
Rozeslána dne: | 3. června 2003 | Autor předpisu: | Ministerstvo zemědělství |
Přijato: | 12. května 2003 | Nabývá účinnosti: | 1. května 2004 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem 397/2021 Sb. | Pozbývá platnosti: | 1. ledna 2022 |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Opraveno sdělením MV z částky rs50/2004 Sb.
VYHLÁŠKA
ze dne 12. května 2003,
kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou
zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich,
jakož i další způsoby jejich označování
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 146/2002 Sb., (dále jen "zákon") pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich:
Čerstvé ovoce a čerstvá zelenina
§ 1
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) čerstvým ovocem - jedlé plody a semena stromů, keřů nebo bylin uváděné do oběhu bezprostředně po sklizni nebo po určité době skladování v syrovém stavu,
b) čerstvou zeleninou - jedlé části, zejména kořeny, bulvy, listy, nať, květenství, plody jednoletých nebo víceletých rostlin uváděné do oběhu bezprostředně po sklizni nebo po určité době skladování v syrovém stavu.
Členění na skupiny a podskupiny
V příloze č. 1 je uvedeno členění čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny.
Označování
Kromě údajů uvedených v zákoně a v prováděcím právním předpisu1) se čerstvé ovoce a čerstvá zelenina dále označí
Oddíl 1 - | Čerstvé ovoce a čerstvá zelenina |
§ 1   | |
§ 2 - | Členění na skupiny a podskupiny |
§ 3 - | Označování |
§ 4 - | Požadavky na jakost |
§ 5 - | Skladování |
Oddíl 2 - | Zpracované ovoce |
§ 6   | |
§ 7 - | Členění na skupiny |
§ 8 - | Označování |
§ 9 - | Požadavky na jakost |
§ 10 - | Technologické požadavky |
§ 11 - | Uvádění do oběhu |
Oddíl 3 - | Zpracovaná zelenina |
§ 12   | |
§ 13 - | Členění na skupiny |
§ 14 - | Označování |
§ 15 - | Požadavky na jakost |
§ 16 - | Technologické požadavky |
§ 17 - | Uvádění do oběhu |
Oddíl 4 - | Suché skořápkové plody |
§ 18   | |
§ 19 - | Členění na skupiny a podskupiny |
§ 20 - | Označování |
§ 21 - | Požadavky na jakost |
Oddíl 5 - | Houby |
§ 22   | |
§ 23 - | Členění na skupiny a podskupiny |
§ 24 - | Označování |
§ 25 - | Požadavky na jakost |
§ 26 - | Uvádění do oběhu |
Oddíl 6 - | Brambory a výrobky z nich |
§ 27   | |
§ 28 - | Členění na skupiny |
§ 29 - | Označování |
§ 30 - | Požadavky na jakost |
§ 31 - | Uvádění do oběhu |
§ 32 - | Přechodné ustanovení |
§ 33 - | Zrušovací ustanovení |
§ 34 - | Účinnost |
Příloha č. 1 - | Členění na skupiny a podskupiny |
Příloha č. 2 - | Členění na skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny |
Příloha č. 3 - | Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení |
Přílohy č. 4 - | Fyzikální a chemické požadavky na jakost (příloha č. 4) Členění na skupiny (příloha č. 5) |
Příloha č. 6 - | Fyzikální a chemické požadavky na jakost |
Přílohy č. 7 - | Smyslové požadavky na jakost (příloha č. 7) Tabulky přípustných záporných hmotnostních odchylek spotřebitelských balení a přípustných odchylek od stanovených hmotnostních podílů jednotlivých složek zeleniny u zeleninových salátů a směsí (příloha č. 8) |
Přílohy č. 9 - | Členění na skupiny a podskupiny (příloha č. 9) Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení (příloha č. 10) |
Příloha č. 11 - | Fyzikální a chemické požadavky na jakost |
Příloha č. 12 - | Smyslové požadavky na jakost |
Příloha č. 13 - | Seznam volně rostoucích a pěstovaných jedlých hub určených k přímému prodeji nebo k dalšímu průmyslovému zpracování pro potravinářské účely |
Přílohy č. 14 - | Členění na skupiny a podskupiny (příloha č. 14) Členění výrobků z brambor na skupiny (příloha č. 15) |
Příloha č. 16 - | Tabulky odrůdové jednotnosti a obsahu cizích příměsí Hlízy jakostně neodpovídající Přípustné odchylky na velikost nebo hmotnost hlíz Užití brambor konzumních podle varných typů |
Příloha č. 17 - | Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost výrobků z brambor |